Bezglutenowe ciastka z bananem, orzechami i czekoladą (bez jajek i mleka)

napisany przez Kasia 22 kwietnia 2017
Przepis na bezglutenowe ciastka bez jajek, z bananem, orzechami i czekoladą. Przepis na ciastka bez białego cukru.

Jeśli szukacie sycącej przekąski, która uratuje was w pracy, posili dzieciaka w szkole lub będzie doładowaniem przed treningiem, to musicie spróbować tych ciastek.

Są dokładnie takie jak lubię: szybkie, proste, bezglutenowe, a co najważniejsze, bez białego cukru. Dodatek orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny sprawia, że są sycące i dodają energii. Świetnie sprawdzą się  też w podróży zamiast kupnego batona. Będą też odpowiednie dla osób, które nie mogą jeść jajek ani nabiału.

Banan, masło migdałowe i odrobina żelatyny nadają im miękkości i spajają masę tak, że nie ma potrzeby użycia jajek. Wiadomo, że używanie orzechów w postaci mąk czy masła nie jest wskazane przy wypiekach, jeśli chcielibyśmy się dokładnie kierować zasadami zdrowego odżywiania. Tłuszcze zawarte w orzechach są wrażliwe na wysoką temperaturę, łatwo się utleniają i w takiej postaci działają prozapalnie na organizm. Lepiej jeść je na surowo lub moczyć, ale przyznaję, że nie mogę sobie od czasu do czasu odmówić wypieków z ich udziałem.

Bezglutenowe ciastka bez jajek z bananem, orzechami i czekoladą

Te bezglutenowe ciastka bez jajek możecie przechowywać w szczelnym słoiku tydzień albo dłużej – jeśli wcześniej ich nie pożrecie 😊  Jak na bezglutenowe wypieki dość długo zachowują świeżość i miękkość. Spróbujcie! Wystarczy jedna miska, parę składników, chwila zamieszania i macie awaryjną, sycącą przekąskę na swój aktywny tydzień.

 
Przepis na bezglutenowe ciastka bez jajek, z bananem, orzechami i czekoladą. Przepis na ciastka bez białego cukru.

Bezglutenowe ciastka z bananem, orzechami i czekoladą (bez jajek i mleka)

Kasia Jeśli szukacie sycącej przekąski, która uratuje was w pracy, posili dzieciaka w szkole lub będzie doładowaniem przed treningiem, to musicie spróbować tych ciastek. Są dokładnie takie jak lubię: szybkie, proste, bezglutenowe, a… BEZ JAJEK Bezglutenowe ciastka z bananem, orzechami i czekoladą (bez jajek i mleka) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 10 dużych ciastek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 mały, dojrzały banan
2 duże łyżki miodu lub 3 łyżki syropu klonowego
2 duże łyżki masła migdałowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka żelatyny
po dużej szczypcie: cynamonu, przyprawy do piernika, sproszkowanej wanilii (ew. esencji waniliowej, pasty waniliowej)
1- 2 garście posiekanej, suszonej żurawiny (pomiń na diecie "low FODMAP")
½ szkl. ulubionych orzechów (ja dałam migdały i orzechy laskowe)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżeczki odżywki białkowej (ja dałam ryżową, bez smaku i dodatków)
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka mąki z tapioki
1 ½ łyżki mąki z sorgo
1 ½ łyżki mąki jaglanej
1 łyżeczka mąki ryżowej
1/3-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Banana rozgnieć widelcem na gładką pakę lub zblenduj.
  2. W garnuszku podgrzej olej kokosowy, masło migdałowe i miód. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmij garnuszek z ognia, dodaj przyprawy oraz łyżeczkę żelatyny. Wymieszaj dobrze, żeby żelatyna się rozpuściła.
  3. Posiekaj orzechy, czekoladę i ewentualnie żurawinę.
  4. W miseczce wymieszaj masę z garnuszka z bananem. Dodaj mąki i proszek do pieczenia, a na końcu wmieszaj orzechy, czekoladę i żurawinę. Odstaw masę na 15 min., w tym czasie nieco zgęstnieje.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj ręką porcję ciasta, formuj kulkę i spłaszczaj na blaszce. Ciastka piecz ok 15 min. do zrumienienia.

Wskazówki

  1. Masło migdałowe możesz zamienić na każde inne, które lubisz. Ciastka będą miały inny smak, ale nie bój się eksperymentów.
  2. Mąkę z tapioki możesz zastąpić ziemniaczaną, a zamiast sorgo dać więcej jaglanej lub spróbować mąki z amarantusa.
  3. Odżywkę białkową możesz pominąć, ale prawdopodobnie będziesz musiał dodać nieco mąki (jeśli możesz jeść strączki spróbuj mąkę sojową lub z ciecierzycy).
  4. Jeśli chcesz zrobić wegańskie ciacha, możesz pominąć żelatynę i dodać łyżeczkę mielonego siemienia lnianego. To musi się udać 🙂
  5. Jedno ciastko dla mnie jest "bezpieczne". Jeśli jesteś na diecie "low FODMAP", to uważaj na żurawinę i masło migdałowe. Zrezygnuj z tych ciastek, jeśli jeszcze nie przeszedłeś fazy reintrodukcji i nie znasz swoich możliwości.

zobacz również

2 komentarze

Kas 28 marca 2020 - 15:41

Te ciastka sa poprostu pyszne!!! Jestem na dosyc rystrykcyjnej diecie ale pozwolilam sobie na ta mala przekaske .
Dziekuje:)

Odpowiedz
Kasia 29 marca 2020 - 11:57

Cieszę się, że smakowały! Na zdrówko 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz