Jeśli szukacie sycącej przekąski, która uratuje was w pracy, posili dzieciaka w szkole lub będzie doładowaniem przed treningiem, to musicie spróbować tych ciastek.
Są dokładnie takie jak lubię: szybkie, proste, bezglutenowe, a co najważniejsze, bez białego cukru. Dodatek orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny sprawia, że są sycące i dodają energii. Świetnie sprawdzą się też w podróży zamiast kupnego batona. Będą też odpowiednie dla osób, które nie mogą jeść jajek ani nabiału.
Banan, masło migdałowe i odrobina żelatyny nadają im miękkości i spajają masę tak, że nie ma potrzeby użycia jajek. Wiadomo, że używanie orzechów w postaci mąk czy masła nie jest wskazane przy wypiekach, jeśli chcielibyśmy się dokładnie kierować zasadami zdrowego odżywiania. Tłuszcze zawarte w orzechach są wrażliwe na wysoką temperaturę, łatwo się utleniają i w takiej postaci działają prozapalnie na organizm. Lepiej jeść je na surowo lub moczyć, ale przyznaję, że nie mogę sobie od czasu do czasu odmówić wypieków z ich udziałem.
Bezglutenowe ciastka bez jajek z bananem, orzechami i czekoladą
Te bezglutenowe ciastka bez jajek możecie przechowywać w szczelnym słoiku tydzień albo dłużej – jeśli wcześniej ich nie pożrecie 😊 Jak na bezglutenowe wypieki dość długo zachowują świeżość i miękkość. Spróbujcie! Wystarczy jedna miska, parę składników, chwila zamieszania i macie awaryjną, sycącą przekąskę na swój aktywny tydzień.

SKŁADNIKI
1 mały, dojrzały banan
2 duże łyżki miodu lub 3 łyżki syropu klonowego
2 duże łyżki masła migdałowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka żelatyny
po dużej szczypcie: cynamonu, przyprawy do piernika, sproszkowanej wanilii (ew. esencji waniliowej, pasty waniliowej)
1- 2 garście posiekanej, suszonej żurawiny (pomiń na diecie "low FODMAP")
½ szkl. ulubionych orzechów (ja dałam migdały i orzechy laskowe)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżeczki odżywki białkowej (ja dałam ryżową, bez smaku i dodatków)
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka mąki z tapioki
1 ½ łyżki mąki z sorgo
1 ½ łyżki mąki jaglanej
1 łyżeczka mąki ryżowej
1/3-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Banana rozgnieć widelcem na gładką pakę lub zblenduj.
- W garnuszku podgrzej olej kokosowy, masło migdałowe i miód. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmij garnuszek z ognia, dodaj przyprawy oraz łyżeczkę żelatyny. Wymieszaj dobrze, żeby żelatyna się rozpuściła.
- Posiekaj orzechy, czekoladę i ewentualnie żurawinę.
- W miseczce wymieszaj masę z garnuszka z bananem. Dodaj mąki i proszek do pieczenia, a na końcu wmieszaj orzechy, czekoladę i żurawinę. Odstaw masę na 15 min., w tym czasie nieco zgęstnieje.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj ręką porcję ciasta, formuj kulkę i spłaszczaj na blaszce. Ciastka piecz ok 15 min. do zrumienienia.
WSKAZÓWKI
- Masło migdałowe możesz zamienić na każde inne, które lubisz. Ciastka będą miały inny smak, ale nie bój się eksperymentów.
- Mąkę z tapioki możesz zastąpić ziemniaczaną, a zamiast sorgo dać więcej jaglanej lub spróbować mąki z amarantusa.
- Odżywkę białkową możesz pominąć, ale prawdopodobnie będziesz musiał dodać nieco mąki (jeśli możesz jeść strączki spróbuj mąkę sojową lub z ciecierzycy).
- Jeśli chcesz zrobić wegańskie ciacha, możesz pominąć żelatynę i dodać łyżeczkę mielonego siemienia lnianego. To musi się udać 🙂
- Jedno ciastko dla mnie jest "bezpieczne". Jeśli jesteś na diecie "low FODMAP", to uważaj na żurawinę i masło migdałowe. Zrezygnuj z tych ciastek, jeśli jeszcze nie przeszedłeś fazy reintrodukcji i nie znasz swoich możliwości.
2 komentarze
Te ciastka sa poprostu pyszne!!! Jestem na dosyc rystrykcyjnej diecie ale pozwolilam sobie na ta mala przekaske .
Dziekuje:)
Cieszę się, że smakowały! Na zdrówko 🙂