fbpx

Bezglutenowy tort wegański à la banoffee na trzecie urodziny bloga

autor Kasia
Bezglutenowy tort banoffee bez jaj i nabiału

Bezglutenowy tort spędzał mi sen z powiek od dłuższego czasu. Pytaliście o niego bardzo często, a o taki bez jaj i nabiału, chyba jeszcze częściej.  Jakoś odsuwałam od siebie myśl o zrobieniu tego ciacha, choć dla rodziny robiłam takie nie raz. Torty mnie stresują, a jak się stresuję i staram za bardzo, to zawsze coś pójdzie nie tak. Nie umiem w ciasta idealne. Jednak w tym roku się zawzięłam i obiecałam sobie, że trzecie urodziny bloga, świętować będziemy jak należy – bezglutenowym tortem w wersji „full-bez”, a więc również bez jaj i nabiału. Nie spałam prze niego całą noc, ale o to jest – bezglutenowy tort wegański à la banoffee. Komu kawałeczek?

Ileż ten tort kosztował mnie nerwów (niepotrzebnych) to tylko ja wiem. Tak to jest, jak się zabieramy za coś, co robimy rzadko lub z czym nie mamy doświadczenia. Wiem, że wy często też się tak czujecie pierwszy raz gotując coś w wersji „bezbez”. Wiedzcie więc, że i ja tak się czuję – szczególnie kiedy bardzo mi zależy, żeby wyszło idealnie, a przy okazji zużywam mnóstwo cennych składników…

Bezglutenowy tort a la banoffee bez jaj i nabiału

A tort wyszedł wspaniale! Biszkopt nie miał zakalca, śmietanka kokosowa ubiła się na sztywno, dekoracja pięknie się prezentuje i całość wybornie smakuje. No i czego było się bać? 😉

Oczywiście tort składa się z kilku części, które wymagają zwrócenia uwagi na detale, aby całość wyszła jak należy. Starałam się jak najdokładniej rozpisać wam przepis, a we WSKAZÓWKACH pod nim znajdziecie wszystkie dodatkowe informacje i to na co powinniście zwrócić uwagę np. wybierając proszek do pieczenia do biszkoptu czy mleko kokosowe do ubicia śmietanki.

Najlepiej przeczytajcie wszystko przed rozpoczęciem prac. Niektóre elementy wymagają działania z wyprzedzeniem np. schłodzenie puszek mleka kokosowego w lodówce. Ja zawsze mam na dnie lodówki jakieś zapasy, a do tortu najlepiej chłodzić je sobie nawet tydzień, aby mieć pewność, że wszystko pójdzie gładko. Podobnie rzecz ma się z bananami – warto kupić je wcześniej, żeby odpowiednio dojrzały, sczerniały, były słodkie i idealne na biszkopt.

Bezglutenowy tort wegański banoffee

Długo zastanawiałam się jaki smak tortu wybrać na początek. Ostatecznie wybrałam to, na co miałam w tych dniach największą ochotę, a mianowicie karmel i orzeszki. Padło więc na bezglutenowy tort inspirowany ciastem BANOFFEE.

Banoffee to popularny deser, który składa się z karmelu, bananów i bitej śmietany. Najczęściej można go spotkać w postaci kruchej tarty z tym właśnie nadzieniem. Deser ten jest tak popularny, że można spotkać różne wariacje na jego temat. Tort to tylko jedna z nich.

W swojej wersji banoffee postawiłam na oszukany karmel z masła orzechowego i syropu klonowego oraz bitą śmietankę kokosową, czyli wegański klasyk. Całość uzupełniłam prostym biszkoptem na bazie bananów, który do banoffee pasuje jak ulał. Dzięki dodatkowi bananów mogłam pominąć jajka w cieście i zrobić w pełni wegański tort.

Słodką całość przełamałam kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i dodatkiem kakao, którym posypałam każdą warstwę bitej śmietany.

Do tego karmelowa dekoracja, kilka dodatków dla efektu wizualnego i mamy to! Wyszło pysznie! A z okazji narodowej kwarantanny cały tort mamy dla siebie. 😉

Pomysłów na bezglutenowe torty, kremy i spody, mam pod dostatkiem. Mam więc nadzieję, że tym pierwszym ciachem pokonałam strach i takie przepisy będą pojawiać się częściej. Jak to mówią: „Pierwsze koty za płoty”. 😉

Życzę Wam smacznego i udanego świętowania z moim tortem!

Bezglutenowy tort banoffee bez jaj i nabiału

BEZGLUTENOWY TORT WEGAŃSKI À LA BANOFFEE

Wielkość porcji: na tortownicę o śr. 20-21 cm Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

NA CIASTO:

  • 3 małe lub średnie, bardzo dojrzałe/przejrzałe banany (370-400 g – waga przed obraniem)
  • ¾ szkl. (185-190 ml) napoju roślinnego np. migdałowego, ryżowego z wanilią
  • ⅓ szkl. (85 ml) jogurtu sojowego
  • ¼ szkl. (60 ml) oleju np. z pestek winogron
  • 2 ½ łyżki octu jabłkowego

  • ¾ szkl. (115 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. (50 g) mąki kukurydzianej
  • ⅓ szkl. (55 g) mąki gryczanej
  • 1 ½ op. (60 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżeczki łusek babki jajowatej lub mielonego siemienia lnianego (najlepiej złocistego, odtłuszczonego)
  • 4 łyżki (50-60 g) erytrytolu lub innego sypkiego słodu
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (patrz WSKAZÓWKI)
  • ⅓ łyżeczki sody
  • wanilia, cynamon – opcjonalnie

PRZEŁOŻENIE:

  • Karmel orzechowy:
    • 3 łyżki masła orzechowego
    • 3 ½ łyżki syropu klonowego
    • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
    • ok. 5 łyżek napoju roślinnego
    • szczypta soli, cynamonu
    • wanilia – opcjonalnie
  • 1 ½ dużego banana i odrobina soku z cytryny do skropienia
  • śmietana kokosowa – stała część z 3 puszek (po 400 ml) mleka kokosowego – schłodzonego na dolnej półce w lodówce min. 72 h (patrz WSKAZÓWKI)
  • 3-6 łyżek cukru pudru lub pudru z erytrytolu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ½ op. śmietan-fixu (bez glutenu)
  • 3-4 łyżki (ok. 150 g) konfitury z czarnej porzeczki lub z owoców leśnych lub dżemu 100% owoców
  • 2 łyżeczki kakao

DEKORACJA:

  • Karmel orzechowy:
    • 1 łyżka masła orzechowego,
    • 1 ½ łyżki syropu klonowego
    • szczypta soli
    • 2-4 łyżki mleka roślinnego
  • konfitura z czarnej porzeczki lub owoców leśnych
  • posiekane orzeszki ziemne
  • pokruszone herbatniki i precelki bezglutenowe

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

PRZYGOTOWANIE

  1. Tort najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby wszystkie warstwy dobrze się ze sobą połączyły i zastygły w lodówce. Najlepiej najpierw upiec biszkopt bananowy, a wieczorem przełożyć go kremem. Rano, po schłodzeniu w lodówce tort będzie gotowy do dekoracji.
  2. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj tłuszczem i obsyp mąką np. ryżową lub kukurydzianą.
  3. Banany rozgnieć widelcem na gładką, płynną masę bez grudek. Dodaj do nich mleko roślinne, jogurt, ocet i olej i wymieszaj dobrze całość. Możesz poubijać nieco masę trzepaczką balonową, aby nieco się napowietrzyła.
  4. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mąki, budyń, babkę lub siemię, erytrytol, proszek i sodę. Jeśli chcesz możesz również dodać nieco cynamonu lub wanilię.
  5. Gdy piekarnik będzie już nagrzany połącz obie miski z płynnymi i suchymi składnikami. Wymieszaj całość dokładnie, ale nie za długo. Masa powinna być bardzo płynna, lejąca i napowietrzona od działania proszku, sody, octu i jogurtu.
  6. Wylej ciasto do tortownicy i wstaw od razu do piekarnika. Piecz w 180 stopniach z termooobiegiem ok. 25 min. Ciasto powinno być zrumienione i wyrośnięte. Nie przejmuj się, jeśli wierzch się nieco wybrzuszy i popęka.
  7. Upieczony biszkopt możesz zostawić na jakieś 5-10 min. w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Później wyjmij go i zostaw w foremce do wystudzenia. Gdy całkowicie ostygnie możesz wyjąć go z tortownicy i odkleić papier. Do czasu przygotowania tortu trzymaj go pod przykryciem, żeby nie wysechł.
  8. Jeśli chcesz, możesz upiec również ten biszkopt w dwóch turach, aby łatwiej było ci go później pokroić – ja tak zrobiłam. Wówczas nie dodawaj proszku i sody do mąk, a zostaw je do dodania na koniec do masy. Masę na ciasto najlepiej wówczas podzielić na 1/3 i 2/3 porcji. Wówczas 1/3 – to jeden blat, a 2/3 to 2 blaty ciasta po przekrojeniu. Do masy, którą zamierzasz piec w pierwszej kolejności dodaj część proszku i sody i wylej ją do formy. Piecz ok. 20 min w zależności  od porcji. Gdy jedna porcja się upiecze, wyjmij ją z papierem z tortownicy, a następnie wyłóż blaszkę nowym. Do drugiej porcji ciasta dodaj proszek i sodę, a następnie wlej ją do przygotowanej foremki i upiecz.  W ten sposób uzyskasz  jeden, cienki blat, który nie wymaga przekrojenia i grubszy, który będzie ci łatwiej przekroić na pół.
  9. Wieczorem dzień przed podaniem złóż tort. Ostudzony biszkopt podziel na 3 cienkie, 0,5-1 cm blaty. Jeśli ciasto ma górkę, możesz ją odkroić i nieco wyrównać ciasto.
  10. Przygotuj szybki, orzechowy karmel. Wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym i rozpuszczonym olejem kokosowym. Stopniowo dodawaj mleko roślinne do uzyskania odpowiedniej konsystencji – ma powstać masa przypominająca kajmak. Powinna  powoli spływać z łyżki. Jeśli twoje masło orzechowe jest bardzo gęste, możesz podgrzać całość w garnuszku do połączenia się składników. Dopraw całość szczyptą soli, cynamonu i wanilii.
  11. Banana pokrój na ok. 0,5 cm plasterki i skrop go sokiem z cytryny.
  12. Wyjmij z lodówki jedną puszkę schłodzonego mleka kokosowego – proponuję ubijać śmietanę partiami, aby łatwiej było podzielić masę i mieć większą kontrolę nad jej ubijaniem. Jeśli masz już wprawę ubij od razu stałą część z dwóch puszek mleka. Trzecią zostaw na później do dekoracji.
  13. Każdą puszkę obróć do góry dnem – tam powinna zebrać się woda kokosowa i otwierając ją od tej strony, łatwiej będzie ci ją odlać. Wodę kokosową możesz odłożyć i zużyć np. do koktajli.
  14. Gdy odlejesz płyn, wyjmij stałą część mleka, czyli śmietankę kokosową i przełóż ją do naczynia do ubijania (najlepiej wąskiego i wysokiego np. od blendera).
  15. Dodaj do niej łyżeczkę śmietan-fixu, 1-2 łyżki cukru pudru i 2 łyżeczki soku z cytryny (Jeśli ubijasz dwie śmietanki naraz, to dodaj wszystkiego podwójnie). Ubij całość na puszystą masę. Nie każda śmietanka kokosowa ubija się tak samo. Zazwyczaj nie zwiększa ona swojej objętości tak jak zwykła kremówka, ale robi się napowietrzona, puszysta i sztywna. Nie ubijaj śmietany za długo, bo może robić się luźniejsza. Gotową masę odstaw na chwilę – jeśli jest bardzo ciepło najlepiej do lodówki.
  16. Na metalowe dno tortownicy (bez obręczy) wyłóż jeden blat ciasta. Posmaruj go orzechowym karmelem - najlepiej nie do samych brzegów, żeby po dociśnięciu drugim blatem nie wyszło go za dużo po bokach. Następnie poukładaj plasterki bananów, ściśle jeden, obok drugiego, jeśli trzeba pokrój je na mniejsze kawałki.
  17. Na banana wyłóż ubitą śmietankę kokosową i rozsmaruj ją równomiernie. Śmietankę oprósz warstwą kakao za pomocą małego sitka.
  18. Następnie ułóż kolejny blat i lekko go dociśnij, aby połączyć warstwy.
  19. Teraz ubij drugą porcję śmietanki z kolejnej puszki schłodzonego mleka kokosowego. Jak poprzednio, dodaj do niej wybraną ilość cukru, śmietan-fix i sok z cytryny.
  20. Drugi blat posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż na nią ubitą śmietanę kokosową i oprósz ją solidnie kakao.
  21. Całość przykryj trzecim blatem i dobrze dociśnij. Jeśli bokiem wypłynie nieco nadzienia, zbierz jego nadmiar nożem lub płaską skrobką do wygładzania tortów. Nałóż obręcz od tortownicy, górę przykryj np. folią aluminiową i wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia na całą noc.
  22. Rano następnego dnia udekoruj ciasto. Najpierw przygotuj wszystkie elementy dekoracji. Posiekaj orzeszki, pokrusz herbatniki i przygotuj orzechowy karmel. Tym razem zrób nieco bardziej płynny, aby delikatnie spływał po bokach tortu.
  23. Ubij stałą część mleczka kokosowego z pozostałej puszki mleka. Podobnie jak poprzednio, dodaj do niej łyżeczkę śmietan-fixu, wybraną ilość słodu i 2 łyżeczki soku z cytryny.
  24. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i zdejmij obręcz z tortownicy. Na górę ciasta wyłóż ½-⅔ ubitej śmietanki, a resztę pozostaw na boki ciasta. Najlepiej posmarować i wyrównać całość dużym nożem lub specjalną, płaską szpachelką.
  25. Teraz udekoruj całość wedle uznania. Polej ciasto fantazyjnie orzechowym karmelem, posyp orzeszkami, herbatnikami i kleksami konfitury.
  26. Teraz ciasto przełóż do lodówki do ostatecznego schodzenia na minimum godzinę i gotowe. Wyjmij je tuż przed podaniem. Jeśli coś z tortu zostanie, to w kolejnych dniach przechowuj go w lodówce.

WSKAZÓWKI

  1. Jogurt sojowy możesz zastąpić jogurtem naturalnym, jeśli jadasz nabiał. Możesz też spróbować użyć jogurtu kokosowego, ale on nadaje nieco innego efektu – blaty są wilgotniejsze i delikatniejsze (mogą być trudniejsze do przekrojenia).
  2. Pamiętaj, aby użyć proszku do pieczenia, który dobrze reaguje z kwasem (octem i jogurtem) np. Celiko, lub dr. Oetker. Jeśli masz proszek na kamieniu winnym (winianie potasu), to dodaj do ciasta więcej sody – inaczej może zrobić się zakalec, a ciasto nie będzie puszyste i słabo wyrośnie.
  3. Użyłam mleka kokosowego Real Thai (85% ekstraktu z kokosa, 19% tłuszczu na 100 ml), które nie zawiera emulgatorów i dodatków. Te polecam najbardziej, bo gotuje z nim od lat. Jeśli kupicie mleko z dodatkami, to może się ono nie rozwarstwić nawet po długim chłodzeniu. Jeśli będzie miało mało ekstraktu z kokosa (min. to 75%), to również może być je ciężko ubić. Swoje puszki trzymałam w lodówce tydzień. Z doświadczenia wiem, że im dłużej, tym lepiej oddziela się śmietanka od wody kokosowej. Zawsze mam schłodzoną puszkę mleka w lodówce na wszelki wypadek np. do gofrów, lodów lub innych deserów. Polecam wam schłodzić zawsze jedną puszkę mleka więcej niż jest to w przepisie – tak na wszelki wypadek. Pamiętaj, że mleko kokosowe bez emulgatorów i gum nie ubije się tak jak zwykła kremówka, nie powiększy kilkakrotnie swojej objętości, a po prostu mocno się napowietrzy i zrobi puszyste – to jest ok.
  4. Do dekoracji użyłam precelków i herbatników Schär, ale one zawierają m.in. jaja czy mleko. Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Do dekoracji możesz użyć również domowych ciasteczek, posiekanej czekolady, poppingu z kaszy jaglanej, a nawet popcornu.
  5. Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić owsianą bezglutenową lub jaglaną.
  6. Budyń możesz zastąpić skrobią z tapioki, kukurydzianą lub ziemniaczaną, ale dodaj wówczas do ciasta wanilię w dowolnej postaci. Mąka ziemniaczana najbardziej chłonie wodę ze wszystkich skrobi, więc jeśli trzeba, dodaj również odrobinę więcej płynu do ciasta.
  7. Pamiętajcie, że waga bananów zmienia się w zależności od stopnia ich dojrzałości. Ważyłam już dojrzałe i czarne banany.
  8. W zależności od tego jak słodkie lubisz torty, możesz dodać do ciasta i śmietany mniej lub więcej słodu. Smak blatów zależy również od słodkości bananów. Moje były już niemal czarne i bardzo słodkie.
  9. Jeśli jadacie jajka, możecie spróbować zrobić biszkopt z jego dodatkiem. Po prostu zmniejszcie nieco ilość płynu w cieście. Często robię takie bananowe omlety z jajkiem i wychodzą miękkie i puszyste.
  10. Ciasta tego tortu postanowiłam nie nasączać, bo moje blaty wyszły mięciutkie i wilgotne. Obawiałam się, że całość może wyjść zbyt wilgotna i podejdzie wodą. Jeśli chcesz, możesz spróbować nasączyć delikatnie blaty tortu w ramach własnych eksperymentów np. wodą z dodatkiem cytryny i słodu.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

52 komentarze

Masakryczna Alergiczka :) 30 kwietnia 2020 - 12:43

Przepis super i już się ucieszyłam, że będę jadła tort…, ale… czy można czymś zastąpić mąkę ryżową? Mam alergię na ryż 🙁

Odpowiedz
Kasia 30 kwietnia 2020 - 14:45

Najlepiej sprawdziłaby się mąka owsiana bezglutenowa, biszkopt by wszedł nawet bardziej puszysty niż na ryżowej. Ewentualnie może jaglana, ale różnie z nią bywa, jest cięższa niż ryżowa i bardziej chłonie płyn, więc pewnie potrzeba byłoby go dodać nieco więcej.

Odpowiedz
MASKAKRYCZNA ALERGICZKA :) 30 kwietnia 2020 - 18:26

Dziękuję za odpowiedź 🙂 I jeszcze jedno pytanie: kakao służy wyłącznie przełamaniu słodkiego smaku, czy może spełnia jakąś dodatkową funkcję, np. chłonięcia wilgoci z konfitury? Niestety, na kakao też mam uczulenie 🙁

Odpowiedz
Kasia 2 maja 2020 - 13:50

To tylko dodatek smakowy, więc możesz je pominąć albo np. użyć karobu w proszku, który też może dać ciekawy efekt. 🙂

Odpowiedz
Kinia 23 kwietnia 2021 - 10:54

Czy zamiast mieszanki mąk bezglutenowych mogę dać (sumarycznie) taką samą ilość mąki pszennej?

Odpowiedz
Kasia 23 kwietnia 2021 - 11:43

Niestety trudno mi odpowiedzieć na to pytanie – na pewno ciasto z mąką pszenną się uda, ale nie wiem w jakich proporcjach jej użyć. Ta ilość może być zupełnie inna. Jeśli bym eksperymentowała, to dodawałabym mąkę stopniowo do mokrych składników do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, a na końcu dopiero dałabym proszek i sodę. Pamiętaj też, że budyń liczy się tu jako mąką, więc nie musisz go dodawać.

Baska 3 maja 2020 - 21:13

Myslisz, ze moglabym dodac kakao do biszkoptu zeby byl ciemny? Czego dac mniej wowczas? To samo tyczy sie kremowki – dodalabym rozpuszczona czekolde gorzka. Moj maly potwor na widok czekoldy dalby sie pokroic, a ze jada ja bardzo zadko to ucieszylby sie gdybym zrobila mu taki tort na urodzinki 🙂

Odpowiedz
Kasia 4 maja 2020 - 14:03

Myślę, że tak – wówczas zwiększ nieco ilość mleka roślinnego, żeby ciasto nie wyszło za gęste. Jeśli chodzi o krem, to możesz dodać do ubitej śmietany kokosowej ostudzoną, płynną czekoladę – powinien wyjść super krem, bo testowałam taką opcję kilka razy. Torcik czekoladowy mam w planach w następnej kolejności do zrobienia – będzie idealny dla fanów czekolady. 🙂

Odpowiedz
Ania 11 kwietnia 2022 - 09:35

Robiłam ten tort już drugi raz. Za pierwszym razem ciasto wyszło idealnie puszyste. Tym razem, niestety, zakalec. I zastanawiam się co było powodem. Czy to, że zmiksowałam banany blenderem zamiast po prostu rozgnieść widelcem jak poprzednio?

Kasia 11 kwietnia 2022 - 12:15

Mogło rzeczywiście tak być, że konsystencja banana była nieco inna i wypłynęła na ciasto. Słyszałam też, że rodzaj/gatunek banana niekiedy może mieć też wpływ na to, że ciasto wychodzi zakalcowate, stopień dojrzałości też może mieć znaczenie. Generalnie zakalce się zdarzają i czasami przyczyną może być teoretycznie nieistotny detal – ciężko dojść co konkretnie. Mam nadzieję, że kolejne ciacho wyjdzie już jak należy! Ps. zwróć uwagę na proszek do pieczenia – może użyłaś innego rodzaju niż zwykle?

MASKAKRYCZNA ALERGICZKA :) 24 maja 2020 - 16:00

Wczoraj zrobiony, dziś degustowany: jest pyszny! 😀 Zgodnie z radami zamieniłam mąkę ryżową na owsianą i kakao na karob. Jeden i drugi zamiennik zdał egzamin 🙂 Dzięki za przepis!

Odpowiedz
Kasia 25 maja 2020 - 17:16

Świetna wiadomość! Bardzo się cieszę, że torcik się udał i smakował. 🙂 Ściskam!

Odpowiedz
Kasia 12 sierpnia 2020 - 09:50

Hej Kasiu.
Chciałabym zrobić ten biszkopt, ale z jajkami. Wiesz moze ile ich trzeba dodać? I wtedy pominąć babke i siemienie?
I czy mleko kokosowe z puszki mozna zastąpić smietanka kokosowa?Nie mieszkam w PL, a wiedzialam takie produkty w sklepie.

Odpowiedz
Kasia 12 sierpnia 2020 - 13:35

Myślę, że 2 byłyby ok, ale wówczas trzeba by zmodyfikować nieco ilość mleka roślinnego – w zależności od wielkości jajek dać go mniej. Babkę możesz pominąć wówczas lub dać 1 łyżeczkę dla miękkości. Jeśli chodzi o śmietankę kokosową, to zależy od tego jaki to dokładnie produkt, jaki ma skład. Na przykład firma Real Thai ma również śmietankę kokosową w puszce, która jest po prostu dużo tłustsza niż mleko, a poza tym ma taki sam skład (ekstrakt kokosowy i woda). Natomiast w sklepach są też tzw. śmietanki kokosowe np. a la kwaśna śmietana lub produktu, która można użyć jako substytut śmietany do zup, sosów itp. i wówczas taki produkt absolutnie się tu nie sprawdzi.

Odpowiedz
Marlena 17 czerwca 2021 - 06:48

Czy jest możliwość zastąpienia bananów w biszkopcie czymś innym? Syn ma alergię na te owoce i mam problem…

Odpowiedz
Kasia 17 czerwca 2021 - 13:23

Nie testowałam go z innymi owocami, ale spróbowałabym z musem jabłkowym – może około 9 łyżek byłoby ok (niestety trudno mi oszacować dokładne proporcje). Efekt na pewno będzie nieco inny, bo jabłka mają dużo pektyn, ale warto spróbować.

Małgosia 2 września 2021 - 13:58

Dzień dobry. Proszę o poradę. Zrobiłam trzy torty i ani jeden mi nie wyszedł. Ciasto wychodzi mokre, ciężkie, zakalcowate. Ładnie rośnie w piekarniku a później opada. I trzymałam w piekarniku dłużej i od razu wyjęłam po pieczeniu i to samo. Dodaje zwykły jogurt grecki i zwykle mleko krowie. Co robię źle.

Odpowiedz
Kasia 6 września 2021 - 11:27

Trudno mi powiedzieć, co dokładnie może być przyczyną – może ich być bardzo wiele…To raczej proste ciasto, które mi nigdy nie sprawiło problemów, więc może przyczyna jest prozaiczna. Jakiego proszku do pieczenia używasz? Czy używasz bardzo dojrzałych bananów (w ciemne plamy lub czarnych)? Pieczesz blaty osobno i całe ciasto naraz? Pieczesz z termoobiegiem czy z funkcja góra-dół? Może tu warto pokombinować. Może zamiast jogurtu greckiego użyj zwykłego, naturalnego – ma on bardziej zbliżoną konsystencję do sojowego, którego użyłam w przepisie. Mleko krowie jest ok, nie powinno stanowić problemu.

Odpowiedz
Paulina 30 stycznia 2023 - 08:30

Witam. Mąka gryczana jasna czy ciemna?

Odpowiedz
Kasia 20 marca 2023 - 21:31

U mnie zawsze jasna. 🙂 W słodkościach szczególnie lepiej używać takiej, żeby smak gryki nie wybijał się na pierwszy plan.

Ala 31 lipca 2020 - 13:58

Czy zamiast syropu klonowego mogę użyć miodu do karmelu orzechowego?

Odpowiedz
Kasia 1 sierpnia 2020 - 16:47

Tak, będzie ok, tylko w zależności od rodzaju miodu i jego konsystencji dostosuj jego ilość, żeby masa nie wyszła np. za słodka. Jeśli miód ma stałą konsystencję, to podgrzej go delikatnie z olejem kokosowym.

Odpowiedz
Dominika 19 lutego 2021 - 20:10

Czy wyjdzie na mieszance mąk schar mix B? Czy trzymać się tych mąk?

Odpowiedz
Kasia 22 lutego 2021 - 12:40

Nie używam tych miksów, więc ciężko mi powiedzieć. Myślę, że ciasto wyjdzie, ale możliwe, że zmieniłyby się nieco proporcje składników, płynów itd. Nie wiem też, czy nie pominęłabym łusek babki jajowatej… Zawsze polecam trzymać się przepisu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby eksperymentować. 🙂

Odpowiedz
Natalia 11 sierpnia 2020 - 04:20

Czy można czymś zastąpić śmietan fix lub pominąć? nie mieszkam w Polsce i nie mam jak go kupić 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Kasia 11 sierpnia 2020 - 12:19

Jeśli masz sprawdzone mleczko kokosowe, które super się ubija po schłodzeniu, to możesz spróbować pominąć ten dodatek. Śmietan-fix to mieszanka skrobi i glukozy, więc możesz też spróbować dać pod koniec ubijania łyżeczkę dowolnej skrobi np.ziemniaczanej. Ja nie próbowałam akurat tej opcji, ale wiem, że niektórzy tak działają. Ten dodatek usztywnia śmietanę i pochłania nadmiar wilgoci.

Odpowiedz
Agnieszka 14 września 2020 - 00:46

Tort zrobiłam na pierwsze urodziny syna. Wyszedł przepyszny. Wszyscy bardzo chwalili i myśleli, że jest zamówiony z cukierni:) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie!!

Odpowiedz
Kasia 14 września 2020 - 19:37

Wspaniała wiadomość! 🙂 Ogromnie się cieszę, że tort posmakował i uświetnił Wasze małe święto. Wszystkiego dobrego, pozdrowienia! <3

Odpowiedz
Ola 25 listopada 2020 - 18:57

Czy jogurt sojowy można zastąpić jogurtem kokosowym? 🙂

Odpowiedz
Kasia 26 listopada 2020 - 17:58

Tak, można spróbować, tylko wydaje mi się, że ciasto wychodzi wtedy nieco delikatniejsze, więc myślę, że lepiej upiec je w osobnych, cienkich blatach.

Odpowiedz
Dorota 29 marca 2021 - 01:34

Przyznam ,że ten tort to dla mnie wielkie wyzwanie. Córka weganka ,mama bezglutenowa. Okazja -osiemnastak corki. Musi być idealnie,nie ma miejsca na bledy.Dlatego mam zapytanie,czy zamiast śmietanki z mleka kokosowego mogę ubić gotowa śmietankę kokosowa z puszki?Pozdrawiam serdecznie. Dorota

Odpowiedz
Kasia 29 marca 2021 - 18:42

Rozumiem – ważna sprawa. 🙂 Niestety nie wiem co to jest dokładnie za produkt, jaki ma skład. Ja kojarzę tylko śmietankę kokosową z puszki Real Thai (Coconut Cream zamiast Milk), ale de facto to podobny produkt tylko o wyższej zawartości tłuszczu i ekstraktu z kokosa niż te zwykłe mleczko. Ona też tu się nada, ale nadal trzeba ją dobrze schłodzić i postarać się oddzielić wodę od gęstej części. Chyba, że masz inny produkt na myśli? W razie czego podeślij mi linka w wiadomości lub na maila, to może uda mi się coś podpowiedzieć.

Odpowiedz
Gosia 7 grudnia 2020 - 10:00

Dzień dobry. Syn ma w środę urodziny a ja szukam przepisu na tort a w zasadzie na biszkopt i trafiłam na Pani stronę. Będę chciała upiec ten pyszny tort. Mam jednak pytanie. Czym zastąpić make gryczana, syn jej nie może, tak samo jak owsianej. I czy można użyć mleka krowiego zamiast roślinnego? Syn nie jest uczulony na nabiał i taki będę chciała zrobić również krem. Bardzo mi zależy żeby zrobić dobry biszkopt a z tych składników syn nie może jedynie maki gryczanej. Resztę niestety muszę zmienić bo syn jest bardzo uczulony na wszystkie orzechy ale z masa sobie poradzę. Najbardziej zależy mi na zrobieniu dobrego biszkoptu.

Odpowiedz
Kasia 7 grudnia 2020 - 12:50

Oczywiście, zamiast mleka czy jogurtu roślinnego można użyć tradycyjnego nabiału. Jeśli chodzi natomiast o zastąpienie mąki gryczanej, to spróbowałabym mąki teff lub sorgo, które mają nieco podobne właściwości. Może sprawdzić się też mąka z ciecierzycy, która dobrze skleja wypieki. Jeśli syn jada jajka można też dodać na wszelki wypadek 1 jajko do masy, kosztem niewielkiej ilości mleka. Trzymam kciuki!

Odpowiedz
Gosia 7 grudnia 2020 - 16:17

Dziękuje za odpowiedz. Właśnie na jajko tez syn jest uczulony oraz na ciecierzycę i inne strączkowe warzywa. Z mąki może tylko jaglana, ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, kokosowa, tapioki. Powiem szczerze se nie znam sorgo ani teff ale na żyto czy owies, pszenice jest syn także uczulony. Mam bardzo duży problem zawsze jak coś mam synowi upiec.

Odpowiedz
Kasia 7 grudnia 2020 - 17:22

Rozumiem… Zarówno mąka teff jak i sorgo są bezglutenowe – ja je bardzo lubię. Może warto je przetestować? Teff szczególnie dobrze się sprawdza zamiast mąki gryczanej w chlebach i bułkach (zwykle tylko wtedy trzeba dodać nieco więcej płynu), a sorgo częściej stosuję w słodkich wypiekach (ono nadaje super miękkości, ale nieco mniej skleja niż mąka gryczana). Nie stosowałam ich przy tym biszkopcie, ale jeśli miałam bym sprawdzać to te w pierwszej kolejności.

Odpowiedz
Aga 12 maja 2021 - 20:07

Co można zastosować zamiast masła orzechowego. Mamy alergika na orzech

Odpowiedz
Kasia 14 maja 2021 - 14:01

Zamiast orzechowego karmelu możesz przygotować wegański kajmak z mleka kokosowego – przepis znajdziesz pod tym linkiem https://bezbez.pl/przepisy/slodkosci/weganski-kajmak-kokosowy/

Odpowiedz
agharrta 20 maja 2021 - 14:03

Witam, mozna jogurt sojowy zastąpić kokosowym?

Odpowiedz
Kasia 21 maja 2021 - 10:57

Tak, możesz spróbować, jednak ciasto wychodzi nieco inne na tym jogurcie, delikatniejsze, wilgotniejsze (jakby nieco cięższe), ma nieco inną strukturę. Może w tym wypadku lepiej upiec oddzielnie blaty, żeby ich nie przekrajać.

Odpowiedz
Katarzyna 23 września 2021 - 16:59

Kasiu.. czy banany ”nie do biszkoptu” powinny byc rowniez mocno dojrzale? Czy jesli uzyje jogurtu naturalnego krowiego, efekt bedzie ten sam , co sojowgo? Dziekuje za odpowiedz! 😉

Odpowiedz
Kasia 24 września 2021 - 13:42

Banany do nadzienia użyj takie jak lubisz, nie muszą być bardzo mocno dojrzałe. 🙂 Jogurt naturalny zachowuje się w cieście podobnie jak ten sojowy, więc będzie ok. Pozdrowienia!

Odpowiedz
Marta 18 października 2021 - 17:32

Dziękuję za ten przepis. Odtworzyłam go praktycznie krok po kroku, pominęłam jedynie sypanie kakao. Tort zagościł na naszym stole z okazji pierwszych urodzin syna – alergika na białko mleka krowiego i gluten. Tort z tego przepisu wychodzi przepyszny! Spody urosły duże, puszyste (dzieliłam proporcje i piekłam 3x). Śmietanka kokosowa ubiła się jak marzenie. Wypiek dobrze się kroi i świetnie smakuje nawet na drugi, trzeci dzień. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kasia 20 października 2021 - 17:37

Ogromnie się cieszę, że każdy element tak pięknie się udał, a tort posmakował. 🙂 Czytanie takich wiadomości, to czysta przyjemność i dawka motywacji do działania – serdecznie dziękuję! Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka małemu alergikowi!

Odpowiedz
Aga 5 marca 2022 - 19:03

Bardzo fajny przepis. Wszystko klarownie opisane. Pytanka: na ile porcji jest przepis? (mniej więcej) i jaką inną śmietanką roślinną zastąpić śmietankę kokosową?

Odpowiedz
Kasia 10 marca 2022 - 12:35

Przepis jest na tortownicę o średnicy ok. 21 cm. Jeśli chodzi o śmietankę kokosową, to nie wiem, czy można ją zastąpić inną, nie używałam jeszcze żadnego dobrego zamiennika tego składnika – jeśli znasz coś co się dobrze ubija, zachowa sztywność jak tradycyjna śmietana i nada się na krem, to możesz spróbować.

Odpowiedz
Ola 25 marca 2022 - 07:05

Witam
Czy można zamiast mleka w puszce dodać mleko Real Thai w kartoniku 500 ml?
Skład ekstrakt kokosa, woda , emulgator E 435
Czy takie mleczko się nada ?

Odpowiedz
Kasia 28 marca 2022 - 15:06

Niestety trudno mi powiedzieć, bo nie testowałam tej opcji. Zazwyczaj te z kartonika nie ubijają się dobrze, woda nie oddziela się dobrze od części kokosowej, więc zakupiłabym raczej taki w puszce. Z tymi mlekami niestety to jest podchwytliwa sprawa i trzeba trochę eksperymentów.

Odpowiedz
Monika 29 marca 2022 - 18:50

Dzień dobry, czy mleko w kartonie Real Thai również nadaje się do ubicia? To będzie mój pierwszy tort wegański a w swoim mieście znalazłam jedynie mleko w kartonie i mleka w puszcze ale innych firm.

Odpowiedz
Kasia 1 kwietnia 2022 - 12:35

Z mojego doświadczenia wynika, że mleko w kartonie jest tutaj słabsze, po mocnym schłodzeniu nie oddziela się tak dobrze woda od części kokosowej – musiałabyś przetestować to na małej porcji. Może te mleka w puszce innych firm, by się tutaj lepiej sprawdziły? Niektóre mogą mieć emulgatory czy mniejszą ilość miąższu kokosowego, ale czasami dobrze się ubijają – tu również trzeba zrobić test.

Odpowiedz
Ola 31 sierpnia 2022 - 09:17

Niestety tort mi nie wyszedł. Upiekłam całość od razu, dodałam wszystko jak w przepisie, z możliwych opcji było zmielone siemię lniane zwykłe. Tort w środku jest mokry mimo dodatkowych 15 minut w piekarniku.

Odpowiedz
Kasia 16 września 2022 - 14:20

Zakalce niestety się zdarzają, nawet mi w wielokrotnie pieczonych ciastach. Czasami są czynniki, na które nie mamy wpływu lub ich nie zauważamy. Ciasta bez glutenu i jajek są wrażliwsze. Typ mąki, jej stopień zmielenia, rodzaj bananów, moc i sposób pieczenia danego piekarnika, konsystencja masy, proszek do pieczenia, odmierzanie składników itp. rzeczy mogą wpływać na powstawanie zakalca. W przypadku tego tortu upieczenie blatów osobno i wykorzystanie odtłuszczonego siemienia lub łusek jest na pewno bezpieczniejszą opcją.

Odpowiedz