Chrupiące paluszki bezglutenowe w dwóch smakach (wegańskie)

napisany przez Kasia 23 kwietnia 2020
Bezglutenowe paluszki do chrupania w dwóch smakach (wegańskie)

Chrupiące przekąski to niełatwy temat na bezglutenowej diecie. Te sklepowe są często dość drogie, trudniej dostępne, a ich skład pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście niektóre z nich, tak jak paluszki bezglutenowe z mojego przepisu, można przygotować w łatwy sposób w domu. Można zrobić ich trochę na zapas, by mieć je pod ręką, gdy nadejdzie odpowiedni moment do chrupania. Jeśli brakuje wam takich prostych przekąsek do podjadania w towarzystwie lub przy ulubionym serialu, to ten przepis jest dla was.

Fanom chrupania na pewno posmakują również moje ziarniste krakersy serowo-cebulkowe bez nabiału i jajek. Są pyszne i chrupiące! Jako imprezowa przekąska z kolei super sprawdzają się  moje drożdżowe paluchy z oliwkami i ziołami. Świetnie smakują same w sobie, ale można je również maczać w ulubionych sosach i dipach – koniecznie spróbujcie.


Moje chrupiące paluszki bezglutenowe przygotowałam dla was w dwóch wersjach – zarówno jeśli chodzi o użyte mąki jak i o smak. Każda z nich jest pyszna i warta wypróbowania. Tylko ostrzegam – wciągają!

Paluszki gryczane przygotowałam w bardziej pikantnej wersji z ostrą papryką i imbirem. Z kolei w tych z mąki jaglanej i owsianej dominuje czosnkowo-cebulowa nuta. Obie wersje doprawiłam również ulubionymi, suszonymi ziołami. Całość smakuje naprawdę świetnie.

Dodatkowo we WSKAZÓWKACH pod przepisem znajdziecie trzecią opcję wykonania tych paluszków – szczególnie polecaną osobom, które nie mogą spożywać owsa. Paluszki kukurydziano-ryżowe wyszły równie pyszne i chrupiące. Dodatkowo możecie modyfikować przyprawy i zioła, dopasowując smak paluszków do swoich preferencji.

 

Moje paluszki bezglutenowe, po małej modyfikacji, będą również odpowiednie dla osób na diecie FODMAP. Wiem, że będąc w fazie eliminacyjnej trudno znaleźć bezpieczne dla naszego brzucha przekąski.

W wersji „low FODMAP”, szczególnie w fazie eliminacyjnej, pomiń suszony czosnek i cebulkę, a zamiast zwykłego oleju dodaj np. oliwę czosnkową. . Bezpieczniej jest też przygotować paluszki w wersji bez mąki owsianej. W paluszkach umieściłam bezpieczną ilość sezamu czy siemienia lnianego, ale jeśli jesteś w fazie eliminacyjnej, możesz pominąć i te dodatki, a  dodać np. nieco więcej podprażonego i zmielonego słonecznika.

Przyrządem, który bardzo ułatwia przygotowanie tych bezglutenowych paluszków jest rękaw cukierniczy i metalowa końcówka z okrągłym otworem o wielkości ok. 5 mm.

Ja miałam ją w swoim mini zestawie do cukierniczych dekoracji i to niepozorne narzędzie świetnie ułatwiło mi pracę. Jeśli użyjecie woreczka ze ściętą końcówką – pamiętajcie, żeby był on gruby (np. torebka na mrożonki lub koszulka do segregatora), bo inaczej łatwo się porwie pod wpływem gęstego ciasta. Otwór też nie może być za duży, bo wyjdą wam grube paluchy. Możecie również spróbować zrobić rękaw do wyciskania z papieru do pieczenia. W internecie znajdziecie na ten temat mnóstwo patentów i tutoriali.

Paluszki bezglutenowe to przepis, który ciężko zepsuć. Możecie próbować i eksperymentować z mąkami i dodatkami smakowymi.

Możecie przygotować ich większą ilość i schować do szczelnego pojemnika lub torebki. W ten sposób dłużej zachowają chrupkość, a wy będziecie mogli wyjąć je, kiedy najdzie was ochota.

Choć to tylko teoria, bo ciężko się od nich oderwać. Jak to zwykle bywa z przyjemnie chrupiącymi przekąskami – baaardzo wciągają i szybko znikają. 😉

Bezglutenowe paluszki do chrupania w dwóch smakach (wegańskie)

CHRUPIĄCE PALUSZKI BEZGLUTENOWE W DWÓCH SMAKACH

Kasia Chrupiące przekąski to niełatwy temat na bezglutenowej diecie. Te sklepowe są często dość drogie, trudniej dostępne, a ich skład pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście niektóre z nich, tak jak… PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI paluszki European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 25 paluszków (na 1 blachę piekarnika) z każdej porcji ciasta - ilość zależy od długości i grubości paluszków Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

PALUSZKI GRYCZANE:

  • ⅔ szkl. (ok. 110 g) mąki gryczanej
  • ¼ szkl. (ok. 40 g) mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • ⅓- ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 ½ łyżeczki ulubionych ziół np. prowansalskich, włoskich
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (bez glutenu) – opcjonalnie
  • szczypta dowolnego cukru/słodu - opcjonalnie
  • 2 ½ łyżki oleju np. z pestek winogron
  • ½ szkl. wody + ew. 1-2 łyżki (125-155 ml)

PALUSZKI JAGLANO-OWSIANE:

  • ⅓ szkl. (ok. 50 g) mąki jaglanej
  • ⅓ szkl. (ok. 45 g) bezglutenowej mąki owsianej (patrz WSKAZÓWKI)
  • ¼ szkl. (ok. 40 g) mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (bez glutenu) – opcjonalnie
  • ⅓- ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego (pomiń na diecie „low FODMAP”)
  • 1 łyżeczka suszonej cebulki (pomiń na diecie „low FODMAP”)
  • szczypta dowolnego cukru/słodu - opcjonalnie
  • 2 ½ łyżki oleju np. z pestek winogron
  • ⅓- ½ szkl. wody (85-125 ml)

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Niezależnie od wybranej wersji i smaku paluszków, przygotowujesz je w ten sam sposób. Do ich wyciskania i formowania będziesz potrzebować rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o niezbyt dużym otworze (ok. 5 mm) – to najlepsza opcja. Możesz spróbować również grubszej torebki np. na mrożonki lub koszulki do segregatora z naciętym rogiem, tworzącym nieduży, okrągły otwór lub zrobić rękaw cukierniczy, zwijając w rulon papier do pieczenia.
  2. Ziarna słonecznika podpraż lekko na suchej patelni, aż się lekko zrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdejmij je z patelni i ostudź, a następnie zmiksuj na bardzo drobne okruchy blenderem z kubeczkiem i ostrzem w kształcie litery ‘S’ lub młynkiem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachy piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  4. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: wybrane mąki, przyprawy, proszek, ziarna i słonecznik.
  5. Dodaj do nich olej, a następnie wlewaj powoli wodę i mieszaj ciasto łyżką, monitorując konsystencję ciasta. Powinno dać się wycisnąć przez rękaw lub torebkę, a jednocześnie ma zachować kształt i nie rozpłaszczyć się za bardzo na blaszce. Nie może, więc być zbyt płynne, ani za gęste. Jeśli wleje ci się za dużo wody, to po prostu dodaj nieco więcej mąki. Gdy ciasto okaże się za gęste, będziesz mógł je jeszcze wyjąć z rękawa i rozluźnić łyżką wody.
  6. Gotowe ciasto przełóż do torebki lub rękawa z odpowiednią końcówką. Na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj podłużne paluszki. Możesz pomagać sobie nożem, by odrywać ciasto od rękawa. Długość paluszków zależy od twoich preferencji. Staraj się wyciskać je dosyć blisko siebie - nie powinny urosnąć na boki.
  7. Gotowe paluszki piecz w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) około 15 min., a następnie przemieszaj je, obróć i podpiekaj jeszcze z drugiej strony przez jakieś 5-10 min. W zależności od piekarnika i użytych mąk czas pieczenia może się delikatnie różnić, więc pilnuj, żeby paluszki nie przypiekły się za bardzo lub nie stwardniały.
  8. Gotowe paluszki wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę na blaszce, a następnie przełóż na talerz lub deskę do wystudzenia. Po wystygnięciu nabiorą jeszcze większej chrupkości.
  9. Przechowuj je w słoiku lub szczelnej torebce, a zachowają chrupkość przez wiele dni.

Wskazówki

  1. Paluszki jaglano-owsiane możesz również wykonać w wersji kukurydzano-ryżowej. Wówczas do ciasta dodaj po 1/3 szkl. mąki kukurydzianej i 1/3 szkl. mąki ryżowej zamiast jaglanej i owsianej.
  2. Smak paluszków możesz modyfikować według uznania, zmieniać zioła i przyprawy. Powyżej przedstawiłam wam moje ulubione wersje smakowe.
  3. W wersji „low FODMAP”, szczególnie w fazie eliminacyjnej, pomiń suszony czosnek i cebulkę, a zamiast zwykłego oleju dodaj np. oliwę czosnkową. Bezpieczniej jest też przygotować paluszki w wersji bez mąki owsianej. W paluszkach umieściłam bezpieczną ilość sezamu czy siemienia lnianego, ale jeśli jesteś w fazie eliminacyjnej, możesz pominąć i te dodatki, a dodać np. nieco więcej podprażonego i zmielonego słonecznika.

zobacz również

1 komentarz

Agnieszka 16 maja 2020 - 19:10

Geniaalne!!!!

Odpowiedz

Zostaw komentarz