fbpx

Bezglutenowa tarta ze szparagami, cukinią, porem i wege twarożkiem (bez jajek, wegańska)

autor Kasia | BezBez
6 komentarzy
Bezglutenowa tarta ze szparagami, porem, cukinią i wege twarożkiem (wegańska

Bezglutenowa tarta ze szparagami, to jedno z dań, które zawsze robię, gdy tylko pojawi się sezon na szparagowe szaleństwo. Najpierw wcinam szparagami z jajkiem sadzonym, a gdy już się tym nacieszę zapiekam je w kruchym cieście z ulubionym nadzieniem. W tym roku postawiłam na „twarożkowy” ziołowy farsz z tofu i dodatek pora oraz cukinii. Wyszło przepysznie! A to wszystko  w wersji bez glutenu, jaj i nabiału z mleka krowiego.

Jeśli szukacie inspiracji do wykorzystania szparagów, to zerknijcie jeszcze na przepis na nietypową pizzę z zielonym pesto, groszkiem i szparagami. Ciasto z tej pizzy jest świetne i na pewno posłuży wam jako baza również do typowych włoskich placków z sosem pomidorowym – pokochacie je! A jeśli jeszcze nie próbowaliście połączenia szparagów z masłem orzechowym, to koniecznie wypróbujcie bezglutenową tartę z lekko orzechowym sosem – ta nie zawiera tofu, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy unikają soi.


Bezglutenowa tarta ze szparagami to prawdziwy klasyk, który można przygotować na tysiące sposobów. Dla mnie najpyszniejsze wersje to te z dodatkiem jaj, nabiału czy dobrego, słonego sera, których niestety muszę unikać. W tym roku więc postanowiłam przygotować przepis, dla tych, którzy tęsknią za taką bardziej typową tartą, lekko słoną i kwaskowatą, a muszą unikać popularnych składników.

Farsz na bazie tofu to wegański klasyk, który zawsze sprawdzi się na kruchym spodzie. W swoim przepisie postanowiłam wymieszać tofu z jogurtem kokosowym, który nadał mu fajnego, nabiałowego charakteru i konsystencji. Do tego solidna porcja soku z cytryny, płatki drożdżowe i zioła. Tak powstało fantastyczne nadzienie, które ani trochę nie skojarzy wam się z mdłym smakiem serka sojowego.

Bezglutenowa tarta ze szparagami to również smakowite, kruche ciasto bez dodatku jajek.

Doprawiłam je na wytrawnie, ale jeśli chcecie, możecie wykorzystać ten przepis również do słodkich tart. Wystarczy pominąć zioła, kurkumę, zmniejszyć ilość soli i dodać nieco słodu. Ciasto jest przyjemnie kruche, ale trzyma kształt i ładnie się kroi. Jeśli chcecie, możecie również zastąpić siemię lub babkę małym jajkiem, które również scali nieco ciasto.

Bezglutenowa tarta ze szparagami i tofu (bez jaj i nabiału)

Zielone szparagi są najważniejszym elementem mojej tarty, ale uzupełniłam ją jeszcze o dodatek pora,  cukinii i świeżych ziół. Wyszła piękna i smakowita, zielona tarta.

Podsmażony por nadaj tarcie charakteru, a cukinia nieco wilgotności i słodyczy. Jeśli macie ochotę, możecie pokusić się o dodatek jeszcze innych warzyw – w takiej tarcie super jest poprzemycać co nieco, szczególnie z myślą o tych, którzy boją się zieleniny na talerzu.

Jeśli minął już sezon na szparagi możecie sięgnąć np. po brokuła. Najlepiej wówczas podgotować go kilka minut we wrzątku i przelać zimną wodą, by zachował piękny zielony kolor. Jeśli natomiast z niektórymi warzywami wam nie po drodze ze względu na zawartość FODMAP, śmiało dostosujcie przepis do swoich preferencji.

Ten przepis to super baza do Waszych eksperymentów. Ciasto możecie wykorzystywać na różne sposoby, na słodko i wytrawnie. A farsz z tofu może świetnie smakować również z innymi warzywami i dodatkami.

Udanych wypieków i wspaniałego, szparagowego sezonu! Nacieszcie się nimi póki są.

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

6 komentarzy

Małgorzata 9 maja 2022 - 09:10

Witam ,czy można czymś zastąpić tofu?

Odpowiedz
Kasia 19 maja 2022 - 12:24

Niestety nie testowałam żadnego innego roślinnego zamiennika dla tofu w tym przepisie – może są jakieś wegańskie serki, które by się tu nadawały. Jeśli jadasz nabiał, to spróbuj użyć jakiegoś twarożku, np. “domowego”.

Odpowiedz
Elwira 18 sierpnia 2022 - 19:51

Czy wędzone tofu się nada?

Odpowiedz
Kasia 20 sierpnia 2022 - 12:43

Tak, jeśli nie będzie przeszkadzał Ci w tej wersji wędzony aromat. 🙂

Odpowiedz
Maja 4 czerwca 2023 - 13:36

Hej, Czy można użyć babki płesznik zamiast jajowatej ?

Odpowiedz
Kasia | BezBez 16 czerwca 2023 - 13:47

Jeśli masz na myśli ziarenka, to nie, mogą się nie sprawdzić.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone