Bezglutenowa pizza ze szparagami i pesto (wegańska)

napisany przez Kasia 23 maja 2019
Zielona bezglutenowa pizza ze szparagami i pesto

Mówią, że pizza to życie. A taka ze szparagami w sezonie, to już chyba życie w nowym wymiarze. Jeśli obecnie, tak jak ja, szalejecie ze szparagami na śniadanie, obiad i kolację, to na jedno z tych dań zróbcie sobie tą zieloną pizzuchę na puszystym, mięciutki cieście. Bezglutenowa pizza ze szparagami i pesto z rukoli i bazylii, to nowy wymiar bezglutenowej przyjemności i przykład na to, że pizza nie zawsze musi być z serem!

Jeśli chcecie spróbować jeszcze innej, nietypowej pizzy w wersji „bezbez”, to sprawdźcie koniecznie moją ulubiona pizzę na spodzie z batata, pizzę z ziemniakami albo pizzę z dyniowym sosem serowym.

Bezglutenowa pizza ze szparagami, zielonym groszkiem i aromatycznym pesto to danie, które możecie zaserwować osobom na diecie eliminacyjnej czy wegańskiej. Nie zawiera glutenu, nabiału i jajek.

Można ją również łatwo zmodyfikować pod inne nietolerancje lub preferencje smakowe. Zamiast  migdałów czy pestek dyni do pesto można użyć innych orzechów i pestek. Warzywa można podmienić na inne według upodobań i sezonu. Świetnie sprawdzi się tu np. cukinia.

Zielona bezglutenowa pizza ze szparagami, zielonym groszkiem i aromatycznym pesto, to świetny pomysł na przemycenie warzyw i zieleniny w klasycznym fastfoodzie.

Taki patent możecie wypróbować na dzieciakach. Jak to nie pomoże, to już nie wiem! 😉 Dzięki pesto i chrupiącym, kolorowym warzywom, całość jest bardzo aromatyczna i wygląda mega smakowicie. Nie wymaga tony sera i polewania sosami.

Może na tak ciekawie podane warzywa skuszą się i wasi domownicy? Pieczone warzywa, np. rzodkiewki, mają zupełnie inny smak niż te surowe czy gotowane. Może zapieczecie w ten sposób inne nietypowe roślinne składniki?

 

Puszyste i mięciutkie ciasto z tego przepisu na bezglutenową pizzę możecie również wykorzystać do bardziej tradycyjnych wersji tego dania. Wystarczy posmarować je sosem pomidorowym i posypać swoimi ulubionymi dodatkami.

To ciasto na bezglutenową pizzę ze szparagami, to jedno z lepszych i prostszych ciast, które udało mi się zrobić. Wychodzi mi to coraz lepiej, choć jak to zwykle u mnie bywa, kiedyś zrobiłam takie najcudowniejsze, którego nie mogę odtworzyć, bo nie spisałam składników 😉

Ciągle testuję różne wersje ciasta, z różnych, mniej lub bardziej popularnych mąk. Stopniowo każdym przepisem zamierzam się z wami podzielić na blogu.

Zamierzam jeszcze testować przepisy na pizzę bez drożdży oraz taką na cieście, które leżakuje kilka dni, wzorem tradycyjnych włoskich receptur. Ponoć takie ciasto jest najpyszniejsze ale też lżej strawne.

Żałuję jedynie, że domowy piekarnik nigdy nie odda smaku pizzy pieczonej w piecu… Jeśli macie kamień do pizzy, to śmiało z niego skorzystajcie!

Zielona bezglutenowa pizza ze szparagami i pesto

BEZGLUTENOWA PIZZA ZE SZPARAGAMI, ZIELONYM GROSZKIEM I PESTO

Kasia Mówią, że pizza to życie. A taka ze szparagami w sezonie, to już chyba życie w nowym wymiarze. Jeśli obecnie, tak jak ja, szalejecie ze szparagami na śniadanie, obiad i… WYPIEKI WYTRAWNE Bezglutenowa pizza ze szparagami i pesto (wegańska) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na 2 pizze o śr. 25 cm lub 1 dużą o śr. ok. 40 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

----- NA CIASTO:
2/3 szkl. (115 g) mąki ryżowej
1/3 szkl. (45 g) bezglutenowej mąki owsianej
1/3 szkl. (60 g) mąki ziemniaczanej + do zagniatania
1/3 szkl. (50 g) mąki z tapioki
1 ½ łyżki łusek babki jajowatej
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 ½ łyżeczki suszonych drożdży
1 ½ łyżki oliwy + 1 na koniec wyrabiania i do posmarowania ciasta
½ łyżeczki ulubionych suszonych ziół (opcjonalnie)
1 ¼ szkl. ciepłej wody
----- NA PESTO:
1 szkl. (2 duże garście, ok. 30 g) rukoli
4 gałązki bazylii
¼ szkl. migdałów blanszowanych/płatków migdałów lub pestek dyni (u mnie pół na pół)
2 ½ łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1-2 ząbki czosnku
100 ml oliwy extra virgin
sól, pieprz do smaku
----- DODATKI:
8-10 szparagów
½ szkl. mrożonego, zielonego groszku
2 duże rzodkiewki
listki bazylii, rukoli – do podania

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto: mąki, babkę, przyprawy i drożdże. Następnie dodaj oliwę, wlej szklankę ciepłej wody i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz robić to łyżką lub miskerem z hakiem. Ciasto jest luźniejsze niż tradycyjne i klei się do rąk.
  2. Gdy ciasto zacznie gęstnieć dodawaj stopniowo pozostałą ¼ szkl. ciepłej wody, monitorując konsystencję ciasta. Ciasto może ci się wydawać za luźne, ale po kilku minutach wyrabiania, a potem podczas rośnięcia znowu nieco zgęstnieje. Na koniec polej ciasto łyżką oliwy, żeby odeszło od ścianek miski. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-60 min, aż podwoi swoją objętość.
  3. Między czasie przygotuj pesto. Migdały i/lub pestki dyni podpraż na suchej patelni, aż się zrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Przełóż na talerzyk i odstaw do przestygnięcia.
  4. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj blenderem z kubeczkiem lub małym malakserem z ostrzem w kształcie litery S na grudkowatą masę. Pamiętaj, aby pestki i migdały były w miarę przestudzone, bo inaczej zmiksują się na masło.
  5. Następnie dodaj oliwę i ponownie zmiksuj. Spróbuj i jeśli trzeba dopraw jeszcze solą, pieprzem. Ewentualnie dodaj więcej oliwy, jeśli pesto wyszło za gęste.
  6. W trakcie, gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj warzywa. Rzodkiewki pokrój na plasterki. Zblanszuj lekko szparagi i zielony groszek.
  7. Szparagi umyj i odłam im zdrewniałe końcówki. Podgotuj je razem z mrożonym groszkiem w osolonej wodzie przez 3-4 min . Następnie odsącz warzywa na sicie i przelej lodowatą wodą. Możesz je również przełożyć do miski z zimną wodą i kostkami lodu – warzywa zachowają jędrność i żywy, zielony kolor.
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Jeśli nie masz termoobiegu to do 210-220 stopni. Blachy piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Wyrośnięte ciasto wymieszaj i odgazuj. Posyp łyżką mąki ziemniaczanej i lekko zagnieć dłońmi. Podziel ciasto na 2 części, jeśli chcesz zrobić 2 pizze.
  10. Każdą porcję ciasta przełóż na oddzielną blachę i dłońmi zacznij formować okrągły dość cienki placek, zostawiając grubsze brzegi. Jeśli chcesz pomóż sobie wałkiem, żeby pizza nie wyszła za gruba. Ciasto posmaruj oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 7-10 min (ja piekłam w 200 stopniach z termoobiegiem).
  11. Po tym czasie wyjmij pizze posmaruj grubo pesto, posyp groszkiem, a następnie ułóż szparagi (te grubsze możesz przekroić wzdłuż) i plasterki rzodkiewek. Posyp delikatnie solą i pieprzem i ewentualnie skrop oliwą. Piecz jeszcze 10-15 min.
  12. Jeśli nie chcesz, nie musisz wstępnie podpiekać ciasta. Możesz od razu posmarować je oliwą i pesto, pokryć dodatkami i zapiekać całość ok. 20 min. W tej wersji warzywa nieco bardziej się przypiekają.
  13. Gotową pizzę udekoruj listkami bazylii lub rukoli i zajadaj ze smakiem.

Wskazówki

  1. Do pesto zamiast migdałów lub pestek dyni, możesz dodać inne orzechy lub pestki.
  2. Zamiast nieaktywnych płatków drożdżowych możesz dodać kawałek parmezanu, jeśli jadasz nabiał.
  3. To ciasto na bezglutenową pizzę sprawdzi się również do bardziej tradycyjnych wersji tego dania. Możesz posmarować je sosem pomidorowym i posypać swoimi ulubionymi dodatkami.
  4. Mąkę z tapioki możesz zstąpić skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną. Jeśli użyjesz tej ostatniej ciasto może wyjść jednak trochę mniej elastyczne.

zobacz również

4 komentarze

Margit 1 maja 2020 - 15:56

Najpyszniejsza pizza jaką jadłam czy robiłam! Oceniam ciasto – pesto jeszcze przede mną
Tego dnia gdy robiłam pizzę dla siebie (bezglu) robiłam drugą dla glutenowej części rodziny. W pewnym momencie glutenowcy pomylili talerze i zjedli mój kawałek. No i zapadł wyrok – najlepsza pizza na świecie!
Tradycyjnie zamieniam m.ryżową na m.ciecierzycową i wszystko udaje się.
Bardzo Ci Kasiu dziękuję za ten i inne przepisy. Od wielu lat eksperymentuję z “bezglutenem” w wersji bez mieszanek, ale gdy spotkałam Twoje przepisy juz nie muszę

Odpowiedz
Kasia 2 maja 2020 - 14:00

Dziękuję! Jak miło mi to słyszeć! 🙂 No i ogromnie się cieszę, że pizza wychodzi nawet pod modyfikacjach. Ja z kolei nie mogę za bardzo jeść mąki z ciecierzycy, więc dla mnie to cenne wskazówki, z których mogą skorzystać też inni czytelnicy. Ściskam i życzę kolejnych udanych wypieków!

Odpowiedz
Kejt 4 września 2020 - 14:16

Wspaniały spód!! Najlepszy jaki jadłam!! Zamienilam m. owsianą na kukurydzianą i jest bomba!! Baaardzo dziękuję, już straciłam nadzieję, że kiedykolwiek jeszcze zjem pizzę, a tu ten genialny przepis!! :))

Odpowiedz
Kasia 6 września 2020 - 12:25

Naprawdę bardzo się cieszę, że pizza się udała i posmakowała! 🙂 Takie wiadomości dużo dla mnie znaczą! Pamiętam jak sama myślałam, że nie zjem już dobrej bezglutenowej pizzy – na szczęście się myliłam. 😉

Odpowiedz

Zostaw komentarz