Bezglutenowa tarta ze szparagami i orzechowym nadzieniem (bez jaj i nabiału)

napisany przez Kasia 13 maja 2019
wegańska i bezglutenowa tarta ze szparagami

Odkąd przeczytałam w „Leksykonie smaków” Niki Segnit, że szparagi dobrze łączą się z orzeszkami ziemnymi, wiedziałam, że muszę spróbować tego połączenia. I choć w planach miałam zupełnie inną tartę, postanowiłam zapiec zielone szparagi w lekko orzechowym farszu. Tak powstała idealnie krucha, bezglutenowa tarta ze szparagami w sosie orzechowym w  wersji bez jaj i nabiału. Koniecznie spróbujcie tego niestandardowego połączenia.

Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu, bo bezglutenowe i bez-jajeczne kruche ciasto często płata mi figle. A to wychodzi za twarde, a to z kolei zbyt kruche. Moim najlepszym patentem jest użycie mielonych migdałów do ciasta bez jajek, które ładnie je zlepiają i pozwalają wałkować. Jest to jednak dość kosztowny dodatek i nie każdy alergik może sobie na niego pozwolić.

Na szczęście przy tarcie, którą pieczemy w foremce odchodzi problem idealnego wałkowania czy formowania ciasta. Foremkę możemy po prostu wylepić 😉

Dzięki temu udało mi się pominąć migdały i jajko, a ciasto wyszło nadal zwarte, trzymało kształt, a jednocześnie było przyjemnie delikatne i kruche. Takie ciasto to polowa sukcesu. Dzięki temu moja bezglutenowa tarta ze szparagami wyszła przepyszna!

Jak natomiast ominąć jajka, sery czy tofu w nadzieniu do klasycznej tarty? Wykorzystajcie kleik ryżowy, kaszkę albo neutralne w smaku bezglutenowe mąki, by stworzyć gęsty farsz. Możecie połączyć go z różnymi przyprawami i zatopić w nim dowolne warzywa.

W moim przepisie postawiłam na kleik ryżowy. Możecie przygotować go sami w domu, mieląc ryż na grysik w młynku do kawy. Sprawdzi się również mąka ryżowa, jaglana albo taka ze strączków. Możecie zastąpić część kleiku mąką z ciecierzycy – o ile nie szkodzą wam strączki. Dzięki temu bezglutenowa tarta ze szparagami będzie miała trochę więcej białka.

Jeśli szukacie niebanalnego sposobu na szparagi lub próbowaliście już wszystkich klasyków, to koniecznie spróbujcie tego połączenia. Bezglutenowa tarta ze szparagami w sosie z dodatkiem masła orzechowego i chrupiącymi orzeszkami na wierzchu na pewno was pozytywnie zaskoczy.

W wersji bardziej wypasionej posypcie ją jeszcze pokruszoną tofu-fetą lub owczą fetą, jeśli jadacie nabiał. Słony dodatek fajnie podkręci smak i doda wartości odżywczych.

Ta bezglutenowa tarta ze szparagami świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzięki temu możecie zapakować ją również do pudełka i zabrać do pracy czy na uczelnię. Z dodatkiem lekkiej sałatki zrobi wam dzień 🙂

Smacznego!

wegańska i bezglutenowa tarta ze szparagami

BEZGLUTENOWA TARTA ZE SZPARAGAMI I ORZECHOWYM NADZIENIEM (WEGAŃSKA)

Kasia Odkąd przeczytałam w „Leksykonie smaków” Niki Segnit, że szparagi dobrze łączą się z orzeszkami ziemnymi, wiedziałam, że muszę spróbować tego połączenia. I choć w planach miałam zupełnie inną tartę, postanowiłam… BEZ GLUTENU Bezglutenowa tarta ze szparagami i orzechowym nadzieniem (bez jaj i nabiału) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na foremkę 10x35 lub o śr. ok. 25 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

----- NA CIASTO:
1/3 szk. (65 g) mąki ryżowej
1/3 szk. (60 g) mąki jaglanej
¼ szkl. (45 g) mąki ziemniaczanej
¼ szk. (40 g) mąki gryczanej
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki bardzo ciepłej wody
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki kurkumy
½-1 łyżeczka mieszanki ulubionych ziół (np. prowansalskich)
4 łyżki (80-100 g) oleju kokosowego lub masła klarowanego – ghee w wersji niewegańskiej (u mnie pół na pół)
szczypta pieprzu
surowa fasola – do obciążenia ciasta
----- FARSZ:
½ pęczka zielonych szparagów (około 10-12 szt.)
1 czerwona cebula
1-2 łyżeczki cukru kokosowego (lub innego np. trzcinowego)
1 ½ szkl. napoju roślinnego o neutralnym smaku, niesłodzonego np. migdałowego
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżka sosu tamari lub bezglutenowego sosu sojowego
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka dowolnego słodu - opcjonalnie
2 łyżeczki masła orzechowego
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
½ łyżeczki suszonego estragonu
4 łyżki kleiku ryżowego (patrz WSKAZÓWKI)
1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
garść posiekanych orzeszków ziemnych
----- DO PODANIA:
grubo posiekany szczypiorek
pokruszona tofu-feta lub owcza feta w wersji niewegańskiej - opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania spodu na tartę. W misce wymieszaj wszystkie mąki z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
  2. Siemię lnianej zalej bardzo ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Międzyczasie możesz je poubijać łyżką, żeby je trochę rozbić i napowietrzyć.
  3. Gdy siemię ostygnie, dodaj je do mąk wraz z olejem kokosowym lub masłem klarowanym i zagnieć ciasto w kulę. Jeśli jest za suche, dodaj nieco więcej oleju lub łyżkę wody.
  4. Przygotowanym ciastem wylep formę na tartę, najlepiej taką z wyjmowanym dnem. Spód nakłuj widelcem. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki do schłodzenia.
  5. Międzyczasie zblanszuj szparagi i przygotuj farsz. Szparagi umyj i odłam im zdrewniałe końcówki. Podgotuj je 2-3 minuty w osolonej wodzie, a następnie przelej na sicie lodowatą wodą, żeby zatrzymać proces gotowania i szparagi zachowały swój zielony kolor. Przekrój je na 2-3 części w zależności jaką masz foremkę i jak chcesz je poukładać.
  6. Na malej patelni podsmaż czerwoną cebulę, pokrojoną w piórka. Gdy się zeszkli, dodaj 1-2 łyżeczki wybranego cukru i podsmaż jeszcze chwilę, aż się skarmelizuje.
  7. W niedużym garnku podgrzej mleko roślinne. Jeśli używasz mąki, a nie kleiku, odlej część mleka do rozmieszania w nim mąki.
  8. Do mleka dodaj sos tamari, sok z cytryny, masło orzechowe i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj, a następnie wsyp kleik lub rozmieszaną w mleku mąkę. Podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą, pieprzem lub ziołami.
  9. Do masy dodaj karmelizowaną cebulkę i posiekaną kolendrę i wymieszaj.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp surową fasolą. Podpiecz około 15 min (u mnie z termoobiegiem).
  11. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zdejmij z niego papier wraz z fasolą. Na spodzie ciasta ułóż około połowę, pokrojonych szparagów (części bez główek). Na szparagi wyłóż orzechowe nadzienie, a na nadzieniu poukładaj resztę szparagów z główkami. Całość posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
  12. Tartę piecz jeszcze jakieś 25-30 min, do zrumienienia i ścięcia masy.
  13. Gdy się upiecze odstaw do lekkiego przestygnięcia, żeby masa lepiej się  ścięła. Posyp grubo posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie pokruszoną tofu-fetą lub prawdziwą, owczą fetą, jeśli jadasz nabiał.
  14. Podawaj jeszcze ciepłą lub na zimno – jest równie pyszna i świetnie sprawdzi się jako danie do pudełka.

Wskazówki

  1. Do farszu użylam kleiku ryżowego bez żadnych dodatków. Zamiast niego sprawdzi się również mąką ryżowa, ale masa może być nieco luźniejsza. Możecie również zmielić ryż w młynku do kawy na kleik (nieco grubiej niż mąkę). Do farszu można dodać również mąkę z ciecierzycy np. 3 łyżki kleiku/mąki ryżowej i 1 łyżka mąki z ciecierzycy.
  2. Zamiast estragonu, możesz użyć innego suszonego zioła np. oregano lub go pominąć.
  3. Owczą fetę można dostać w niemal wszystkich większych supermarketach, również w Biedronce czy Lidlu. Ja użyłam tofu-fety – z nieco zmodyfikowanego przepisu przepisu Jadłonomii. Bez tego dodatku tarta będzie równie pyszna.

zobacz również

Zostaw komentarz