fbpx

Bezglutenowa tarta ze szparagami i orzechowym nadzieniem (bez jaj i nabiału)

autor Kasia | BezBez
0 komentarz
wegańska i bezglutenowa tarta ze szparagami

Odkąd przeczytałam w „Leksykonie smaków” Niki Segnit, że szparagi dobrze łączą się z orzeszkami ziemnymi, wiedziałam, że muszę spróbować tego połączenia. I choć w planach miałam zupełnie inną tartę, postanowiłam zapiec zielone szparagi w lekko orzechowym farszu. Tak powstała idealnie krucha, bezglutenowa tarta ze szparagami w sosie orzechowym w  wersji bez jaj i nabiału. Koniecznie spróbujcie tego niestandardowego połączenia.

Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu, bo bezglutenowe i bez-jajeczne kruche ciasto często płata mi figle. A to wychodzi za twarde, a to z kolei zbyt kruche. Moim najlepszym patentem jest użycie mielonych migdałów do ciasta bez jajek, które ładnie je zlepiają i pozwalają wałkować. Jest to jednak dość kosztowny dodatek i nie każdy alergik może sobie na niego pozwolić.

Na szczęście przy tarcie, którą pieczemy w foremce odchodzi problem idealnego wałkowania czy formowania ciasta. Foremkę możemy po prostu wylepić 😉

Dzięki temu udało mi się pominąć migdały i jajko, a ciasto wyszło nadal zwarte, trzymało kształt, a jednocześnie było przyjemnie delikatne i kruche. Takie ciasto to polowa sukcesu. Dzięki temu moja bezglutenowa tarta ze szparagami wyszła przepyszna!

Jak natomiast ominąć jajka, sery czy tofu w nadzieniu do klasycznej tarty? Wykorzystajcie kleik ryżowy, kaszkę albo neutralne w smaku bezglutenowe mąki, by stworzyć gęsty farsz. Możecie połączyć go z różnymi przyprawami i zatopić w nim dowolne warzywa.

W moim przepisie postawiłam na kleik ryżowy. Możecie przygotować go sami w domu, mieląc ryż na grysik w młynku do kawy. Sprawdzi się również mąka ryżowa, jaglana albo taka ze strączków. Możecie zastąpić część kleiku mąką z ciecierzycy – o ile nie szkodzą wam strączki. Dzięki temu bezglutenowa tarta ze szparagami będzie miała trochę więcej białka.

Jeśli szukacie niebanalnego sposobu na szparagi lub próbowaliście już wszystkich klasyków, to koniecznie spróbujcie tego połączenia. Bezglutenowa tarta ze szparagami w sosie z dodatkiem masła orzechowego i chrupiącymi orzeszkami na wierzchu na pewno was pozytywnie zaskoczy.

W wersji bardziej wypasionej posypcie ją jeszcze pokruszoną tofu-fetą lub owczą fetą, jeśli jadacie nabiał. Słony dodatek fajnie podkręci smak i doda wartości odżywczych.

Ta bezglutenowa tarta ze szparagami świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzięki temu możecie zapakować ją również do pudełka i zabrać do pracy czy na uczelnię. Z dodatkiem lekkiej sałatki zrobi wam dzień 🙂

Smacznego!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone