Rozgrzewająca jaglanka z ziarnami i żurawiną

napisany przez Kasia 26 października 2017
Rozgrzewająca jaglanka z ziarnami

Jaglana to królowa kasz. Pyszna, zdrowa i tak uniwersalna, że pasuje do każdej kombinacji smaków. Podajemy ją na słodko i wytrawnie, z warzywami lub owocami, na śniadanie, do lunchboxa i na obiad. Miksujemy ją na serniki bez sera lub lepimy z niej burgery. Przyrządzamy ją w nieskończonej ilości kombinacji, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dziś kolejna odsłona jaglanki, która, jak przystało na jesienno-zimowy czas, będzie rozgrzewać i pachnieć orientalnymi przyprawami.

Jaglankę darzę wielka miłością. Tak wielką, że zajadam ją nawet suchą, skropioną jedynie olejem kokosowym. To mój najprostszy, cieszący brzuch „comfort food”. Ukaja nerwy i relaksuje. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy kasza jaglana dostępna była jedynie na bazarku i bardzo rzadko widywana na sklepowych pułkach. Cieszę się, że stała się tak popularna i można ją w końcu kupić właściwie w każdym sklepie.

Jaglanka jest pyszna, lekkostrawna i zdrowa.

Jak można wyczytać z mądrych książek jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E, lecytynę, miedź i żelazo. To także źródło krzemu , który ma zbawienny wpływ na nasze włosy, paznokcie i stan skóry. Pamiętajcie jednak, że osoby z chorobami tarczycy powinny kaszę jaglaną spożywać z umiarem, gdyż obniża stężenie jodu w organizmie i zawiera substancje hamujące produkcję hormonów tarczycy. Kasza jaglana ma tez wysoki indeks glikemiczny, więc osoby z problemami z prawidłowym funkcjonowaniem gospodarki cukrowo-insulinowej powinny mieć to na uwadze.

Rozgrzewająca jaglanka z ziarnami i żurawiną to idealna opcja na ciepłe śniadanie, szczególnie na jesienne i zimowe dni.

Gotuję ją z dodatkiem imbiru i kardamonu oraz łyżeczką masła lub oleju kokosowego. Do tego sycące, chrupiące ziarna lub orzechy i słodka żurawina. Najlepiej smakuje zalana ciepłym roślinnym mlekiem i posypana cynamonem. Takie proste, a takie dobre.

Jaglankę z ziarnami i żurawina możecie również zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, najlepiej w pojemniku utrzymującym ciepło.  Na pewno poprawi wam nastrój w ciągu dnia.

Rozgrzewająca jaglanka z ziarnami

JAGLANKA Z ZIARNAMI I ŻURAWINĄ

Kasia Jaglana to królowa kasz. Pyszna, zdrowa i tak uniwersalna, że pasuje do każdej kombinacji smaków. Podajemy ją na słodko i wytrawnie, z warzywami lub owocami, na śniadanie, do lunchboxa i… ŚNIADANIA Rozgrzewająca jaglanka z ziarnami i żurawiną European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 2 os. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2/3- 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
3 plastry imbiru
4 strąki kardamonu
laska cynamonu lub wanilii
spora szczypta soli
1,5-2 szkl. wody
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
Ew. garść ulubionych, posiekanych orzechów
2 garście posiekanej suszonej żurawiny (lub innych ulubionych, suszonych owoców - ja dodatkowo sypnęłam miechunkę)
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 szkl. ulubionego mleka roślinnego (u mnie ryżowe waniliowe)

Przygotowanie

  1. Zagotuj dużą ilość wody w czajniku.
  2. Do garnuszka wsyp odmierzoną ilość kaszy i podpraż na małym gazie do momentu aż kasza zacznie ładnie, orzechowo pachnieć. Następnie zalej ją wrzątkiem i gotuj pół minuty.
  3. Kaszę odlej, przesyp na sito i przepłucz pod bieżącą ciepłą wodą. W tym czasie do garnka wlej odmierzoną już do gotowania ilość gorącej wody w proporcji: 1 część kaszy na 2 części wody- nie więcej, bo kasza ugotuje się na papkę. Dodaj sporą szczyptę soli, plastry imbiru, rozgniecione strąki kardamonu, łyżeczkę oleju lub masła i ewentualnie laskę cynamonu lub wanilii.
  4. Gdy woda się zagotuje wsyp kaszę, ziarna, żurawinę i zamieszaj całość. Następnie zmniejsz ogień, przykryj rondelek i gotuj kaszę na małym ogniu do wchłonięcia całej wody. Nie odkrywaj pokrywki i nie mieszaj, bo kasza zamieni się w papkę.
  5. W tym czasie możesz podgrzać wybrane mleko roślinne, jeśli chcesz zalać kaszę ciepłym płynem.
  6. Ugotowaną kaszę zdejmij z ognia. Wyjmij przyprawy: plastry imbiru, kardamon i cynamon lub wanilię.
  7. Przełóż kaszę do miseczek i zalej mlekiem roślinnym. Ja zwykle zalewam zimnym, bo kasza jest wystarczająco gorąca. Całość możesz posypać cynamonem lub polać syropem klonowym lub miodem.

Wskazówki

  1. Jeśli bardzo się spieszysz, to pomiń etap z prażeniem kaszy. Przepłucz ją wrzątkiem lub pod bieżącą gorącą i zimną wodą. To powinno wystarczyć żeby pozbyć się gorzkiego posmaku w kaszy.
  2. Jeśli jadasz nabiał, możesz oczywiście zalać kasze zwykłym krowim mlekiem.
  3. Do kaszy możesz dodać ziarna orzechy lub suszone owoce, które najbardziej lubisz lub możesz spożywać. Powyżej to moja ulubiona kombinacja.

zobacz również

Zostaw komentarz