fbpx

Rozgrzewająca jaglanka z ziarnami i żurawiną

autor Kasia | BezBez
0 komentarz
Rozgrzewająca jaglanka z ziarnami

Jaglana to królowa kasz. Pyszna, zdrowa i tak uniwersalna, że pasuje do każdej kombinacji smaków. Podajemy ją na słodko i wytrawnie, z warzywami lub owocami, na śniadanie, do lunchboxa i na obiad. Miksujemy ją na serniki bez sera lub lepimy z niej burgery. Przyrządzamy ją w nieskończonej ilości kombinacji, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dziś kolejna odsłona jaglanki, która, jak przystało na jesienno-zimowy czas, będzie rozgrzewać i pachnieć orientalnymi przyprawami.

Jaglankę darzę wielka miłością. Tak wielką, że zajadam ją nawet suchą, skropioną jedynie olejem kokosowym. To mój najprostszy, cieszący brzuch „comfort food”. Ukaja nerwy i relaksuje. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy kasza jaglana dostępna była jedynie na bazarku i bardzo rzadko widywana na sklepowych pułkach. Cieszę się, że stała się tak popularna i można ją w końcu kupić właściwie w każdym sklepie.

Jaglanka jest pyszna, lekkostrawna i zdrowa.

Jak można wyczytać z mądrych książek jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E, lecytynę, miedź i żelazo. To także źródło krzemu , który ma zbawienny wpływ na nasze włosy, paznokcie i stan skóry. Pamiętajcie jednak, że osoby z chorobami tarczycy powinny kaszę jaglaną spożywać z umiarem, gdyż obniża stężenie jodu w organizmie i zawiera substancje hamujące produkcję hormonów tarczycy. Kasza jaglana ma tez wysoki indeks glikemiczny, więc osoby z problemami z prawidłowym funkcjonowaniem gospodarki cukrowo-insulinowej powinny mieć to na uwadze.

Rozgrzewająca jaglanka z ziarnami i żurawiną to idealna opcja na ciepłe śniadanie, szczególnie na jesienne i zimowe dni.

Gotuję ją z dodatkiem imbiru i kardamonu oraz łyżeczką masła lub oleju kokosowego. Do tego sycące, chrupiące ziarna lub orzechy i słodka żurawina. Najlepiej smakuje zalana ciepłym roślinnym mlekiem i posypana cynamonem. Takie proste, a takie dobre.

Jaglankę z ziarnami i żurawina możecie również zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, najlepiej w pojemniku utrzymującym ciepło.  Na pewno poprawi wam nastrój w ciągu dnia.

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.