Ciastka z batata z marchewką, orzechami i rodzynkami (bezglutenowe i wegańskie)

napisany przez Kasia 31 października 2017
Ciastka z batata z polewą czekoladową

Ciastka z batata z marchewką, orzechami i rodzynkami to słodka, zdrowa i sycąca przekąska. Zajadam je do kawy i zabieram ze sobą do pracy, gdyż świetnie sprawdzają się, gdy złapie mnie nagle mały głód. Jeśli do tej pory słodkiego ziemniaka przerabialiście jedynie na frytki, to warto pokusić się o inną opcję wykorzystania tej słodkiej, uniwersalnej bulwy.

Jeśli uważnie śledzicie mojego bloga, to wiecie, że uwielbiam pizzę na spodzie z batata, dlatego zapas batatowego puree zawsze mam w lodówce. Czasem, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego lub trzeba wymyślić smaczną przekąskę na wynos, zmiksowany batat, zamiast w zdrowej wersji włoskiego placka, ląduje w ciachach.

Do ciastek z batata dodaję marchewkę, orzechy i rodzynki.

Dzięki temu ciastka są sycącą i wartościową przekąską. Doprawiam je korzennymi przyprawami i wanilią, a dekoruję domową polewą czekoladową. Czy może być coś lepszego na  jesienne wieczory pod kocem, z książka i ciepłą herbatą?

Dobra wiadomość dla FODMAPersów i alergików.

Wprawdzie bataty zawierają mannitol, ale porcja ok. ½ szkl. jest uznana za bezpieczną na diecie „low FODMAP”. Jeśli więc nie zjecie od razu wszystkich ciastek, nie powinny one wam zaszkodzić. Łyżka rodzynek na całą porcje ciasta również mieści się w granicach tolerancji FODMAPs.

Ciastka z batata są też idealne dla alergików i osób na diecie wegańskiej, gdyż nie zawierają mąki pszennej, jajek ani mleka.

Bezglutenowe ciastka z batata – kilka wskazówek.

Jeśli macie gotowe puree z batata, to zrobienie ciastek pójdzie wam już bardzo szybko. Nie wstawiajcie nigdy piekarnika na upieczenie samego batata, lepiej dorzucić go do piekarnika podczas pieczenia innych dań lub ugotować (patrz WSKAZÓWKI).

Jeśli macie ochotę na sezonowe eksperymenty, to zamiast ciastek z batata możecie zrobić ciastka dyniowe. Bazą ciastek będzie wówczas mus z dyni hokkaido, która ma równie słodki smak i kremową konsystencję co batat. Postępujemy z nią jak z batatem, czyli pieczemy, a następnie miksujemy na gładkie puree.

Jeśli brakuje wam, którejś mąki użytej w przepisie np. mąki z sorgo, to we WSKAZÓWKACH zamieściłam sugestie odnośnie zamiany jej na inną.

Ciastka z batata najlepsze są pierwszego dnia, gdy na zewnątrz są lekko chrupiące, a mięciutkie w środku. Z czasem lekko twardnieją, ale nadal są pyszne. Trzymamy je przykryte, żeby nie wysychały. Możemy je również lekko ogrzać na ciepłej płycie tostera lub w mikrofalówce, wtedy smakują jak prosto z piekarnika.

Gotowi do eksperymentów?

Ciastka z batata z polewą czekoladową

CIASTKA Z BATATA Z MARCHEWKĄ I ORZECHAMI (bezglutenowe i wegańskie)

Kasia Ciastka z batata z marchewką, orzechami i rodzynkami to słodka, zdrowa i sycąca przekąska. Zajadam je do kawy i zabieram ze sobą do pracy, gdyż świetnie sprawdzają się, gdy złapie… SŁODKOŚCI Ciastka z batata z marchewką, orzechami i rodzynkami (bezglutenowe i wegańskie) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 10 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

4 kopiaste łyżki (ok. 2/3 szkl.) musu z batata
1 niewielka marchewka
1/4 szkl. mleka roślinnego
1/3 szkl. oleju (najlepiej rozpuszczony olej kokosowy)
½ szkl. mąki ryżowej
1/3 szkl. mąki z sorgo
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kokosowej
1-2 garście orzechów włoskich
1 garść rodzynek
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki syropu klonowego/miodu/melasy ( lub 1/3 łyżeczki czystej stewii)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
------------------Na polewę:
1 łyżka oleju kokosowego
½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka syropu klonowego/miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Mus z batata:

  1. Batata wyszoruj i przekrój wzdłuż na pół. Włóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skóra do góry i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 30 min. Batat będzie upieczony, słodki i kremowy, jeśli z łatwością wbijesz w niego widelec.
  2. Gorącego lub wystudzonego batata wydrąż łyżką ze skórki, a następnie zblenduj na gładką masę.
  3. Tak otrzymany mus możesz od razu wykorzystać do ciasteczek, placków lub na bezglutenowy spód do pizzy. Możesz też odłożyć na później do słoiczka i trzymać do tygodnia w lodówce.

Ciastka:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzechy i ewentualnie rodzynki posiekaj.
  3. W misce wymieszaj mokre składniki: mus z batata, mleko, olej i syrop klonowy. Następnie dodaj marchewkę i przyprawę do piernika i dobrze wymieszaj.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąki i proszek, a następnie wsyp suche składniki do batatowej masy. Gdy masa jest za luźna dodaj jeszcze jedną łyżkę dowolnej mąki. Na koniec dodaj rodzynki i orzechy.
  5.  Na blaszce piekarnika rozłóż papier do pieczenia i na nim układaj ciacha. Najlepiej zwilżonymi dłońmi lepić z masy kulki i spłaszczać je już na blaszce lub nakładać ciasto łyżką. Ciastka piecz ok. 15 min (u mnie z termoobiegiem).
  6. Gdy ciastka się ładnie zrumienią i upieką, odłóż je do ostudzenia na następnie polej fantazyjnie (lub niezdarnie jak ja) czekoladą.

Polewa:

  1. Czekoladę posiekaj lub połam na mniejsze kawałki. W garnuszku na minimalnym ogniu, a najlepiej w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżką oleju kokosowego. Nie mieszaj za często żeby czekolada się nie zważyła i nie przypaliła. Gdy wolisz słodsze smaki, do polewy dodaj jedną łyżkę wybranego słodu.
  2. Gotową polewą polej ciastka i wyliż garnek 😉

Wskazówki

  1. Oczywiście nieekonomiczne jest wstawianie piekarnika na upieczenie 1 batata, dlatego najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia innych smakołyków. Można też upiec od razu większą ilość batatów, przerobić je na mus, podzielić na porcje różnej wielkość i zamrozić w woreczkach. Batata można również obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Tak przygotowany jednak może być mniej słodki, kremowy i mieć więcej wody. Możliwe, że w takim wypadku będziesz potrzebował nieco więcej mąki do danego wypieku.
  2. Mąkę z sorgo możesz zastąpić jaglaną, kukurydzianą lub z amarantusa (z jej udziałem ciastka są nieco wilgotne w środku). Mąkę z sorgo można dostać coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością i warto na nią polować, bo nawet jej niewielka ilość świetnie sprawdza się w bezglutenowych wypiekach.

zobacz również

2 komentarze

Natalia 27 lutego 2021 - 01:12

Jak to jest możliwe, że nikt jeszcze nie skomentował tych rewelacyjnych ciasteczek? <3 Są naprawdę przepyszne. Znikają w mig. I faktycznie chrupiące z zewnątrz a w środku miękkie <3 <3 <3 Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Kasia 1 marca 2021 - 11:43

Na zdrowie! 🙂 Cieszę się, że posmakowały i zdobyły swój pierwszy tak pozytywny komentarz. 🙂 <3

Odpowiedz

Zostaw komentarz