Ciastka z batata z marchewką, orzechami i rodzynkami to słodka, zdrowa i sycąca przekąska. Zajadam je do kawy i zabieram ze sobą do pracy, gdyż świetnie sprawdzają się, gdy złapie mnie nagle mały głód. Jeśli do tej pory słodkiego ziemniaka przerabialiście jedynie na frytki, to warto pokusić się o inną opcję wykorzystania tej słodkiej, uniwersalnej bulwy.
Jeśli uważnie śledzicie mojego bloga, to wiecie, że uwielbiam pizzę na spodzie z batata, dlatego zapas batatowego puree zawsze mam w lodówce. Czasem, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego lub trzeba wymyślić smaczną przekąskę na wynos, zmiksowany batat, zamiast w zdrowej wersji włoskiego placka, ląduje w ciachach.
Do ciastek z batata dodaję marchewkę, orzechy i rodzynki.
Dzięki temu ciastka są sycącą i wartościową przekąską. Doprawiam je korzennymi przyprawami i wanilią, a dekoruję domową polewą czekoladową. Czy może być coś lepszego na jesienne wieczory pod kocem, z książka i ciepłą herbatą?
Dobra wiadomość dla FODMAPersów i alergików.
Wprawdzie bataty zawierają mannitol, ale porcja ok. ½ szkl. jest uznana za bezpieczną na diecie „low FODMAP”. Jeśli więc nie zjecie od razu wszystkich ciastek, nie powinny one wam zaszkodzić. Łyżka rodzynek na całą porcje ciasta również mieści się w granicach tolerancji FODMAPs.
Ciastka z batata są też idealne dla alergików i osób na diecie wegańskiej, gdyż nie zawierają mąki pszennej, jajek ani mleka.
Bezglutenowe ciastka z batata – kilka wskazówek.
Jeśli macie gotowe puree z batata, to zrobienie ciastek pójdzie wam już bardzo szybko. Nie wstawiajcie nigdy piekarnika na upieczenie samego batata, lepiej dorzucić go do piekarnika podczas pieczenia innych dań lub ugotować (patrz WSKAZÓWKI).
Jeśli macie ochotę na sezonowe eksperymenty, to zamiast ciastek z batata możecie zrobić ciastka dyniowe. Bazą ciastek będzie wówczas mus z dyni hokkaido, która ma równie słodki smak i kremową konsystencję co batat. Postępujemy z nią jak z batatem, czyli pieczemy, a następnie miksujemy na gładkie puree.
Jeśli brakuje wam, którejś mąki użytej w przepisie np. mąki z sorgo, to we WSKAZÓWKACH zamieściłam sugestie odnośnie zamiany jej na inną.
Ciastka z batata najlepsze są pierwszego dnia, gdy na zewnątrz są lekko chrupiące, a mięciutkie w środku. Z czasem lekko twardnieją, ale nadal są pyszne. Trzymamy je przykryte, żeby nie wysychały. Możemy je również lekko ogrzać na ciepłej płycie tostera lub w mikrofalówce, wtedy smakują jak prosto z piekarnika.
Gotowi do eksperymentów?
6 komentarzy
Jak to jest możliwe, że nikt jeszcze nie skomentował tych rewelacyjnych ciasteczek? <3 Są naprawdę przepyszne. Znikają w mig. I faktycznie chrupiące z zewnątrz a w środku miękkie <3 <3 <3 Dziękuję za przepis 🙂
Na zdrowie! 🙂 Cieszę się, że posmakowały i zdobyły swój pierwszy tak pozytywny komentarz. 🙂 <3
Tak, ciastka są fantastyczne. Stały punkt w każdej naszej podróży, wyjazdzie-do porannej kawy 🙂 na drogę.
Ja również dziękuję bo wszystkie przepisy są bezbłędne i mega dopracowane – można korzystać z zamkniętymi oczami. Zawsze wyjdą
Ale mi miło, dziękuję! 🙂 A ciacha też uwielbiam i często mam zapas na doładowanie mocy w ciągu dnia. 🙂
Wyglądają pysznie i mam zamiar zrobić mam tylko pytanie podajesz miarki na szklanki ale szklana szklance nierówna ile ma Twoja szklanka ml 250 czy 200 bo wiem ze niektórzy używają mniejszych, szkoda , ze nie podajesz w gramach ale jak będę znała miarkę szklanki to będzie super. Goraco pozdrawiam i zaglądam tu często❤️
Rzeczywiście w tych starych przepisach sprzed 6 lat nie podawałam jeszcze, ile ważą dane składniki. Teraz podaję już w każdym przepisie – W moich przepisach 1 szklanka to zawsze 250 ml, ½ szkl. – 125 ml, 1/3 szkl. – 85 ml, ¼ – 60 ml, 1 łyżka – 15 ml, 1 łyżeczka – 5 ml. W razie czego zachęcam, by pobrać mój przelicznik kuchenny, dostosowany do moich miarek https://bezbez.pl/bez-kategorii/moj-przelicznik-kuchenny-do-pobrania/ Pozdrowienia!