Bezglutenowy chlebek bananowy z kremem cynamonowo-orzechowym (bez jajek, wegański)

napisany przez Kasia 25 lutego 2020
Bezglutenowy chlebek bananowy bez jajek, nadziany cynamonowym kremem

Przepis na bezglutenowy chlebek bananowy bez jajek to przykład tego, że jak się na coś napinasz to nie wyjdzie, a jak robisz dla siebie, bez spinki i na luzie to „voilà!”. Oto jest, pyszny, puszysty, bez zakalca i oklapniętego ciasta. Ileż ja się tych chlebków narobiłam! Ale dzięki temu mam w zanadrzu jeszcze jedną super recepturę, a wam teraz przedstawiam tą wypasioną, na bezglutenowych chlebek bananowy z kremem cynamonowo-orzechowym w pełni wegańskiej wersji. Obłędny!

Odkąd na blogu pojawił się przepis na bezglutenowy chlebek bananowy z marchewką, czekoladą i orzechami, zasypywaliście mnie pytaniami o wersję bez jajek. Kiedy jakieś 2 lata temu mierzyłam się z tym tematem wychodziły mi same zakalcowate placki. Nie były puszuste, nie miały struktury prawdziwego ciasta. Sporo takich bezglutenowych wypieków można znaleźć z intrenecie.

Kiedyś myślałam, że tak musi być. Teraz wiem, że się da! Od tamtej pory sporo się nauczyłam na swoich błędach i teraz wiem, jak stworzyć taki chlebek „bez wszystkiego”, który nie będzie smakował jak gorszy zamiennik standardowego ciasta bananowego.


Mój bezglutenowe chlebek bananowy bez jajek i nabiału wyszedł puszysty, mięciutki, wilgotny i  bez zakalca.

Tajemnicą dobrego, bezglutenowego i wegańskiego wypieku jest odpowiednia mieszanka mąk i odpowiednio dobrana pod nią ilość płynu. To wszystko sprawi, że ciasto nie wyjdzie za mokre czy zakalcowate, ani za suche i nie będzie szybko się starzeć. Do tego oczywiście nadająca puszystość i miękkość mieszanka proszku, sody i octu oraz dodatkowy akcent w postaci owocowego lub warzywnego puree. Ten dodatek zawsze polepsza nieco strukturę ciasta, skleja i nadaje miękkości.

Bezglutenowy chlebek bananowy z kremem cynamonowo-orzechowym, bez jajek i nabiału

W przypadku chlebka bananowego jego sercem są dojrzałe, słodkie i wręcz rozpływające się banany. To ciasto to zawsze dobry patent na wykorzystanie zalegąjących nam przejrzałych owoców, których już nie chcemy jeść.

W myśl zasady „jemy – nie marnujemy” warto wykombinować z nich coś pysznego. Bezglutenowy chlebek bananowy to tylko jedna z opcji. Można też ukręcić kulki mocy czy pysze ciasteczka na deser lub przekąskę do pracy albo postawić na pyszny koktajl. Próbowaliście kiedyś mojej mrożonej, bananowej latte?

Niestety banany to dość kłopotliwy owoc na diecie „low FODMAP”. Zarówno te zielone jak i te dojrzałe mogą być dość podstępne i problematyczne. Lepiej unikać ich w fazie eliminacyjnej tej diety, a następnie sprawdzić swoją tolerancję na ten owoc, biorąc pod uwagę jego porcję i dojrzałość. Więcej przeczytacie w moim wpisie do przepisu na bezglutenowy chlebek bananowy z marchewką i czekoladą.

Ten bezglutenowy chlebek bananowy skrywa w sobie smakowite, słodkie i mocno cynamonowe wnętrze z masła orzechowego. To wersja na wypasie!

Opracowując recepturę na chlebek bananowy bez jajek wpadłam na kilka fajnych połączeń, jeśli chodzi o ciasto. Tutaj jednak postanowiłam wykorzystać to, które będąc jednocześnie miękkie i puszyste, będzie w stanie utrzymać smakowite nadzienie. Miękkie ciasto z ukrytym w nim cynamonowo-orzechowym kremem smakuje wspaniale. A wiadomo – banany, masło orzechowe  i cynamon to zawsze dobre połączenie.

Niektóre ciasta na chlebek bananowy, które opracowałam wyszły jeszcze bardziej miękkie i puszyste, ale niestety pod wpływem kremu, na spodzie tworzył się zakalec. Dlatego te receptury na delikatniejsze ciasto poznacie później w wersji bez nadzienia.

Tym czasem zostawiam was sam na sam z tym bananowym  ciachem! Trudno mu się oprzeć. 🙂

Bezglutenowy chlebek bananowy bez jajek, nadziany cynamonowym kremem

BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY Z KREMEM CYNAMONOWO-ORZECHOWYM (wegański)

Kasia Przepis na bezglutenowy chlebek bananowy bez jajek to przykład tego, że jak się na coś napinasz to nie wyjdzie, a jak robisz dla siebie, bez spinki i na luzie to… BANAN chlebek bananowy European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na keksówkę 12x26 cm lub nieco większą Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • ¾ szkl. (115 g) mąki ryżowej
  • ½ szkl. (65 g) mąki owsianej (patrz WSKAZÓWKI)
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 -1/2 szkl. erytrytolu (700-100 g) – w zależności od słodkości bananów (lub innego sypkiego słodu)
  • ¼ łyżeczki cynamonu

  • 3 średnie, bardzo dojrzałe banany (czarne lub w plamki) – ok. 450 g ze skórką, 350 g po obraniu
  • 200 ml napoju roślinnego np. migdałowego, ryżowego
  • 100 ml oleju np. ryżowego, z pestek winogron
  • 2 łyżki (30 ml) octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, odrobina pasty waniliowej lub suszonej wanilii - opcjonalnie

NA KREM:

  • 2 ½ łyżki masła orzechowego
  • 2 ½ łyżki syropu klonowego
  • 4-5 łyżek napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego
  • 2/3 łyżeczki cynamonu

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – powinien być gorący, gdy masa na ciasto będzie gotowa, aby jak najszybciej wstawić ją do piekarnika.
  2. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki: mąki, budyń, proszek, sodę, wybrany słód i cynamon.
  3. Banany rozgnieć widelcem na gładkie puree bez grudek.
  4. W osobnej misce wymieszaj banany, mleko roślinne, olej, ocet i ewentualnie wanilię. Ubij całość trzepaczką, żeby masa zrobiła się nieco puszysta.
  5. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na cynamonowy krem. Masła orzechowe mogą mieć różna konsystencję. Jeśli krem wyszedł gęsty i zbity dodaj więcej napoju roślinnego. Powinien być gładki, spływać z łyżki i przypominać nieco karmel. Jeśli twoje masło jest bardzo gęste i zbite, możesz podgrzać nieco masę w garnuszku, aż całość się ładnie połączy. Spróbuj, czy krem nie jest za masło słodki i w razie czego dodaj odrobinę więcej słodu. Ma być słodki i mocno cynamonowy.
  6. Przygotuj foremkę na ciasto. Keksówkę o wymiarach ok. 10x28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, połącz suche i mokre składniki na ciasto (bez kremu). Masa powinna być luźna, płynna i nieco buzować od połączenia proszku, sody i octu.
  8. Do przygotowanej foremki wlej połowę ciasta. Na ciasto wyłóż około 2/3 kremu i ewentualnie zamieszaj go delikatnie trzonkiem noża, by gdzieniegdzie połączyć warstwy ciasta i kremu. Nie mieszaj jedna za mocno, żeby krem tworzył wyczuwalną warstwę w cieście.
  9. Następnie wyłóż drugą połowę ciasta, a na sam wierzch wylej pozostałą część cynamonowej masy. Teraz trzonkiem noża utwórz esy-floresy z ciasta i kremu i jak najszybciej wstaw ciasto do piekarnika.
  10. Piecz w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) ok. 45 min. W tym czasie staraj się nie otwierać piekarnika i nie ruszać keksówką, żeby w cieście nie zrobił się zakalec. Jeśli zobaczysz, że wierzch się za szybko rumieni, możesz przykryć go kawałkiem foli aluminiowej.
  11. Upieczone ciasto zostaw jeszcze na 10 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Góra ciasta może delikatnie opaść. Następnie wyjmij keksówkę i pozostaw w niej ciasto, by odpoczęło i nieco ostygło. Następnie wyjmij ciasto z foremki i delikatnie odklej papier. Pozostaw tak jeszcze ciasto do całkowitego wystudzenia – wtedy najlepiej się kroi.
  12. Chlebek przechowuj pod przykryciem, żeby nie wysychał, najlepiej w nieco chłodniejszym miejscu (ja stawiam na podłodze koło drzwi balkonowych lub okna). Ten chlebek długo zachowuje świeżość i nie twardnieje za szybko.

Wskazówki

  1. Zamiast mąki owsianej możesz użyć mąki jaglanej (ok. 75 g) (wówczas może być potrzebne 1-2 łyżki płynu więcej). Z mąką jaglaną chlebek wychodzi odrobinę mniej puszysty i może szybciej czerstwieć. Sprawdza się również mieszanka pół na pół mąki owsianej i jaglanej.
  2. Zamiast budyniu waniliowego możesz dodać skrobi kukurydzianej (40 g), z tapioki (45 g) lub w ostateczności ziemniaczanej (50 g), ale chlebek będzie nieco mniej elastyczny. Zamieniając budyń na mąkę, pamiętaj o dodaniu wanilii do ciasta.
  3. Ocet jabłkowy możesz w ostateczności zastąpić sokiem z cytryny. Na occie ciasto rośnie najlepiej.
  4. Jeśli chcesz poeksperymentować, to dodaj do ciasta łyżkę jogurtu kokosowego (wówczas zmniejsz tak samo ilość mleka roślinnego). Ciasto z jego dodatkiem wychodzi delikatniejsze i wilgotniejsze – taka wersja chlebka pojawi się również na blogu. Najlepiej zrobić ją wówczas bez kremu.

zobacz również

11 komentarzy

Filipek 26 lutego 2020 - 06:48

Mniam, mniam chlebek. Polecam.

Odpowiedz
Agnieszka 27 lutego 2020 - 13:12

Rewelacja !!!

Odpowiedz
Kasia 27 lutego 2020 - 18:07

Świetna wiadomość, dziękuję!:)

Odpowiedz
Grażynka 1 marca 2020 - 22:10

Mogę pominąć erytrol i już w ogóle nie dosładzać? 🙂

Odpowiedz
Kasia 2 marca 2020 - 12:07

Jeśli taki mało słodki chlebek będzie ci smakował, to myślę, że śmiało możesz pominąć 🙂

Odpowiedz
Memez 12 marca 2020 - 10:13

Pyszne!! Puszyste, aromatyczne i lekko wilgotne. Minimalnie klejące (zasługa mąki owsianej?). I ośmielam się stwierdzić, że na drugi dzień lepsze niż zaraz po upieczeniu;)

Odpowiedz
Kasia 12 marca 2020 - 18:18

Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 A jak na drugi dzień lepsze, to już pełen sukces! 🙂 Jeśli chodzi o lekko klejące ciasto, to moje takie nie było, ale może to własnie kwestia mąki owsianej (zauważyłam, że np. ta robiona w domu z płatków może dawać taki efekt) lub bananów – ich dojrzałość, a nawet gatunek może tu również mieć znaczenie.

Odpowiedz
Asia 10 kwietnia 2020 - 15:24

Czy można pominąć ten krem w środku?

Odpowiedz
Kasia 11 kwietnia 2020 - 12:34

Tak, bez problemu, wyjdzie normalny chlebek bananowy bez dodatków 🙂

Odpowiedz
Basia 26 maja 2020 - 11:19

Czy można użyć budyniu jaglanego? Chlebek wygląda obłędnie :))

Odpowiedz
Kasia 26 maja 2020 - 17:04

Niestety nie. Budyń zastępuje tutaj skrobię, więc ten jaglany się nie sprawdzi. Zamiast budyniu można dać skrobię kukurydzianą, z tapioki lub ostatecznie ziemniaczaną i doprawić dodatkowo ciasto wanilią.

Odpowiedz

Zostaw komentarz