Kulki mocy z bananem i tahini

napisany przez Kasia 2 maja 2017
Kulki mocy czyli zdrowe trufle z banan i pasty tahini

Kulki mocy, czyli naładowane zdrową energią praliny, to już stała pozycja w moim menu.

Z powodzeniem mogą zastąpić kupne słodycze i batony. Można zajadać je w kryzysie, gdy nie mamy czasu na dłuższy posiłek lub po prostu zaspokoić potrzebę, gdy akurat dopadnie nas ochota na słodkie. Takie zdrowe trufle to też świetny sposób na spadek mocy przed lub po treningu. Są idealne do zabrania ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Sprawdzą się też jako słodka przekąska na imprezie lub gdy musisz szybko zorganizować poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Nie ukrywajmy, takie kulki nie są „fit” w rozumieniu „słodycze zero kalorii” – mają sporo węglowodanów i tłuszczów, ale tych zdrowych. Poza tym, nie mamy tu do czynienia z efektem „pustych kalorii’, gdyż wraz z taką kulką, w zależności od użytych składników, ładujemy się cennymi witaminami i minerałami. Po prostu odżywiamy nasz organizm, a jednocześnie delektujemy się pysznym smakiem.

Zdrowe praliny możecie przegotować z dowolnych składników, które macie akurat w domu i swobodnie podmieniać te z przepisu.

Tak naprawdę zawsze robię je spontanicznie z tego, co jest pod ręką albo trzeba szybko zużyć. Ważne, żeby w naszej mieszance zawsze były 2 rodzaje składników. Pierwsze to składniki mokre, słodkie i tłuste, czyli np. zblendowany, mega dojrzały banan, ugotowana kasza jaglana, namoczone daktyle lub pieczony batat, masło orzechowe, miód syrop klonowy czy olej kokosowy. Drugie to wypełniająca truflę zdrowa, sucha zawartość. Mogą być to mielone płatki, orzechy, wiórki kokosowe, nasiona itp. W doborze składników ogranicza was tylko wasza wyobraźnia. Kulki mocy możecie przechowywać w lodówce około tygodnia w szczelnym pojemniku. Zapewniam jednak, że mogą zniknąć znacznie szybciej.

Moja propozycja kulek mocy na pewno zasmakuje dzieciom, dorosłym i największym łasuchom, bo czy istnieje ktoś, kto nie lubi czekolady? Jeśli jednak istnieje to też nie problem, bo w przepisie znajdziecie także wersje bez dodatku kakao, w sam raz dla alergików.

Także mieszajcie, lepcie i turlajcie na zdrowie 🙂

Wegańskie kulki mocy czyli zdrowe trufle z bananem, tahini i orzechami

Kulki mocy czyli zdrowe trufle z banan i pasty tahini

KULKI MOCY Z BANANA I TAHINI W DWÓCH SMAKACH

Kasia Kulki mocy, czyli naładowane zdrową energią praliny, to już stała pozycja w moim menu. Z powodzeniem mogą zastąpić kupne słodycze i batony. Można zajadać je w kryzysie, gdy nie mamy… SŁODKOŚCI Kulki mocy z bananem i tahini European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 15-20 kulek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 średni/duży bardzo dojrzały banan
2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
½ szkl. wiórków kokosowych
3/4 szkl. orzechów ( u mnie: ¼ szkl. orzechów brazylijskich, ¼ szkl. migdałów, ¼ szkl. nerkowców)
2 łyżki melasy z karobu (ew. innego płynnego słodu)
1 łyżka kakako
spora szczypta cynamon, wanilii
ziarenka z 5 kapsułek kardamonu roztarte w moździerzu lub spora szczypta mielonego kardamonu
sezam, wiórki kokosowe/ mąka kokosowa, amarantus ekspandowany, karob, kakako – do obtoczenia

Przygotowanie

  1. Banana rozgnieść widelcem na gładka papkę lub zblendować.
  2. Orzechy zmiksować lub posiekać bardzo drobno.
  3. Do miski przełożyć banana, tahini, karob (słód), posiekane orzechy, wiórki kokosowe, amarantusa i wymieszać. Masa powinna być dość gęsta, ale wszystko zależy od wielkości banana. Gdy masa wydaje się za rzadka dodać więcej wiórków, amarantusa lub orzechów, gdy za gęsta dolać odrobinę karobu lub tahini.
  4. Podzielić masę na pół i do jednej dodać kakao, wanilię i cynamon, a do drugiej kardamon i wanilię.
  5. Masę schodzić w lodówce by łatwiej się formowała. Moczyć ręce w wodzie i formować kulki ulubionej wielkości. Ja preferuję wielkość sporego orzecha włoskiego. Obtaczamy w sezamie, wiórkach kokosowych, kakao lub amarantusie.
  6. Kulki przełożyć do miseczki lub pudełeczka i trzymać w lodówce. Wyciągnąć w razie chęci na słodkie, spakować do lunchboxa albo doładować się przed lub po treningu.

Wskazówki

  1. Jeśli chcesz wykonać kulki w wersji „low FODMAP” zamień tahini na masło orzechowe lub olej kokosowy, a melasę z karobu na syrop klonowy. Jeśli przeszedłeś już fazę eliminacji i reintrodukcji to możesz spróbować podstawowego przepisu i sprawdzić swoją reakcję po zjedzeniu 1 kulki. U mnie ta ilość nie powoduje efektów ubocznych, jednak każdy ma inną tolerancję FODMAPS.

zobacz również

Zostaw komentarz