Ciasto makowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa.
Zawsze robiła je moja mama, która starała się przygotowywać dla nas nieco zdrowsze desery. A to ciasto oprócz tego, że smakowało, miało nam uzupełniać magnez w diecie. Rzeczywiście mak jest bogaty w minerały, m.in. magnez, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Może być cennym składnikiem uzupełniającym wapń na diecie wegańskiej czy innej wykluczającej nabiał. Ma też sporo błonnika.
Dzisiaj jednak wiem, że ciasto z białym cukrem nie jest najlepszym pomysłem na uzupełnianie niedoborów, ale jeśli deser przy okazji ma takie właściwości, to czemu nie? 🙂
Dlatego teraz, gdy przypomniałam sobie o zapomnianym cieście makowym z dzieciństwa, postanowiłam je odtworzyć w nieco zdrowszej wersji, czyli bez dodatku białego cukru. Słodycz pochodzi tu głównie z jabłek, a podbija ją nieco dodatek cukru kokosowego i stewii. Oczywiście można sięgnąć po inne naturalne płynne słody, ksylitol czy erytrytol, jeśli dobrze je tolerujecie. Możecie tez pominąć dodatek cukru jeśli użyjecie dość słodkich jabłek lub chcecie odzwyczaić się od zbyt słodkich smaków. Ja wybrałam zestaw optymalny dla moich jelit.
Jak wspomniałam, mak ma sporo błonnika, korzystnie wpływa na perystaltykę jelit przyspieszając pasaż jelitowy. Jednym słowem w dużej ilości może wykazywać działanie przeczyszczające. Jeśli tak jak ja macie wrażliwe jelita, nie przesadzajcie z ilością kawałków ciasta makowego w ciągu jednego dnia. Swoją drogą pamiętam, że gdy jadłam takie ciasto jako dziecko nie robiło one na moich jelitach specjalnego wrażenia. Na tym przykładzie widzę, jak to wszystko może się zmienić…
13 komentarzy
Witam, czy kleik ryżowy dodać sypki czy rozpuszczony z mlekiem? Kiedy dodać rodzynki i orzechy? Przez brak info w przepisie w ogóle ich nie dodałam hehe. Mimo wszystko makowiec pyyyycha!
Witam 🙂 Klei ryżowy dodajemy sypki. Rzeczywiście przeoczyłam rodzynki i orzechy – dziękuję za informację! Bakalie możemy dodać z makiem lub jabłkami – już uzupełniłam w przepisie. Cieszę się, że makowiec mimo wszystko posmakował! 🙂
Witam, czy kleik ryżowy mogę zastąpić mąką ryżową lub zmiksowanymi płatkami ryżowymi?
Tak w ogóle bardzo fajny blog, szacun ode mnie wielki za włożoną pracę
Tak, można zastąpić mąką ryżową, najlepiej pełnoziarnistą lub zmiksowanymi płatkami. Dziękuję za miłe słowa!
Wszystko JEST w przepisie. W punkcie 5 napisano, że utrzec żółtka. Dodać mak, kleik (suchy, 5 łyżeczek, babkę, masło i olejek. Czytać trzeba dokładniej, myśłę.
Jeżeli kupię mak mielony to czy też muszę go gotować? Ile wówczas go dodać jeżeli jest mielony?
Nie próbowałam robić tego ciasta z kupnym już zmielonym makiem, ale według mojej mamy, która robi to ciasto odkąd pamiętam, ciasto może wyjść za suche.Jeśli już musisz użyć zmielonego, to lepiej go podgotować. Maku mielonego dodajemy tyle samo co zwykłego – patrzymy na wagę. Pozdrawiam 🙂
Zapewne twoja Mama robiła tzw. makowiec japoński, bardzo popularny także w naszej rodzinie. Z ciast “bożonarodzeniowych” małżonek lubi go najbardziej i zawsze się go domaga. Teraz będzie można zawrzeć kompromis między kochanym, acz łakomym ojczymkiem a jego ukochaną córunią 😀
Dokładnie tak, przepis mojej mamy bardzo przypomina makowiec japoński, o czym również dowiedziałam się niedawno 🙂 U nas zawsze było to poczciwe ciasto makowe i nigdy nie jedliśmy go na święta 🙂 Może czas to zmienić 🙂
dzien dobry, co to jest kleik ryżowy i jak go zrobić? albo gdzie kupić..
Kleik ryżowy to taka kaszka – jak np. manna, ale z ryżu. Można go kupić właśnie pod pod postacią kaszki dla dzieci lub zmielić ryż na kaszkę, czyli nieco grubiej niż na mąkę.
Kasiu czy zamiast kleiku ryżowego można zmielic płatki ryżowe? A może nadadzą sie bez mielenia?
Tak najlepiej je zmielić na taką grubszą mąkę/ grysik, powinny się sprawdzić.