fbpx

Ciasto makowe z jabłkami (bez mąki)

autor Kasia | BezBez
12 komentarzy
Ciasto makowe z jabłkami bez mąki

Ciasto makowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa.

Zawsze robiła je moja mama, która starała się przygotowywać dla nas nieco zdrowsze desery. A to ciasto oprócz tego, że smakowało, miało nam uzupełniać magnez w diecie. Rzeczywiście mak jest bogaty w minerały, m.in. magnez, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Może być cennym składnikiem uzupełniającym wapń na diecie wegańskiej czy innej wykluczającej nabiał. Ma też sporo błonnika.

Dzisiaj jednak wiem, że ciasto z białym cukrem nie jest najlepszym pomysłem na uzupełnianie niedoborów, ale jeśli deser przy okazji ma takie właściwości, to czemu nie? 🙂

Dlatego teraz, gdy przypomniałam sobie o zapomnianym cieście makowym z dzieciństwa, postanowiłam je odtworzyć w nieco zdrowszej wersji, czyli bez dodatku białego cukru. Słodycz pochodzi tu głównie z jabłek, a podbija ją nieco dodatek cukru kokosowego i stewii. Oczywiście można sięgnąć po inne naturalne płynne słody, ksylitol czy erytrytol, jeśli dobrze je tolerujecie. Możecie tez pominąć dodatek cukru jeśli użyjecie dość słodkich jabłek lub chcecie odzwyczaić się od zbyt słodkich smaków. Ja wybrałam zestaw optymalny dla moich jelit.

Jak wspomniałam, mak ma sporo błonnika, korzystnie wpływa na perystaltykę jelit przyspieszając pasaż jelitowy. Jednym słowem w dużej ilości może wykazywać działanie przeczyszczające. Jeśli tak jak ja macie wrażliwe jelita, nie przesadzajcie z ilością kawałków ciasta makowego w ciągu jednego dnia. Swoją drogą pamiętam, że gdy jadłam takie ciasto jako dziecko nie robiło one na moich jelitach specjalnego wrażenia. Na tym przykładzie widzę, jak to wszystko może się zmienić…

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

12 komentarzy

sylviako 18 lutego 2018 - 19:45

Witam, czy kleik ryżowy dodać sypki czy rozpuszczony z mlekiem? Kiedy dodać rodzynki i orzechy? Przez brak info w przepisie w ogóle ich nie dodałam hehe. Mimo wszystko makowiec pyyyycha!

Odpowiedz
Kasia 19 lutego 2018 - 09:11

Witam 🙂 Klei ryżowy dodajemy sypki. Rzeczywiście przeoczyłam rodzynki i orzechy – dziękuję za informację! Bakalie możemy dodać z makiem lub jabłkami – już uzupełniłam w przepisie. Cieszę się, że makowiec mimo wszystko posmakował! 🙂

Odpowiedz
Beatabagienka 21 grudnia 2023 - 13:03

Witam, czy kleik ryżowy mogę zastąpić mąką ryżową lub zmiksowanymi płatkami ryżowymi?
Tak w ogóle bardzo fajny blog, szacun ode mnie wielki za włożoną pracę

Odpowiedz
Kasia | BezBez 2 lutego 2024 - 22:08

Tak, można zastąpić mąką ryżową, najlepiej pełnoziarnistą lub zmiksowanymi płatkami. Dziękuję za miłe słowa!

Odpowiedz
sylviako 18 lutego 2018 - 19:47

Jeżeli kupię mak mielony to czy też muszę go gotować? Ile wówczas go dodać jeżeli jest mielony?

Odpowiedz
Kasia 19 lutego 2018 - 09:15

Nie próbowałam robić tego ciasta z kupnym już zmielonym makiem, ale według mojej mamy, która robi to ciasto odkąd pamiętam, ciasto może wyjść za suche.Jeśli już musisz użyć zmielonego, to lepiej go podgotować. Maku mielonego dodajemy tyle samo co zwykłego – patrzymy na wagę. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Marzynia Mamcia 4 listopada 2018 - 22:08

Zapewne twoja Mama robiła tzw. makowiec japoński, bardzo popularny także w naszej rodzinie. Z ciast “bożonarodzeniowych” małżonek lubi go najbardziej i zawsze się go domaga. Teraz będzie można zawrzeć kompromis między kochanym, acz łakomym ojczymkiem a jego ukochaną córunią 😀

Odpowiedz
Kasia 5 listopada 2018 - 13:47

Dokładnie tak, przepis mojej mamy bardzo przypomina makowiec japoński, o czym również dowiedziałam się niedawno 🙂 U nas zawsze było to poczciwe ciasto makowe i nigdy nie jedliśmy go na święta 🙂 Może czas to zmienić 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 4 stycznia 2022 - 10:36

dzien dobry, co to jest kleik ryżowy i jak go zrobić? albo gdzie kupić..

Odpowiedz
Kasia 10 stycznia 2022 - 11:08

Kleik ryżowy to taka kaszka – jak np. manna, ale z ryżu. Można go kupić właśnie pod pod postacią kaszki dla dzieci lub zmielić ryż na kaszkę, czyli nieco grubiej niż na mąkę.

Odpowiedz
Agnieszka 14 stycznia 2022 - 22:23

Kasiu czy zamiast kleiku ryżowego można zmielic płatki ryżowe? A może nadadzą sie bez mielenia?

Odpowiedz
Kasia 17 stycznia 2022 - 13:06

Tak najlepiej je zmielić na taką grubszą mąkę/ grysik, powinny się sprawdzić.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.