Ciasto marchewkowe najczęściej piekę jesienią i zimą. To taki deser, którego korzenny aromat przyjemnie otula w te zimniejsze miesiące w roku. Przygotowałam więc dla was przepis na ten jesienny klasyk, pełen marchewki, orzechów i kawałków ananasa lub jabłka. Zamiast tradycyjnego kremu z serka zwieńczyłam je lekkim kremem, którym mogą się cieszyć osoby niejedzące nabiału. Wyszło przepysznie!
Lubię ciasta, w których mogę przemycić jakieś warzywo, są zdrowsze i bardziej sycące. Wówczas jem je nie tylko na deser, ale również traktuje jako przekąskę w ciągu dnia, gdy w brzuchu burczy, a do obiadu daleko 😉 Jeśli również lubicie takie wypieki, to oprócz ciasta marchewkowego spróbujcie koniecznie mojego cytrynowego ciasta z cukinią i kokosowym lukrem.
Moje bezglutenowe ciasto marchewkowe przygotowałam dla was w dwóch wersjach – z jajkami i bez, aby każdy z was mógł cieszyć się tym wypiekiem.
Te z jajkiem jest delikatniejsze i bardziej kruche (na zdjęciu). Te na musie jabłkowym lub owocowym z kolei mięciutkie i wilgotne, ale nie zakalcowate. Obie wersje uwielbiam. Jeśli chcielibyście jednak takie ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, to tu może lepiej sprawdzić się wersja bez jajka, bo jest bardziej zwarta. Zachęcam was do spróbowania obu wersji i wybrania tej, która wam najbardziej posmakuje.
We WSKAZÓWKACH pod przepisem znajdziecie sposoby na dostosowanie tego ciasta do diety „low FODMAP”. Wystarczy kilka drobnych zmian, żeby cieszyć się tym pysznym ciachem bez obaw o niespodzianki w jelitach.
Bezglutenowe ciasto marchewkowe udekorowałam lekkim kremem bez nabiału, który świetnie komponuje się z korzennym spodem.
Krem przygotowałam na bazie mleczka kokosowego. Dzięki dodatkowi soku z cytryny, słodu i wanilii ma idealnie zbalansowany smak. Dodatek mąki ryżowej i niewielkiej ilości agaru sprawia, że delikatnie tężeje i pozwala rozsmarować się na cieście. Idealnie przełamuje smak marchewkowego spodu i daje po prostu to coś. Myślę, że to fajna alternatywa dla tradycyjnych kremów z serka.
Dodatkowa posypka z chrupiących orzechów, szczypty cukru kokosowego i cynamonu świetnie uzupełnia całość. Swoje ciacho posypałam również pudrem marchewkowym, który przygotowałam z wysuszonych w suszarce do owoców plasterków marchewek. Dokładny przepis na ten dodatek znajdziecie w pierwszej książce Marty Dymek – „Jadłonomia”.
Bezglutenowe ciasto marchewkowe to przepyszny klasyk w nowej odsłonie – dla alergików, osób na diecie eliminacyjnej, wegan i … właściwie dla każdego!
Ciasto w wersji bez kremu, świetnie sprawdzi się jako przekąska na wynos, do pracy lub szkoły. Jest mięciutkie, słodkie, pełne marchewki, chrupiących orzechów i słodkich kawałków pieczonego ananasa lub jabłka.
Koniecznie wpiszcie je na listę do wypróbowani tej jesieni!

SKŁADNIKI
NA CIASTO:
- 2/3 szkl. (110 g) mąki ryżowej
- ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
- ¼ szkl. (40 g) mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. (30 g) wiórków kokosowych
- ¼ szkl. (ok. 30 g) mielonych migdałów lub innych orzechów np. laskowych, włoskich
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki sproszkowanej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu – opcjonalnie
- 2 garście orzechów włoskich (ok 1/3 szkl.)
- 250 g marchewki - po obraniu (ok. 2 średnie szt.)
- 2 plastry świeżego, dojrzałego ananasa lub 1 jabłko
- 2 jajka (lub 120 g, ok. 1/2 szkl., musu jabłkowego w wersji bez jajka)
- 1/3 szkl. erytrytolu lub innego sypkiego słodu (u mnie pół na pół cukier kokosowy z erytrytolem)
- 1 łyżka miodu (lub innego słodu w wersji wegańskiej)
- 85 ml oleju np. z pestek winogron
- 1/4 szkl.- 60 ml (100 ml w wersji bez jajka) dowolnego napoju roślinnego np. ryżowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
NA KREM:
- 1 szkl. mleka kokosowego (tłustego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka erytrytolu (lub innego sypkiego sodu)
- ¼ łyżeczki wanilii w proszku, połowa ziarenek z laski z wanilii lub łyżeczka ekstraktu
- ¼ szkl. innego napoju roślinnego (u mnie ryżowe z wanilią)
- 1 łyżka mąki ryżowej
- ½ łyżeczki agaru
- Orzechy włoskie, cukier koksowy, cynamon – do dekoracji, na krem
1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 - łyżka 15 ml, 1 - łyżeczka 5 ml
Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY
PRZYGOTOWANIE
- Zacznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj wszystkie mąki, mielone migdały lub orzechy, wiórki kokosowe, siemię, proszek, sodę oraz przyprawy.
- Orzechy włoskie posiekaj i również dodaj do suchych składników.
- W drugiej misce ubij jajka wraz z erytrytolem na puszystą masę, a następnie dodaj miód oraz olej. Na koniec dolej mleko roślinne wraz z octem i wymieszaj dokładnie całość.
- Jeśli robisz wersję bez jajek, to po prostu połącz mus jabłkowy z erytrytolem i pozostałymi mokrymi składnikami – olejem, słodem, mlekiem i octem.
- Marchewkę zetrzyj na tarce – połowę na dużych oczkach, połowę na małych.
- Dodaj ją do mąk i wymieszaj dokładnie. Masa będzie sprawiać wrażenie, że więcej w niej marchewki niż mąki – tak ma być.
- Obranego ananasa lub jabłko, pokrój w niedużą kostkę i dodaj do mąk i marchewki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz tortownicy, to boki nasmaruj tłuszczem i wysyp np. mąką ryżową, a dno wyłóż papierem.
- Gdy piekarnik się nagrzeje dopiero połącz obie masy. Wlej mokre składniki do suchych i połącz szybko całość. Przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) do zrumienienia.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw foremce do wystudzenia.
- W tym czasie możesz przygotować krem. Do rondelka wlej mleko kokosowe, sok z cytryny, syrop klonowy, sypki słód i wanilię. Wymieszaj całość i zacznij podgrzewać.
- Napój roślinny wymieszaj z łyżką mąki ryżowej i agarem i przelej do ciepłej masy w garnku. Wymieszaj dokładnie całość trzepaczką balonową i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 1-2 min na niedużym ogniu, co chwile mieszając, żeby aktywować agar.
- Odstaw masę do przestygnięcia i lekkiego ścięcia. Między czasie mieszaj ją, żeby była jednolita. Możesz wstawić ją do lodówki, jeśli chcesz żeby mocniej i szybciej się ścięła.
- Przestudzone ciasto udekoruj gotowym kremem, posyp je szczyptą cukru kokosowego, cynamonu i posiekanymi orzechami.
- Ciasto z kremem lepiej przechowywać w lodówce, jeśli nie zostanie zjedzone tego samego dnia. Ciasto bez kremu przechowuj pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
WSKAZÓWKI
- Jeśli chcesz przygotować to ciasto w wersji „low FODMAP”, to zamiast erytrytolu użyj zwykłego cukru, a zamiast miodu - syropu klonowego. Pozostałe składniki są w takiej ilości, że kawałek ciasta nie powinien Ci zaszkodzić. Jeśli chcesz przygotować ciasto bez jajka, to zamiast puree jabłkowego użyj musu z innych dozwolonych owoców np. ananasa. Zamiast kremu z mleczka kokosowego, jeśli jadasz nabiał, do posmarowania ciasta możesz użyć kremu z jogurtu i serka do smarowania – bez laktozy. Dopraw go wówczas jedynie cukrem i wanilią.
- Mus jabłkowy możesz przygotować samemu z podgotowanych i zmiksowanych jabłek. Ja użyłam gotowego musu dla dzieci. Takie owocowe musy dostępne są w słoiczkach, tubkach itp. w prawie każdym sklepie spożywczym. Może być to mus jabłkowy lub z dodatkiem innych owoców. Jeśli do ciasta dodajesz 2 plastry pokrojonego ananasa, to pozostałą część owocu możesz zmiksować na mus i spróbować go użyć zamiast musu jabłkowego.
- Mielone migdały lub inne orzechy możesz kupić gotowe już zmielone lub zmielić je na mąkę w młynku do kawy lub siekaczem (blenderem z kubeczkiem).
- Agar (agar-agar) to roślinny zamiennik żelatyny. Można go zakupić przez internet lub stacjonarnie w większych supermarketach czy sklepach ze zdrową żywnością.
- Ciasto, najlepiej w wersji bez jajka, może sprawdzić się również jako baza do tortów. Można przekroić je na pół i przełożyć ulubionym kremem.
20 komentarzy
Czym można zastąpić wiórki kokosowe? Dziękuję za dzielenie się tak wspaniałymi przepisami.
Jeśli nie musisz rezygnować z wiórek kokosowych, to nie zastępowałabym ich w tym przepisie. Jeśli jednak nie możesz jeść kokosa, to może zamiast tej 1/3 szkl. wiórek daj 1/3 mielonych orzechów/migdałów, a tam gdzie w przepisie jest 1/4 szkl. mielonych migdałów daj zamiast tego 1/4 szkl. mąki – najlepiej wymieszaj pół na pół gryczaną i ryżową. Trzymam kciuki za ciacho! 🙂
Kasiu, super przepis :-DDD to już któryś z kolei, który wypróbowałam
ciasto jest super pyszne – co wiadomo, że bez glutenu i jajka nie jest proste.
bardzo dziękuję za przepisy i życzę wszystkiego dobrego 🙂
pozdrawiam serdecznie
Bożena
Bardzo się cieszę, ze ciasto smakowało! 🙂 Ja również je uwielbiam, a w wersji bez jajka chyba najbardziej. Dziękuję serdecznie za wiadomość i zapraszam jak najczęściej 🙂 Pozdrowienia!
Super przepis,dla mnie wersja z jajkiem,rewelacja❣️
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂 Pozdrowienia!
Super przepis! Bardzo dziękuję! Wczoraj zrobiłam i nawet glutenowcom smakowało 😉
Bardzo się cieszę! Aprobata od „glutenowców”, to zawsze mega komplement.;)
Hej! Dobrze zrozumiałam że wersja z jajkiem będzie trochę bardziej sucha, a z musem owocowym bardziej wilgotna ?
Mniej więcej o to chodzi. Wersja z jajkiem może nie jest sucha, ale ma inną strukturę i miękkość. Ta z jabłkiem jest wilgotniejsza. Obie bardzo lubię.:)
Cześć, bardzo się cieszę, że tu trafiłam:) Ze względu na dietę eliminacyjną szukałam właśnie przepisów jednocześnie bezglutenowych oraz bez jajek i produktów mlecznych i ciężko mi było znaleźć przepisy spełniające wszystkie te warunki, szczególnie na słodkie wypieki, a tutaj jest ich ogrom! Dodatkowo wszystko wygląda tak pięknie, że od razu ma się ochotę wypróbować, więc na pewno będę korzystać i zostanę na dłużej:) Mam pytanie odnośnie tego przepisu – chodzi o mleko kokosowe z puszki czy takie płynne z kartonika? I jeszcze druga sprawa – u mnie w testach alergicznych wyszła też nadwrażliwość na agar, czy mogłabyś podpowiedzieć w jaki sposób i w jakiej proporcji wykonać krem na żelatynie?
Witaj Aniu! Mam nadzieję, że rozgościsz się tu na dłużej. 🙂 Jeśli chodzi o mleko kokosowe, to w tym przepisie będzie dobre to z puszki, ale także takie z kartonika, o ile jest to tłuste mleko kokosowego o zawartości miąższu z kokosa min. 75-85% – np. firma Real Thai ma mleko kokosowe w puszce i kartoniku o takim samym składzie (małe kartoniki są dostępne w Lidlu). Nie sprawdzi się na pewno mleko w kartonie o zawartości kokosa wysokości kilku procent – czyli taki standardowy napój roślinny. Jeśli chodzi o krem na żelatynie, to niestety ciężko mi tu coś dokładnie podpowiedzieć, bo niezwykle rzadko korzystam z tej opcji i nie testowałam jej na tym kremie. Może 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody dodane ciepłej masy byłyby ok, może dodałabym żelatynę od razu do garnka, pominęła mąkę, a całość podgrzała (nie gotowała) – tak bym eksperymentowała, ale nie wiem na 100% procent.
Dziękuję bardzo za ekspresową odpowiedź:) Postaram się poeksperymentować, biorąc pod uwagę Twoje odpowiedzi. Jak wyjdzie coś sensownego to napiszę. Pozdrawiam serdecznie:)
Trzymam kciuki i czekam na dobre wieści! 🙂
Upiekłam ciasto w wersji bez jaj, w smaku przepyszne! Natomiast nie wyrosło, co mogłam źle zrobić?
Sprawdź czy nie zawinił proszek do pieczenia – te ekologiczne, na kamieniu winnym będą tu za słabe. Wypróbuj tradycyjny np. Celiko lub dr. Oetker (bez glutenu).
Czy jak mam blaszkę 20×30 to lepiej będzie zrobić ciasto z podwójnej ilości składników?
Tak może być z podwójnej porcji składników, a minimum z 1,5 porcji.
Nie miałam siemienia lnianego, więc wg porad zamieszczonych w necie dodałam dwie płaskie łyżeczki skrobii ziemniaczanej. Dodałam 20% więcej składników podanych w gramach i ml, ponieważ starłam 300g marchewki. Dodałam 2 jajka i troszkę musu jabłkowego. Zgodnie z zaleceniami szybko wymieszałam składniki mokre i suche i od razu włożyłam brytfankę do piekarnika – wydaje mi się że to bardzo ważne dla prawidłowego wyrastania ciasta. Wniosek po upieczeniu : ciasto GENIALNE !!! Lepsze w smaku niż klasyczne z mąką pszenną i cukrem. Jedynie odrobinkę zbyt kruche i dlatego następnym razem dodam więcej musu jabłkowego, a za trzecim podejściem zrobię bez jajek. Dziękuję za przepis
Cieszę się, że po modyfikacjach ciacho wyszło i posmakowało! 🙂 Siemię możesz zastąpić łuskami babki jajowatej – one sprawią, że ciasto będzie mniej sypkie i nadadzą więcej wilgotności. Pozdrowienia i trzymam kciuk za kolejne wypieki!