Bezglutenowe rogaliki krucho-drożdżowe

napisany przez Kasia 21 listopada 2018
Bezglutenowe rogaliki krucho-drożdżowe

Ten przepis czekał na publikację naprawdę długo, bo od lutego! Po tegorocznym tłustym czwartku został mi zapas twardej marmolady, którą próbowałam nadziać, nieudane ostatecznie, bezglutenowe pączki. Żeby się nie zmarnowała, postanowiłam zmierzyć się ze wspomnieniem wspaniałych wypieków mamy i tak powstał przepis na bezglutenowe rogaliki krucho-drożdżowe.

Mama robiła rogaliki oczywiście na mące pszennej, z prawdziwym masłem i na oko, więc zadanie nie było łatwe 😉 Po kilku eksperymentach oddaje w wasze ręce przepis na te cudeńka. Bezglutenowe rogaliki krucho-drożdżowe są jednocześnie lekko kruche i miękkie, lekko wyrośnięte i aromatyczne. Mało słodkie ciasto przyjemnie kontrastuje ze słodkim nadzieniem i lukrem cytrynowym – tak jak lubię.

Z części ciasta zawsze robię dodatkowo kruche ciasteczka, które możecie podejrzeć na zdjęciu. Rogaliki dostały aprobatę rodziny znającej smak oryginału, więc jestem z siebie dumna, choć wiem, że nigdy nie będą tak idealne, jak te tradycyjne spod ręki mamy.

Zaletą tych rogalików jest to, że z każdym dniem smakują równie dobrze, a może nawet lepiej. Możecie przechowywać je w szczelnym słoiku, puszce lub pod przykryciem spokojnie do tygodnia, ale u nas nigdy tyle nie poleżały. Po prostu za bardzo wciągają!

Specjalnie dla alergików lub osób na diecie wegańskiej poczyniłam próby z ciastem bez jajka.

Jego przygotowanie jest nieco trudniejsze, bo rogaliki ciężej się zawija i trzeba uważać, żeby ciasto się nie porwało, ale nie jest to niemożliwe. Dokładne wskazówki, co na co zamienić i jak działać podałam we WSKAZÓWKACH pod przepisem.

Do dzieła!

Bezglutenowe rogaliki krucho-drożdżowe

BEZGLUTENOWE ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Kasia Ten przepis czekał na publikację naprawdę długo, bo od lutego! Po tegorocznym tłustym czwartku został mi zapas twardej marmolady, którą próbowałam nadziać, nieudane ostatecznie, bezglutenowe pączki. Żeby się nie zmarnowała,… BEZ GLUTENU Bezglutenowe rogaliki krucho-drożdżowe European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na 20-25 małych/średnich rogalików Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

50 g drożdży świeżych
1 ½ łyżki mielonego, odtłuszczonego złotego siemienia lnianego
½ szkl. bardzo ciepłej wody
½ szkl. mąki owsianej bezglutenowej
½ szkl. mąki gryczanej
½ szkl. mąki ryżowej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej + ew. do podsypania
1/3 szkl. kukurydzianej
3-4 łyżki cukru pudru lub erytrytolu zmielonego na puder
1 jajko (patrz WSKAZÓWKI)
5 łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego (najlepiej pół na pół)
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel olejku śmietankowego)
Nadzienie: marmolada lub powidła śliwkowe
Lukier: ½ szkl. cukru pudru (lub słodzik zmielony na puder)+ 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzyj w kubeczku na płynną masę z 1 łyżeczką dowolnego cukru. Odstaw na chwilę.
  2. Siemię lniane zalej bardzo ciepłą woda i odstaw do napęcznienia i przestygnięcia.
  3. Do miski przesiej wszystkie mąki. Dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  4. Do mąk dodaj jajko, roztarte drożdże, glutek z siemienia lnianego, wanilię lub olejek i olej kokosowy lub masło klarowane.
  5. Zacznij zagniatać ciasto. Na początku możesz dodać łyżkę tłuszczu mniej i dodać resztę, gdy będzie potrzeba. Ciasto powinno uformować się w gładką, miękka kulę. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki do lekkiego schłodzenia, żeby łatwiej je było wałkować. Nie trzymaj ciasta w lodówce za długo, bo olej kokosowy mocno twardnieje.
  6. Przygotuj stolnicę, wałek i wybrane nadzienie. Gotowe ciasto podziel na 2-3 części. Wałkuj ciasto na grubość około 3 mm, jeśli potrzebujesz podsyp je lekko mąka ziemniaczaną. Jeśli używasz sylikonowej stolnicy, nie jest to konieczne.
  7. Z rozwałkowanego kawałka ciasta wycinaj trójkąty równoramienne (o bokach dłuższych niż podstawa). Na każdy trójkąt nałóż łyżeczkę marmolady lub powideł i zawijaj delikatnie w rogaliki. Uważaj, żeby ciasto się nie porwało, gdyż nie jest tak elastyczne, jak te z mąki pszennej.
  8. Resztki ciasta zagnieć ponownie z kolejnymi partiami ciasta. Jeśli chcesz z reszty ciasta możesz przygotować ciasteczka (jak na zdjęciu). Wycinaj kwadraty, na środek nałóż nieco marmolady i zawiń przeciwległe rogi do środka.
  9. Gotowe rogaliki układaj na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem).
  10. Upieczone i ostudzone rogaliki udekoruj lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Przechowuj je pod przykryciem, żeby nie wysychały. W kolejnych dniach są nadal smaczne i nie twardnieją.

Wskazówki

  1. Jeśli chcesz przygotować rogaliki bez lukru, to dodaj więcej słodu do samego ciasta. Ja wolę wersję z mało słodkim ciastem i słodką polewą.
  2. Jeśli nie możesz lub nie chcesz dodawać do ciasta jajka, to możesz przygotować wegańską wersję rogalików. Pamiętaj, aby użyć odpowiedniego siemienia lnianego - gotowego, mielonego i odtłuszczonego (np. złote Lenvitol, Sante) - to siemię pochłonie odpowiednią ilość wody i nada elastyczności ciastu. . 1. Pomiń jajko. 2. Zamiast 1 ½ łyżki siemienia i ½ szkl. wody – dodaj 2 łyżki siemienia wymieszane ze 150 ml ciepłej wody (1/2 szkl. + 2 łyżki). 3. Zamiast cukru lub sypkiego słodu do ciasta dodaj syrop klonowy lub inny płynny słód, który dodatkowo sklei masę i nada jej elastyczności. 4. Z takiej wersji ciasta może wyjść kilka rogalików mniej. Ciasto jest delikatniejsze i trzeba bardziej uważać przy zwijaniu, żeby nie pękało. Najlepiej rozwałkować ciasto na silikonowej stolnicy lub papierze do pieczenia i zawijać ciasto do środka pomagając sobie papierem lub matą. 5.Piekąc rogaliki z tej wersji przepisu, pilnuj, żeby się zbytnio nie przypiekły i jeśli trzeba wyjmij je szybciej z piekarnika.
  3. Rogaliki polecam nadziewać twardą marmoladą lub gęstymi powidłami, które nie wypłyną z ciastek w piekarniku.
  4. Olejek śmietankowy nie jest naturalnym ekstraktem, ale lubię go używać od czasu do czasu, bo robi robotę w wypiekach pozbawionych nabiału.

 

zobacz również

18 komentarzy

Maselka 22 listopada 2018 - 13:32

To ulubione rogaliki Kasi z dzieciństwa. To świetnie, że udało Ci się Kasiu zrobić wersję bezbez i podzielić przepisem. Rogaliki są pyszne.

Odpowiedz
Kasia 23 listopada 2018 - 08:36

Dzięki mamuś! <3

Odpowiedz
Marzynia Mamcia 8 grudnia 2018 - 22:10

Jej, moja Mama też takie robiła, oczywiście tak jak Wasza… A ja nigdy 🙁
P.S. Co do barszczu białego na zakwasie – trudno! Martik zje razem z tatą po prostu czerwony czysty, z uszkami.

Odpowiedz
Kasia 10 grudnia 2018 - 08:51

Trzeba zrobić choć raz koniecznie!:) A co do barszczu, to ten czerwony czysty też na pewno będzie pyszny!

Odpowiedz
Gabriela 21 maja 2019 - 06:30

Czym zastąpić mąkę gryczaną aby nie pachniało gryką ;)?

Odpowiedz
Kasia 21 maja 2019 - 10:13

Jeśli możesz jeść grykę, to nie zastępowałabym mąki gryczanej w tym przepisie, gdyż skleja ona ciasto. Nie jest w ogóle wyczuwalna w rogalikach. Testowałam je na wielu znajomych i nikt się nie zorientował, że są bezglutenowe, a tym bardziej z mąką gryczaną 🙂

Odpowiedz
Agata 7 września 2019 - 21:53

Mozna uzyc suchych drozdzy?

Odpowiedz
Kasia 11 września 2019 - 11:18

W tym przepisie chyba lepiej sprawdzają się drożdże świeże, bo nadają specyficznego smaku, ale myślę, że na suchych też wyjdą 🙂

Odpowiedz
Agata 8 września 2019 - 19:39

Bez wazeliny ale najpierw Pani chleb zrobil na mnie wrazenie, szczegoln8e ze juz tyle sie napieklam mizernych chlebow, a teraz te rogaliki. WYŚMIENITE CIASTO! Chyle czoła 🙂

Odpowiedz
Kasia 11 września 2019 - 11:31

Dziękuję!!:) U mnie w rodzinie te rogaliki tez robią furorę, bardzo je lubimy 😀 Pozdrowienia!

Odpowiedz
Magda 20 października 2019 - 16:32

Przepis chętnie bym wypróbowała, ale nie mogę niczego owsianego. Można jakoś zastąpić tą mąkę?

Odpowiedz
Kasia 21 października 2019 - 17:37

Przyznaję, że nie próbowałam robić tych rogalików w innej wersji, a mąka owsiana jest trudna do zastąpienia 1 do 1. Spróbowałabym po prostu dodać po trochu każdej z pozostałych mąk – kukurydzianej, ryżowej, gryczanej – po równo, żeby uzyskać w sumie około 1/2 szkl.

Odpowiedz
Bożena 18 grudnia 2019 - 10:01

Witaj Kasiu,
czy mogę zastąpić siemię na łuski babki jajowatej, bo nie mogę jeść lnu?
Jak uważasz, czy można ten przepis wykorzystać do wytrawnej wersji np. z kapustą i grzybami?

pozdrawiam przed świątecznie 🙂
Bożena 🙂

Odpowiedz
Kasia 18 grudnia 2019 - 10:45

Tak, myślę, że babka może się tu również dobrze sprawdzić. Co do wersji wytrawnej, to nie jestem pewna. Ne wiem, czy te rogaliki nie będą zbyt kruche do tego nadzienia, ale co kto lubi 🙂 Dziś na blogu pojawił się przepis na paszteciki, może Ci się spodoba 🙂 Pozdrawiam i życzę pięknych smakowitych Świąt! 🙂

Odpowiedz
Taja 20 grudnia 2019 - 07:58

Czy te rogaliki można zrobić z Pani masą makową? 🙂

Odpowiedz
Kasia 20 grudnia 2019 - 10:13

Bardzo ciekawy pomysł! 🙂 Myślę, że warto spróbować 🙂

Odpowiedz
Zosia 19 lutego 2020 - 19:27

Rewelacyjne!❤️
Zrobiłam je w wersji wegańskiej i pomimo małych trudności w rozwałkowaniu wyszły genialne i w ogóle się nie rozpadają.
Jesteś wielka Kasiu!

Odpowiedz
Kasia 20 lutego 2020 - 12:42

Super, że się udały bez jajka! Rzeczywiście ta wersja wymaga większej wprawy, brawo! Ściskam 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz