Bezglutenowe babeczki z kokosowym kremem jaglanym i musem jabłkowym (wegańskie)

napisany przez Kasia 20 kwietnia 2021
Bezglutenowe babeczki z kokosowym kremem jaglanym i musem jabłkowym

W zakamarkach komputera znalazłam przepis na te pyszne i zdrowe, bezglutenowe babeczki z kokosowym kremem jaglanym i musem owocowym. Pomyślałam, że podzielę się nim z Wami. 🙂 Przygotowałam go na prośbę jednej Kasi, która zaczęła swoją dietę z masą wykluczeń. Udało mi się skomponować prosty przepis na naprawdę smakowity deser z zachowaniem wszystkich zasad jej diety. A skoro udało mi się stworzyć coś tak dobrego bez glutenu, nabiału, jajek i wielu innych „bez”, to udostępniam Wam go tutaj. Może i wy skorzystacie – gorąco zachęcam!

Ostatnio całą swoją energię przeznaczam na pisanie e-book’a z przepisami na bezglutenowe pieczywo. Ciężko mi znaleźć przestrzeń na nowe przepisy, ale postaram się, by od czasu do czasu pojawiało się tu coś nowego. Stwierdziłam też, że skorzystam z przepisów, których jakoś dotąd nie udało mi się opublikować. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i wybaczycie mi chwilową ciszę na blogu.

Bezglutenowe babeczki z kokosowym kremem jaglanym i musem jabłkowym to przepis na taki zdrowszy deser. Spodoba się szczególnie osobom na diecie z wieloma wykluczeniami i takim, które unikają przesłodzonych deserów. Babeczki są proste w przygotowaniu, a dodatkowo można je łatwo zmodyfikować, by stały się bardziej rozpustne.

Bazą babeczek jest kruche ciasto, które musiałam skomponować z tylko kilku dozwolonych opcji. Udało mi się tak połączyć mąki, by ciasto bez cukru, glutenu, skrobi i jajek było smaczne i idealnie kruche, a jednocześnie nie za mocno delikatne. Babeczki po wystudzeniu nabierają odpowiedniej konsystencji i są gotowe do dekorowania dowolnym nadzieniem. Kluczem do sukcesu jest tu mąka kasztanowa lub kokosowa. Tych polecałabym nie zamieniać, bo to bardzo specyficzne mąki, które odpowiadają za odpowiednią konsystencję ciasta i jego lekko słodki smak. Możecie za to poeksperymentować z pozostałymi mąkami – zerknijcie na WSKAZÓWKI pod przepisem po te i inne zamienniki!

A jeśli szukacie bardziej standardowego, bezglutenowego, kruchego ciasta, z innych mąk, to możecie poszperać wśród moich przepisów – na pewno przypadnie Wam coś do gustu. Ja polecam Wam szczególnie ostatni przepis na kruche ciasto z mini mazurków kajmakowych lub to z mazurka czekoladowego.

Wegańskie i bezglutenowe babeczki z kokosowym kremem jaglanym i musem jabłkowym

Kokosowy krem jaglany pewnie kojarzycie już z moich przepisów. Często pojawia się w różnych wersjach, np. w przepisie na mazurek wielkanocny. Uwielbiam go! W podstawowej wersji babeczek dla Kasi przygotowałam go bez cukru i żadnego płynnego słodu.

Dosłodziłam go jedynie musem ze słodkiej odmiany jabłek i wyszedł naprawdę smakowity. W wersji dla Was pojawia się syrop klonowy. Jego ilość możecie modyfikować według własnego uznania, uważając jedynie na to, by krem nie zrobił się zbyt płynny. Możecie też sięgnąć po erytrytol lub innych sypki słód, a konsystencję kremu regulować mlekiem roślinnym.

Gęstość tego kremu zależy od wielu czynników m.in. stopnia ugotowania kaszy i jej wilgotności, użytej pasty kokosowej czy rodzaju mleka roślinnego. To nie ma być jakiś skomplikowany krem do dekoracji tortów, więc możecie podejść do niego na luzie. Można go nakładać łyżeczką lub spróbować wycisnąć nim wzorki przez rękaw cukierniczy – tutaj dodatkowe schłodzenie może się przydać.

Żeby podbić smak babeczek, krem jaglany postanowiłam przełożyć musem z dozwolonych owoców – użyłam słodkiej odmiany jabłek Jonagold i Gala. Świetnie sprawdzą się też inne owocowe musy, dżemy i konfitury – szczególnie te domowe.

W wersji jesiennej możecie postawić na prażone z cynamonem śliwki, w wersji wiosenno-letniej na pieczony rabarbar np. z przepisu na moje serniczki jaglane. W wersji bardziej rozpustnej możecie przygotować karobowy lub czekoladowy krem na bazie zmiksowanych daktyli czy dojrzałego banana z dodatkiem dowolnego masła orzechowego. Czekoladowo-kokosowe połączenie, to zawsze świetny pomysł!  A może sięgniecie po kokosowy kajmak? To będzie dopiero petarda.

Jak widzicie przepis na te babeczki można potraktować swobodnie i pobawić się nim w kuchni. Możecie dostosować go do swoich potrzeb i kubków smakowych. Mam nadzieję, że te bezglutenowe babeczki przypadną Wam do gustu i skusicie się, by trochę pokombinować. 🙂

Bezglutenowe babeczki z kokosowym kremem jaglanym i musem jabłkowym

BEZGLUTENOWE BABECZKI Z KOKOSOWYM KREMEM JAGLANYM I MUSEM JABŁKOWYM (wegańskie)

Kasia W zakamarkach komputera znalazłam przepis na te pyszne i zdrowe, bezglutenowe babeczki z kokosowym kremem jaglanym i musem owocowym. Pomyślałam, że podzielę się nim z Wami. 🙂 Przygotowałam go na… SŁODKOŚCI babeczki European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na 4-5 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA SPÓD:

  • ½ szkl. (60 g) mąki kasztanowej lub kokosowej
  • ½ szkl. (ok. 75 g) mąki jaglanej (lub gryczanej)
  • mała szczypta soli
  • 7 łyżeczek (2 łyżki i 1 łyżeczka) miękkiego oleju kokosowego lub masła klarowanego - ghee (lub pół na pół)
  • 1 łyżeczka jogurtu kokosowego
  • 3-4 łyżeczki napoju roślinnego – do wersji z mąką kokosową

NADZIENIE I KREM:

  • ⅓ szkl. (ok. 70 g) kaszy jaglanej
  • ⅔ szkl. (ok. 170 ml) napoju roślinnego – do gotowania kaszy (polecam np. ryżowe z wanilią)
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej laski wanilii, łyżeczka ekstraktu lub ziarenka z połowy laski wanilii – opcjonalnie do gotowana kaszy i kremu
  • 3 łyżki pasty kokosowej
  • 1 ½ łyżeczki nierafinowanego oleju kokosowego (pachnącego)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny – opcjonalnie
  • 3-4 łyżki tłustego mleka kokosowego, śmietanki kokosowej lub dowolnego napoju roślinnego

  • 3-5 łyżek musu jabłkowego – do przełożenia (patrz WSKAZÓWKI)

  • garść borówek, wiórki/chipsy kokosowe – do dekoracji

*Będziesz potrzebować foremek silikonowych jak na muffinki.

*Z przepisu wychodzi ok. 5 szt. babeczek – na takiej ilości eksperymentowałam. Jeśli chcesz przygotować ich więcej, musisz podwoić liczbę składników.

*Zerknij na wskazówki pod przepisem!


1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY    

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta na spód babeczek. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. W miseczce wymieszaj oba rodzaje mąk z małą szczyptą soli. Mąkę kasztanową możesz przesiać, bo lubi zbijać się w grudki. Dodaj olej kokosowy, jogurt roślinny i zagnieć całość na jednolitą masę. Jeśli przygotowujesz wersję z mąką kokosową zamiast kasztanowej, to dodaj jeszcze kilka łyżeczek napoju roślinnego. Mąka kokosowa bardzo mocno chłonie płyny - dzięki dodatkowej wilgoci babeczki nie będą zbyt kruche po upieczeniu.
  3. Zagniataj masę - olej kokosowy stopniowo będzie się ocieplał, roztapiał i scalał mąki. Ciasto nie może być za suche. Jeśli tak jest i nieco się kruszy, to dodaj jeszcze odrobinę tłuszczu więcej. Masa powinna być lekko wilgotna i łatwa do wylepienia foremek, ale też nie za mokra.
  4. Silikonowe foremki na muffinki wylep ciastem na grubość ok. 3-4 mm. Dobrze dociskaj ciasto do ścianek foremki. Tak przygotowane babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 10-15 min (u mnie z termoobiegiem) do zrumienienia. Upieczone, ciepłe ciasto będzie jeszcze zbyt delikatne. Pozostaw je do ostygnięcia. Po wystudzeniu babeczki robią się zwarte i ładnie trzymają kształt.
  5. Przygotuj krem i nadzienie. Jeśli nie masz musu jabłkowego, to ugotuj 2-3 słodkie jabłka aż całkowicie się rozpadną na mus. Na końcu ewentualnie możesz je zblendować. Zerknij na wskazówki pod przepisem!
  6. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, a następnie pod bieżącą wodą, by pozbyć się goryczki. Możesz też podgotować kaszę przez minutę w wodzie, odlać i przepłukać.
  7. Zagotuj ⅔ szklanki mleka roślinnego ze szczyptą soli i ewentualnie wanilią. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć przepłukaną kaszę, zmniejsz ogień i przykryj całość. Gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Jeśli po wchłonięciu mleka kasza będzie zbyt „al dente”, to dodaj jeszcze 2-3 łyki mleka, przykryj i podgotuj ją chwilkę.
  8. Gorącą kaszę przełóż do naczynia do miksowania. Dodaj pastę kokosową, słód, olej kokosowy i ewentualnie wanilię z sokiem z cytryny. Zacznij blendować całość na gładki krem. Następnie, stopniowo, łyżkami dodawaj mleko, śmietankę kokosową lub wybrany napój roślinny i blenduj kaszę do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (ale nie za rzadkiej). Taki krem jest gotowy do napełniania babeczek. Spróbuj go na koniec i jeśli chcesz dodaj więcej słodu, pasty kokosowej czy soku z cytryny.
  9. Jeśli potrzebujesz przygotować krem bez żadnego sypkiego lub płynnego słodu, to dodaj do masy jaglanej np. 1-2 łyżki musu jabłkowego i zmiksuj całość. Jeśli krem po dodaniu musu zrobi się zbyt luźny, to włóż go do schłodzenia do lodówki.
  10. Babeczki napełniaj na przemian musem jabłkowym (lub innym dodatkiem) i kremem jaglanym. Na dno babeczki nałóż łyżeczkę musu, następnie krem, mus i znowu krem na wierzch babeczki. Możesz przełożyć krem do rękawa cukierniczego (lub woreczka na mrożonki z obciętą końcówką) i wyciskać go w ozdobne kształty.
  11. Całość udekoruj borówkami i ewentualnie podprażonymi chipsami/wiórkami koksowymi.

Wskazówki

  1. Mus jabłkowy – możesz kupić gotowy lub zrobić samemu (polecam słodka odmianę np. odmianę Gala czy Jonagold). Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Podlej odrobiną wody i gotuj aż się rozpadną (na koniec ewentualnie zblenduj). Polecam dodać do smaku cynamon, goździki, a przy kwaśnej odmianie jabłek nieco słodu, np. cukru kokosowego. Gorący mus można przełożyć do wyparzonych słoiczków (zakręcić i postawić do góry dnem na czas studzenia). Po ostudzeniu przechowuj go w lodówce – tak przygotowany mus przetrwa bardzo długo.
  2. Zamiast musu jabłkowego sprawdzą się prażone śliwki z cynamonem lub powidła, konfitura malinowa czy pieczony, karmelizowany rabarbar. Możesz też postawić na krem czekoladowy na bazie daktyli, banana czy masła z orzechów laskowych. Kokosowy kajmak będzie również tu pasował. W tych babeczkach kombinacji jest nieskończenie wiele.
  3. Mąka kasztanowa jest słodkawa w smaku i świetnie nadaje się do deserów, do tego dobrze skleja masę. Sprawdź przepis na naleśniki kasztanowe!
  4. Wybierając mąkę jaglaną ważne, żeby była drobno zmielona i nie gorzka (polecam np. Amarello). Jeśli chcesz użyć mąki gryczanej to tutaj najlepsza będzie zwykła biała, niepełnoziarnista.
  5. Pamiętaj, że mąką kokosowa to NIE są zmielone wiórki kokosowe, a odtłuszczony miąższ kokosowy, który jest silnie higroskopijny i zachowuje się inaczej niż wiórki zawierające tłuszcz.
  6. Zamiast mąki jaglanej lub gryczanej możesz spróbować owsianej czy ryżowej.
  7. Ilość jogurtu kokosowego do ciasta może wydawać się śmiesznie mała, ale taka najlepiej sklei ciasto, sprawi, że będzie się trzymać razem, ale nadal pozostanie kruche, a nie twarde lub gumowe.
  8. Zamiast syropu klonowego możesz użyć innego płynnego słodu. W wersji bez cukru świetnie sprawdził się mus jabłkowy ze słodkiej odmiany tych owoców (ok. 2 łyżki). Jeśli krem po dodaniu musu czy płynnego słodu zrobi się zbyt luźny, to możesz go dodatkowo schłodzić w lodówce, aby stał się sztywniejszy. Możesz też użyć sypkiego słodu np. erytrytolu, a konsystencję modyfikować mlekiem roślinnym.
  9. Zamiast pasty kokosowej (musu kokosowego) możesz spróbować dodać śmietanki kokosowej (stałej części, która oddzieli się od wody po schłodzeniu w lodówce mleka kokosowego w puszce przez min. 48 godz.) i podwoić ilość oleju kokosowego w kremie. Pastę kokosową możesz też przygotować samemu miksując wiórki kokosowe w malakserze, blenderze kubeczkowym, młynku do kawy czy thermomixie na gładką masę przypominającą masło orzechowe. Zamiast pasty kokosowej możesz przetestować masło z nerkowców.
  10. Zamiast mleka kokosowego lub napoju roślinnego do masy jaglanej, możesz użyć śmietanki kokosowej, czyli stałej części, która oddzieli się od wody po schłodzeniu w lodówce mleka kokosowego w puszcze (min. 48 h). Taka wersja masy jaglanej jest bogatsza, bardziej kremowa i mocniej kokosowa. Po schłodzeniu może mocniej tężeć.
  11. Jeśli szukasz innego kruchego ciasta , np. takiego z bardziej popularnych mąk, to zerknij na inne moje przepisy. Szczególnie polecam ciasto z przepisu na mazurki kajmakowe lub na mazurka czekoladowego.

zobacz również

2 komentarze

Roksana 15 sierpnia 2021 - 12:32

Co można dać zamiast jogurtu kokosowego? Nie możemy fermentowanych produktów.

Odpowiedz
Kasia 30 sierpnia 2021 - 14:23

W tym przepisie może spróbować go pominąć i w razie potrzeby dodać odrobinę tłuszczu lub mleka roślinnego więcej. Nie wiem tylko, czy babeczki bez jogurtu nie wyjdą odrobinkę bardziej kruche.

Odpowiedz

Zostaw komentarz