Bezglutenowe ciasto kruche z jagodami, morelami i budyniem (bez jaj i nabiału)

napisany przez Kasia 29 lipca 2020
Bezglutenowe ciasto kruche z jagodami, morelami i budyniem (wegańskie)

Mam ogromną słabość do połączenia ciasta kruchego i budyniu, więc ostatnią porcję jagód postanowiłam wykorzystać właśnie do takiego ciacha. Bezglutenowe ciasto kruche z jagodami podkręciłam dodatkiem moreli, które też czekały na wykorzystanie. Wyszło przepysznie! Jeśli szukacie jeszcze pomysłu na deser z wykorzystaniem jagód lub innych letnich owoców, to ten przepis świetnie się nada.

Sezon na jagody dobiega końca, więc pamiętajcie, że do przepisów z ich udziałem, możecie wykorzystać również inne letnie owoce. Pierogi z jagodami, letnie owoce pod kruszonką, jagodzianki, muffinki, pampuchy, możecie również podać z truskawkami, porzeczkami, malinami, brzoskwiniami i miksować sezonowo to co jest pod ręką.


Bezglutenowe ciasto kruche z jagodami to połączenie kremowej, waniliowej, budyniowej masy, kwaskowatych owoców i pysznego, kruchego ciasta. A to wszystko bez pszenicy, jaj i nabiału z mleka krowiego.

Ciasto wyszło przyjemnie kruche i delikatne, a jednocześnie bez problemu utrzymuje wilgotną budyniową masę. Jest neutralne w smaku i naprawdę smaczne. Świetnie będzie komponować się również z innymi kremami, sprawdzi się jako spód na szarlotkę i do różnych wypieków, więc śmiało możecie wykorzystać je do swoich kulinarnych eksperymentów.

Bezglutenowe ciasto kruche z jagodami i masą budyniowa bez jaj i nabiału
Masa budyniowa to połączenie tradycyjnego budyniu i domowych mąk – ziemniaczanej i ryżowej.

Taki budyń, przygotowany w nieco mniejszej ilości wody, wychodzi bardzo gęsty i zbity, ale w piekarniku zmienia się z powrotem w bardziej płynną masę. Ciasto z budyniem najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, żeby masa odpowiednio się ścięła i dała ładnie kroić. Po schłodzeniu nabierze jeszcze lepszej konsystencji.

Wierzch budyniowej masy obsypałam jagodami i pokrojonymi morelami, ale świetnie sprawdzą się też soczyste brzoskwinie. Możecie również sypnąć więcej jagód lub dodać inne drobne, letnie owoce np. maliny lub porzeczki. Górę owoców przykryłam startą na tarce schłodzona masą, kruchego ciasta i zapiekłam całość – pycha!

Bezglutenowe ciasto kruche z jagodami to deser, który wygląda i smakuje bardzo tradycyjnie, a nie zawiera typowych składników – glutenu, jajek i nabiału. To kolejnych dowód na to, że na specjalnej diecie wystarczy trochę pokombinować, a nikt nie pozna, że je deser pełen dziwnie brzmiących składników.

Kruche ciasto, budyń i owoce to klasyka, która zawsze się sprawdza.  Jeśli więc szukacie nieco bardziej swojskich smaków, chcecie przygotować prosty deser na rodzinne spotkanie czy do niedzielnej kawy, to śmiało sięgnijcie po ten przepis.  Możecie przygotować go również w formie małych tart czy prostokątnego placka i zmieniać owoce według pory roku i sezonu. Na pewno Wam wyjdzie!

Bezglutenowe ciasto kruche z jagodami, morelami i budyniem (wegańskie)

BEZGLUTENOWE CIASTO KRUCHE Z JAGODAMI, MORELAMI I BUDYNIEM (bez jaj i nabiału)

Kasia Mam ogromną słabość do połączenia ciasta kruchego i budyniu, więc ostatnią porcję jagód postanowiłam wykorzystać właśnie do takiego ciacha. Bezglutenowe ciasto kruche z jagodami podkręciłam dodatkiem moreli, które też czekały… WYPIEKI SŁODKIE ciasto European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na tortownicę o śr. 21-22 cm lub foremkę 21x21 cm lub 15x23 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 łyżeczki (6 g) mielonego siemienia lnianego najlepiej złocistego, odtłuszczonego
  • ¼ szkl. (60 ml, 4 łyżki) bardzo ciepłej wody
  • ½ szkl. (55 g) mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. (50 g) mąki jaglanej
  • 1/3 szkl. (40 g) mąki kukurydzianej
  • 1/3 szkl. (55 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki (15-20 g) mąki migdałowej, mielonych migdałów lub dowolnych, mielonych orzechów
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki (25-30 g) cukru pudru lub erytrytolu zmielonego na puder
  • szczypta soli
  • 5 łyżek (ok. 100 g) masła klarowanego lub oleju kokosowego wersji wegańskiej (polecam pół na pół)
  • 1 łyżka jogurtu roślinnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka mleka roślinnego

NA BUDYŃ:

  • 1 1/3 szkl. (335 ml) napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego
  • 1/3 szkl. + 1 łyżka (100 ml) napoju roślinnego – do rozmieszania mąk i budyniu
  • 1 op. (40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 4-5 łyżek erytrytolu lub cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej

  • 1 ¼ szkl. (ok. 175 g) leśnych jagód
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru kokosowego, trzcinowego lub erytrytolu
  • szczypta wanilii i cynamonu
  • 3 morele lub 1 duża brzoskwinia

Pod przepisem znajdziesz wskazówki odnośnie diety FODMAP.

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia budyniu, który musi ostygnąć i zgęstnieć zanim zostanie wyłożony wraz z owocami na podpieczone ciasto. W rondelku podgrzej 1 1/3 szkl. wybranego mleka roślinnego wraz z łyżeczką masła klarowanego lub oleju kokosowego oraz z erytrytolem lub innym sypkim słodem.
  2. W 100 ml mleka roślinnego rozrób budyń razem z mąką ziemniaczaną i ryżową. Gdy mleko w rondelku będzie bliskie wrzenia, wlej mieszankę mąk i budyniu i szybko wymieszaj masę, bo błyskawicznie gęstnieje. Następnie zmniejsz ogień i potrzymaj jeszcze na nim masę cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Zdejmij budyń z ognia i odstaw do przestudzenia.
  3. Mielone siemię lniane zalej bardzo ciepłą woda i odstaw do napęcznienia i wystudzenia.
  4. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto: mąki, budyń, mielone migdały, proszek, wybrany słód i szczyptę soli.
  5. Następnie dodaj żel z siemienia, masło klarowane lub olej, jogurt z łyżeczką octu i łyżkę mleka roślinnego. Zagnieć całość na gładką, wilgotną i tłustą masę. Ciasto nie powinno być suche czy się kruszyć. Jeśli tak jest, dodaj więcej tłuszczu, jogurtu lub mleka roślinnego.
  6. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep je nieco ponad połową ciasta. Możesz utworzyć z ciasta delikatny rant o wys. ok 1 cm. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do lodówki do schłodzenia. Pozostałą kulkę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki (na dolna półkę) lub ewentualnie do zamrażarki.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  8. Dobrze schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i podpiecz przez 12-15 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem).
  9. Jagody umyj dokładnie i osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj je ze skrobią ziemniaczaną, cynamonem, wanilią i wybranym słodem. Morele lub brzoskwinię pokrój na paski i dodaj do jagód.
  10. Podpieczony spód ciasta wyjmij z piekarnika. Wyłóż na niego masę budyniową, a na budyń wysyp owoce. Pozostałą, schłodzoną kulkę ciasta zetrzyj na grubych oczkach nad owocami. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 min do zrumienienia (u mnie z termoobiegiem).
  11. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce do całkowitego wystudzenia. Dopiero dobrze ostudzone ciasto da się ładnie kroić. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo włożyć je do lodówki, a budyń zrobi się jeszcze bardziej zwarty.
  12. Jeśli ciasto nie zostanie zjedzone w dniu przygotowania, najlepiej przechowywać je w lodówce i ewentualnie wyjąć na dłuższą chwilę przed jedzeniem, by się nieco ociepliło (choć takie bezpośrednio z lodówki też jest smaczne).

Wskazówki

  1. Budyń w kruchym cieście możesz zastąpić skrobią kukurydzianą lub z tapioki, ale dodaj wówczas wanilię w dowolnej postaci.
  2. Pamiętaj, że podając zamienniki mąk, biorę pod uwagę wymianę jednej mąki, przy zachowaniu pozostałych składników. Mąkę kukurydzianą możesz ewentualnie spróbować zastąpić gryczaną lub bezglutenową mąką owsianą. Mąkę jaglaną, możesz zastąpić owsianą bezglutenową.
  3. Do ciasta kruchego najbardziej polecam jogurt sojowy – ciasto ma wówczas lepszą, kruchą konsystencję, ale z jogurtem kokosowym też wyjdzie. Jeśli jadasz nabiał, możesz sięgnąć po kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny.
  4. Zamiast moreli czy brzoskwini możesz dać więcej jagód lub innych owoców.
  5. Zamiast jagód sprawdzą się inne, drobne owoce np. porzeczki, maliny.
  6. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP” to pamiętaj by zamienić erytrytol czy cukier kokosowy na zwykły cukier, mielone migdały zamienić na inne, dozwolone orzechy i pominąć morele lub brzoskwinię. Jagody dozwolone są do ok. 60 g, więc kawałek ciasta nie powinien ci zaszkodzić, ale lepiej nie jeść ich w fazie eliminacyjnej i zamienić je na dozwolone owoce. Z jogurtów wybierz kokosowy lub zwykły bez laktozy, jeśli jadasz tradycyjny nabiał.

zobacz również

2 komentarze

Julia 5 sierpnia 2020 - 00:01

Wygląda pysznie! Kasiu, a jak zachowuje się to ciasto kruche na drugi, trzeci dzień? Do tej pory moje doświadczenia z bezglutenowymi spodami kruchymi były takie, że w dzień pieczenia ciasto jest pyszne, natomiast po spędzeniu nocy w lodówce staje się twarde i gliniaste… Jak ma się sprawa z tym? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kasia 10 sierpnia 2020 - 13:47

U nas zostało zjedzone na drugi dzień i było bardzo dobre, nie za twarde, kruche, ale jak to ciasto z lodówki, przechodzi nieco wilgocią i jest nieco inne niż świeże – na to nie ma rady. Najlepiej wyjąć je chwilę wcześniej z lodówki. Myślę, że zależy też to od tego, czy używasz do ciasta masła klarowanego, oleju kokosowego czy pół na pół jak ja – konsystencja ciasta po przechowywaniu w lodówce może być inna.

Odpowiedz

Zostaw komentarz