Bezglutenowe muffinki z jagodami (wegańskie)

napisany przez Kasia 22 lipca 2020

Bezglutenowe muffinki z jagodami to chyba najprostsza propozycja na wykorzystanie leśnych jagód. Babeczki to w końcu pyszny i szybki deser, który wymaga tylko nieco zamieszania, odczekania chwili w piekarniku i można się zajadać. Jeśli więc nie macie ochoty zawijać pierogów ani jagodzianek, sięgnijcie po ten przepis. Muffinki wychodzą mięciutkie, pyszne i pełne fioletowego, jagodowego nadzienia. A jeśli chcecie nieco je podrasować, sięgnijcie po kruszonkę i cytrynowy lukier. To tylko chwila, a bezglutenowym muffinkom dodadzą efektu „wow”.

Jagody najbardziej lubię zajadać z jogurtem roślinnym i szczyptą cukru kokosowego – najprościej i najlepiej. Jednak ten krótki sezon na leśne borówki warto uczcić też czymś bardziej wymagającym. Bezglutenowe pierogi, jagodzianki, pampuchy z jagodami albo szybkie jagody z brzoskwiniami pod kruszonką warte są wypróbowania. Wybierajcie i testujcie!


Bezglutenowe muffinki z jagodami i kruszonką to pyszny i prosty deser, idealny do wypróbowania w jagodowym sezonie. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku i umiejętności, a smak na pewno przypadnie do gustu każdemu.

Ten przepis to typowa muffinkowa receptura, w której łączymy mokre i suche składniki. Tu nic nie może się nie udać! Zwróćcie jedynie uwagę na małe detale, takie jak wcześniejsze nagrzanie piekarnika,  konsystencję ciasta, wybranie bardzo dojrzałego banana czy odpowiedniego proszku do pieczenia. Trzymajcie się wskazówek zawartych w przepisie, a bezglutenowe muffinki wyjdą wam wspaniale.

Bezglutenowe muffinki z jagodami bez jajek i nabiału

Ciasto na te bezglutenowe muffinki z jagodami wychodzi naprawdę puszyste, wyrośnięte i mięciutkie dzięki kilku dodatkom.

Puree z małego banana, nieco jogurtu roślinnego, odpowiednia kompozycja mąk i ilość płynu sprawiają, że ciasto jest naprawdę wspaniałe i może stanowić Waszą bazę do innych babeczkowych eksperymentów. Poza sezonem na jagody możecie przygotować je z innymi drobnymi owocami np. malinami czy porzeczkami. Sprawdzą się też pokrojone śliwki, morele czy brzoskwinie.

Bezglutenowe muffinki z jagodami są pyszne same w sobie, ale możecie dodać im smakowitości dorzucając nieco kruszonki czy cytrynowego lukru. Te małe dodatki nie kosztują wiele pracy, a na pewno podkręcą zwykły deser.

Muffinki świetnie nadadzą się na letni deser, piknik w plenerze czy do kawy. W wersji bez lukru lepiej sprawdzą się w opcji na wynos czy na przekąskę do pracy lub szkoły. Myślę, że posmakują małym i dużym wielbicielom słodkości.

Jeśli nie lubicie stać długo w kuchni, szukacie pomysłu na wykorzystanie jagód i macie ochotę na coś małego i słodkiego to ten przepis jest dla was. Testujcie!

BEZGLUTENOWE MUFFINKI Z JAGODAMI (wegańskie)

Kasia Bezglutenowe muffinki z jagodami to chyba najprostsza propozycja na wykorzystanie leśnych jagód. Babeczki to w końcu pyszny i szybki deser, który wymaga tylko nieco zamieszania, odczekania chwili w piekarniku i… WYPIEKI SŁODKIE muffinki European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 10 szt. Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA MUFFINKI:

  • ½ szkl. (80 g) mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. (45 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • 2 łyżki (16-20 g) mąki kukurydzianej
  • ¼-1/3 szkl. (50-70 g) erytrytolu lub cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (patrz WSKAZÓWKI)
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • nieco skórki otartej z cytryny - opcjonalnie

  • 3 łyżki puree z banana - 1 średni, bardzo dojrzały lub przejrzały banan (150 g ze skórką, 110 g bez skórki)
  • 80 g jogurtu kokosowego (pół kubeczka, ok. 3 łyżki)
  • 3 łyżki (45 ml) oleju
  • 1 ½ łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego lub innego płynnego słodu
  • 1/3 szkl. (85 ml) napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego

  • 2/3 szkl. (ok. 100 g jagód)

NA KRUSZONKĘ:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżki cukru pudru lub pudru z erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub wanilii w dowolnej postaci

  • Lukier cytrynowy – opcjonalnie : 4 łyżki cukru pudru/ pudru z erytrytolu + 1 łyżka soku z cytryny

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, aby był ciepły, gdy ciasto na muffinki będzie gotowe. Przygotuj też silikonowe foremki. Jeśli masz zwykłe metalowe, to wyłóż je papilotkami na muffinki – choć uprzedzam, że te gorzej odchodzą od bezglutenowych muffinek. W tym wypadku polecam wyłożyć zagłębienia w foremce papierem do pieczenia pociętym na kwadraty.
  2. W niewielkiej miseczce połącz składniki na kruszonkę. Powinna powstać dość wilgotna masa. Włóż ją do lodówki. Gdy olej w kruszonce się schłodzi, łatwiej będzie ci ją podzielić na drobne okruchy.
  3. Jagody umyj bardzo dokładnie, a następnie osusz na ręczniku papierowym.
  4. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, budyń, sypki słód, proszek, sodę i szczyptę soli.
  5. Banana rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Wymieszaj go dokładnie z jogurtem kokosowym, olejem, octem lub sokiem z cytryny, syropem klonowym i wybranym mlekiem roślinnym.
  6. Gdy piekarnik będzie rozgrzany, a kruszonka schłodzona, połącz składniki na ciasto na babeczki. Do suchych składników wsyp osuszone jagody, a następnie wlej mokre składniki i wymieszaj dokładnie całość. Masa powinna być dość luźna, płynna i napuszona od działa proszku, sody i octu lub soku z cytryny.
  7. Teraz przelej jak najszybciej ciasto do przygotowanych foremek – ja napełniam je ciastem niemal po samą krawędź. Schłodzoną kruszonkę rozdrobnij w palcach i posyp nią muffinki.
  8. Tak przygotowane babeczki wstaw do piekarnika i piecz je w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 20-25 min.
  9. Upieczone muffinki wyjmij z piekarnika i pozwól im wstępnie ostygnąć w foremkach. Następnie wyjmij je z metalowej formy lub silikonowych foremek i pozwól ciastu odparować jeszcze nadmiar wilgoci.
  10. Wystudzone muffinki możesz udekorować cytrynowym lukrem – zmielony na puder cukier lub inny słodzik wymieszaj z sokiem z cytryny według proporcji podanych w składnikach. Gęstym lukrem dekoruj babeczki.
  11. Muffinki długo zachowują świeżość. Przechowuj je pod przykryciem, a będą dłużej smaczne i mięciutkie.

Wskazówki

  1. Zamiast mąki owsianej możesz użyć jaglanej. Wówczas do ciasta daj 1-2 łyżki mleka więcej.
  2. Zamiast mąki kukurydzianej możesz użyć miksu 1 łyżki mąki gryczanej i 1 łyżki mąki owsianej.
  3. Zamiast budyniu możesz użyć skrobi kukurydzianej lub z tapioki, pamiętając by dodać wówczas do ciasta wanilię. Ostatecznie też nada się mąka ziemniaczana, ale muffinki mogą być mniej sprężyste, a ciasto może potrzebować 1-2 łyżki płynu więcej.
  4. Polecam proszek Celiko lub dr. Oetker (bezglutenowy). Jeśli używasz proszku na kamieniu winnym, aby uniknąć zakalca, dodaj do ciasta więcej sody - około 1/3-1/2 łyżeczki powinno wystarczyć. Soda jednak jest bardziej wyczuwalna w cieście.
  5. Jogurt kokosowy możesz zastąpić sojowym lub zwykłym jogurtem naturalnym lub greckim, jeśli jadasz nabiał.
  6. Zamiast jagód do muffinek nadadzą się również maliny lub inne drobne owoce np. porzeczki.
  7. Zamiast banana możesz spróbować użyć puree z innych owoców, np. musu jabłkowego

 

zobacz również

7 komentarzy

Ela 23 lipca 2020 - 15:27

Kasiu a jesli dodac jaja to ile proszku do pieczenia/sody? j

Odpowiedz
Kasia 24 lipca 2020 - 11:59

Proszku czy sody można nie zmieniać lub dać ewentualnie tylko proszek. Raczej przy dodaniu jajek trzeba zmodyfikować nieco ilość mleka, prawdopodobnie będzie go potrzeba mniej w zależności od tego ile jajek dodasz.

Odpowiedz
Margit 26 lipca 2020 - 00:02

Kasiu! Przepyszne muffinki. Jak zwykle ze względu na alergię mojego dziecka na ryż zamieniłam mąkę ryżową na ciecierzycową i wyszły bez problemu, są mięciutkie, aromatyczne. Bardzo dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Kasia 29 lipca 2020 - 17:48

Bardzo się cieszę, że ponownie wszystko się udało po modyfikacjach! Na zdrówko! 🙂

Odpowiedz
Natalia 23 lipca 2020 - 17:18

Koniecznie muszę wypróbować ten przepis!

Odpowiedz
Paulina 24 lipca 2020 - 22:25

Czy można zastąpić mlekiem roślinnym jogurt? ☺️

Odpowiedz
Kasia 29 lipca 2020 - 17:47

Zamiana jogurtu na mleko na pewno wpłynie na konsystencję ciasta i gotowych muffinek, więc polecam spróbować z jogurtem (znajdziesz go np. w Lidlu). Jeśli chcesz spróbować z mlekiem, to może daj go na początku o łyżkę mniej niż jogurtu, żeby ciasto nie wyszło za rzadkie.

Odpowiedz

Zostaw komentarz