Pieczone jabłka ulubione

napisany przez Kasia 13 listopada 2019
Pieczone jabłka z nadzieniem

Pieczone jabłka to klasyczny jesienno-zimowy deser, który w okresie chłodów przygotowuję co najmniej kilka razy w różnych kombinacjach. Dziś podaję wam przepis na moją ulubioną wersję tego prostego i zdrowego deseru. Pełną samych dobroci poprawiających nastrój i rozgrzewających serca i brzuchy. Pieczone jabłka to wspomnienie dzieciństwa i prawdziwy „comfort food”.

Pieczone jabłka to prosty i uniwersalny deser, który można przyrządzić na tysiąc sposób i dostosować go do swoich potrzeb i upodobań. Można nafaszerować je ulubionymi płatkami, orzechami, konfiturami, granolą lub innymi chrupiącymi dodatkami. Można podawać je z miodem, syropem różanym lub z dzikiego bzu. Za każdym razem to bomba smaków i aromatów.

Dla mnie to też sposób na przemycenie, tego owocu w diecie, gdyż na surowo mogę zjeść go odrobinę – takie życie na FODMAPsie 😉 Jabłko w wersji pieczonej jest dla mnie zdecydowanie lżej strawne, ale nie oznacza to, że mogę jeść je w nieograniczonej ilości. Jeśli jesteście na podobnej diecie i surowe jabłko jest dla was nie do przejścia, to warto spróbować choć kawałek pieczonego.

Pieczone jabłka nadziewane powidłami, czekoladą i orzechami

Pieczone jabłka ulubione

Poniższy przepis to wersja pieczonych jabłek, którą przyrządzam najczęściej. Lubię przenikający się smak powideł i rozpuszczonej, gorzkiej czekolady. Do tego chrupiące orzechy i migdały polane słodkim miodem z lekkim maślanym aromatem. Całość nie obyłaby się oczywiście bez cynamonu i goździków, które cudownie rozgrzewają i podkreślają smak jabłka.

Do pieczonych jabłek wybieram najczęściej odmiany o słodkim miąższu, który łatwo się rozpada na pyszny mus. Najbardziej lubię odmianę Champion (Szampion), ale sięgam tęż po Galę i Jonagold. Właśnie te odmiany polecam wam najbardziej do tego deseru.

Pieczone jabłka to prosty deser, który łatwo możecie zmodyfikować i dostosować do swoich potrzeb.

Jeśli nie możecie jeść jakichś orzechów, to zamieńcie je na inne. Powidła śliwkowe można zastąpić ulubioną konfiturą, miód – syropem klonowym, a czekoladę np. pastą orzechową lub musem kokosowym.

Sama robię taki wiele wariacji, że pomysły mi się nie kończą i na pewno podzielę się jeszcze z wami innymi, pysznymi kombinacjami na nadzienie do pieczonych jabłek. Tymczasem polecam moja ulubioną klasyczną wersję do wypróbowania i życzę smacznego!

Nie dajcie się jesieni, zadbajcie o siebie, niech aromat jabłek i cynamonu rozniesie się w waszych domach.

Pieczone jabłka z nadzieniem

PIECZONE JABŁKA ULUBIONE

Kasia Pieczone jabłka to klasyczny jesienno-zimowy deser, który w okresie chłodów przygotowuję co najmniej kilka razy w różnych kombinacjach. Dziś podaję wam przepis na moją ulubioną wersję tego prostego i zdrowego… SŁODKOŚCI pieczone jabłka European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na 1 jabłko – ilość składników pomnóż przez ilość jabłek, którą chcesz upiec Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

Na 1 jabłko (u mnie Champion) – ilość składników pomnóż przez ilość jabłek, którą chcesz upiec

  • 5-8 goździków
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 3 orzechy włoskie
  • 3 migdały
  • ½-1 łyżeczka miodu (lub innego słodu w wersji wegańskiej)
  • 1/3 łyżeczki masła klarowanego (w wersji wegańskiej zamień na nierafinowany olej kokosowy lub pomiń)

Przygotowanie

  1. Jabłka umyj. Odetnij im kawałek czubka z ogonkiem, a następnie wydrąż środek z ogryzkiem, starając się zostawić jak najwięcej miąższu.
  2. Środek wydrążonych jabłek obsyp cynamonem, a na zewnątrz naokoło powbijaj kilka goździków.
  3. Czekoladę, orzechy i migdały posiekaj.
  4. Do środka nałóż łyżeczkę powideł. Następnie wsyp posiekaną czekoladę i orzechy z migdałami. Całość polej miodem i odrobiną masła klarowanego (Jeśli ma stałą konsystencję, to po prostu połóż na górze jabłka mały wiórek tłuszczu.). Jeśli chcesz, wierzch możesz dodatkowo posypać jeszcze cynamonem. Całość możesz przykryć odciętym czubkiem, ale nie jest to konieczne.
  5. Jeśli wydrążyłeś większe dziury i zostało ci trochę miejsca w jabłkach, możesz powtórzyć jeszcze raz kolejne warstwy powideł, czekolady i orzechów.
  6. Jabłka poukładaj w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 20-30 min (u mnie z termoobiegiem), aż miąższ jabłek będzie miękki i delikatny. Długość pieczenia zależy od odmiany jabłek, którą wybierzesz. Pilnuj, żeby jabłka się nie rozpadły – jeśli jednak  tak się zdarzy, to jabłka nadal będę bardzo smaczne.
  7. Upieczone jabłka przełóż na talerzyki i zajadaj na ciepło. Na zimno również dobrze smakują.

Wskazówki

  1. Do pieczonych jabłek najczęściej używam tych odmiany Champion (Szampion), które są słodkie, a ich miąższ łatwo rozpada się podczas pieczenia na pyszny mus. Czasami wybieram również odmianę Jonagold lub Gala.
  2. Przy wydrążaniu jabłek można pomóc sobie specjalnym wykrawaczem do gniazd nasiennych – do zakupienia w sklepach z gospodarstwem domowym, internetowo lub w większych marketach.

 

zobacz również

Zostaw komentarz