Świąteczny tofurnik z masą makową (bezglutenowy i wegański)

napisany przez Kasia 13 grudnia 2017
Wegański i bezglutenowy tofurnik z masą makową

Święta coraz bliżej, więc na pewno planujecie już słodkie wypieki. W wielu domach obok siebie żyją albo wielcy zwolennicy zawijanych makowców albo puszystych serników. A co jeśli by połączyć to, co najlepsze z obu ciast? Przed wami wyjątkowy świąteczny tofurnik z masą makową, dla niezdecydowanych, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez obu ciast, a przy okazji dla alergików, którzy nie jedzą glutenu, nabiału i jaj. Święta na specjalnej diecie też mogą być pyszne.

Ja uwielbiam oba ciasta, szczególnie idealny sernik mojej siostry i drożdżowy makowiec mojej mamy. Nikt nie robi ich lepiej od nich.Nie będę was oszukiwać. Święta to czas, gdy luzuje z dietą i delektuje się dawnymi smakami, jem wszystko. Takie odstępstwo od diety raz na jakiś czas mi nie szkodzi, a bardzo dobrze robi na głowę. Natomiast Ci, którzy nie mogą sobie na taki luz pozwolić lub na stałe przeszli na dietę wegańską, muszą trochę pokombinować przy przygotowaniach do wieczerzy wigilijnej. Tofurnik z masą makową będzie dla nich idealną propozycją.

Stawiasz jednak na makowiec? Możesz spróbować mojego ciasta makowego z jabłkami, bez mąki. Gdy dodasz do niego więcej bakalii i skórkę pomarańczową zmieni się w iście świąteczny wypiek.

Jeśli nie jadacie nabiału lub jesteście na diecie wegańskiej już jakiś czas, to na pewno mieliście do czynienia z „sernikiem” z tofu, czyli tofurnikiem.

Sama robiłam ich kilka w wersji pieczonej i na zimno. Jest to ciasto, które za pomocą kilku składników można odmienić nie do poznania. W lecie często robię ten na zimno z malinami i borówkami, a gdy najdzie mnie ochota na coś bardzo słodkiego, to zabieram się na snickersowy tofurnik z roślinnym karmelem i orzechami. Natomiast z okazji Bożego Narodzenia warto dodać tofurnikowi świątecznego charakteru, dodając migdałową, słodką, pełną bakalii masę makową.

Mój świąteczny tofurnik z masą makową łączy to, co najlepsze w sernikach i makowcach.

Pełna bakali, skórki pomarańczowej, aromatyczna masa makowa wraz z waniliową, kremową masą z tofu, ułożone na kruchym, bezglutenowych spodzie idealnie się komponują. Ten tofurnik ma wyjątkowy aromat i smak Świąt, a do tego będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole. Aksamitna polewa czekoladowa idealnie pasuje do tofurnikowej, kremowej masy, a migdałowa dekoracja wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tofurnika w tej wersji, to musicie spróbować.

Tofurnik z masą makową będzie smakował najlepiej w gronie najbliższych, przy wigilijnym stole. Sprawdźcie to koniecznie.

Wegański i bezglutenowy tofurnik z masą makową

ŚWIĄTECZNY TOFURNIK Z MASĄ MAKOWĄ

Kasia Święta coraz bliżej, więc na pewno planujecie już słodkie wypieki. W wielu domach obok siebie żyją albo wielcy zwolennicy zawijanych makowców albo puszystych serników. A co jeśli by połączyć to,… SŁODKOŚCI Świąteczny tofurnik z masą makową (bezglutenowy i wegański) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: trtownica o śr. 21 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • NA SPÓD:
  • 4 ½ lyżki (60 g) mąki ziemniaczanej
  • 4 ½ lyżki (60 g) mąki ryżowej
  • 4 ½ lyżki (45 g) migdałowej lub mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 ½ łyzki (45 g) stałego oleju kokosowego
  • 1 łyżka mleka roślinnego, najlepiej kokosowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub odrobina ziarenek wyłuskanych z laski wanilii

WARSTWA MAKOWA:

  • 500 g masy makowej (może być też gotowa w puszce)
  • garść orzechów, migdałów i skórki pomarańczowej – jeśli użyłeś kupnej masy makowej
  • 2 łyżki skrobi lub budyniu bez cukru – jeśli użyłeś domowej masy makowej

MASA TOFURNIKOWA:

  • 360 g tofu naturalnego (2 kostki po 180 g)
  • ½ szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (ok 1/4 szkl. suchej)
  • 2/3-3/4 szkl. syropu klonowego, cukru kokosowego lub innego słodzidła - najlepiej płynny i sypki pół na pół (Ja użyłam pół na pół syrop klonowy i erytrytol.)
  • skórka i sok z ok. 1 cytryny (ok. 1/3 szkl. soku)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 1 szkl. mleka kokosowego (tłustego, z puszki np. Real Thai)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka wyłuskane z laski wanilii
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej – opcjonalnie

POLEWA I DEKORACJA:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • ¼ szkl. mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • migdały siekane, mielone i w płatkach
  • mąka kokosowa – do posypania
  • cukrowe, złote perełki

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania kruchego spodu. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj stały olej kokosowy, wanilię, mleko roślinne, syrop klonowy i zagnieć ciasto. Jeśli masa jest za sucha dodaj jeszcze nieco oleju lub mleka.
  2. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj lekko olejem. Przygotowanym ciastem wylep równo dno blaszki i nakłuj je widelcem. Tak przygotowany spód umieść do schłodzenia w lodówce.
  3. W tym czasie przygotuj warstwę makową i tofurnikową. Jeśli użyłeś kupnej masy makowej, to dodaj do niej posiekane orzechy wedle uznania – zazwyczaj kupne masy mają mało bakalii i już zawierają skrobię. Jeśli użyłeś domowej masy, to dodaj do niej 2 łyżki budyniu lub skrobi i wymieszaj.
  4. Sparz cytrynę i ją wyszoruj, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Powinieneś uzyskać minimum 1/3 szkl. Jeśli masz mniej, wyciśnij jeszcze ile potrzebujesz z kolejnej cytryny.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podpiecz schłodzony spód ok. 15 min. (u mnie z termoobiegiem).
  6. Do wysokiego naczynia do miksowania wrzuć pokruszone tofu, ugotowaną kaszę jaglaną i wlej sok z cytryny. Zmiksuj blenderem „żyrafowym” na gładką masę, A następnie dodaj mleko kokosowe, olej, budyń, słód i dalej miksuj. Masa powinna być co raz gładsza. Na koniec dodaj wanilię i skórkę cytryny i ponownie zmiksuj. Masa powinna być idealnie gładka, rzadka i bez grudek.
  7. Jeśli lubisz puszyste tofurniki, to dodaj do masy ¼ łyżeczki sody. Jeśli wolisz żeby masa z tofu była bardziej kremowa, pomiń ten składnik.
  8. Na podpieczony spód wyłóż masę makową i porządnie dociśnij. Uważaj żeby się nie poparzyć, bo blaszka jest gorąca.
  9. Na masę makową wyłóż masę z tofu i wyrównaj. Ciasto włóż do piekarnika i piecz ok. 1 godz. Pierwsze 30 minut w 180 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 160 (u mnie z termoobiegiem).
  10. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tofurnik na jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, pozostaw do całkowitego ostygnięcia i dopiero udekoruj.
  11. Czekoladę rozpuść razem z mlekiem kokosowym i olejem w kąpieli wodnej lub małym rondelku na niewielkim ogniu. Wymieszaj dokładnie masę trzepaczką i gdy będzie gotowa, zdejmij z ognia.
  12. Gęstą polewę wylej na ostudzony tofurnik - nie wyjmuj jeszcze ciasta z formy. Wygładź wierzch i udekoruj według uznania dopóki polewa nie zastygnie. Ja posypałam ciasto naokoło mąką kokosową, mielonymi i siekanymi migdałami oraz utworzyłam wzorek z płatków migdałowych i cukrowych kuleczek.
  13. Udekorowane ciasto odstaw w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki lub na balkon. Gdy wierzch ciasta zastygnie możesz wyjąć ciasto z foremki. Jeśli w którymś miejscu się przykleiło, pomóż sobie nożem. Przełóż na duży talerz i możesz rozpocząć degustację.

Wskazówki

  1. Do tego ciasta potrzebujesz 1 puszki - 400 ml mleka kokosowego – większość zużyjesz do masy z tofu, nieco na spód i polewę i jeszcze ci troszkę zostanie do kawy.
  2. Podobnie jest z wanilią. Jeśli nie masz esencji, kup jedną dobra laskę wanilii, nieco ziarenek dodaj do spodu, a resztę pozostaw do doprawienia tofu. Pozostałości laski, które ci zostaną możesz wrzucić do domowej esencji waniliowej lub do gotującej się kaszy, by dodać jej aromatu.
  3. Do tego ciasta najlepsza jest oczywiście domowa masa makowa. Ja niestety użyłam kupnej z braku czasu i maszynki do mielenia, ale w przyszłym roku na pewno wezmę się za domową. Do kupnej warto dodać bakalii. Natomiast, jeśli chcesz użyć swojej, domowej masy makowej, to dodaj do niej nieco skrobi, żeby spoić całość podczas pieczenia. Te kupne mają już ją w swoim składzie.
  4. Pamiętaj by nie żałować tofurnikowi soku z cytryny, słodu i wanilii. Po upieczeniu smaki będą mniej intensywne niż przy próbowaniu surowej masy.

 

zobacz również

12 komentarzy

zalewianka 24 grudnia 2018 - 21:08

To jest przepyszne! Zrobiłam właśnie na te święta i cała niewegańska rodzinka się nim zajada!!! Dziękuję ci za ten przepis, jest fantastyczny!

Odpowiedz
Kasia 27 grudnia 2018 - 12:16

Ale super! 🙂 Dziękuję za wiadomość, bardzo się cieszę! 🙂 My też uwielbiamy ten tofurnik <3

Odpowiedz
Justyna 18 kwietnia 2019 - 22:48

Czy można czymś zastąpić mąkę migdalowa?

Odpowiedz
Kasia 19 kwietnia 2019 - 20:43

Mąkę migdałową możesz zastąpić innymi mielonymi orzechami.

Odpowiedz
Olguncja 16 grudnia 2019 - 20:31

Chciałam zapytać, jakiego oleju kokosowego Pani używa: rafinowanego czy z pierwszego tłoczenia?
Pozdrawiam i gratuluję wspaniałego bloga! Ratuje Pani moje cierpiące jelita <3

Odpowiedz
Kasia 17 grudnia 2019 - 11:03

Dziękuje bardzo za ciepłe słowa, cieszę się, że mogę pomóc! 🙂 Jeśli chodzi o olej to używam obu wersji, ale najczęściej nierafinowanego, który ładnie pachnie kokosem. Jeśli zależ mi, żeby nie było tego aromatu, wtedy sięgam po wersję rafinowaną. Często też mieszam olej kokosowy z masłem klarowanym (ghee).

Odpowiedz
Olguncja 25 grudnia 2019 - 00:54

Zrobiłam to ciasto na Wigilię i jest po prostu prze-pysz-ne! Kremowa masa z tofu zaskoczyła wszystkich i żaden mięsożerca nie wyczuł w niej podstępu 😉 Obawiałam się nieco dominującego smaku kokosa (dziękuję za odpowiedź odnośnie do oleju), ale w żadnym wypadku nie górowała on nad innymi smakami. Ciasto robi się szybko i sprawnie, jedynym problemem okazał się zbyt mały pojemnik blendera, ale w garnku też udało mi się zmiksować tofu na gładką masę. Serdecznie wszystkim polecam ten przepis i gratuluję autorce tak udanego dzieła 🙂

Odpowiedz
Kasia 27 grudnia 2019 - 15:08

O, jak mi miło! Tak się cieszę, że ciasto posmakowało i umiliło wam świąteczny czas <3 Dziękuję za cudowną wiadomość, uściski!

Odpowiedz
mimalutka 22 grudnia 2020 - 22:04

Mam pytanie – dla podanych proporcji składników jaka byłaby najlepsza średnica formy do pieczenia?

Odpowiedz
Kasia 23 grudnia 2020 - 12:06

To ciasto piekłam w tortownicy o śr. 21 cm, więc foremka o śr. 20-22 cm powinna być ok. Wymiary foremek/ilość porcji masz zawsze podane na górze przepisu obok czasu przygotowania. 🙂

Odpowiedz
mimalutka 25 grudnia 2020 - 06:44

O, dziękuję, nie zauważyłam 🙂 Ten tofurnik był dla mnie podwójnym wyzwaniem, ponieważ piekłam go po raz pierwszy, a do tego całkowicie pominęłam cukier (którego nie mogę spożywać) i zrobiłam jego wytrawną wersję. Jest bardzo dobry (spód, masa makowa i tofurnikowa nawet bez cukru są smaczne) i świetnie się prezentuje!

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2021 - 12:17

Super, ogromnie się cieszę, że wyszedł za pierwszym razem i posmakował mimo braku jakiegokolwiek słodzidła! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz