fbpx

Kapusta z grzybami – farsz do pierogów, uszek i naleśników

autor Kasia | BezBez
0 komentarz
Kapusta z grzybami do faszerowania wigilijnych pierogów i uszek

Kapusta z grzybami to jeden z tych smaków, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Z tej okazji mam dla was przepis na prosty, smaczny i aromatyczny farsz do nadziania bezglutenowych pierogów, uszek lub krokietów. Doskonale pasuje też do naleśników z kaszy gryczanej.

Jeżeli zapoznaliście się nieco z moim blogiem, a w szczególności z zakładka „O mnie” to wiecie, że poza glutenem i nabiałem unikam też cukrów fermentujących tzw. FODMAPs, które powodują u mnie dolegliwości jelitowe. Kapusta, a szczególnie ta ukiszona jest jednym z warzyw, które zawiera ich sporą ich ilość, więc mogą sobie pozwolić na prawdę minimalne jej porcje. Do tego dodatek grzybów nie polepsza sytuacji. Na co dzień unikam takich kombinacji, ale w święta robię wyjątek i skubnę zawsze z 3 pierogi i kilka uszek z kapuścianym farszem. Potem liczę się z konsekwencjami.

Dla tych, co tak jak na święta godzą się z kapustą lub nie mają problemu z FODMAPsami i pragną nadziać swoje bezglutenowe pierogi tradycyjnym farszem, przygotowałam właśnie ten przepis na kapustę z grzybami.

Pokombinowałam trochę po swojemu i tradycyjny farsz wzbogaciłam dodatkiem sosu sojowego, który dodaje słoności i głębi smaku. Niewielka ilość karmelowego cukru kokosowego fajnie podkręciła smak. Kapustę z grzybami doprawiłam jeszcze cząbrem i mielonym kminkiem, które poprawiają trawienie i wspaniale wzbogacają smak farszu. Wiem, że większość osób nie przepada za kminkiem, jednak proszę nie omijajcie go w tym farszu. Ten zmielony w odpowiedniej ilości doskonale komponuje się z kapustą i nie jest wyczuwalny jego typowo kminkowy, ostry smak.  W zeszłym roku, gdy podałam pierogi z tym farszem, nikt nie domyślił się w nim obecności tej przyprawy.

Macie już przepis na bezglutenowe pierogi i kapustę z grzybami, a niedługo na bloga wskoczą uszka, więc szykujcie wałki i stolnice. Pierogowanie czas zacząć!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.