Bezglutenowe pierogi z jagodami (wegańskie)

napisany przez Kasia 16 lipca 2019
Bezglutenowe pierogi z jagodami, wegańskie

Lato to wspaniały, intensywny czas w kuchni. Co chwilę zaczyna się sezon na kolejny cudowny owoc lub warzywo i czujemy z ogromną siłą, że trzeba się nim intensywnie, z całych sił nacieszyć, póki jest, bo inaczej znowu za rok, do kolejnego lata…

Teraz cieszymy się leśnymi jagodami, a każda ich ciemna perełka jest cenniejsza w tym roku niż złoto. Przyszedł więc czas na kolejny symbol letnich dni, wspomnienie najlepszych wakacji u babci, naznaczonych fioletem plam na koszulce i zębów w uśmiechu. To proszę państwa nic innego, jak bezglutenowe pierogi z jagodami.

Teraz się przyznam, że od trzech lat wisiała nade mną klątwa bezglutenowych pierogów z jagodami. Od trzech lat próbowałam, bezskutecznie odtworzyć przepis na najpyszniejsze ciasto pierogowe z kaszy jaglanej, które nadziałam jagodowym farszem latem 2016 r. Właśnie wtedy wrzuciłam zdjęcie tych cudnych pierogów na Instagram, ale jak zwykle, poza wrzuceniem zdjęcia, nie przyszło mi do głowy zapisać składników.

Kolejne wakacje męczyłam więc to jaglane ciasto, ciągle byłam blisko i nawet wyszło całkiem, całkiem, ale nie byłam pewna, czy każdy sobie z nim poradzi. Nie chcę podrzucać wam przepisu, który obarczony jest dużym ryzykiem, że mniej wprawnym osobom wyjdą kluski, a nie bezglutenowe pierogi z jagodami.

Bezglutenowe pierogi z jagodami bez jajek i nabiału

Po trzeciej w tym roku próbie z ciastem jaglanym i przerobieniu go, swoją drogą, na genialne podpłomyki, postawiłam na inne ciasto, które miałam już wypróbowane, a które jeszcze nie ujrzało światła dziennego na blogu. Okazało się idealne do jagodowego farszu – elastyczne, delikatne i neutralne w smaku. Nie zawiera jajek, więc jest odpowiednie dla wegan i alergików.

Ciasto na bezglutenowe pierogi z jagodami, to ciasto zaparzane, które przygotowujemy z udziałem wrzątku. Dlatego najlepiej przygotowywać je przy pomocy malaksera lub robota kuchennego. Jednak, jeśli go nie macie, również sobie poradzicie. Wystarczy miska, łyżka i trochę więcej siły w rękach.

Tym razem, oprócz dwóch rodzajów skrobi, użyłam do ciasta mąki ryżowej i owsianej. Taki zestaw mąk sprawia, że pasuje ono do każdego nadzienia, a szczególnie tego na słodko. Nie ma wyraźnego smaku żadnej z mąk, jest miękkie i smaczne. Postarajcie się nie zastępować mąki z tapioki inną skrobią, bo wpłynie to na elastyczność ciasta. Jeśli szukacie ciasta bez owsa czy ryżu sprawdźcie to w przepisie na pierogi z boczniakami.

Nadzienie, to główny bohater tego przepisu, czyli pyszne, leśne jagody. Ja lubię nieco osłodzone, więc sypałam do środka szczyptę erytrytolu. Warto dodać również odrobinę skrobi, a nadzienie nie będzie tak wodniste.

Na wierzch obowiązkowo roślinny jogurt lub śmietanka, szczypta karmelowego, kokosowego cukru i jeszcze trochę jagód. Kocham lato!

A przede mną jeszcze testowanie przepisu na bezglutenowe i wegańskie jagodzianki! Trzymajcie kciuki! 🙂

P.S. A z ciastem jaglanym się nie poddam i może, kiedyś zobaczycie ten przepis na blogu. Wszystko co najlepsze wychodzi przecież mimochodem i przypadkiem. 🙂

 

Bezglutenowe pierogi z jagodami, wegańskie

BEZGLUTENOWE PIEROGI Z JAGODAMI

Kasia Lato to wspaniały, intensywny czas w kuchni. Co chwilę zaczyna się sezon na kolejny cudowny owoc lub warzywo i czujemy z ogromną siłą, że trzeba się nim intensywnie, z całych… DANIA GŁÓWNE bezglutenowe pierogi European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na 25-30 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • ½ szk. (80 g) mąki ziemniaczanej + do zagniatania i podsypywania ciasta
  • ½ szkl. (70 g) mąki z tapioki
  • ½ szkl. (80 g) mąki ryżowej
  • ½ szkl. (75 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • 2 łyżki mielonego, złotego, odtłuszczonego siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ½ łyżki oleju np. z pestek winogron
  • ¾ -1 szkl. wrzątku

NADZIENIE:

  • 1 ½-2 szkl. (250-300 g) jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub dowolnej skrobi
  • cukier/erytrytol do posypywania jagód

DO PODANIA:

  • jogurt kokosowy lub sojowy
  • szczypta cukru kokosowego i nieco jagód – do posypania

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie mąki, mielone siemię lniane i sól. Przesyp je do misy malaksera z ostrzem w kształcie litery „s” lub hakiem do wyrabiania ciasta. Jeśli nie posiadasz robota kuchennego, przygotuj ciasto w misce – patrz WSKAZÓWKI poniżej.
  2. Przygotuj wrzącą wodę.
  3. Do mąk wlej olej i połowę ilości gorącej wody. Zacznij wyrabianie ciasta, a następnie stopniowo wlewaj pozostałą część wody, monitorując konsystencję ciasta, żeby nie zrobiło się płynne, ale też nie było za suche. Może być lekko klejące, zgęstnieje przy wyrabianiu dłońmi.
  4. Gotową masę wyjmij z misy robota i przełóż do miski. Możesz ją lekko posypać mąką ziemniaczaną i delikatnie zagnieć w jednolitą, miękką i elastyczną kulę. Uważaj, bo ciasto jest gorące.
  5. Gotowe ciasto na pierogi owiń szczelnie folią spożywczą, żeby nie wysychało i odłóż na około 20 min, żeby odpoczęło.
  6. W tym czasie przygotuj nadzienie. Jagody dobrze umyj, odsącz i osusz np. na ręczniku papierowym. Im bardziej suche jagody tym lepiej, gdyż pod wpływem zbyt dużej wilgoci ciasto może się rozchodzić.
  7. Do jagód dodaj łyżeczkę skrobi i wymieszaj. Przygotuj sobie nieco erytrytolu lub cukru do posypywania jagód w pierogach.
  8. Gdy ciasto ostygnie, przygotuj osoloną wodę do gotowania pierogów, stolnicę (najlepiej silikonową), wałek i nieco mąki ziemniaczanej do podsypywania ciasta.
  9. Ciasto podziel na około 3 części. Podczas, gdy jedną będziesz wałkować, pozostałą partię trzymaj dalej zawiniętą w folię.
  10. Partię ciasta i stolnicę posyp lekko mąką ziemniaczaną i rozwałkuj na cienki placek grubości około 1-2 mm – jeśli nie masz doświadczenia w lepieniu bezglutenowych pierogów możesz nieco grubiej. Nie syp zbyt dużo mąki, bo możesz mieć problem ze zlepieniem brzegów.
  11. Z ciasta wycinaj krążki. Każdy krążek rozpłaszcz jeszcze delikatnie w dłoni, nałóż na niego 1-2 łyżeczki jagód i posyp je szczyptą wybranego słodu. Krążki zlepiaj jak tradycyjne pierogi.
  12. Gotową partię wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj około 2 min od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wykładaj na talerz, najlepiej tak, żeby się ze sobą nie stykały. Jeśli chcesz, możesz je delikatnie posmarować olejem lub przelać je zimną wodą, żeby potem się ze sobą nie sklejały.
  13. Postępuj tak z kolejnymi partiami ciasta. Nie wałkuj zbyt dużej ilości ciasta i nie rób zbyt dużej ilości pierogów na raz, bo ciasto będzie wysychać i tracić na elastyczności, a wilgoć z jagód może rozrywać ciasto w zlepionych pierogach, czekających na ugotowanie.
  14. Gotowe pierogi podawaj od razu z roślinnym jogurtem lub śmietanką. Polecam posypać je jeszcze dodatkowo jagodami i cukrem kokosowym dla karmelowego smaku.
  15. Resztę pierogów, posmarowanych  olejem, przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce do kilku dni. Odgrzewaj je we wrzątku, gotując ok. 1 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania wody.

Wskazówki

  1. Jeśli nie masz malaksera, spróbuj przygotować ciasto w misce, używając łyżki lub trzepaczki. Do mieszanki mąk wlej olej, a następnie stopniowo wlewaj wrząca wodę i intensywnie mieszaj, aż powstanie bardzo gęsta, nieco klejąca masa. Potem gorące ciasto posyp niewielką ilością mąki ziemniaczanej i zagnieć nieco dłońmi, żeby uformować jednolitą, elastyczną kulę ciasta. Jeśli ciasto jest za gorące, przełóż je do drugiej miski i odczekaj chwilę. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 20 min.
  2. Jeśli chcesz użyć mrożonych jagód, to wyjmij je tuż przed robieniem pierogów – takimi zmrożonymi łatwiej jest je nadziewać.
  3. Mąkę z tapioki kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, Kuchniach Świata czy przez internet. Warto się w nią zaopatrzyć, gdyż jest niezastąpiona w bezglutenowych pierogach, chlebach i bułkach. Można ją w ostateczności zastąpić skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną, ale wpłynie na to na elastyczność i miękkość ciasta. W takim przypadku ciasto może potrzebować również większej ilości wody lub siemienia lnianego.
  4. Mielone siemię lniane możesz zastąpić łuskami babki jajowatej (ok. 12/3-2 łyżki) – zwróć uwagę, czy ciasto nie będzie potrzebować odrobinę więcej wody.

zobacz również

2 komentarze

Marzynia Mamcia 8 września 2019 - 11:40

Nie podejrzewam, że mojej córce będzie się chciało odtworzyć kiedykolwiek te cudowne pierożki. Ona woli odchorować, a zjeść te, które raz w roku robię i na które czyha. Na szczęście nie jest aż tak chora, aby nie móc czasami zjeść pszennej mąki. A przepis i zdjęcia – rewelacyjne!

Odpowiedz
Kasia 11 września 2019 - 11:22

Ja na szczęście też nie choruję na celiakie i czasami robię wakacje od diety, ale szybko do niej wracam, bo tak czuję się zdecydowanie lepiej 🙂 Pozdrowienia dla córy 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz