Bezglutenowe drożdżówki z owocami i kruszonką (bez mleka i jajek)

napisany przez Kasia 11 lipca 2019
Bezglutenowe drożdżówki z owocami i kruszonką bez jaj i nabiału

O, jak mi się marzyły mięciutkie bezglutenowe drożdżówki z owocami! Wszystkie piekarnie kuszą teraz słodkimi, maślanymi wypiekami, a to bułeczkami z truskawkami, a to jagodziankami… Ciężko przejść mi obojętnie obok takich smakołyków, więc zakasałam rękawy i postanowiłam stworzyć swój przepis na miękkie drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami, „serowym” nadzieniem i posypane słodką kruszonką. A wszystko to bez użycia pszenicy, jaj i mleka – kto chętny?

Wprawdzie moje bezglutenowe drożdżówki z owocami nie przypominają lekkich jak wata i puchatych wypieków z mąki pszennej, ale uważam, że są mięciutkie, delikatne i pyszne tak, jak powinny.

Myślę, że jeszcze będę próbowała zrobić bardziej klasyczne drożdżówki czy jagodzianki, w których ciasto bardziej imituje to glutenowe, ale wiem, że użyłabym do niego mąki owsianej, a tutaj chciałam tego uniknąć by jak najwięcej z was mogło skorzystać z tego przepisu.

Ziemniak – mój przyjaciel bezglutenowych, drożdżowych wypieków, tym razem wpadł do słodkich bułeczek z owocami  i kruszonką. To dzięki niemu bułeczki wyszły miękkie, a ciasto nie wymagało dodatku jaj.

Jeśli zdziwił was ten dodatek wśród składników, to na pewno nie widzieliście jeszcze przepisu na bezglutenowy chleb z ziemniakami, wegańskie pączki, drożdżowy makowiec zawijany czy wielkanocną babę z lawendą i miodem. Sprawdźcie je koniecznie!

Ziemniak rządzi! Trzeba go tylko umiejętnie użyć, a bezglutenowe, drożdżowe ciasto wyjdzie delikatne, miękkie i wilgotne.

Pamiętajcie, że takie ciasto ma nieco inną konsystencję niż tradycyjne i inaczej trzeba się z nim obchodzić. Jest dość delikatne, bardzo luźne, więc bułeczek nie zagniatamy, a lekko formujemy natłuszczonymi dłońmi. Przygotowując bezglutenowe wypieki czasem trzeba zapomnieć o tym, jak się je robiło wcześniej. Postępujcie zgodnie z przepisem, a wszystko powinno pójść gładko!

Bezglutenowe drożdżówki z owocami i kruszonką, wegańskie

Bezglutenowe drożdżówki z owocami i kruszonką nadziałam również wegańskim „twarożkiem” bez użycia nabiału.

Przygotowałam go z tofu, doprawiłam sokiem z cytryny, wanilią i słodem. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że masa zetnie się w piekarniku tworząc „serowe” nadzienie. Połączenie kwaskowatego, delikatnego „serka”, sezonowych owoców i słodkiej kruszonki, to cudowny klasyk w nowej odsłonie – bez glutenu, nabiału i jaj.

Te bezglutenowe drożdżówki z owocami i kruszonka wychodzą delikatne, wilgotne i mięciutkie.

Najlepiej smakują w dniu pieczenia. Ze względu na sporą zawartość skrobi, na drugi dzień już nieco czerstwieją. Warto je odświeżyć w mikrofali, opiekaczu czy piekarniku, a będą jak dopiero zrobione.

Tymi bułeczkami możecie poczęstować alergików, wegan lub osoby na specjalnej diecie. Na pewno im posmakują. Przygotowując przepis zjadłam kilka wersji tych drożdżówek, więc wiem co mówię 😉

Bezglutenowe drożdżówki z owocami i kruszonką bez jaj i nabiału

BEZGLUTENOWE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI,

Kasia O, jak mi się marzyły mięciutkie bezglutenowe drożdżówki z owocami! Wszystkie piekarnie kuszą teraz słodkimi, maślanymi wypiekami, a to bułeczkami z truskawkami, a to jagodziankami… Ciężko przejść mi obojętnie obok… WYPIEKI SŁODKIE bezglutenowe drożdżówki European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na 4-5 szt. lub foremkę 20x20 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 80 g puree ziemniaczanego (1 mały ziemniak, ok. 110 g przed obraniem)
  • 1/3 szkl. (45 g) mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. (55 g) mąki ryżowej
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (najlepiej gotowe, odtłuszczone)
  • 1 1/2  łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru ( u mnie pół na pół z erytrytolem)
  • ½ szkl. (125 ml) napoju roślinnego (polecam ryżowe z wanilią)
  • 2 łyżki (ok. 40 g) masła klarowanego lub oleju kokosowego/roślinnego w wersji wegańskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/ ¼ wanilii w proszku/ ziarenka połowy laski wanilii lub nieco pasty waniliowej
    szczypta soli
  • odrobina napoju roślinnego do posmarowania ciasta

NA KRUSZONKĘ:

  • 1 łyżka mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 1 - 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • szczypta soli i wanilii

NA „SEREK”:

  • 90 g tofu naturalnego (ok. ½ kostki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki napoju roślinnego
  • 1 łyżka cukru/erytrytolu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego / szczypta wanilii w proszku/ nieco ziarenek z laski wanilii
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

NA WIERZCH:

  • ok. 100 g (12 szt.) truskawek
  • garść borówek i czerwonych porzeczek
  • lukier - opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Ziemniaka ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ugnieć na gładkie puree bez grudek. Możesz również użyć ziemniaków, które zostaną ci z obiadu. Jeśli są zimnie, to lepiej lekko je podgrzać i ugnieść na miękką masę.
  2. Napój roślinny lekko podgrzej z masłem lub olejem oraz wanilią, ale nie gotuj.
  3. Do miski wsyp wszystkie mąki, siemię, drożdże, sól, cukier. Wymieszaj dokładnie i dodaj puree ziemniaczane.
  4. Połącz wstępnie ziemniaki z mąką, a następnie wlewaj stopniowo lekko ciepłe mleko. Ciasto jest dość luźne, może lekko spływać z łyżki, ale po kilku minutach wyrabiania nieco zgęstnieje. Wyrabiaj je łyżką, a nie dłońmi, bo jest zbyt klejące. Po wyrobieniu, przykry ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. W międzyczasie przygotuj kruszonkę i nadzienie. Do miseczki wsyp wszystkie mąki. Jeśli nie masz mąki migdałowej, to możesz zmielić na mąkę migdały lub płatki migdałowe. Do mąk dodaj cukier, sól, wanilię i stopniowo dodawaj wybrany tłuszcz. Dłońmi połącz całość w wilgotne okruchy. Na czas wyrastania ciasta wstaw kruszonkę do lodówki.
  6. Przygotuj nadzienie „serowe” do bułeczek. Tofu pokrusz na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj na dość płynny twarożek (serek zetnie się w piakrniku). Spróbuj i jeśli trzeba dopraw go większą ilością cytryny, słodu lub wanilii.
  7. Owoce umyj. Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki.
  8. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przygotuj nieduże, najlepiej okrągłe naczynie do zapiekania i natłuść ja delikatnie olejem. Bułeczki lepiej piec w foremce, żeby zbytnio nie rosły na boki. Ja użyłam kwadratowej, dlatego moje drożdżówki wyszły nieco kanciaste. Jednak, jeśli chcesz, możesz je też upiec tradycyjnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wyrośnięte ciasto przemieszaj dobrze łyżką i pozbądź się nadmiaru powietrza. Jeśli wyszło za rzadkie, możesz ewentualnie dodać 1-2 łyżeczki mąki. Łyżką nabieraj partie ciasta i dobrze natłuszczonymi dłońmi formuj okrągłe, małe bułeczki. Ciasto jest bardzo delikatne, więc nie zagniataj go, a lekko formuj. Bułeczki mogą Ci się wydawać małe, ale sporo urosną. Układaj je w naczyniu, a następnie lekko spłaszcz, a na środku zrób spore wgłębienie np. odciśnij dno niedużej szklanki. Zachowaj odstęp między bułeczkami. Jeśli w ciągu kilku minut, podczas formowania, bułeczki już będą rosły, to popraw i poszerz wgłębienie na nadzienie.
  10. Uformowane bułeczki posmaruj mlekiem roślinnym za pomocą pędzelka. Do każdego wgłębienia wlej 2-3 łyżeczki „serka”, posyp owocami, a na koniec kruszonką. Wstaw całość do piekarnika i piecz w 180 stopniach (u mnie z termobiegiem) około 25 min, do zrumienienia.
  11. Gotowe bułeczki pozostaw do ostygnięcia, a następnie oddziel delikatnie nożem sklejone miejsca. Drożdżówki są najlepsze pierwszego dnia, drugiego są już nieco czerstwe, ale nie twardnieją na kamień. Przechowuj je szczelnie przykryte. W kolejnych dniach polecam odświeżyć je w mikrofalówce.

Wskazówki

  1. Jeśli ciasto wyszło ci zbyt delikatne i masz trudność w formowaniu bułeczek, możesz je upiec w całości w foremce, jak zwykłe drożdżowe ciasto. Posyp je owocami i kruszonką – wyjdzie tak samo pyszne jak bułeczki.
  2. Bułeczki nie są bardzo słodkie, więc jeśli chcesz możesz dodać więcej cukru do ciasta lub polać je lukrem.
  3. Jeśli jadasz nabiał, zamiast „serka” z tofu, możesz przygotować nadzienie ze zwykłego twarożku, doprawionego wanilią i słodem.
  4. Użyłam ziemniaka mączystego, który jest mniej wilgotny po ugotowaniu.
  5. Do bułeczek możesz użyć dowolnych, sezonowych owoców, które masz pod ręką.
  6. Na diecie „low FODMAP” zamiast erytrytolu użyj białego lub trzcinowego cukru.

zobacz również

8 komentarzy

margit 26 kwietnia 2020 - 14:58

Bardzo dziękuję za ten przepis – najlepsze drożdżowki! Mąkę ryżową z konieczności zastąpiłam ciecierzycową i wszystko ok. Zdażyło mi się również zastąpić ziemniaki rozgniecionym bananem i tez ok! Smaku produktów glutenowych nie pamiętam ale jedli je też glutenożercy którzy twierdzili, że lepszych nie jedli!

Odpowiedz
Kasia 27 kwietnia 2020 - 12:55

Wow, bardzo się cieszę, że bułeczki tak posmakowały i udały się z zamiennikami – super wskazówki dla innych czytelników! Dziękuję za wiadomości 🙂 <3

Odpowiedz
Margit 3 lipca 2020 - 17:16

Kasiu – uwielbiam te drożdżówki! Dzisiaj zrobilam je z mąka owsianą bezglutenowa (zamiast ryżowej), ciągle pyszne!!!
Jeszcze raz dziękuję Ci za te wszystkie cudowne przepisy

Odpowiedz
Kasia 6 lipca 2020 - 15:19

Z mąką owsianą musiały być jeszcze lepsze! 🙂 Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa! Ogromnie się cieszę, że wypieki z moich przepisów wychodzą i tak smakują! Ściskam! 🙂

Odpowiedz
Marta 6 stycznia 2021 - 17:14

Cześć, Kasiu, myślisz, że udałoby się wymienić siemię np. na jajko? Zastanawiam się też, czy przy użyciu jajek nadal będzie konieczny ziemniak… 🙂 Pozdrawiam!

PS Dziękuję za ciekawe przepisy, przysłała mnie tutaj moja lekarka medycyny chińskiej ;)) Okazuje się, że dieta bez glutenu i laktozy nie musi być taka zła 😀

Odpowiedz
Kasia 7 stycznia 2021 - 13:12

Dziękuję za miłe słowa. 🙂 Jeśli chodzi o siemię (tutaj odtłuszczone, gotowe mielone) to nie zastępuje ono tutaj tylko jajka – poprawia konsystencję ciasta, nadaje też struktury, wchłania płyn. Jajko go nie zastąpi tak do końca. Podobnie w przypadku ziemniaka – to baza w tym przepisie. Tak naprawdę trzeba by go zrobić od nowa bez tych składników . 😉 Jeśli nie możesz spożywać siemienia, możesz użyć łusek babki jajowatej. Możesz też poeksperymentować i pominąć siemię/babkę, dodać jajko – ale wówczas będzie potrzeba zmniejszyć ilość mleka roślinnego (jajko to płynny składnik) , dodałabym około połowy jego ilości i monitorowała konsystencję.

Odpowiedz
Marta 10 stycznia 2021 - 09:23

Dodałam samodzielnie zmielone siemię i chyba wszystko poszło ok 🙂 Ciasto nie wyrosło zbyt duże, ale przyczyną może być jakość mąki lub drożdży… tak myślę – bo podobnie było z Twoim chlebkiem z ziemniakami 🙂 W każdym razie szacun za przepis! 😀 Bułeczki rzeczywiście czerstwieją dość szybko, ale następnym razem zrobię je rano, a nie wieczorem – na pewno szybko znikną! A tak to żarłam gorące 😛
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi! Pozdrawiam!

Odpowiedz
Kasia 11 stycznia 2021 - 17:27

A to rzeczywiście dziwne, bo na ziemniakach u mnie wszystko rośnie jak szalone, nawet właśnie za bardzo i za szybko. 😉 Cieszę się, że się udały i posmakowały. 🙂 Zawsze można je też podgrzać, a będą jak świeżo zrobione. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz