Jeśli nie wyobrażasz sobie Tłustego Czwartku bez smażonego, mięciutkiego pączusia, a nie może jeść glutenu, drożdży, jaj i nabiału – ten przepis jest dla Ciebie. Bezglutenowe mini pączki bez drożdży na jogurcie kokosowym, to prosty i szybki przepis, żeby pysznie zgrzeszyć na koniec karnawału. Mini pączusie są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wystarczy im odrobina cukru pudru i można się zjadać. Są małe, idealne na dwa gryzy i… szybko znikają.
Miały być w tym roku pączki pieczone, ale wyszły ostatecznie smażone. Nad tymi w wersji fit będę jeszcze pracować, a tym czasem pokombinowałam ze smażonymi pączkami bez użycia drożdży, o które również często prosiliście. Wprawdzie tłustoczwartkowe przepisy bez drożdży już się pojawiły na blogu, to jednak co pączek, to pączek. 😉
Jeśli unikacie drożdżowych wypieków, to koniecznie sprawdźcie jeszcze przepis na bezglutenowe churros lub oponki na bazie tofu. A jeśli chcecie zjeść epickiego pączka bez glutenu, jaj i nabiału, to wypróbujcie przepis na moje pączki na ziemniakach.
Bezglutenowe mini pączki bez drożdży, wzorowałam nieco na znanym mi z dzieciństwa przepisie na pączki z serków homogenizowanych. Swoją recepturę pozbawiłam mąki pszennej, jaj i nabiału. Zamiast serka dodałam pyszny jogurt kokosowy.
Wegańskie jogurty kokosowe w różnych smakach są teraz łatwo dostępne w różnych supermarketach, więc ten składnik nie powinien stanowić dla nikogo już problemu. Jeśli robicie sami domowy jogurt kokosowy, to również możecie po niego sięgnąć. A jeśli jadacie nabiał, poeksperymentujcie z gęstym jogurtem czy właśnie serkiem homogenizowanym.
Bezglutenowe mini pączki bez drożdży, jajek i nabiału z mleka krowiego mają nieco inną strukturę niż te tradycyjne. Są jednak przyjemnie miękkie w środku, ładnie wyrośnięte i chrupiące na zewnątrz.
Nie mają mocno napowietrzonej struktury znanej nam z tradycyjnych wypieków, czy nawet z drożdżowej wersji bezglutenowych pączków. Myślę, jednak, że przy wykluczeniu wszystkich składników, które składają się na puszyste ciasto, wersja „bez-bez-bez” naprawdę daje radę.
Te najmniejsze pączusie wychodzą najlepsze. Są bardziej puszyste w środku, mięciutkie i dłużej pozostają świeże. Nie próbujcie robić z tego ciasta tradycyjnych, dużych pączków.
Te większe mogą wyjść bardziej zbite lub surowe w środku, więc najważniejsze jest, aby nie przesadzić z wielkością pączka i ilością nabieranego na łyżkę ciasta. Pamiętajcie, że może wam się wydawać, że ilość ciasta na pączka jest za mała, ale ono rośnie w oleju i wyjdzie wam z tego zgrabny mini pączek. Lepiej zacząć od smażenia mniejszych porcji i zobaczyć jak się zachowuje wasze ciasto.
Bezglutenowe mini pączki bez drożdży wystarczy na koniec oprószyć cukrem pudrem lub pudrem z erytrytolu. Możecie również poszaleć i polać je lukrem lub polewą czekoladową. Mają raczej za mało miejsca na nadzienie, ale nie jest ono im w ogóle potrzebne. Same w sobie są pyszne!
Mini pączek, a taka maksi rozpusta – idealne połączenie na tłusty czwartek. 🙂
Nie liczcie kalorii i smacznego!
29 komentarzy
Czy można je też upiec, podobnie jak pączki z ziemniaków?
Możesz spróbować, ale nie wiem do końca jaki efekt to przyniesie – nie wiem, czy utrzymają kształt (formuje się je łyżką i wrzuca na olej) i jaka będzie ich struktura. Musisz przetestować. Ewentualnie zerknij na ciasto z pieczonych donutów – tych jasnych.
To są najlepsze pączki bezglutenowe ever! ♥ dziękuję!
Cieszę się, że wyszły i posmakowały! Na zdrowie! 😉 <3
Wyszły pyszne ❤️ dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę! 🙂
A jak mąki gryczanej też nie mogę jeść, można dać więcej innych mąk? Czy np. na kasztanową mogę zmienić?
Kasztanowej nie próbowałam, ale warto przetestować. Możesz też dodać mąki owsianej bezglutenowej, kukurydzianej (żółtej) lub mąki teff. Sprawdziłaby się też mąka z ciecierzycy, ale może być ją trochę czuć w pączkach.
Wczoraj zrobilam twarogowe. Pychotka. Dzis kokosowe, ale kompletnie nie wyszly. Nie wiem dlaczego.
Bez szczegółów co nie wyszło, trudno mi coś doradzić…
U mnie były strasznie gorzkie, jeść się nie dało i nie wiem, który to składnik spowodował.
Za to w piekarniku, małych foremkach na babeczki wyszły jak normalne pączki – pulchność ciasta itp.
A czy zamiast jogurtu kokosowego moze byc owsiany?
Nie testowałam tutaj owsianego, ale myślę, że można spróbować – wszystko zależy od jego konsystencji i składu. Jeśli jest podobny do tego kokosowego, to powinno być ok.
Dzień dobry, czy te łuski babki jajowatej mogę zastąpić jajkiem? Jeśli tak, to w jakiej ilości, formie, kiedy je dodać? Nie jestem mistrzynią pieczenia, więc prosiłabym o jak najbardziej precyzyjne wytyczne
Myślę, że można zrobić wersje z jajkiem, ale łuski tak czy siak będą potrzebne, bo zastępują gluten, nadają odpowiedniej konsystencji i spajają ciasto. Dodałabym z łyżkę w formie suchej do mąk i z 2 jajka do płynnych składników, ale niestety trudno mi powiedzieć co z proporcjami pozostałych składników – mąk i płynu, jaka będzie konsystencja ciasta. Musiałabym opracować przepis od nowa – może na kolejny rok się uda.
To jest genialny przepis! Naprawdę prosty (zmieszaj mokre, zmieszaj suche, zmieszaj wszystko, smaż!), szybki, a pączki wychodzą po prostu niebo w gębie. Świeżunie, cieplunie, lekko chrupiące na zewnątrz…! Jak już wyczujecie ile muszą się smażyć, żeby nie były w środku surowe to robi się taśmowo. Ja osobiście polecam zrobić do nich michę lukru z przepisu “BEZGLUTENOWE PĄCZKI PIECZONE Z MARCEPANEM I KOKOSOWYM LUKREM (BEZ DROŻDŻY, WEGAŃSKIE)” i sobie maczać – no po prostu mistrzostwo świata, jakie to jest dobre!
Ale super wiadomość! 🙂 Dziękuję, że się dzielisz wrażeniami z tylu przepisów! 🙂
Dziękuję, że dzielisz się tyloma przepisami! Czekam na ebooka, bo marzą mi się bezglutenowe bułeczki <3
Dziękuję za ciepłe słowa i że czekasz na e-booka, to dla mnie ogromnie ważne. <3
Pączuszki są pyszne, uwielbiam je i Panią za ten przespis!!:* Odkąd się pojawił obowiązkowo robię je na tłusty czwartek, ale w tym roku mam mały dylemat, czy wyjdą bez octu? Córka niestety nie może ze względu na bardzo liczne alergie. Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź:*
Bardzo miło to czytać, miód na moje serducho! Ocet możesz zastąpić czymś bardzo kwaśnym, np. sokiem z cytryny. Kwas zareaguje z proszkiem i sodą i spulchni ciasto.
A czy ocet jabłkowy przypadkiem nie zawiera drożdży?
W domyśle w przepisie chodzi o drożdże piekarnicze – to chyba oczywiste. 🙂 Podobnie jak mówi się o chlebie na zakwasie, że jest bez drożdży – a wiadomo, że zakwas to praca bakterii i dzikich drożdży. Ocet powstaje w wyniku podobnej fermentacji, więc może zawierać, żywe kultury bakterii i pewne gatunki dzikich drożdży. Zawsze można go zamienić na sok z cytryny – te pączki rosną od działania sody, proszku z kwaśnym składnikiem.
A ten alkohol w wanilii jest konieczny? I to jest ok dla dzieci?
Tradycyjnie do pączków dodaje się odrobinę wódki czy spirytusu, żeby chłonęły mniej tłuszczy – alkohol wyparowuje podczas smażenia, pieczenia czy gotowania. Oczywiście możesz go pominąć i dać w to miejsce więcej płynu.
Dałam mąkę kasztanową zamiast gryczanej – wyszły ciemniejsze, ale konsystencja ok. Dobrze się upiekły w piekarniku, tylko skąd ta gorycz? Strasznie gorzkie wyszły, trochę bardziej zjadliwe po praktycznie obtoczeniu w pudrze, ale dalej gorycz zostaje na języku… Nie wiem, czy to babka ma taki smak, bo pierwszy raz z nią coś zrobiłam, czy co się stało…?
Trudno mi powiedzieć, może któraś mąka trafiła się nieświeża? Korzystam z babki przy większości przepisów i nie powoduje ona gorzkiego posmaku. Na pewno użyłaś łusek? Przy innych przepisach u mnie, gorzki smak powodowała słabej jakości mąką jaglana. Kasztanowa jak zjełczeje też może mieć taki specyficzny posmak.
Mąki kupiłam tuż przed pieczeniem, data ważności ok, więc chyba dobre. Mąkę kasztanową często do sosów daję i dobry smak.
Ale w kawiarni #bez cukru powiedzieli, że nie dają nigdy samego erytrolu, bo ciasto miałoby dziwny smak, tylko częściej stewię używają – czy to nie może być więc wina erytrolu? Chciałam jeszcze raz spróbować i myślę, co zmienić.
Nie zauważyłam, żeby erytrytol zmieniał smak moich wypieków. Natomiast dla mnie stewia ma dziwny posmak i jej używam rzadziej. Polecam Ci spróbować mojego najnowszego przepisu na mini pączki, może te bardziej Ci posmakują.