fbpx

Bezglutenowy chleb na zakwasie mieszanym bez owsa (foremkowy)

autor Kasia | BezBez
42 komentarze
Bezglutenowy chleb na zakwasie bez mąki owsianej

Po przepisie na nowy, bezglutenowy zakwas bez mąki owsianej przyszedł czas na pierwszy najprostszy, foremkowy chlebek z jego udziałem. Bezglutenowy chleb na zakwasie mieszanym z dodatkiem mąki z komosy ryżowej pięknie wyrasta i nie powinien sprawiać problemu początkującym piekarzom. Na dodatek można go przygotować na dwa sposoby, które owocują nieco innym wypiekiem. To przepis dwa w jednym, z którym możecie nieco poeksperymentować.

Do przygotowania tego chlebka będziesz potrzebować ZAKWASU MIESZANEGO z mąki ryżowej, jaglanej i gryczanej. Jego hodowla trwa 5-7 dni, więc warto nastawić go jak najszybciej. Końcówkę zakwasu, której nie zużyjesz do chleba  najlepiej dokarmiać dalej – wówczas zakwas będzie się pięknie wzmacniał, a ty nie będziesz musiał hodować go za każdym razem od podstaw.

Jeśli masz już wyhodowany ZAKWAS RYŻOWO-OWSIANY, to go również możesz użyć w tym przepisie. Nie musisz nastawiać nowego zakwasu! Po prostu trzymaj się mąk wymienionych w przepisie do przygotowania zaczynu i ciasta na chleb.


Ten foremkowy, bezglutenowy chleb na zakwasie mieszanym, to prosty chlebek DLA POCZĄTKUJĄCYCH. Nie wymaga skomplikowanych czynności czy specjalnego formowania. To dobry przepis na pierwszy trening dla waszego zakwasu, który też potrzebuje trochę czasu, by się rozhulać. 😉

Pieczenie na nowym zakwasie zawsze zaczynam od takiego najprostszego wypieku. Sprawdzam jak pracuje zakwas, jak szybko rośnie ciasto i jaki ma miąższ po upieczeniu. Eksperymentuję z proporcjami i różnymi mąkami, a następnie zmieniam metody pieczenia i wymyślam nowe przepisy. Na tym zakwasie już rok temu udało mi się opracować wspaniałe bułeczki, chlebek pieczony w garnku i bagietki, które czekają na publikacje w e-booku. Jestem z nich mega dumna i nie mogę się doczekać aż się nimi z wami  podzielę – to teraz moje największe marzenie!

Ten bezglutenowy chlebek na zakwasie mieszanym można przygotować NA DWA SPOSOBY. Wystarczy mała zmiana w sposobie wyrastania, a już uzyskacie nieco inny bochenek. To dowód na to, że czasem mało istotne zmiany mogą przynieść super efekt i że warto eksperymentować. Oba sposoby na ten chlebek opisałam wam dokładnie w przepisie.

Pierwsza, najprostsza metoda wyrastania powinna dać wam chlebek podobny do tego, który widzicie na zdjęciach. Rośnie on nieprzerwanie w foremce przez około 4 godz. co skutkuje pięknymi, dużymi dziurami w ostatecznym wypieku, ale też nieco cięższym miąższem, przypominającym razowiec.

Drugi sposób lubię najbardziej, bo daje chlebek o przyjemnej, delikatnej „ciastowej” strukturze z większą ilością małych dziurek. Przypomina on bardziej typowy, jasny chleb. Wystarczy tylko mała modyfikacja i podzielenie wyrastania na 2 etapy – w misce i foremce.

Koniecznie wypróbujcie obie metody i sprawdźcie, która wam najlepiej odpowiada. Dodatkowo polecam wam spróbować upiec ten chlebek w keksówce bez papieru do pieczenia, a w foremce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i płatkami. Tak upieczony chlebek ma jeszcze smaczniejszą, chrupiącą skórkę.

Bezglutenowy chleb na zakwasie z dodatkiem mąki z komosy ryżowej

Bezglutenowy chleb na zakwasie mieszanym upiekłam z dodatkiem MĄKI Z KOMOSY RYŻOWEJ. Wiem, że jest to mało popularna mąką, ale super sprawdza się w wypiekach na zakwasie i mocno pobudza fermentację. Dodatkowo nadaje przyjemnej miękkiej i puszystej konsystencji, którą nieco trudniej uzyskać bez mąki owsianej.

Bardzo wam polecam zakupić choć kilogram tej mąki (najlepiej internetowo) – starczy wam na bardzo długo zarówno do dokarmiania zakwasu od czasu do czasu jak i do niektórych wypieków. Na blogu znajdziesz np. chlebek drożdżowy z jej udziałem, który cieszy się dużym powodzeniem. Pamiętajcie również, że możecie sami zmielić komosę ryżową na mąkę, jeśli macie odpowiednie urządzenie lub młynek do mielenia – szczegóły we WSKAZÓWKACH pod przepisem.

We WSKAZÓWKACH opisałam wam też możliwe zamienniki tej mąki, abyście mogli wypróbować ten przepis, gdy jeszcze jej nie zakupiliście. Oczywiście takie bochenki wyjdą nieco inne, bo każda mąka daje nieco inną strukturę ciasta. Musicie być wówczas czujni przy wyrabianiu ciasta i w razie potrzeby modyfikować potrzebną ilość wody.

Ciepło, ciepło…jeszcze więcej CIEPŁA! Od tego ważnego składnika zależy powodzenie w wypieku waszego domowego, bezglutenowego chleba, szczególnie tego na młodym zakwasie.

Zakwas i chleb, który na nim rośnie lubi ciepło. Pięknie pracuje w temperaturze 25-35 stopni, a więc wtedy, gdy na dworze mamy lato. W okresach chłodniejszych warto mu pomóc. Jeśli będziecie widzieć, że wasz chlebek (lub zakwas) słabo rośnie, to upewnijcie się, że ma dostatecznie ciepło – co nie koniecznie oznacza takie samo ciepło, jak dla was. Mój chlebek rośnie zazwyczaj na grzejniku. Akurat mam taką możliwość, że mogę na nim postawić foremkę i oprzeć ją o stojąca obok komodę. Sprawdzi się też ciepło piekarnika. Wystarczy, że rozgrzejecie go do 30-40 stopni,  wyłączycie i wstawicie do niego chlebek.

Uzbrojeni w przepis i dawkę wiedzy powinniście ze wszystkim dać sobie radę. Na początku to wszystko brzmi trochę jak trudne wyzwanie, a przepis opisany w  samych słowach wydaje się skomplikowany… Jednak zobaczycie, że z czasem będziecie działać już intuicyjnie i z pamięci.

Oby tylko zakwas dobrze pracował! Pamiętajcie by przygotować go zawsze nieco więcej i zostawić choć trochę po każdym wypieku. Im starszy tym lepszy i silniejszy!

Udanych wypieków!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

42 komentarze

Gosia 30 marca 2020 - 16:25

Witaj Kasiu,

Spadłaś mi z nieba :))
Córka ma nietolerancję glutenu, pszenicy durum, żyta, kukurydzy i ryżu, oprócz tego jajek i mleka :(. Kombinujemy więc strasznie z wypiekami chlebka.
Ten przepis byłby wprost idealny gdyby nie mąka ryżowa i tu moje pytanie, w związku z tym ,że masz już olbrzymie doświadczenie w tym temacie: którą mąką zastąpić tę ryżową? Chodzi mi o to, która z tych dozwolonych może zachowywać się podobnie do ryżowej. Oczywiście będziemy eksperymentować ale Twoje wskazówki będą dla nas bardzo cenne 🙂

Pozdrawiam cieplutko,
Gosia

Odpowiedz
Kasia 31 marca 2020 - 13:34

Dziękuję za ciepłe słowa, cieszę się, że mogę pomóc! 🙂 Zamiast mąki ryżowej najlepiej sprawdziłaby się mąka owsiana bezglutenowa. Jeśli i ona nie wchodzi w grę, to spróbowałabym z jaglaną – ta mąką jest trochę cięższa, ale chlebek powinien się udać. Trzymam kciuki za eksperymenty!

Odpowiedz
Gosia 1 kwietnia 2020 - 15:17

Bardzo Ci dziękuję:) Tylko jaglana wchodzi w grę, bo na owies też jest nietolerancja, nie napisałam 🙁
Spróbujemy i dam znać jak wyszło.

Odpowiedz
Kasia 1 kwietnia 2020 - 19:42

W takim razie trzymam kciuki i czekam na same pozytywne wiadomości! 😉

Odpowiedz
Aneta 14 kwietnia 2020 - 18:05

Witaj, piekę podobny chlebek na zakwasie z różnych kombinacji mąk już od ponad dwóch lat ( celiakia). Sama dochodziłam metodą prób i błedów do najlepszego smaku który mi odpowiada, ale z mąką komosy ryżowej jeszcze nie próbowałam. Kupuje zaraz i będę eksperymantować. Dzięki. Pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 15 kwietnia 2020 - 10:38

Mąką z komosy bardzo pobudza fermentację i nadaję przyjemnej konsystencji, więc mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. Udanych eksperymentów!

Ewelina 16 marca 2021 - 14:28

Czesc
Mam zamiar upiec jutro chlebek z tego przepisu. Jna jaka foremke przewidziana jest ilosc tych skladnikow? – bedzie ok o dlugosc 25 czy 30 cm?

Odpowiedz
Kasia 16 marca 2021 - 17:42

Hej! Użyłam keksówki 12×26 cm. Wymiary foremek zawsze masz podane powyżej składników, a poniżej tytułu przepisu.

Odpowiedz
Gosia 6 września 2021 - 09:07

Cześć Kasiu, szukam przepisu na chleb Low FODMAP dla mojej klientki. W planie, który mamy mąką ziemniaczana też nie powinna się znajdować, czy masz może propozycję jak można byłoby ją zastąpić?

Odpowiedz
Kasia 6 września 2021 - 11:33

Ogólnie mąkę ziemniaczaną można zastąpić inna skrobią – najlepiej skrobią kukurydzianą, ewentualnie mąką z tapioki czy skrobią ryżową. Wszystko jednak zależy od przepisu – niekiedy zamiana mąki ziemniaczanej na inną skrobię może spowodować mokry, zakalcowaty wypiek – zależy od jej ogólnej ilości w przepisie i tego czy któraś ze skrobi też jest osobnym składnikiem. Wówczas trzeba przetestować zamiennik i ewentualnie próbować zmniejszyć jej ilość w przepisie – ale trudno mi tu przewidzieć dokładny rezultat. Zamieniając mąkę ziemniaczaną na inną skrobię najczęściej trzeba też nieco zmniejszyć ilość dodanego płynu w cieście.

Odpowiedz
Anna 6 lipca 2023 - 08:57

Kasiu tej babki jajowatej to dwie i pół łyżki czy 15 g ? Bo jedna łyżka to jest 15 g i nie wiem ile dać

Odpowiedz
Kasia | BezBez 14 lipca 2023 - 21:40

W sumie 15 g musi być. Moje łuski w łyżce – miarce (czyli nie zwykłej łyżce, gdzie można nabrać czubatą porcję) ważą ok. 6 g. Zerknij na mój przelicznik kuchenny – możesz go pobrać w tym wpisie https://bezbez.pl/bez-kategorii/moj-przelicznik-kuchenny-do-pobrania/

Odpowiedz
Paula m. 14 kwietnia 2020 - 22:00

Pyszny.
Ale nasz apetyt nie maleje i prosimy o więcej. Ostatnio dostaliśmy chleb gryczany na zakwasie i tak zamarzyłysmy o tym żeby nauczyć się samemu taki piec. Jak uczyć się to od najlepszych. Zatem może jest szansa że tutaj zagości taki przepis na chleb gryczany na zakwasie? 🙂

Odpowiedz
Kasia 15 kwietnia 2020 - 10:40

Na samej mące gryczanej raczej nie, ewentualnie z większym jej udziałem w cieście. Chlebek na samej mące gryczanej nie do końca mi odpowiada smakiem i konsystencją… Zobaczymy co mi się uda wykombinować. 😉

Odpowiedz
Kosik 18 maja 2020 - 00:57

Mam dokładnie to samo! Za dużo gryki mi nie smakuje.. Świetna strona! Dziękuję za przepisy. Juz za mną chleb ryzowo-owsiany na drożdżach. Teraz piekę prawie taki sam, ale bez drożdży, a na zakwasie.. zakwasie z kaszy gryczanej. Ale tylko 1/2 szklanki kaszy. Zobaczymy jak wyjdzie.. Dziękuję za świetne inspiracje i wspaniałą wiedzę o zakwasach, mąkach bg.

Odpowiedz
Kasia 18 maja 2020 - 15:28

W takim razie życzę udanych eksperymentów! 🙂 Jeśli szukasz chlebka ryżowo-owsianego na zakwasie, to na blogu znajdziesz przepis na taki w foremce, a drugi bez – pieczony w naczyniu. Pyszne są!

Odpowiedz
Joanna 24 kwietnia 2021 - 17:24

Czy mąka ziemniaczana to skrobia ziemniaczana ?

Odpowiedz
Kasia 26 kwietnia 2021 - 11:25

Tak, na polskim rynku tych nazw używa się zamiennie – to to samo. 🙂

Anna 24 kwietnia 2020 - 09:29

Dziękuję za przepisy ale również za możliwość wydrukowania przepisu .nie lubię innej formy przy pieczeniu .Bardzo mi się podoba forma strony i sposób przekazania tych wspaniałości ,tak po mojemu że hej.Pozdrawiam serdecznie,.
Anna Jabłońska

Odpowiedz
Kasia 24 kwietnia 2020 - 10:10

Bardzo dziękuję za ciepłe słowa! Cieszę się, że ktoś zwraca uwagę na tą całość i sposób w jaki prowadzę bloga, bardzo mi miło! 🙂 Pozdrawiam i życzę udanych wypieków! <3

Odpowiedz
Kosik 18 maja 2020 - 00:59

Tak! Strona wspaniała. Czytelna, estetyczna, piękna. I z mnóstwem wskazówek i wiedzy. Wielkie, wielkie dziękuję ❤

Odpowiedz
Kasia 18 maja 2020 - 15:26

Bardzo dziękuję za ciepłe słowa! To niezwykłe miłe jak ktoś docenia twoją ciężka pracę. Dziękuję!:)

Odpowiedz
Majka 7 sierpnia 2020 - 00:36

Świetny blog Czy cukier w tym chlebie jest niezbędny? Muszę wykluczyć w diecie syna razem z glutenem i nabiałem a zależy mi na pieczywie na zakwasie, tym bardziej że piękę na glutenowym już 5 lat.

Odpowiedz
Kasia 10 sierpnia 2020 - 13:34

Dziękuję za miłe słowa! Cukier nie jest niezbędny, stanowi pożywkę dla bakterii i dzikich drożdży w zakwasie i pobudza nieco fermentację. Jeśli chcesz, możesz z niego zrezygnować.

Odpowiedz
Julia 11 lipca 2020 - 18:59

Pyszny jest ten chleb! Już na młodym zakwasie daje duże, ładne dziury w przekroju, chociaż gdy robiłam go na zakwasie ryżowo-owsianym to bardzo słabo wyrósł, dlatego zdecydowałam się wyhodować zakwas dedykowany do tego chleba. W przepisie zamieniłam jedynie mąkę gryczaną na mąkę teff. Z pewnością będzie to regularnie powtarzany wypiek zaraz obok ukochanego chleba ryżowo-owsianego z Twojego przepisu 🙂 Dziękuję za kolejny pyszny przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Kasia 12 lipca 2020 - 18:23

Każdy kolejny udany chlebek cieszy mnie ogromnie! Mąka teff jest super zamiennikiem dla gryczanej, szczególnie w chlebach – bardzo ją lubię. 🙂 Dziękuję za wiadomość i życzę kolejnych udanych bochenków! Uściski! 🙂

Odpowiedz
Kasia 6 sierpnia 2020 - 17:50

Nie możemy ani ziemniaków, ani kukurydzy… czy mogę mąkę ziemniaczaną zastąpić, dodając więcej tapioki?

Odpowiedz
Kasia 10 sierpnia 2020 - 13:40

Tak możesz spróbować dodać więcej tapioki i ewentualnie odrobinę mniej wody – trzeba pilnować konsystencji ciasta, bo tapioka chłonie jej mniej niż mąka ziemniaczana. Chlebek może mieć też nieco inną konsystencję, ale powinien się udać.

Odpowiedz
Majka 22 sierpnia 2020 - 21:08

Dziękuję Upiekłam bez cukru, chlebek przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest fantastyczny, pyszny, jednym słowem idealny ❤ I co najważniejsze – smakuje synkowi

Odpowiedz
Kasia 24 sierpnia 2020 - 11:28

Ogromnie się cieszę! Wspaniale, że smakuje również synkowi. 🙂 Dziękuję za wiadomość i życzę kolejnych udanych wypieków!

Odpowiedz
Dorota 29 maja 2021 - 23:56

Mam prośbę o podpowiedź, gdzie można kupić mąkę z komosy ryżowej bezglutenową. W kilku sklepach internetowych jest ona dostępna ale wszystkie, które znalazłam maja informację o możliwej zawartości glutenu 🙁 Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Kasia 31 maja 2021 - 12:23

Niedawno pojawiła się mąka od firmy GRANO – trzeba szukać pod nazwą “Mielona Quinoa Bezglutenowa 500 g”. Innym wyjściem, tak jak napisałam we wskazówkach, jest przygotowanie jej w domu, czyli zakupienie bezglutenowej białej komosy (np. Pięć Przemian) i zmielenie w młynku do kawy. Komosę wcześniej należy dokładnie i długo przepłukać na sicie, aby pozbyć się goryczki. Następnie ją wysuszyć np. w lekko ciepłym piekarniku/na patelni i zmielić na mąkę. Pozdrowienia!

Odpowiedz
Paulina 8 maja 2022 - 20:16

Dzień dobry! Bardzo dziękuje za wszystkie przepisy – szczególnie te chlebowe. Myślałam, że nietolerancja glutenu skazuje mnie na jedzenie niesmacznego pieczywa naładowanego konserwantami. Dzięki Tobie okazuje się, że tak nie jest! Zakwas mieszany wyszedł bardzo mocny – a dziś upieczony na nim chleb – przepyszny!!! Wyrósł ponad foremkę, ma ładnie przypieczoną skórkę a w środku jest mięciutki i wilgotny – przypomina mi konsystencją żytni chleb na zakwasie ❤️ Chleb pieczony wg opcji nr 2 czyli z wyrastaniem w misce i formie po 2 h. Mam natomiast pytanie – czy na tym zakwasie można upiec jakiś inny chlebek? Oraz czy ten tutaj da radę z wyrośnięciem przy dodaniu jakichś ziaren do środka np słonecznika albo siemienia lnianego?

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Kasia 19 maja 2022 - 12:35

Cześć Paulina! Bardzo się cieszę, że chlebki w wersji “bezbez” Ci posmakowały – miód na moje serducho! Na tym zakwasie możesz spróbować upiec również chleb z ziemniakiem i ziarnami pieczony w naczyniu https://bit.ly/3MtJ80x , chleb foremkowy ryżowo-owsiany https://bit.ly/3PzPn5c i ten pieczony w naczyniu https://bit.ly/3G04zUE oraz bułeczki https://bit.ly/3yJ0tPf – tam gdzie jest wymieniony zakwas ryżowo-owsiany używasz mieszanego. Efekt może być delikatnie inny, ale powinno wszystko się udać. Możesz też zmodyfikować ten przepis, z którego już skorzystałaś i dodać nieco ziaren – na początek nie za dużo i obserwuj efekt. Powinien wyrosnąć bez problemu. Jedynie musisz zwrócić uwagę na to, że ziarna chłoną wodę z ciasta przy długim wyrastaniu, a siemię dodatkowo żeluje, więc może mieć wpływ na konsystencję ciasta i wilgotność miąższu chleba po upieczeniu. Najlepiej powoli sobie testować małymi porcjami i ewentualnie zwiększać odrobinę ilość płynu. Pozdrawiam i trzymam kciuki!

Odpowiedz
Monika 8 marca 2023 - 11:25

Dzień dobry,
chcialabym upiec ten chleb, ale nie moge maki gryczanej. W zakwasie sa podane wymienniki, a czy w ciescie wlasciwym moge wymienic make gryczana na ryzowa/jaglana/z komosy ryzowej?

Odpowiedz
Kasia 20 marca 2023 - 19:28

Gryczaną najlepiej zamienić na teff – ona działa bardzo podobnie.

Odpowiedz
Monika 9 marca 2023 - 09:57

Dzien dobry,
Ponawiam pytanie: jaką mąką mogę zamienić mąkę gryczaną w cieście właściwym? Czy moge zamienic na make ryzowa, jaglana albo teff?

Odpowiedz
Kasia 20 marca 2023 - 18:34

Teff będzie idealna!:)

Odpowiedz
Aleksandra 11 marca 2023 - 12:00

Dzięki za przepis na chlebek na zakwasie napewno wkrótce spróbuję- pozdrawiam serdecznie Aleksandra

Odpowiedz
Kasia 20 marca 2023 - 18:33

Mam nadzieję, że Ci posmakuje! 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Magdalena 3 listopada 2023 - 15:24

A ja mam pytanie nie-bezglutenowe. Chciałabym spróbować użyć zakwasu z mąki żytniej. Czy próbowałaś kiedyś? Jeśli tak to ile go użyć? Zakładam że taki zakwas mocniej pracuje, więc może użyć mniej?

Odpowiedz
Kasia | BezBez 16 listopada 2023 - 21:44

Tak, próbowałam z zakwasem pszenno-żytnim i rzeczywiście można go dodać zdecydowanie mniej do zaczynu. Jeśli widzisz, że zakwas super pracuje, to daj według swojego doświadczenia i wyczucia. Mój chleb na glutenowym zakwasie wyrósł pięknie i był bardzo smaczny, ale różnił się trochę od tych na bezglutenowym zakwasie, bardziej przypominał mi drożdżowy (inna chrupkość skórki, kolor, konsystencja miąższu). Po kilku eksperymentach nie jestem jednak pewna, czy to kwestia tego “glutenowości” zakwasu czy raczej jego składu/ siły itp., stosunku dzikich drożdży do bakterii. Swoją drogą robiłam też na odwrót, czyli na moim bezglutenowym zakwasie robiłam glutenowe bochenki i też wychodziły super. 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone