fbpx

Bezglutenowe paluchy drożdżowe z oliwkami i ziołami (wegańskie)

autor Kasia | BezBez
4 komentarze
Wegańskie i bezglutenowe paluchy drożdżowe

Po dłuższej przerwie spowodowanej świętowaniem, odpoczynkiem od socialmediów, a przede wszystkim okropnym choróbskiem, które zagoniło mnie do łóżka na 2 tygodnie, wracam z pierwszym przepisem w nowym roku. Bezglutenowe paluchy drożdżowe z oliwkami i ziołami czekają już kilka miesięcy na publikację, więc teraz, gdy ogarnęła mnie kuchenna niemoc, przyszła pora właśnie na nie. Skoro mamy okres karnawału i spotkań w gronie znajomych, to taka przekąska będzie jak znalazł!

Bezglutenowe paluchy drożdżowe nie zawierają również jajek i nabiału, więc są odpowiednie dla alergików i osób na diecie wegańskiej. Dzięki zmieszaniu różnych mąk o neutralnym smaku posmakują każdemu, nawet dzieciakom i fanom glutenu.

Wiem, że użycie większej ilości mąk niż 2-3 rodzaje, często was odstrasza od wykonania jakiegoś przepisu, ale zaufajcie mi, to nie jest moja fanaberia.

Wiem, że większość was marzy by bezglutenowe wypieki były choć trochę zbliżone do tych pszennych. Dzięki mieszaniu mąk o różnych właściwościach i smakach,  możemy uzyskać najlepsze rezultaty. Wprawdzie na początku musicie kupić więcej produktów, ale potem zużywacie ich po trochu i starczają na dłużej.

W paluchach użyłam mąki z sorgo, która jest jeszcze mało popularna w Polsce, ale kto jej spróbował ten nie żałuje.

Pisałam o jej zaletach i właściwościach przy okazji mojego ulubionego chleba z dodatkiem sorgo, więc koniecznie zajrzyjcie do tego wpisu. Mąka ta ma neutralny smak, dzięki niej wypieki są miękkie, elastyczne i nie wysychają tak szybko. Uwielbiam dodawać jej po trochu do chleba, pizzy, ciast czy naleśników.

Pamiętajcie, jak polecam jakieś mniej znane składniki czy dodatki, to wtedy kiedy naprawdę warto i dzięki którym wasza bezglutenowa przygoda może się odmienić.

Niedawno jedna z moich czytelniczek na Instagramie pochwaliła się upieczonym chlebem z sorgo i zachwalała jego smak. Co ciekawe napisała, że przypomina on jej włoskie chleby z ziołami i oliwkami. Bardzo się ucieszyłam, bo ja miałam identyczne skojarzenie i już od dawna przygotowany przepis na te bezglutenowe paluchy drożdżowe we włoskim stylu.

Bezglutenowe paluchy drożdżowe we włoskim stylu są idealne na imprezę lub przekąskę do chrupania z ulubionymi sosami.

Bezglutenowe paluchy drożdżowe smakują jak glutenowe, są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Smaku i aromatu nadają im dodane zioła i czarne oliwki. Taki paluchy są idealne na przekąskę i do podania z ulubionymi dipami, pastami czy hummusem. Na pewno posmakują każdemu, nie tylko osobom na specjalnej diecie. Testowałam na rodzince 😉

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

4 komentarze

bożena 7 stycznia 2019 - 18:04

Czy wyjdą z sodą lub proszkiem do pieczenia, niestety drożdży też nie mogę, proszę o radę.

Odpowiedz
Kasia 9 stycznia 2019 - 13:07

Niestety nie próbowałam tych paluchów bez drożdży, trzeba wypróbować. Jeśli zdecydowałabym się na eksperyment, to nie robiłabym ich za grubych. Nie wiem czy z ciasta, które wcześniej nie wyrośnie wyjdzie taka sama liczba paluchów.

Odpowiedz
MIka 13 kwietnia 2021 - 17:58

Czym można zastąpić mąkę z sorgo? Jest jakiś zamiennik?
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kasia 14 kwietnia 2021 - 18:16

Tak, zamiast sorgo sprawdzi się np. mąka gryczana – w tym wypadku ciasto będzie potrzebować nieco więcej płynu, bo mąka gryczana chłonie go więcej niż sorgo. Możesz też poeksperymentować z mąką owsianą (ta wersja będzie delikatniejsza w smaku) lub dać 1/3 szkl. pół na pół mąki gryczanej i owsianej.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone