Nie zliczę, ile odstałam pytań w ciągu ostatnich miesięcy o pizzę bez użycia drożdży. Podstawowy przepis opracowałam już jakiś czas temu, ale ciągle czekał w kolejce na publikację. Może to i nawet dobrze, bo w między czasie zdążyłam go jeszcze wiele razy przetestować. Było to moje awaryjne, ekspresowe danie, idealne na brak pomysłu na obiad lub nagły głód. Mam nadzieję, że ta prosta i szybka pizza bez glutenu i drożdży przypadnie wam do gustu i choć trochę wypełni pustkę zostawioną po drożdżowym włoskim placku.
Przepisów na bezglutenową pizzę na blogu jest już całkiem sporo. Każdy z nich jednak jest na bazie drożdży, za wyjątkiem mojej ulubione pizzy z batata . Po waszych prośbach udało mi się stworzyć zarówno pizzę na zakwasie (Jest genialna i znajdzie się w e-booku!), jak i prostą pizzę na proszku do pieczenia. Ta ostatnia to jej mniej puchata wersja.
Ekspresowa pizza bez glutenu i drożdży nie jest tak puszysta jak jej drożdżowy odpowiednik i nie będzie jej imitować. To raczej jej lżejsza wersja na cienkim cieście.
Spód jest miękki, ale nie zakalcowaty, dzięki działaniu proszku w połączeniu z octem. Brzegi są za chrupiące i smakowite. Największą zaletą tej pizzy jest to, że robi się ją naprawdę szybko. Wystarczy zawczasu rozgrzać piekarnik, przygotować kilka podstawowych dodatków i szybko wymieszać składniki na ciasto. Nie potrzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Wręcz przeciwnie, należy jak najszybciej włożyć je wraz z dodatkami do piekarnika. A tam 15 minut i gotowe.
To ciasto to świetna pizzowa baza, a wy możecie szaleć z dodatkami. Moja pizza bez glutenu i drożdży zawsze jest pełna warzyw.
W tej wersji postawiłam na wstążki cukinii, pieczarki i chrupiące orzeszki pinii. Wszystko doprawiłam oregano, pyszną, grecką oliwą i świeżymi listkami bazylii. Wyszło bardzo smakowite danie, które można również urozmaicić kawałkiem parmezanu lub jakiegoś słonego sera – jeśli jadacie nabiał. Możecie również sięgnąć po ich wegańskie odpowiedniki. Jeśli jednak lubicie klasykę, pomidorowy sos, mozzarellę i prosciutto, schowane pod listkami rukoli, to taki zestaw również sprawdzi się na tym bezglutenowym placku.
Pizza bez glutenu i drożdży jest szybka i bardzo w prosta w przygotowaniu, jednak trzeba pamiętać o kilku drobiazgach.
Ważne, żeby odpowiednio wcześniej rozgrzać piekarnik i nie przesadzić z dodatkami i sosem. Ciasto bez glutenu i drożdży jest jeszcze bardziej wrażliwe na obciążenia i nadmiar wilgoci, przez co może zrobić się gumowe i zakalcowate.
Jak przy każdym bezglutenowym wypieku trzeba wyczuć konsystencję ciasta. Niestety mąki, które mamy w swoich bezglutenowych spiżarniach różnią się miedzy sobą, więc wymaga to trochę wprawy i obserwacji. Choć w przypadku tej pizzy myślę, że nie grozi żadna katastrofa. Po prostu pizza może wyjść raz bardziej chrupiąca i sztywna, raz bardziej miękka.
Ostatecznie to prosty placek z dodatkami – doskonały na nagły głód i zawsze smakuje 🙂
34 komentarze
Czy nie można zamiast mąki z tapioki lub skrobii kukurydzianej dać więcej mąki ziemniaczanej? Nie wyjdzie?
Myślę, że wyjdzie, ale ciasto będzie mniej sprężyste. Jeśli spróbujesz z mąką ziemniaczaną, to zwróć uwagę na ilość wody, bo ta mąka chłonie jej nieco więcej niż ta z tapioki czy skrobia kukurydziana.
Ahh w końcu mi wyszła pizza 😀 Tylko nie miałam mąki z tapioki i dałam mąkę z ciecierzycy i wyszła idealna 😉
Bardzo się cieszę Olu! 🙂 Na zdrowie!
Super przepis. Ekspresowo się robi, ekspresowo znika.
Super! Cieszę się, że pizza wychodzi i smakuje 🙂 <3
Jaki słód dać do ciasta?
Dowolny, w przypadku ciasta bez drożdży, daję go tylko dla podbicia smaku. Można go również pominąć.
Wyszła przegenialna. Pierwszy raz jadłam tak dobrą bezglutenową i wegańską pizzę. Trzeba się nauczyć obmacywać ciasto (jak w każdej pizzy), ale warto! Ja jeszcze dodaje do ciasta za radą Mamy suszone oregano 🙂 dziękuję, po raz kolejny! Teraz ciągle o niej myślę i jak jutro dostanę ten sam boski ser, to pizza ruszy w ruch!
Super, że tak posmakowała! 🙂 Moja mamcia tez dodaje do ciasta na pizzę zawsze dużo ziół – puszka! Udanego pizzowania! 🙂
Kasiu, jesteś mistrzynią kuchni! I jak widać po komentarzach, ta pizza każdemu smakuje 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂
Wyszła naprawdę pyszna. Nie ukrywam, że pizza z batatów jest jeszcze lepsza, ale nie zawsze mamy bataty w domu. Jest naprawdę przepis mega dobry. Brawo! Dziękuję Ci, że masz tak udane przepisy <3
A ja bardzo dziękuję za kolejny przemiły komentarz, to dla mnie bardzo ważne! <3 Bardzo się cieszę, że wam smakowało! 🙂
Kasiu ta pizza jest przepyszna i nieskomplikowana w pieczeniu, serdecznie dziekuje za przepis, corka prosi o nia w Sylwestra:)
Bardzo mi miło! Na zdrowie i wszystkiego dobrego Was! 🙂
Czym możemy zastąpić ocet w przepisie ?
Spróbuj z sokiem z cytryny – dokładnie odmierz jego ilość, nie mniej niż łyżkę, może być odrobinę więcej. W cieście potrzebny jest kwas czyli np. ocet lub sok z cytryny, który zareaguje z proszkiem i sodą i spulchni ciasto.
Mi niestety spód wyszedł gumowaty, z zakalcem. Zupełnie nie wiem, co mogło pójść nie tak :/
A jakiego proszku do pieczenia użyłaś? Dużo osób używa tych eko na kamieniu winnym i one dużo słabiej działają, nie spulchniają tak ciasta, co jest kluczowe w wypiekach bez drożdży. Inną przyczyną może być konsystencją ciasta, ale to już musiałabym widzieć.
Czym można zastąpić mąkę gryczaną? Dodać więcej ryżowej, czy można jaglaną bądź owsianą?
Mąka gryczana jest tu dość kluczowa, jaglana ani ryżowa jej nie zastąpi. Może prędzej owsiana, ale ilość wody na pewno ulegnie zmianie – będzie jej mniej. Spróbowałabym też z mąką teff lub z ciecierzycy.
Mam taką myśl żeby ten placek upiec bez dodatków przez jakieś 10-12 minut a potem dorzucić dodatki i dopiec jeszcze 5 min. Może w ten sposób uda się na 100% uniknąć zakalca i spód będzie sztywniejszy? Co myślisz?
Jeśli piekłaś ją wcześniej w ten podstawowy sposób, to warto spróbować innego i przetestować, jaka opcja Ci bardziej pasuje. Uważaj tylko, by nie podpiekać ciasta bez dodatków za długo, żeby nie zrobiło się za suche – ja bym zaczęła od 5-8 min z termoobiegiem, ale dużo zależy od piekarnika. Na pewno w tej wersji pizza będzie nieco inna, środek może być nieco grubszy, bo będzie miał szansę lepiej podrosnąć bez dodatków. Spróbuj i daj znać. 🙂
Czy można dodać więcej mąki z tapioki zamiast ziemniaczanej?
W przypadku tego przepisu ilość tapioki może być już za duża, jeśli użyjesz jej zamiast mąki ziemniaczanej – ciasto może wyjść bardziej mokre i zakalcowate. Spróbowałabym z mąką z ciecierzycy jeśli nie możesz spożywać skrobi ziemniaczanej.
Zrobiłam, wyszła przepyszna, jak z włoskiej pizzerii! Mąż – pożeracz glutenu – również zachwycony! Na pewno na stałe zagości w mojej kuchni, dziękuję za świetny przepis ❤
Bardzo się cieszę! Skoro glutenowemu mężowi smakowało, to musiało być pysznie. 🙂
Czy można zastąpić te wszystkie maki mixem np. Schar MixBread?
Myślę, że można spróbować, ale nie podpowiem niestety jaka powinna być konsystencja ciasta i potrzebna ilość płynu. Trzeba poeksperymentować.;) Trzymam kciuki!
Zrobiłam dzisiaj z mąką owsianą, oczywiście, jak w przyadku chleba, zamiast gryczanej, której nie lubię i nie toleruję, i wyszła super. Dziękuję za przepis! Nie spodziewałam się, że z proszkiem wyjdzie takie fajne ciasto. Mam tylko jedno pytanie: czy można dać ciut mniej tego octu jabłkowego? Dałam łyżkę, zgodnie z przepisem i jakoś go trochę czułam chwilami w cieście, co mi niezbyt odpowiada. Amoże właśnie zastąpić, albo pomieszać, z sokiem z cytryny np.? Piszesz, że można dać inny zakwas. Ważne tylko, żeby był i spulchnił lepiej ciasto.
Tak, możesz poeksperymentować z innym kwaśnym składnikiem, np. sokiem z cytryny, który zareaguje z proszkiem/ sodą i spulchni masę lub spróbować dać trochę mniej octu i zobaczyć jak wyjdzie ciasto – czy będzie ci odpowiadać smakiem i konsystencją. Trzymam kciuki!
Czy jako zamiast babki jajowatej bedzie okej?
Niestety nie, babka daje inny efekt.