Bezglutenowe placki na zakwasie, ze szczypiorkiem i ziołami (bez jajek, wegańskie)

napisany przez Kasia 29 września 2020
Bezglutenowe placki na zakwasie bez jaj i nabiału

Bezglutenowe placki na zakwasie w wytrawnej wersji to moja nowa propozycja na wykorzystanie zakwasu do chleba. Te placuszki wychodzą wspaniale puszyste, mięciutkie, a nie zawierają pszenicy, jaj i nabiału. Dodatek ziół i szczypioru nadaje im ciekawego smaku i sprawia, że nawet same, bez dodatków smakują naprawdę świetnie. I co najlepsze – nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie! Jeśli macie gotowy zakwas robi się je ekspresowo.

Bezglutenowe placki to świetny pomysł na śniadania, kolacje, podwieczorki czy lunchboxy. Gdy pracowałam na etacie miałam swój „plackowy” piątek. Co tydzień wymyślałam nowe receptury, a te najlepsze powtarzałam potem do znudzenia. Na blogu znajdziecie głównie wersje na słodko – placuszki podwójnie bananowe, delikatne w smaku placki jaglane, które świetnie smakują z różnymi dodatkami i moje ulubione, puszyste racuchy z cukinią i marchewką.


Wytrawne bezglutenowe placki na zakwasie bez jajek

Bezglutenowe placki na zakwasie to świetny pomysł na tę okazję, gdy wyhodowaliście nadmiar zakwasu, a akurat nie możecie upiec chleba. Sprawdzi się też wtedy, gdy wasz zakwas opadł z sił i choć jest dobrze sfermentowany, nie ma tyle mocy, by upiec z niego puszysty chleb.

Bowiem cała magia z zakwasem w placuszkowym cieście nie polega na tym, by ciasto wyrosło z jego udziałem. Zakwas to nasz kwas, z którym reaguje proszek i soda. W wyniku zachodzącej między nimi reakcji wytwarza się dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto, unosi je i sprawia, że placki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie.

Oczywiście to nie tylko zasługa zakwasu, że placki wychodzą tak wspaniale. To również odpowiednia kombinacja mąk oraz dodatek łusek babki jajowatej lub siemienia lnianego, które nadają wspaniałej wilgotności, miękkości i struktury. Odpowiednie proporcje wszystkich składników dadzą Wam pulchne jak racuchy placki i to bez jajek, pszenicy i nabiału.

Bezglutenowe placki na zakwasie ze szczypiorem i ziołami

Te bezglutenowe placki na zakwasie postanowiłam przygotować w wytrawnej wersji z dużą ilością szczypioru, ziół i natką pietruszki.

Dodałam im jeszcze głębi smaku sosem tamari, czyli szlachetnym sosem sojowym bez glutenu oraz nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Ilość przypraw musicie dostosować do smaku i kwasowości swojego zakwasu. W niektórych przypadkach ciasto będzie wymagać więcej soli, a w niektórych mniej. Na początek usmażcie sobie dwa placuszki i przetestujcie czy są dobrze doprawione.

Tak przygotowane placuszki smakują same w sobie wspaniale. Możecie podać je jako samodzielne danie, z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu. Ja lubię je podjadać z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu roślinnego lub z innymi dipami. Możecie przygotować ich większą ilość. Potem łatwo odgrzać je na suchej patelni, na małym ogniu, pod przykryciem – będą jak świeżo zrobione.

A na koniec zdradzę Wam sekret – będzie więcej podobnych przepisów. 😉

A dla tych, którzy jeszcze nie podjęli się hodowli zakwasu, we WSKAZÓWKACH pod przepisem, podałam alternatywną wersję placuszków z dodatkiem octu jabłkowego. To nie to samo co wersja z zakwasem, ale wychodzi naprawdę zacnie!

Nie bójcie się, testujcie!

Bezglutenowe placki na zakwasie bez jaj i nabiału

BEZGLUTENOWE PLACKI NA ZAKWASIE, ZE SZCZYPIORKIEM I ZIOŁAMI (wegańskie)

Kasia Bezglutenowe placki na zakwasie w wytrawnej wersji to moja nowa propozycja na wykorzystanie zakwasu do chleba. Te placuszki wychodzą wspaniale puszyste, mięciutkie, a nie zawierają pszenicy, jaj i nabiału. Dodatek… ŚNIADANIA placki European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 12-15 szt. Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • ½ szkl. (125 ml) zakwasu (u mnie ryżowo-owsiany lub mieszany)
  • ½ szkl. (125 ml) wody
  • ½ szkl. (125 ml) + ew. 1-2 łyżki napoju roślinnego np. migdałowego, ryżowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 ½ łyżki sosu tamari lub bezglutenowego sosu sojowego

  • 1 łyżka łusek babki jajowatej (5-6 g) lub złocistego, gotowego zmielonego i odtłuszczonego siemienia lnianego (10 g) + ¼ szkl. b. ciepłej/gorącej wody

  • ⅓ szkl. + 1 łyżka (65 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. (55 g) mąki gryczanej
  • ¼ szkl. (30 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • 3 łyżki (ok. 25 g) skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki
  • ⅓ - ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki dowolnego słodu np. cukru kokosowego, syropu klonowego
  • 2-3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (bez glutenu) - opcjonalnie
  • ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • świeżo mielony pieprz – do smaku
  • 1-2 gałązki grubego szczypioru z dymką (w wersji „low FODMAP” bez białej części)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub 1 łyżka posiekanej natki + 1 łyżka posiekanych ziół (u mnie bazylia, oregano, tymianek) lub kolendry

  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody
  • olej, oliwa lub masło klarowane – do smażenia

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do tych placuszków będziesz potrzebować bezglutenowego zakwasu. Możesz przetestować ten, który masz. Ja używam mojego zakwasu RYŻOWO-OWSIANEGO lub MIESZANEGO. Zakwas nie musi być bardzo aktywny – placuszki na nim nie rosną. Ważne, żeby był odpowiednio sfermentowany i kwaśny, by zareagować z sodą i proszkiem.
  2. Łuski babki jajowatej lub mielone siemię lniane nasyp do miseczki i zalej bardzo ciepłą lub gorącą wodą. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min do napęcznienia. Z płynnej masy ma powstać bardzo gęsty, odchodzący od miseczki żel.
  3. Posiekaj drobno szczypior, natkę i wybrane zioła.
  4. Do miski wlej odmierzoną ilość zakwasu. Dodaj wodę, mleko roślinne, olej, sos tamari lub sojowy i wymieszaj całość.
  5. Do płynnych składników dodaj po kolei wszystkie mąki oraz przyprawy (bez proszku i sody!), a następnie wymieszaj masę. Teraz dodaj gęsty żel z babki lub siemienia i dokładnie rozprowadź go w cieście trzepaczką balonową. Masa powinna nieco zmienić konsystencję, na bardziej puszystą, klejącą i nieco luźniejszą. Jeśli trzeba, dodaj łyżkę mleka więcej. Żeby placuszki wyszły bardzo puchate i mięciutkie, ciasto nie może być za gęste.
  6. Dodaj do ciasta posiekany szczypior, zioła i natkę pietruszki.
  7. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i nasmaruj ją odrobiną tłuszczu.
  8. Teraz dodaj do ciasta proszek i sodę. Dobrze wymieszaj całość. Po chwili masa powinna zacząć pracować od działania zakwasu, proszku i sody i zrobić się bardziej puszysta.
  9. Na patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta takiej wielości, jakiej chcesz mieć placuszki. Ja nakładam po łyżce na placek, a następnie dokładam na każde kółko jeszcze pół łyżki. Smaż placuszki na średnim ogniu, pod przykryciem, żeby ładnie wyrosły i zrobiły się puchate. Gdy prawie zetną się na górze, przewracaj je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Na początek proponuję usmażyć 2 placuszki i spróbować, czy są odpowiednio doprawione (to zależy od smaku naszego zakwasu). Jeśli trzeba, dodaj do ciasta więcej soli czy przypraw.
  10. Usmażone placuszki układaj na talerzu i trzymaj pod przykryciem, by były ciepłe i mięciutkie do momentu podania. Możesz podać je same, jako dodatek do obiadu lub z ulubionym sosem np. czosnkowo-ziołowym na roślinnym jogurcie.
  11. Niezjedzone placuszki możesz przechować w lodówce i odgrzać następnego dnia w mikrofalówce lub na suchej patelni, na małym ogniu i pod przykryciem.

Wskazówki

  1. Jeśli chcesz przygotować wersję bez zakwasu, dodaj do ciasta 1 ½ łyżki octu jabłkowego oraz po łyżce mąki ryżowej/owsianej, gryczanej i skrobi więcej, by uzyskać podobną konsystencję ciasta na placuszki. Ciasto nie może być za gęste.
  2. Zamiast mąki owsianej dodaj mąki jaglanej.
  3. Jeśli używasz mielonego siemienia lnianego zamiast łusek babki jajowatej, to polecam wybrać to złote, gotowe zmielone, odtłuszczone np. Lenvitol (dostępny w Rossmanie, Kauflandzie czy Carrefourze). To siemię chłonie wodę niemal tak silnie jak babka, da podobny rezultat i świetną konsystencję placuszków.
  4. Używam bezglutenowego proszku dopieczenia Celiko lub dr. Oetker. Jeśli używasz ekologicznego, na kamieniu winnym, to możesz dodać odrobinę więcej sody do masy – ok. ½ łyżeczki.
  5. Zamiast skrobi kukurydzianej lub tapioki możesz użyć mąki ziemniaczanej, ale ciasto może potrzebować 1-2 łyżki wody więcej. Placuszki ze skrobią kukurydzianą lub tapioką wychodzą bardziej puszyste, elastyczne i miękkie.
  6. Placuszki możesz doprawić według własnych upodobań. Zmieniać zioła i dodatki. Ciasto jest świetną bazą do eksperymentów. Jeśli chcesz przygotować wersję na słodko, to zamiast skrobi dodaj budyń waniliowy, a zamiast przypraw 2 łyżki słodu w dowolnej postaci.
  7. Jeśli obawiasz się, ze twój zakwas jest słabo sfermentowany i mało kwaśny, to możesz dla pewności dodać do ciasta 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny.

zobacz również

Zostaw komentarz