fbpx

Bezglutenowe placki na zakwasie, ze szczypiorkiem i ziołami (bez jajek, wegańskie)

autor Kasia | BezBez
0 komentarz
Bezglutenowe placki na zakwasie bez jaj i nabiału

Bezglutenowe placki na zakwasie w wytrawnej wersji to moja nowa propozycja na wykorzystanie zakwasu do chleba. Te placuszki wychodzą wspaniale puszyste, mięciutkie, a nie zawierają pszenicy, jaj i nabiału. Dodatek ziół i szczypioru nadaje im ciekawego smaku i sprawia, że nawet same, bez dodatków smakują naprawdę świetnie. I co najlepsze – nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie! Jeśli macie gotowy zakwas robi się je ekspresowo.

Bezglutenowe placki to świetny pomysł na śniadania, kolacje, podwieczorki czy lunchboxy. Gdy pracowałam na etacie miałam swój „plackowy” piątek. Co tydzień wymyślałam nowe receptury, a te najlepsze powtarzałam potem do znudzenia. Na blogu znajdziecie głównie wersje na słodko – placuszki podwójnie bananowe, delikatne w smaku placki jaglane, które świetnie smakują z różnymi dodatkami i moje ulubione, puszyste racuchy z cukinią i marchewką.


Wytrawne bezglutenowe placki na zakwasie bez jajek

Bezglutenowe placki na zakwasie to świetny pomysł na tę okazję, gdy wyhodowaliście nadmiar zakwasu, a akurat nie możecie upiec chleba. Sprawdzi się też wtedy, gdy wasz zakwas opadł z sił i choć jest dobrze sfermentowany, nie ma tyle mocy, by upiec z niego puszysty chleb.

Bowiem cała magia z zakwasem w placuszkowym cieście nie polega na tym, by ciasto wyrosło z jego udziałem. Zakwas to nasz kwas, z którym reaguje proszek i soda. W wyniku zachodzącej między nimi reakcji wytwarza się dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto, unosi je i sprawia, że placki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie.

Oczywiście to nie tylko zasługa zakwasu, że placki wychodzą tak wspaniale. To również odpowiednia kombinacja mąk oraz dodatek łusek babki jajowatej lub siemienia lnianego, które nadają wspaniałej wilgotności, miękkości i struktury. Odpowiednie proporcje wszystkich składników dadzą Wam pulchne jak racuchy placki i to bez jajek, pszenicy i nabiału.

Bezglutenowe placki na zakwasie ze szczypiorem i ziołami

Te bezglutenowe placki na zakwasie postanowiłam przygotować w wytrawnej wersji z dużą ilością szczypioru, ziół i natką pietruszki.

Dodałam im jeszcze głębi smaku sosem tamari, czyli szlachetnym sosem sojowym bez glutenu oraz nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Ilość przypraw musicie dostosować do smaku i kwasowości swojego zakwasu. W niektórych przypadkach ciasto będzie wymagać więcej soli, a w niektórych mniej. Na początek usmażcie sobie dwa placuszki i przetestujcie czy są dobrze doprawione.

Tak przygotowane placuszki smakują same w sobie wspaniale. Możecie podać je jako samodzielne danie, z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu. Ja lubię je podjadać z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu roślinnego lub z innymi dipami. Możecie przygotować ich większą ilość. Potem łatwo odgrzać je na suchej patelni, na małym ogniu, pod przykryciem – będą jak świeżo zrobione.

A na koniec zdradzę Wam sekret – będzie więcej podobnych przepisów. 😉

A dla tych, którzy jeszcze nie podjęli się hodowli zakwasu, we WSKAZÓWKACH pod przepisem, podałam alternatywną wersję placuszków z dodatkiem octu jabłkowego. To nie to samo co wersja z zakwasem, ale wychodzi naprawdę zacnie!

Nie bójcie się, testujcie!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.