Bezglutenowe placki bananowe (wegańskie)

napisany przez Kasia 23 października 2017
bezglutenowe placki bananowe bez nabiału i cukru

Bezglutenowe placki bananowe to już prawdziwy klasyk.  Ich tradycyjnych oraz wegańskich wersji jest na blogach kulinarnych co niemiara, więc i na moim nie mogło ich zabraknąć.  Dzisiaj przepis dla amatorów zdecydowanie słodkich śniadań.

Popularność bezglutenowych placków bananowych wcale mnie nie dziwi, bo są proste, naturalnie słodkie i pyszne. Przyznaje, że placuszki na bazie banana robię przynajmniej raz w tygodniu, najczęściej w piątek, gdy kupione na początku tygodnia banany zrobią się dojrzałej i słodkie. Za każdym razem kombinuję z innymi dodatkami i doprawiam innymi przyprawami. Dodaje do nich owoce, czekoladę, masło orzechowe lub dżemy domowej roboty. Placki bananowe nigdy nam się nie nudzą.

Najczęściej placki bananowe jem z dodatkiem jajek, bo takie mi najbardziej smakują. Natomiast przepis na ich wegańską wersję stworzyłam podczas diety eliminacyjnej.

Tak naprawdę kombinacji na bezglutenowe placki bananowe w wegańskiej wersji jest wiele i niemal każda się udaje. Można dowolnie mieszać bezglutenowe mąki, zamieniać mleka roślinne lub pokusić się o dodanie roślinnego jogurtu, który nada im niesamowitej puszystości. Banan to taki wdzięczny składnik, który nie tylko dodaje słodyczy, ale również spaja wypieki i ciasta oraz nadaje im miękkości i wilgotności.

Traktujcie poniższy przepis swobodnie i próbujcie za każdym razem nowych kombinacji.

Możecie wykorzystać inne bezglutenowe mąki, które macie w swoim domu, dodać jajka lub jogurt zamiast roślinnego mleka. Wierzch dekorujcie plasterkami bananów, jabłek lub śliwek. Świetnie też smakują polane syropem klonowym i posmarowane masłem orzechowym.  Wszelkie moje sugestie odnośnie zamienników składników znajdziecie we WSKAZÓWKACH.

Te placki to idealny plan na powolne weekendowe śniadanie lub propozycja do lunchboxa. Możecie zabrać je w pudełko na wynos i zapakować dzieciakom do szkoły.

Zapraszam na królewskie, słodkie śniadanie.

bezglutenowe placki bananowe bez nabiału i cukru

BEZGLUTENOWE PLACKI BANANOWE (WEGAŃSKIE)

Kasia Bezglutenowe placki bananowe to już prawdziwy klasyk.  Ich tradycyjnych oraz wegańskich wersji jest na blogach kulinarnych co niemiara, więc i na moim nie mogło ich zabraknąć.  Dzisiaj przepis dla amatorów… ŚNIADANIA Bezglutenowe placki bananowe (wegańskie) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 2 os. (ok 10 szt.) Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 banany (+ 1 do przybrania)
250 ml mleka roślinnego
łyżeczka nasion/ łusek babki płesznik+ 85 ml gorącej wody
1 łyżka octu jabłkowego
3/4 szkl. Maki ryżowej
3 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki jaglanej,
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
0,5 łyżeczki sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyż. kardamonu
szczypta sproszkowanej wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka słodu (opcjonalnie)
olej kokosowy/masło klarowane

Przygotowanie

  1. Babkę płesznik zalej gorącą wodą i odstaw do zgęstnienia.
  2. Banany rozgnieć widelcem na gładką masę i przełóż do miski.
  3. Do bananowej papki wlej mleko, żel z babki płesznik i ocet. Jeśli użyłeś mało dojrzałych bananów możesz również dodać łyżkę ulubionego słodu. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. Do bananowej masy wsyp wszystkie mąki, sodę, proszek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Pokrój na plasterki wybrane do dekoracji owoce – ja użyłam banana.
  6. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżeczki oleju kokosowego. Gdy się rozpuści nadmiar wlej do ciasta i ponownie zamieszaj. Na raz natłuszczonej patelni smaż wszystkie placki. Wlewaj łyżką porcje ciasta i układaj na nich plasterki bananów.
  7. Zmniejsz nieco ogień, bo placki na bazie bananów łatwo się przypalają. Przewracaj je dopiero, gdy dobrze się zetną, bo mogą się rozpadać. Pilnuj, żeby plasterki bananów nie przypaliły się i nie rozpadły.
  8. Podawaj posypane cynamonem lub polanej masłem orzechowym i syropem klonowym.

Wskazówki

  1. Babka płesznik (jajowata) jest niezastąpiona w bezglutenowych wypiekach. Możesz kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością lub aptekach. Występuje też pod nazwą błonnik witalny. Wolę jej używać zamiast siemienia lnianego, gdyż nie fermentuje w jelitach. Jeśli nie masz z tym problemu możesz zamienić ją na mielone siemię lniane. Możesz spróbować również pominąć te składniki. Placki będą miały inną konsystencję.
  2. Jeśli jadasz jajka, możesz użyć jednego zamiast mieszanki babki płesznik i wody.
  3. Część mleka i ocet możesz zastąpić roślinnym lub zwykłym jogurtem. Placki wyjdą pyszne i puszyste.
  4. Zamiast bananów, możesz do dekoracji użyć innych owoców np. jabłek, śliwek, malin, jagód.
  5. Mąkę jaglana możesz zastąpić kukurydzianą, ryżową, gryczaną lub inną, którą masz w domu. Możesz dowolnie mieszać bezglutenowe mąki, pamiętając by dodać do nich nieco skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub tapioki by spoić dobrze ciasto.
  6. Jeśli lubisz mniej słodkie placki, do masy możesz dodać tylko jednego banana, zwiększając nieco ilość płynu lub zmniejszając ilość mąki.

zobacz również

4 komentarze

Agnieszka 2 lutego 2020 - 08:45

Moje ulubione placki.

Odpowiedz
Kasia 2 lutego 2020 - 12:50

Bardzo cię cieszę 🙂

Odpowiedz
Oliwia 19 lutego 2020 - 19:39

Jak posmakowałam pierwszego to już wiedziałam, że na jednym się nie skończy! I nie pożałowałam tego, że od razu rzuciłam się na zrobienie potrójnej porcji. Trochę się nastałam przy smażeniu. Ale mmmm.

Odpowiedz
Kasia 20 lutego 2020 - 12:44

Oooo proszę, cieszę się, że jeden ze starszych przepisów zyskał takie uznanie 🙂 Na zdrówko!

Odpowiedz

Zostaw komentarz