Orientalna jajecznica z warzywami

autor Kasia
Orientalna jajecznica z warzywami i orzechami włoskimi.

Wiosna nas nie rozpieszcza. Dni są zimne i deszczowe, a poranki…lepiej nie mówić.

Dlatego na śniadanie dobrze zaserwować sobie coś rozgrzewającego, szczególnie jeśli śmiga się do pracy lub szkoły na piechotę. Ja właśnie tak robię, więc czuję się znacznie lepiej, gdy z rana zjem coś sycącego i ciepłego. Wspominałam też we wcześniejszych postach, że z reguły jem śniadania białkowo-tłuszczowe, bo lepiej się po nich czuję. Ciężko jednak czasem z pomysłami na coś nowego, gdy najłatwiej sięgnąć po prostu po jajka. Trzeba się nagłowić żeby nie jeść ciągle tego samego. Orientalna jajecznica z warzywami na takie śniadanie będzie idealnym wyborem. Syci, rozgrzewa, nie usypia i jest fajną odmianą.

Orientalna jajecznica z warzywami i orzechami włoskimi

W sklepie pojawiły się już pierwsze szparagi, więc postanowiłam je dodać do mojej wersji wypasionej jajecznicy. Jeśli nie ma na nie akurat sezonu  albo jesteście wrażliwi na FODMAPsy, śmiało możecie je pominąć lub zastąpić innym ulubionym warzywem. Jeśli stawiacie dopiero pierwsze kroki z orientalnymi przyprawami lub nie eksperymentowaliście wcześniej z jajkami w takiej postaci, zacznijcie od mniejszej ich ilości. Znam takich, co nie są entuzjastami kuminu i kolendry. Mój mąż często kręci nosem na kmin rzymski, ale tę jajecznicę zjadł ze smakiem 🙂 Mam nadzieję, że i wam zasmakuje i zachęci do dalszych eksperymentów. W końcu jajecznicę można jeść na tysiąc sposobów.

À propos, próbowaliście tej z bananem ? 🙂

Orientalna jajecznica z warzywami i orzechami włoskimi.

Orientalna jajecznica z warzywami i orzechami włoskimi

Wielkość porcji: 1 porcja Czas przygotowania: Czas pieczenia/ gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

2-3 jajka od szczęśliwej kury
2 zielone szparagi (pomiń na diecie "low FODMAP")
6 cm kawałek niezbyt grubej, małej cukinii
ćwiartka czerwonej papryki
6 orzechów włoskich
1/3 – ½ łyżeczki mielonej kolendry, kuminu (mielonego lub w ziarnach) i kurkumy
szczypta mielonego imbiru
1-2 łyżeczki masła klarowanego (ghee)
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od przygotowania warzyw. Umyj je i pokrój. Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek i wraz z papryką pokrój je na 2-3 cm paski. Cukinię w 1 cm plastry, a następnie w słupki.
  2. Posiekaj orzechy.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj przyprawy i pozwól uwolnić im aromat. Smaż chwilę mieszając, a następnie dodaj warzywa. Dodaj soli i pieprzu i dalej podsmażaj.
  4. Gdy warzywa będą podsmażone, ale nadal jędrne i chrupiące wbij jajka, posól odrobinę i dodaj posiekane orzechy. Mieszaj jajecznicę i ściągnij z ognia jak tylko jajka się zetną. Zajadaj od razu.

WSKAZÓWKI

  1. Jeśli jeszcze nie jesteś pewien, czy lubisz orientalne smaki lub takie kombinacje w jajecznicy dodaj tą mniejszą ilość podanych przypraw.
  2. Jeśli akurat nie ma sezonu na szparagi lub jesteś na diecie "low FODMAP", pomiń je, dodaj inne ulubione/dozwolone warzywo, małą szalotkę lub więcej cukinii i papryki. Ja jako "drażliwiec" akurat dobrze toleruję taką ilość szparagów, ale ty możesz mieć inaczej.
  3. Jajecznicę możesz posypać pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.  

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI. AKCEPTUJ

Polityka prywatności i plików cookies