Napar z kurkumy, imbiru i rozgrzewających przypraw.

Piękną mamy jesień tej wiosny…Nadal musimy dbać o swoją odporność, bo pogoda jest zdradliwa.

Ja w okresie jesienno-zimowym regularnie piję moją miksturę z kurkumą , dzięki czemu choróbska mi nie straszne. Nie pamiętam kiedy miałam poważną infekcję, grupę czy anginę. Nie biorę antybiotyków. Co najwyżej złapie mnie katar, który szybciej mija niż kiedyś. W okresie przesilenia wiosennego, a  tym bardziej kiedy wiosna bardziej przypomina jesień, nadal możemy wzmacniać się takim naparem z kurkumy, imbiru i innych rozgrzewających przypraw, które wykazują działanie przeciwzapalne.

Podstawą mikstury jest królowa przypraw, czyli kurkuma.

Znamy ją głównie jako składnik curry, a w ajurwedzie to niezastąpiony lek. Ma piękną żółtą barwę, gorzkawy i ostry smak. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i oczyszczająco na organizm. Chroni wątrobę, wspomaga krążenie, poprawia trawienie i odporność. Jej zalety można wymieniać w nieskończoność. Kłącze kurkumy ciężko jest dostać, ale ostatnio można je upolować w Lidlu, w niektórych sklepach internetowych oraz stacjonarnych ze zdrową żywnością. Jeśli jednak w waszej okolicy jej nie ma, to śmiało możecie zastąpić ją kurkumą w proszku dostępną niemal w każdym sklepie spożywczym. Obojętnie jakiej użyjecie, ważne jest, żeby używać jej w towarzystwie pieprzu, który aktywuje działanie kurkuminy. To ona odpowiedzialna jest za to całe dobroczynne działanie kurkumy.

Moja mikstura z kurkumą na zdrowie zawiera też inne super-składniki.

Świeży imbir rozgrzewa, poprawia trawienie, działa rozkurczowo,  przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Ten suszony, według TMC (Tradycyjnej Medycyny Chińskiej) ma nieco inne właściwości, działa bardziej osuszająco, dlatego w tym naparze zależy nam bardziej na korzeniu.

W mojej miksturze znajdziesz też cynamon cejloński, goździki i kardamon. Oprócz tego, że nadają one smak i aromat, wzmacniają działanie prozdrowotne mojego naparu. Między innymi działają przeciwbólowo, pomagają przy przeziębieniach i problemach żołądkowych.

Oczywiście we wszystkim należy zachować umiar i ostrożność.

Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią albo cierpisz na przewlekłe choroby i dolegliwości (np. wrzody, problemy z woreczkiem żółciowym, nadkwasotę, problemy z krążeniem i krzepliwością krwi) powinieneś upewnić się, czy taki napar jest dla Ciebie. Najlepiej skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.

Napar z kurkumy, imbiru i rozgrzewających przypraw.

MIKSTURA Z KURKUMĄ I IMBIREM NA ZDROWIE

Kasia Piękną mamy jesień tej wiosny…Nadal musimy dbać o swoją odporność, bo pogoda jest zdradliwa. Ja w okresie jesienno-zimowym regularnie piję moją miksturę z kurkumą , dzięki czemu choróbska mi nie… NAPOJE Mikstura z kurkumą na zdrowie European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 2 kubki Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

ok 3 szkl. wody
5 cm kawałek korzenia imbiru (ok. 6 plastrów)
3 cm kłącza kurkumy
½ łyżeczki kurkumy mielonej
6-8 goździków
4 kapsułki kardamonu
szczypta cynamonu cejlońskiego
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu lub pieprzu cayenne
ok. 1 łyżki miodu (lub innego słodu do smaku) - pomiń na diecie "low FODMAP"
sok z ¼-1/2 cytryny
1 łyżeczka masła ghee (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej wodę – ilość najlepiej odmierzyć wielkością kubka, z którego będziemy pić napar. W tym wypadku na 2 osoby wlewamy 3 kubki wody.
  2. Dodaj pokrojony w plastry imbir i kłącze kurkumy. Można je obrać, ale nie trzeba.
  3. Dodaj pozostałe przyprawy, masło i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień. Napar gotuj na wolnym ogniu ok. 10 min.
  4. Gdy mikstura będzie gotowa odstaw ją do lekkiego ostygnięcia, a następnie dodaj miód oraz sok z cytryny – ilość dostosuj do twoich preferencji.
  5. Napar odcedź, przelewając go do 2 kubków przez sitko. Koniecznie wypij ciepły.

Wskazówki

  1. Jeśli nie masz dostępu do kłącza kurkumy, dodaj nieco większą ilość przyprawy w proszku.
  2. Jeśli nie masz cynamonu cejlońskiego to lepiej pomiń ten dodatek. Zwykły cynamon Cassia sprzedawany najczęściej w sklepach spożywczych ma o wiele więcej kumaryn, których nadmiar może być toksyczny dla organizmu.
  3. Masło klarowane (ghee) możesz zastąpić olejem kokosowym lub zupełnie pominąć.
  4. Jeśli jesteś na diecie "low FODMAP", masz problem z trawieniem fruktozy lub chcesz przygotować wegańską wersje naparu, to miód możesz zastąpić innym płynnym słodem. Pamiętaj jednak, że odgrywa on tu znacząca rolę jeśli chodzi o właściwości lecznicze.

zobacz również

Zostaw komentarz