Zielona lemoniada szpinakowo-pietruszkowa

napisany przez Kasia 19 czerwca 2017
zielona lemoniada szpinakowo-pietruszkowa

Przed nami kilka upalnych dni, więc zanim temperatura zacznie znowu pikować w dół i w ruch pójdą znowu ciepłe herbaty i kawy, zróbcie sobie orzeźwiającą zieloną lemoniadę.

W lato uwielbiam kombinować i tworzyć nieskończenie wiele wariacji na temat lemoniady albo domowej wody smakowej. Miksuję owocowe soki z zieleniną, a do wody wrzucam orzeźwiające owoce, ogórki lub aromatyczne zioła. Uwielbiam ich smak oraz to, że są takie zdrowe. Bez cukru i innych chemicznych dodatków, konserwantów i barwników. Są też lżej strawne dla tych, których jelita nie radzą sobie dobrze z dużą ilością zmiksowanej surowizny w popularnych teraz smoothies. Moje lekkie lemoniady i wody smakowe pięknie wyglądają, poprawiają nastrój i przyjemnie chłodzą.

I choć robię nieskończenie wiele kombinacji chłodzących napojów, zawsze wracam do mojej zielonej lemoniady z dodatkiem szpinaku i pietruszki.

Sączę ją sobie na tarasowym leżaczku, zabieram do pracy albo na spotkanie w ogrodzie i grillowanie. Smakuje wszystkim, nawet przeciwnikom pietruszki i dziwacznych, zielonych, zdrowym koktajli.

Jeśli chcecie się schłodzić, a przy okazji zrobić dla swojego ciałka coś dobrego, to zmiksujcie zieloną lemoniadę pietruszkowo-szpinakową. Jest lekko słodka od soku jabłkowego, przyjemnie kwaśna od soczystych cytryn, orzeźwiająca od świeżej mięty i naładowana żelazem z zieleniny. Zielona lemoniada to też moc chlorofilu nazywanego „zieloną krwią”, który, według mądrzejszych ode mnie, ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Ciekawym nowych smaków podpowiem, że taka zielona lemoniada może być też podstawą dobrego drinka i będzie ciekawą odmianą dla słodkich koktajli na imprezie. Ale to temat na oddzielny wpis…

Zatem nie ma na co czekać, cieszcie się pogodą i popijajcie zieloną lemoniadę. Orzeźwienie gwarantowane!

zielona lemoniada szpinakowo-pietruszkowa

ZIELONA LEMONIADA SZPINAKOWO-PIETRUSZKOWA

Kasia Przed nami kilka upalnych dni, więc zanim temperatura zacznie znowu pikować w dół i w ruch pójdą znowu ciepłe herbaty i kawy, zróbcie sobie orzeźwiającą zieloną lemoniadę. W lato uwielbiam… NAPOJE Zielona lemoniada szpinakowo-pietruszkowa European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok 1 l Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

garść świeżego szpinaku
½ szkl. posiekanej natki pietruszki
3 gałązki mięty
1 cytryna
2-2 ½ szkl. soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego, nie z koncentratu lub świeżo wyciskanego)
2- 2 ½ szkl. wody
1 łyżka syropu klonowego/miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Przygotuj naczynie do miksowania. U mnie jest to blender kielichowy. Umyj szpinak i pietruszkę, a cytrynę sparz i wyszoruj.
  2. Natkę pietruszki posiekaj z grubsza i wrzuć wraz ze szpinakiem do blendera. Wlej wyciśnięty sok z cytryny oraz połowę ilości soku i wody. Zacznij miksować i po pewnym czasie dodaj pozostałą ilość płynów.
  3. Spróbuj. Jeśli lemoniada jest za mało słodka dodaj albo wybrany płynny słód albo więcej soku jabłkowego. Jeśli jest za mało kwaśna, dodaj więcej soku z cytryny.
  4. Do szklanek lub dzbanka wrzuć kostki lodu i nalej lemoniady. Ciesz się smakiem i orzeźwieniem.

Wskazówki

  1. Jeśli trafiła Ci się mało soczysta cytryna, to możliwe, że będziesz potrzebował dodatkową sztukę.
  2. Jeśli masz dobry blender i mało czasu, nie baw się w siekanie natki, tylko wrzucaj do blendera od razu pęk zieleniny. Powinno dobrze się zmiksować. Możesz ewentualnie usunąć twardsze łodygi.
  3. Do lemoniady używam najczęściej świeżej, przefiltrowanej wody, ale świetnie smakuje też z lekko gazowaną, wysoko zmineralizowaną np. Muszynianką.
  4. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to uważaj na sok jabłkowy. Dostosuj jego ilość do swoich możliwość lub nie wypijaj dzbanka lemoniady na raz 😉 Możesz również użyć wybranego słodu zamiast soku, jeśli jesteś w fazie eliminacyjnej.

zobacz również

Zostaw komentarz