Lato, jak żadna inna pora roku kusi nas by sięgać po zimne napoje, często te słodkie i niezdrowe. Jednak przygotowanie domowej wody smakowej, lemoniady czy mrożonej herbaty jest banalnie proste. Do tego własnej roboty napoje są po prostu zdrowsze i dużo smaczniejsze! Dziś zobaczcie jak przygotowuję moją ulubioną domową mrożoną herbatę z lawendą, idealną na letni upały.
Jeśli śledzicie mnie na Instagramie, to na pewno zauważyliście, ze lubię kombinować z różnymi smakami mrożonej herbaty. Lubię parzyć ją z dodatkiem różnych ziół i przypraw, tak żeby mi się nie nudziła. Kilka z tych kombinacji pojawia się u mnie częściej i właśnie jedną z nich jest mrożona herbata z lawendą. Warto ją wypróbować nawet, jeśli nie przepadacie za typową „iced tea”, a jeśli wolicie inne smaki, to zerknijcie na moją lemoniadę szpinakowo-pietruszkową lub przepyszną, kremową, bananową latte.
Domowa mrożona herbata z lawendą i rumiankiem jest pycha!
Przyrządzam ją na bazie zielonej herbaty, więc jest lekka i delikatna w smaku. Lawenda dodaje jej ciekawego aromatu. Gdy pierwszy raz ją zrobiłam, nitki nie wiedział, co nadaje tego smaku, ale wszyscy mówili, że jest pyszne. Lawenda nie tylko pięknie pachnie, ale ma też sporo właściwości zdrowotnych. Uspokaja, łagodzi skutki stresu i bóle głowy oraz wspomaga układ trawienny.
Napar wzbogaciłam jeszcze suszonymi kwiatami rumianku, które obłędnie pachną słodkim miodem i odrobiną soku z cytryny, który przełamuje nieco smak herbaty i wspaniale orzeźwia. Warto wspomnieć, że rumianek to również popularna roślina lecznicza, która wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i rozkurczowe.
Smak, aromat i słodycz bez cukru
Domowa mrożona herbata może się obejść bez cukru i nadal być smaczna. Ja dodaję do niej tłoczonego soku jabłkowego i dla mnie jest już wystraczająco słodka i orzeźwiająca. Jednak, jeśli ktoś lubi słodsze napoje, może dodać do niej nieco miodu lub innego wybranego słodu lub słodzika.
Gotową herbatę podawajcie koniecznie z dużą ilością lodu, plasterkiem cytryny i listkami mięty. Taka nie tylko lepiej smakuje, ale też pięknie wygląda.

Składniki
2 – 2 ½ łyżeczki zielonej herbaty
1 ½ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
1 łyżeczka suszonych kwiatów rumianku
1 l gorącej wody
2/3 szkl. tłoczonego soku jabłkowego
sok z ¼ cytryny (około 1 łyżki)
1 łyżka dowolnego słodu – opcjonalnie
Do podania: kostki lodu, listki mięty lub melisy, plasterki cytryny
Przygotowanie
- Do dzbanka, w którym przygotujesz napar wsyp herbatę, lawendę i rumianek. Najlepiej użyj takiego, który posiada sitko do odsączenia fusów lub użyj specjalnego zaparzacza. Zalej mieszankę gorąca, ale już niewrzącą wodą, dzięki temu zielona herbata będzie delikatniejsza w smaku. Odstaw do zaparzenia na jakieś 10-15 min, a następnie oddziel napar od fusów i pozostaw do ostygnięcia.
- Wystudzony napar przelej do dzbanka. Możesz tez użyć lekko ciepłego naparu i dolać do niego nieco zimnej wody. Do herbaty wlej sok jabłkowy i wyciśnij kawałek cytryny. Spróbuj i ewentualnie dodaj łyżkę wybranego słodu lub więcej soku z cytryny.
- Herbatę podawaj z lodem, plasterkiem cytryny i listkami mięty.
Wskazówki
- Do przygotowania naparu możesz użyć dowolnej, lubianej przez Ciebie zielonej herbaty. Ja najczęściej używam herbaty gunpowder w różnych wersjach smakowych np. z pigwą, cytrynową, grejpfrutową.
- Suszoną lawendę i rumianek możesz kupić w niektórych aptekach, sklepach zielarskich lub przez internet. Zioła kosztują grosze, a starczą na dużo pysznych napojów lub jako dodatki do deserów.