Lemoniada melonowa z bazylią i miętą

napisany przez Kasia 28 sierpnia 2019
Lemoniada melonowa z bazylią i miętą

W tym roku pogoda na koniec wakacji postanowiła nas naprawdę rozpieścić i ogrzać chyba na wszystkie kolejne miesiące zimna i pluchy. Mamy ponad 30 stopni za oknem, więc na bloga wjeżdża spontaniczny przepis na ochłodę tych ostatnich upalnych dni lata. Lemoniada melonowa aromatyzowana świeżymi zioła, bazylią i miętą, jest pyszna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa. Jeśli wybierzecie słodki i bardzo dojrzały owoc, to może nawet obejdziecie się bez jej dosładzania. Blendery w dłoń i do dzieła!

Moja lemoniada melonowa powstała zupełnie przypadkiem i nie jest planowanym przepisem, ale jak widać takie są najlepsze. Po przyjeździe z wakacji okazało się, że temperatury w Polsce nie są niższe niż na wybrzeżach Portugalii, więc jak zwykle postanowiłam zaopatrzyć nas w chłodzące, domowe napoje.

Właściwie to miałam przygotować nam naszą ulubioną lemoniadę ananasową z rozmarynem, ale okazało się, że ananas, który kupiliśmy nie nadawał się do niczego. Był suchy, niedojrzały i bez smaku. Jak kupić dobrego ananasa również dowiecie się w przepisie na ową ananasową lemoniadę.

Ale w zanadrzu czekał piękny, pachnący miodem, dojrzały melon. Mój ulubiony odmiany Galia, z żółtą, żyłkowaną, chropowatą skórką i słodkim, soczystym miąższem o zielonkawym zabarwieniu. Postanowiłam więc go wykorzystać i tak przy okazji powstał przepis na nową, orzeźwiającą , domową i zdrową lemoniadę melonową. Idealną na ostatnie podrygi lata.

Jeśli kupicie odpowiednio dojrzałego, słodkiego i aromatycznego melona, to lemoniada wyjdzie naprawdę pyszna i nie będziecie musieli jej zbyt mocno dosładzać. Ja użyłam do niej pół na pół miodu (którego aromat super pasuje do melona) i erytrytolu.

Lemoniada melonowa z bazylią i miętą

Dodatek świeżych ziół sprawi, ze lemoniada melonowa będzie ciekawa w smaku i naprawdę orzeźwiająca.

Jeśli boicie się takich aromatów, to dodawajcie zioła stopniowo, do uzyskania smaku, który wam pasuje. Zamiast bazylii możecie ewentualnie dodać listki melisy, które cudownie podkręcą cytrusowy aromat lemoniady.

Lemoniada melonowa nie będzie lemoniadą bez dodatku cytryny. Nie żałujcie jej soku.

W zależności od tego jak soczysty trafi wam się owoc, możecie potrzebować mniej lub więcej sztuk do wyciśnięcia. Miejcie zawsze dodatkową cytrynę w zanadrzu, a jak chcecie zaszaleć do sok z połowy limonki również doda dodatkowego aromatu.

Mam nadzieję, ze zachęciłam was do spróbowania tej nietuzinkowej wersji cytrynowego napoju.

Lemoniada melonowa, szpinakowo-pietruszkowa, czy ananasowa z rozmarynem? Którą wybieracie? 🙂

Lemoniada melonowa z bazylią i miętą

LEMONIADA MELONOWA Z BAZYLIĄ I MIĘTĄ

Kasia W tym roku pogoda na koniec wakacji postanowiła nas naprawdę rozpieścić i ogrzać chyba na wszystkie kolejne miesiące zimna i pluchy. Mamy ponad 30 stopni za oknem, więc na bloga… NAPOJE lemoniada European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 800 ml lemoniady Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 350-400 g obranego, dojrzałego melona Galia (niecała ½ średniej sztuki)
  • 1 ½-2 szkl. letniej lub zimnej wody (może być gazowana)
  • 85 ml soku z cytryny (ok. 1/3 szkl., z ok. 1- 1½ cytryny)
  • sok z ½ limonki – opcjonalnie
  • 2 gałązki bazylii (same listki)
  • 3-4 gałązki mięty (same listki)
  • 2 łyżki miodu/erytrytolu (w zależności od słodkości melona, dieta „low FODMAP” – patrz WSKAZÓWKI)

DO PODANIA:

kostki lodu, listki mięty, plasterki cytryny lub melona

Przygotowanie

  1. Melona umyj i przekrój na pół. Wydrąż pestki łyżką, a następnie miąższ z jednej połówki oddziel od skórki. Możesz zrobić to łyżką lub odkroić skórkę nożem. Pozostałą część przechowuj w lodówce. Możesz ją wykorzystać np. do sałatki z melonem.
  2. Melona pokrój na kawałki i wrzuć do naczynia blendera. Ja użyłam kielichowego. Dodaj na początek 1 ½ szkl. wody, sok z cytryny oraz listki bazylii i mięty. Zmiksuj całość na gładki płyn bez grudek i kawałków liści.
  3. Spróbuj i dodaj optymalną dla ciebie ilość słodu. Opcjonalnie wyciśnij sok z połowy limonki lub dodaj więcej cytryny, jeszcze kilka listków mięty lub pozostałą ¼ szkl. wody. Ponownie zmiksuj całość i spróbuj, czy lemoniada jest wystarczająco słodka.
  4. Szklanki wypełnij kostkami lodu. Możesz dorzucić do nich plasterki melona, cytryny lub listki mięty. Rozlej lemoniadę do szklanek i pij od razu dla orzeźwienia.
  5. Jeśli chcesz możesz przelać lemoniadę do dzbanka i schłodzić całość w lodówce, ale przed podaniem ponownie zamieszaj napój, bo może się rozwarstwić.

Wskazówki

  1. Do lemoniady najlepiej użyć jak najbardziej dojrzałego, słodkiego i soczystego melona. Wtedy lemoniada będzie najsmaczniejsza, aromatyczna i nie będzie wymagała większego dosładzania.
  2. Do lemoniady możecie użyć innej odmiany melona, którą lubicie, jednak kolor i wygląd uzyskanego napoju może się wtedy różnić od mojej wersji.
  3. Obranego i pokrojonego melona przygotowanego do lemoniady można wcześniej schłodzić w lodówce, wtedy lemoniada będzie od razu bardziej orzeźwiająca.
  4. Zamiast bazylii do lemoniady możesz użyć melisy lub ją pominąć i wykorzystać samą miętę. Zioła możesz dodawać stopniowo i sprawdzać, czy smak jest dla ciebie odpowiedni.
  5. Na diecie „low FODMAP” użyj dozwolonego słodzidła np. syropu klonowego i przypilnuj dozwolonej porcji melona lub ilości wypitej lemoniady.

 

zobacz również

Zostaw komentarz