Dla odmiany od słodkości i wypieków, mam dla was coś orzeźwiającego, lekkiego i pysznego na te upalne dni. Przed nami sierpień. Mam nadzieję, że będzie piękny, ciepły i słoneczny, żeby naładować baterie na kolejne miesiące. A na ciepłe, letnie dni przyda się przepis na orzeźwiającego, zdrowego drinka umilającego relaks w plenerze, spotkania w gronie znajomych czy czytanie książki na leżaku. W tej roli przed wami lemoniada ananasowa z rozmarynem. Zaskakująco aromatyczna, pyszna i słodka, a bez dodatku cukru. Zakochacie się w niej!
Lemoniadę można przygotować na wiele sposobów. Cytrynowa bazę można podkręcić dodatkiem różnych owoców i ziół i tworzyć wiele kombinacji. Dość długo chodził mi po głowie pomysł na połączenie ananasa z rozmarynem w pysznej lemoniadzie ananasowej.
To połączenie smaków wykorzystałam już w pysznym bezglutenowym i wegańskim cieście z ananasem i rabarbarem. Dodatek cytryny i świeżych ziół, bazylii i rozmarynu, sprawdził się tam genialnie.
I choć rozmaryn kojarzy się nam zazwyczaj z ciepłymi i cięższymi daniami, to jego świeże gałązki mają sporo orzeźwiającego aromatu, który wspaniale współgra z cytrusami i owocowymi nutami.
Lemoniada ananasowa z dodatkiem rozmarynowego naparu ma również właściwości zdrowotne. Dzięki zawartym w nim olejkom i flawonoidom działa korzystnie na układ trawienny, nerwowy i oddechowy. Wykazuje tez działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Oczywiście pijąc lemoniadę nie musimy się tym kierować i o tym pamiętać, po prostu cieszmy się smakiem 🙂
Lemoniada ananasowa z rozmarynem jest mocno orzeźwiająca dzięki sokom wyciśniętym z cytryny i limonki. Moc smaku i słodyczy daje sam ananas. Jeśli kupimy odpowiedni owoc, to nie będziemy musieli niczym dosładzać naszego napoju. Dlatego, żeby lemoniada ananasowa się udała ważne jest, żeby ananas był bardzo dojrzały i słodki.
Dojrzałego ananasa poznacie w sklepie po kolorze – musi być bardziej pomarańczowo/brązowo – zielony niż żółto-zielony, musi pachnieć ananasem i być delikatnie miękki, nie twardy jak skała. Gdy wyciągniecie z łatwością najmniejszy listek z jego środka, to znak, że powinien być dobry. Jego liście powinny być proporcjonalne do owocu, mogą być lekko suche na końcach.
Często w sklepie jednak trafiają się ananasy twarde, zielone i mało aromatyczne. Wówczas po zakupieniu ananasa zostawcie go w domu na 2-3 dni zanim go zjecie. Przechowywany w cieple ananas staje się słodszy, soczystszy i nabiera pięknego żółtego koloru. Nie wolno tylko przesadzić i zostawić ananasa na zbyt długo, wtedy może się zepsuć i nici z bezalkoholowej lemoniady 😉
Lemoniada ananasowa z rozmarynem to jeden z moich ulubionych orzeźwiających napojów na upały. Smakuje wyśmienicie, pięknie się prezentuje i na pewno umili wam wakacyjny czas.
Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI
- 3 duże gałązki rozmarynu
- 1 szkl. (250 ml) wrzątku
- 350-400 g dojrzałego, słodkiego ananasa (waga po obraniu i wycięciu twardych części, ok. 3 grube plastry)
- 1/3 szkl. (80-90 ml) soku z cytryny (sok z 1-2 cytryn)
- sok z ½ limonki – opcjonalnie
- 1 szkl. wody
- 1 łyżka miodu lub innego płynnego słodu lub erytrytolu – opcjonalnie, w zależności od słodkości ananasa (na diecie „low FODMAP” użyj cukru, stewi lub syropu klonowego)
DO PODANIA:
- kostki lodu
- gałązki rozmarynu,
- kawałki ananasa
- plasterki cytryny lub limonki
PRZYGOTOWANIE
- Gałązki rozmarynu włóż do dużego kubka i zalej 1 szkl. wrzącej wody. Łyżką ugnieć gałązki tak, aby gorąca woda całkowicie je pokryła. Jeśli trzeba dolej troszkę więcej wrzątku. Kubek przykryj talerzykiem i odstaw do zaparzenia na 15 min, a następnie lekkiego przestudzenia.
- Ananasa umyj, obierz i pokrój na plastry, a następnie na mniejsze kawałki, pozbywając się twardego środka. Odmierz potrzebną ilość i przełóż do naczynia blendera kielichowego (możesz również posłużyć się blenderem ręcznym). Resztę odłóż np. do dekoracji.
- Wyciśnij sok z 1 lub 2 cytryn, aby uzyskać około 1/3 szkl. Jeśli chcesz, wyciśnij również sok z ½ limonki dla dodatkowego smaku i aromatu.
- Do ananasa dodaj sok z cytryny oraz 1 szkl. chłodnej wody i zmiksuj całość na płynny, idealnie gładki koktajl, bez grudek.
- Następnie dodaj przestudzony napar z rozmarynu i ponownie wszystko zmiksuj. Spróbuj i jeśli trzeba dodaj więcej soku z cytryny, wody lub łyżkę ulubionego słodu. Ja nie dosładzałam, bo mój ananas był bardzo dojrzały i słodki.
- Do szklanek włóż kostki lodu, kawałki ananasa lub plasterek cytryny lub limonki. Zalej wszystko gotową lemoniadą i dołóż gałązkę rozmarynu. Podawaj od razu.
- Jeśli chcesz, lemoniadę możesz dodatkowo schłodzić w lodówce przed podaniem i rozlaniem jej do szklanek. Wówczas po schłodzeniu wyjmij ją i ponownie zmiksuj lub przemieszaj, bo płyn może się rozwarstwić.
3 komentarze
Aż chce się sięgnąć przez ekran…
Pyyyszna
Dziękuję! Cieszę się, że smakowała! 🙂