Lemoniada ananasowa z rozmarynem (bez cukru)

napisany przez Kasia 1 sierpnia 2019
Lemoniada ananasowa z rozmarynem

Dla odmiany od słodkości i wypieków, mam dla was coś orzeźwiającego, lekkiego i pysznego na te upalne dni. Przed nami sierpień. Mam nadzieję, że będzie piękny, ciepły i słoneczny, żeby naładować baterie na kolejne miesiące. A na ciepłe, letnie dni przyda się przepis na orzeźwiającego, zdrowego drinka umilającego relaks w plenerze, spotkania w gronie znajomych czy czytanie książki na leżaku. W tej roli przed wami lemoniada ananasowa z rozmarynem. Zaskakująco aromatyczna, pyszna i słodka, a bez dodatku cukru. Zakochacie się w niej!

Lemoniadę można przygotować na wiele sposobów. Cytrynowa bazę można podkręcić dodatkiem różnych owoców i ziół i tworzyć wiele kombinacji. Dość długo chodził mi po głowie pomysł na połączenie ananasa z rozmarynem w pysznej lemoniadzie ananasowej.

To połączenie smaków wykorzystałam już w pysznym bezglutenowym i wegańskim cieście z ananasem i rabarbarem. Dodatek cytryny i  świeżych ziół, bazylii i rozmarynu, sprawdził się tam genialnie.

I choć rozmaryn kojarzy się nam zazwyczaj z ciepłymi i cięższymi daniami, to jego świeże gałązki mają sporo orzeźwiającego aromatu, który wspaniale współgra z cytrusami i owocowymi nutami.

Lemoniada ananasowa z dodatkiem rozmarynowego naparu ma również właściwości zdrowotne. Dzięki zawartym w nim olejkom i flawonoidom działa korzystnie na układ trawienny, nerwowy i oddechowy. Wykazuje tez działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Oczywiście pijąc lemoniadę nie musimy się tym kierować i o tym pamiętać, po prostu cieszmy się smakiem 🙂

Lemoniada ananasowa z rozmarynem, bez cukru

Lemoniada ananasowa z rozmarynem jest mocno orzeźwiająca dzięki sokom wyciśniętym z cytryny i limonki. Moc smaku i słodyczy daje sam ananas. Jeśli kupimy odpowiedni owoc, to nie będziemy musieli niczym dosładzać naszego napoju. Dlatego, żeby lemoniada ananasowa się udała ważne jest, żeby ananas był bardzo dojrzały i słodki.

Dojrzałego ananasa poznacie w sklepie po kolorze – musi być bardziej pomarańczowo/brązowo – zielony niż żółto-zielony, musi pachnieć ananasem i być delikatnie miękki, nie twardy jak skała. Gdy wyciągniecie z łatwością najmniejszy listek z jego środka, to znak, że powinien być dobry. Jego liście powinny być proporcjonalne do owocu, mogą być lekko suche na końcach.

Często w sklepie jednak trafiają się ananasy twarde, zielone i mało aromatyczne. Wówczas po zakupieniu ananasa  zostawcie go w domu na 2-3 dni zanim go zjecie. Przechowywany w cieple ananas staje się słodszy, soczystszy i nabiera pięknego żółtego koloru. Nie wolno tylko przesadzić i zostawić ananasa na zbyt długo, wtedy może się zepsuć i nici z bezalkoholowej lemoniady 😉

Lemoniada ananasowa z rozmarynem to jeden z moich ulubionych orzeźwiających napojów na upały. Smakuje wyśmienicie, pięknie się prezentuje i na pewno umili wam wakacyjny czas.

Koniecznie spróbujcie!

Lemoniada ananasowa z rozmarynem

LEMONIADA ANANASOWA Z ROZMARYNEM

Kasia Dla odmiany od słodkości i wypieków, mam dla was coś orzeźwiającego, lekkiego i pysznego na te upalne dni. Przed nami sierpień. Mam nadzieję, że będzie piękny, ciepły i słoneczny, żeby… NAPOJE lemoniada European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 1,3 l lemoniady Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 3 duże gałązki rozmarynu
  • 1 szkl. (250 ml) wrzątku
  • 350-400 g dojrzałego, słodkiego ananasa (waga po obraniu i wycięciu twardych części, ok. 3 grube plastry)
  • 1/3 szkl. (80-90 ml) soku z cytryny (sok z 1-2 cytryn)
  • sok z ½ limonki – opcjonalnie
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka miodu lub innego płynnego słodu lub erytrytolu – opcjonalnie, w zależności od słodkości ananasa (na diecie „low FODMAP” użyj cukru, stewi lub syropu klonowego)

DO PODANIA:

  • kostki lodu
  • gałązki rozmarynu,
  • kawałki ananasa
  • plasterki cytryny lub limonki

Przygotowanie

  1. Gałązki rozmarynu włóż do dużego kubka i zalej 1 szkl. wrzącej wody. Łyżką ugnieć gałązki tak, aby gorąca woda całkowicie je pokryła. Jeśli trzeba dolej troszkę więcej wrzątku. Kubek przykryj talerzykiem i odstaw do zaparzenia na 15 min, a następnie lekkiego przestudzenia.
  2. Ananasa umyj, obierz i pokrój na plastry, a następnie na mniejsze kawałki, pozbywając się twardego środka. Odmierz potrzebną ilość i przełóż do naczynia blendera kielichowego (możesz również posłużyć się blenderem ręcznym). Resztę odłóż np. do dekoracji.
  3. Wyciśnij sok z 1 lub 2 cytryn, aby uzyskać około 1/3 szkl. Jeśli chcesz, wyciśnij również sok z ½ limonki dla dodatkowego smaku i aromatu.
  4. Do ananasa dodaj sok z cytryny oraz 1 szkl. chłodnej wody i zmiksuj całość na płynny, idealnie gładki koktajl, bez grudek.
  5. Następnie dodaj przestudzony napar z rozmarynu i ponownie wszystko zmiksuj. Spróbuj i jeśli trzeba dodaj więcej soku z cytryny, wody lub łyżkę ulubionego słodu. Ja nie dosładzałam, bo mój ananas był bardzo dojrzały i słodki.
  6. Do szklanek włóż kostki lodu, kawałki ananasa lub plasterek cytryny lub limonki. Zalej wszystko gotową lemoniadą i dołóż gałązkę rozmarynu. Podawaj od razu.
  7. Jeśli chcesz, lemoniadę możesz dodatkowo schłodzić w lodówce przed podaniem i rozlaniem jej do szklanek. Wówczas po schłodzeniu wyjmij ją i ponownie zmiksuj lub przemieszaj, bo płyn może się rozwarstwić.

zobacz również

3 komentarze

Marzynia Mamcia 17 czerwca 2020 - 11:50

Aż chce się sięgnąć przez ekran…

Odpowiedz
Majka 18 sierpnia 2020 - 16:34

Pyyyszna

Odpowiedz
Kasia 18 sierpnia 2020 - 16:46

Dziękuję! Cieszę się, że smakowała! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz