Cytrynowo-rozmarynowe ciasto z rabarbarem (wegańskie)

autor Kasia
Cytrynowo-rozmarynowe ciasto z rabarbarem i ananasem , bez glutenu, jajek i mleka

Sezon na rabarbar w pełni, więc po prostu trzeba upiec „coś rabarbarowego”.

Postawiłam na ciacho i pokombinowałam z dodatkami, czego efektem jest przepis na ciasto z rabarbarem i ananasem z cytrynową nutą. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Mega aromatyczne dzięki świeżym ziołom. Nie bójcie się dodawać do deserów przypraw i ziół, które do tej pory nie kojarzyły się wam ze słodkimi wypiekami. Otwierając się na niestandardowe połączenia i smaki, można stworzyć naprawdę ciekawe dania. Rozmaryn, melisa i bazylia świetnie podkreślają orzeźwiającą, cytrynową nutę ciasta i świetnie łączą się z kwaskowym rabarbarem i słodkim, dojrzałym, egzotycznym ananasem.

Mój przepis na ciasto z rabarbarem powstał w okresie, gdy nie spożywałam jajek, więc jest całkowicie wegańskie i bezglutenowe.

Poza tym użyłam do niego owoców i mąk „low FODMAP”, więc jeśli podmienicie mleko sojowe na inne, które możecie spożywać, będzie to idealne ciasto dla każdego, nie tylko dla „drażliwców”.

 

Cytrynowo-rozmarynowe ciasto z rabarbarem i ananasem , bez glutenu, jajek i mleka

CYTRYNOWO-ROZMARYNOWE CIASTO Z RABARBAREM I ANANASEM

Wielkość porcji: ok. 8 porcji, forma o śr. 29 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/ gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 bardzo dojrzały, średni lub duży banan
2 łyżki syropu klonowego lub szczypta czystej stewii (to około 1/3 szkl. cukru/ksylitolu)
½ szkl. jogurtu sojowego (można zastąpić zwykłym)
1 szkl. mleka sojowego
1/3 szkl. oleju + do posmarowania foremki
2-3 łyżki octu jabłkowego
sok z ¼ cytryny + otarta skórka
mała gałązka rozmarynu
kilka listków świeżej bazylii
kilka listków świeżej melisy
1 łyżeczka łusek babki płesznik
1/3 szkl. mąki jaglanej
2/3 szkl. mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 średnia łodyga rabarbaru + 1 łyżka cukru kokosowego/ brązowego
2 plastry świeżego, dojrzałego ananasa (grubość ok. 1,5 cm)
wanilia sproszkowana/ pasta waniliowa/ esencja waniliowa
mąka kukurydziana/ kaszka kukurydziana/ bułka tarta bezglutenowa
płatki migdałów - do posypania

PRZYGOTOWANIE

  1. Mleko sojowe zalej octem i odstaw do zgęstnienia.
  2. Rabarbar posiekaj w 1 centymetrowe plastry i posyp cukrem. Plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki ok. 1 cm).
  3. Banan rozgnieć widelcem na gładką papkę lub zblenduj.
  4. W misce wymieszaj banana, syrop klonowy, jogurt, mleko sojowe, olej, sok i skórkę z cytryny. Dodaj wanilię oraz drobno posiekane świeże zioła.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąki, proszek, stewię/cukier, sodę i babkę płesznik.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę na ciasto posmaruj wybranym olejem i posyp mąką kukurydzianką/ kaszką lub bułką. Ja użyłam płaskiej, ceramicznej formy na tartę o średnicy 29 cm.
  7. Mieszankę mąk dodaj do płynnych składników i szybko wymieszaj – nie za długo. Ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany lub budyniu. W innym przypadku dodaj odrobinę mąki lub wody/mleka.
  8. Wylej ciasto do przygotowanej foremki i posyp rabarbarem i ananasem, wciśnij je lekko w ciasto. Posyp płatkami migdałów.
  9. Ciasto wstaw od razu do nagrzanego piekarnika i piecz ok 35 min. Ciasto ma się zrumienić, a owoce zmięknąć. Pokrój jak ostygnie.

WSKAZÓWKI

  1. Jeśli jesz nabiał możesz jogurt roślinny zastąpić zwykłym.
  2. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to zamień mleko sojowe na zwykłe bez laktozy lub zamiast mleka daj więcej roślinnego jogurtu.
  3. Jeśli ciasto jest za luźne, dodaj nieco więcej dowolnej mąki bezglutenowej. Konsystencja zależy m.in. od gęstości jogurtu.
  4. Jeśli twój banan nie jest dość słodki i bardzo dojrzały, dodaj więcej syropu/stewii/cukru/ksylitolu. Ja używam czystej stewii w proszku, której 1 łyżeczka odpowiada 1 szklance cukru.
  5. Łuski babki płesznik możesz zastąpić mielonym siemieniem lnianym.
  6. Ciasto możesz spróbować upiec również w tortownicy lub innej foremce, ale wtedy czas pieczenia może się wydłużyć. Możesz też spróbować upiec ciasto wykładając formę papierem do pieczenia.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.  

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI. AKCEPTUJ

Polityka prywatności i plików cookies