Przepis na razowy chleb bezglutenowy dedykuję tym, co będąc na specjalnej diecie tęsknią za ciemnym, ciężkim i sycącym pieczywem, a niekoniecznie nadmuchanymi, białymi bułeczkami. Ja należę do jednych i drugich, więc zamiennie z moimi ulubionymi bezglutenowymi bułkami piekę ten oto pyszny razowiec.
Razowy chleb bezglutenowy, to modyfikacja przepisu na chleb pełnoziarnisty. Główne składniki pozostały te same, zamieniłam jedynie proporcje mąk i dodatki. Żeby wyszedł nam razowiec musimy zaopatrzyć się w ziarno teff, czyli miłkę abisyńską. Jeśli chcecie dowiedzieć się, co to jest teff i dlaczego warto go jeść, to zajrzyjcie do wpisu z przepisem na bezglutenowy chleb pełnoziarnisty. Warto postarać się o teff w każdej postaci: ziaren, mąki czy płatków i trochę z nim poeksperymentować. Można w ten sposób poznać nowe smaki, a przy okazji wzbogacić swoją bezglutenową dietę o zdrowe i wartościowe zboża.
Do tego przepisu wykorzystujemy całe ziarno teff, a nie gotową mąkę. Na ten składnik nie podam wam zamiennika 😉
Mąka teff świetnie sprawdza się w chlebach, szczególnie tych na zakwasie, ale to zmielone w domowych warunkach ziarna dadzą na efekt razowca w bezglutenowym chlebie. Wpadłam na to zupełnym przypadkiem, gdy stwierdziłam, że nie umiem ugotować teffu inaczej niż do konsystencji brei, więc postanowiłam go zmielić i wykorzystać jako mąkę. Z kupnej mąki teff korzystałam już wcześniej piekąc chleby, ale rezultat ze zmielonymi w domu ziarnami bardzo mnie zaskoczył.
Do chleba dodałam również otrębów jaglanych upolowanych w sklepie ze zdrową żywnością.
Możecie również użyć innych bezglutenowych np. łuski gryczanej, która jest łatwiej dostępna. Podobnie jak zmielony teff, otręby dodają ciężkości, ciemniejszej barwy i odpowiedniej konsystencji temu chlebkowi, w którym mają być wyczuwalne grubo zmielone ziarna jak w typowym chlebie z pełnego przemiału.
Razowy chleb bezglutenowy zrobiłam na drożdżach, ale testując już mąkę teff do zakwasu, jestem pewna, że smakowałby jeszcze lepiej na zakwasie, tak jak klasyczny razowiec. Ta opcja czeka jeszcze na opracowanie, a na razie możecie nabrać wprawy w prostszej wersji chleba pieczonego na drożdżach.
Razowy chleb bezglutenowy jest bardzo smaczny i dość neutralny w smaku, jak na tego typu wypiek. Ładnie się kroi i nie kruszy. Jeszcze na drugi, trzeci dzień można go jeść bez odgrzewania, czy przypiekania w tosterze. Jak typowy razowiec, przypadnie do gustu tym, którzy lubią ciemne pieczywo.
Kto tęskni za razowcem ręka w górę!