Szarlotka bezglutenowa z antonówkami (bez jajek i nabiału)

napisany przez Kasia 19 września 2019
Szrlotka bezglutenowa z antonówkami, wegańska

Jesień to jabłka, ciepłe ciacho pachnące cynamonem, herbatka i kocyk… Pisze tego posta w wyjątkowo paskudny i zimny dzień, a na osłodę czeka właśnie ona – szarlotka bezglutenowa  z antonówkami, bez jajek i nabiału z mleka krowiego. Ma pyszne, delikatne, lekko słodkie i mocno cynamonowe wnętrze z najlepszych polskich jabłek. Ukryłam je we wspaniałym cieście z dodatkiem mąki kokosowej i migdałowej. Tak wyszło mi jesienne ciasto idealne.

Na blogu już pojawiła się prosta jak drut szarlotka sypana ze śliwkami. Czas na nowe wyzwanie, czyli szarlotkę przygotowywaną tradycyjnie w kruchym cieście. Choć składniki na moje ciacho są mało tradycyjne, to cały wypiek przypomni wam najlepsze wspomnienia dzieciństwa. Szczególnie jeśli jesteście na diecie eliminacyjnej, to docenicie ten przepis.

Moja szarlotka bezglutenowa z antonówkami nie zawiera pszenicy, jajek i nabiału z mleka krowiego. Sprawdzi się jako deser dla alergików i osób na diecie wegańskiej.

Do ciasta dodałam nieco nabiału, ale tego roślinnego. Jest on coraz łatwiej dostępny w większych supermarketach. Możecie wykorzystać również domowe roślinne jogurty.  Jeśli jecie nabiał, to śmiało sięgnijcie po kwaśną śmietanę lub jogurt.

W moim cieście główne skrzypce gra mąka kokosowa i migdałowa. Dzięki nim ciasto jest zwarte, łatwo się lepi, a jednocześnie zachowuje kruchość i delikatność. Szarlotka bezglutenowa na takim cieście jest przepyszna!

Pamiętajcie jednak, że mąki kokosowej nie możecie zastąpić zmielonymi wiórkami! Gotowa kupna mąka ma zupełnie inne właściwości i smak. To produkt uboczny po produkcji mleka i oleju kokosowego, odtłuszczony i odwodniony. Taka mąka silnie chłonie wodę i zachowuje się zupełnie inaczej niż wiórki.

Mąka migdałowa to zazwyczaj zwykłe mielone, blanszowane migdały, więc jeśli nie masz jej w domu, sięgnij po młynek i zmiel w nim zwykłe płatki migdałów na mąkę. Jeśli masz alergię na migdały, sięgnij po inne mielone orzechy. Do tego ciasta najlepiej pasują włoskie lub laskowe.

Szrlotka bezglutenowa z antonówkami na kruchym cieście bez jajek i mleka

Antonówka moja miłość. Z niej powstają najlepsze szarlotki, musy i soki. Jak szarlotka bezglutenowa, to tylko z antonówkami!

Koniecznie kupcie jej więcej, na zapas. Zróbcie szarlotkę, a z reszty przygotujcie sobie słoiczki pysznego musu na czarną godzinę. Antonówki są dość kwaśne, więc ja dodałam do nich cukru kokosowego, dla karmelowego smaku i erytrytolu, żeby nieco odchudzić przepis 😉

Jeśli jednak nie znajdziecie u siebie tej odmiany jabłek, to sięgnijcie po inną, szarlotkową. Nada się szampion (champion) czy szara reneta. Ja lubię także jonagold lub galę, które są słodkie i nie trzeba ich tak dosładzać.

Szarlotka bezglutenowa z antonówkami nie może obejść się bez cynamonu, odrobiny goździków i wanilii.

Tą ostatnią dodałam zarówno do ciasta jak i jabłek, dzięki czemu szarlotka wyszła bardzo aromatyczna. Możecie doprawić ją jeszcze na wiele sposobów, za każdym razem inaczej. Ja dodaję często świeżo utłuczony kardamon, gałkę muszkatołową albo mielony imbir. Ciacho z takimi dodatkami obłędnie rozgrzewa w zimne jesienne lub zimowe wieczory.

Więcej chyba kusić nie będę, po prostu spróbujcie!

Szrlotka bezglutenowa z antonówkami, wegańska

SZARLOTKA BEZGLUTENOWA Z ANTONÓWKAMI (bez jajek i nabiału)

Kasia Jesień to jabłka, ciepłe ciacho pachnące cynamonem, herbatka i kocyk… Pisze tego posta w wyjątkowo paskudny i zimny dzień, a na osłodę czeka właśnie ona – szarlotka bezglutenowa  z antonówkami,… WYPIEKI SŁODKIE szarlotka bezglutenowa European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na tortownicę o śr. 21 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 1/3 szkl. (50 g) mąki kokosowej
  • 1/3 szkl. (45 g) mąki migdałowej
  • 2/3 szkl. (115 g) mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. (55 g) mąki jaglanej
  • 1/3 szkl. (45 g) skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki wanilii w proszku, pasty waniliowej, ziarenka z połowy laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 2 ½ łyżki bardzo ciepłej/gorącej wody
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej (u mnie pół na pół), ok. 80 g + do posmarowania foremki
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego lub sojowego
  • 1 łyżka wody lub napoju roślinnego

NADZIENIE:

  • 1-1,2 kg antonówek (waga przed obraniem)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonej wanilii, pasty waniliowej lub ziarenek z połowy laski wanilii
  • 2 ½ łyżki cukru kokosowego/ew. trzcinowego
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 ½ łyżki mąki ryżowej

1 szkl. - 250 ml, ½ szkl. - 125 ml, 1/3 szkl. – 85 ml., ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka – 5 ml

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Mielone siemię lniane wymieszaj z bardzo ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia, możesz je lekko ubić widelcem, żeby się napowietrzyło.
  2. W misce wymieszaj wszystkie mąki wraz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj wanilię, syrop klonowy, masło lub olej, jogurt roślinny, napęczniałe siemię i łyżkę wody. Zagnieć całość w jednolitą kulę ciasta. Jeśli wyszło zbyt suche dodaj odrobinę oleju lub wody. Jeśli zbyt mokre, możesz podsypać delikatnie dowolną mąką.
  3. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i nałóż obręcz. Boki foremki nasmaruj wybranym tłuszczem.
  4. Przygotowanym ciastem wylep spód i boki foremki do około 2/3-3/4 wysokości, na grubość około 3 mm. Pozostałą część ciasta (około 1/3 masy) uformuj w kulkę i razem z foremką włóż do lodówki do mocnego schłodzenia.
  5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Wsyp je do miski i wymieszaj z przyprawami: cynamonem, goździkami, wanilią, cukrem i erytrytolem. Na koniec dodaj mąkę ryżową, która pochłonie nadmiar soku z jabłek w trakcie pieczenia szarlotki.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Foremkę wyjmij z lodówki i wypełnij ją przygotowanymi jabłkami do wysokości, ciasta lub z małą górką. Schłodzoną resztkę ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach nad jabłkami i rozłóż równomiernie.
  8. Całość piecz w 180 stopniach z termoobiegiem, przez 45 min do 1 godz. 10 min, w zależności od jabłek. Po 15-20 min przykryj ciasto folią aluminiową, bo wierzch zacznie się za mocno przypiekać. Po 45-50 min sprawdź, czy jabłka zmiękły wbijając w środek ciasta nóż. Jeśli gładko wchodzi, to znaczy, że szarlotka jest gotowa. Jeśli napotykasz twardsze jabłka, to piecz ciasto jeszcze jakieś 15-20 min.
  9. Gotowe ciasto pozostaw w foremce do wystudzenia. Przechowuj pod przykryciem, w temperaturze pokojowej do 2-3 dni. Jeśli dłużej, to w lodówce.
  10. Jeśli chcesz, szarlotkę możesz podgrzać i podawać na ciepło np. z lodami lub roślinnym jogurtem.

Wskazówki

  1. Jeśli trafią ci się bardzo twarde jabłka, to możesz je ewentualnie wcześniej przesmażyć lub poddusić z cukrem, żeby lekko zmiękły, ale się nie rozpadły. Następnie połączyć z przyprawami i mąką, ostudzić nieco i dodać do ciasta.
  2. Zamiast antonówek, możesz użyć innych szarlotkowych jabłek (szara reneta, szampion). Najlepiej takich, które łatwo zmiękną podczas pieczenia. Jeżeli, użyjesz słodszej odmiany, możesz zmniejszyć ilość dodanego słodu.
  3. Cukier kokosowy czy erytrtyol możesz zastąpić innym sypkim słodem, którego używasz. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, możesz dodać go więcej. Jego ilość zależy też od rodzaju jabłek, których użyjesz.
  4. Zamiast skrobi kukurydzianej możesz użyć tapioki. Sprawdzi się również skrobia ziemniaczana (1/3 szkl., 60 g).
  5. Pamiętaj, że mąka kokosowa, to nie to samo, co zmielone wiórki kokosowe. Mąka kokosowa to odtłuszczony i odwodniony miąższ kokosa, bardzo silnie chłonie wodę i wpływa na konsystencję ciasta.
  6. Mąka migdałowa to zazwyczaj mielone blanszowane migdały. Możesz więc użyć np. zmielonych płatków migdałowych, jeśli nie masz gotowej mąki. Jeśli nie możesz spożywać migdałów, użyj innych mielonych orzechów np. włoskich czy laskowych.
  7. Jeśli jadasz nabiał, to jogurt roślinny możesz zastąpić zwykłym lub kwaśną śmietaną.

zobacz również

6 komentarzy

Aleksandra 19 września 2019 - 15:33

A czy mąkę migdałową można pominąć lub czymś zastąpić? Orzechy/migdały nie dla alergików 😉

Odpowiedz
Kasia 19 września 2019 - 16:49

Migdały są tu dość kluczowe jeśli chodzi o konsystencję ciasta… Jeśli nie możesz innych mielonych orzechów, to może spróbuj z większą ilością mąki kokosowej (może być potrzebna większa ilość płynu i ew. oleju, bo mąka kokosowa chłonie wodę jak szalona) lub ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, które są podobnie tłuste jak migdały, może zadziałają podobnie jak będą drobno zmiksowane. Daj znać koniecznie, jeśli poeksperymentujesz! 🙂

Odpowiedz
Aleksandra 19 września 2019 - 18:53

W kruszonce do dyniowej drożdżówki zastąpiłam migdały kokosem i wyszło nieźle 😉 Dam znać! Dzięki 🙂

Odpowiedz
Kasia 20 września 2019 - 10:19

Czekam na dobre wieści 🙂 Trzymam kciuki!

Odpowiedz
Aga 6 października 2019 - 00:01

A mąkę kokosową czym można zastąpić?

Odpowiedz
Kasia 7 października 2019 - 18:43

Niestety mąka kokosowa w tym przepisie jest niezbędna, nadaje odpowiedniej konsystencji i skleja ciasto. Musiałabym wymyślić zupełnie coś innego 😉

Odpowiedz

Zostaw komentarz