Mini mazurki kajmakowe bez glutenu i nabiału (wersja wegańska i z jajkiem)

napisany przez Kasia 22 marca 2021
Mini mazurki kajmakowe bez glutenu i nabiału

Gdy ostatnio podzieliłam się z wami przepisem na kajmak kokosowy, to wiedziałam, że grzechem byłoby go nie wykorzystać do przepisu na wielkanocnego mazurka. Postanowiłam w tym roku zrobić go w wersji mini i przygotowałam dla was urocze, idealne na dwa gryzy, mazurki kajmakowe bez glutenu i nabiału, a dodatkowo z opcją całkowicie wegańską – bez jajka. Wyszły obłędne! Idealne, kruche ciasto, dwie warstwy kajmakowego kremu i smakowita dekoracja. Będę do nich wracać nie tylko na Wielkanoc, a budyniowy krem kajmakowy na pewno wykorzystam jeszcze do jakiegoś ciasta – do czego i Was zachęcam.

Jeśli szukacie innych świątecznych przepisów, to zajrzyjcie do zakładki WIELKANOC na blogu. Znajdziecie tam kilka wspaniałych mazurków o zupełnie odmiennych smakach, w tym inną wariację na temat mazurka kajmakowego – w wersji z batatem i masłem orzechowym. Jest przepyszna i posmakuje każdemu. Znajdziecie tam też babki, makowce, „sernik” bez sera, roślinne paszteciki z selera i cudowny pasztet z boczniaków.


Mini mazurki kajmakowe bez glutenu i nabiału to przepyszna alternatywa dla dużego mazurka z tradycyjnym kajmakiem na śmietance. Połączenie kruchego, delikatnego ciasta z aksamitnym, budyniowym kremem kajmakowym i warstwą słodkiego jak ulepek kokosowego karmelu na pewno Wam posmakuje.

Spód do tego mazurka to wariacja na temat moich ciasteczek świątecznych. W tym przepisie wzbogaciłam je o dodatek mąki jaglanej i jajko, dzięki czemu ciasto wyszło idealnie kruche i delikatne. W wersji wegańskiej wystarczy zamiast jajka dodać więcej jogurtu koksowego. Uwielbiam to ciasto za tę prostotę i brak wymyślnych zamienników. W obu wersjach smakuje wspaniale, a do tego, po dobrym schłodzeniu jest dość plastyczne i łatwo się z nim pracuje.

Można z niego wycinać różne kształty i wyczarować cudowną dekorację. Spody do mazurków możecie wycinać nożem lub specjalnymi foremkami. Jeśli macie foremki nawiązujące do wielkanocnych symboli, to będą jeszcze piękniejsze. Ciastem można wylepiać też foremki na mini tarty lub silikonowe na muffinki (do ½-⅔ wysokości) i w ten sposób utworzyć spody do mazurków. Możecie też wykorzystać to ciasto jako spód do innych słodkości – kruchych babeczek czy słodkich tart.

Kajmakowy krem budyniowy to moje kolejne odkrycie. Wyszedł aksamitny, delikatny, karmelowy w smaku, a po schłodzeniu nabiera wspaniałej konsystencji. Sprawdzi się jako przełożenie do ciast  i do dekoracji wyciskanej przez rękaw cukierniczy.

Mazurki kajmakowe bez glutenu miały zawierać dwie warstwy kremu o różnym natężeniu słodkiego i karmelowego smaku. Długo myślałam jaki krem tu stworzyć, by nie było za ciężko i za tłusto i wpadłam na eksperyment z budyniem. Przygotowałam go w specjalnej wersji z kilkoma dodatkami, by był o wiele gęstszy i bogatszy niż taki zwykły. Następnie niewielki dodatek kajmaku kokosowego sprawił, że budyń nabrał nie tylko fantastycznego smaku, ale też konsystencji kremu. Po schłodzeniu wiedziałam, że to strzał w dziesiątkę. Wyciskałam nim rozetki i dekoracje – jest stabilny i łatwo się z nim pracuje. Na pewno wykorzystam go jeszcze do tortu, na który mam pomysł i podzielę się z Wami przepisem.

Kajmakowym kremem budyniowym udekorowałam więc kruche spody mazurków, a kropką nad i była warstwa, czystego, karmelowego, kokosowego kajmaku. Jego słodycz świetnie dopełnia delikatniejszą spodnią warstwę i całość wyszła idealnie.

Jeśli natomiast uwielbiacie słodkie jak ulepek mazurki, to nic nie stoi na przeszkodzie byście spróbowali przygotować te mazurki z samym wegańskim kajmakiem kokosowym, bez budyniowej warstwy. Musicie przygotować go tu nieco więcej, z 2-3 porcje, a na spód polecam dodać jakiś kwaskowaty dżem, np.  z czarnej porzeczki lub malin. Wskazówki do tej modyfikacji zostawiłam Wam pod przepisem.

Mini mazurki kajmakowe bez glutenu warto dodatkowo udekorować kilkoma składnikami, które nadadzą ciastkom nie tylko pięknego wyglądu, ale też wzbogacą ich smak.

Ja postawiłam na posiekane orzeszki ziemne, których związek z karmelem, to miłość od pierwszego kęsa. Do tego sypnęłam wytrawnych ziaren kakaowca, które możecie zamienić na drobno posiekaną, gorzką czekoladę. Listki mięty to nie tylko wizualna uczta dla oczu, ale naprawdę odświeżający akcent wśród tej całej słodkości i przyjemne zaskoczenie.

Suszone płatki róży dodają nieco aromatu, ale nie mają zbyt wiele smaku i stanowią tu już czysto dekoracyjny akcent. Takie płatki możecie kupić jako herbatka różana (chodzi o płatki, nie owoce!) w herbaciarniach, zielarniach i sklepach ze zdrową żywnością. Wybierajcie te spożywcze.

Na koniec możecie dodać jeszcze słodszy akcent w postaci malutkiego, czekoladowego jajeczka czy migdałów w czekoladzie. Jeśli macie celiakię czy alergię na gluten, to pamiętajcie, by sprawdzić, czy takie gotowe słodkości zawierają śladowe ilości glutenu. Zamiast gotowych, sklepowych dekoracji możecie też sięgnąć po te domowe i ulepić małe, wielkanocne jajeczka z masy na dowolne, czekoladowe kulki mocy.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do wypróbowania tych wyjątkowych mini mazurków z wegańskim, kokosowym kajmakiem – są przepyszne i proste do zrobienie, choć na pierwszy rzut oka na takie nie wyglądają.

Wielki efekt, niewielkim wysiłkiem. Wiem, że uwielbiacie takie przepisy! Wypróbujcie więc i ten – nie zawiedziecie się!

Mini mazurki kajmakowe bez glutenu i nabiału

MINI MAZURKI KAJMAKOWE BEZ GLUTENU I NABIAŁU (wersja wegańska i z jajkiem)

Kasia Gdy ostatnio podzieliłam się z wami przepisem na kajmak kokosowy, to wiedziałam, że grzechem byłoby go nie wykorzystać do przepisu na wielkanocnego mazurka. Postanowiłam w tym roku zrobić go w… WIELKANOC mazurek European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na ok. 13-15 szt. o śr. 7,5-8,5 cm Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • ¾ szkl. (115 g) mąki ryżowej + ¼ szkl. (32 g) mąki jaglanej LUB 1 szkl. (150 g) mąki ryżowej
  • ½ szkl. (65 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • ½ szkl. (75 g) mąki kukurydzianej
  • 1 op. (40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • ¼ szkl. (40 g) mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru lub pudru z erytrytolu
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 ½ łyżki jogurtu kokosowego
  • 1 jajko LUB 1 ½-2 łyżki jogurtu kokosowego więcej w wersji wegańskiej
  • 80-100 g masła klarowanego lub miękkiego oleju kokosowego w wersji wegańskiej (a najlepiej pół na pół)

NADZIENIE KAJMAKOWE:

  • 1 porcja (ok. ⅔ ) kajmaku kokosowego
  • 1 szkl. (250 ml) napoju roślinnego np. owsianego, migdałowego, ryżowego
  • ½ szkl. (125 ml) tłustego mleka kokosowego
  • 1 op. (40 g) budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka (8 g) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki erytrytolu lub cukru

DO DEKORACJI:

  • 2 garście posiekanych orzeszków ziemnych lub innych dowolnych orzechów/migdałów
  • garść surowych ziaren kakaowca lub ok. 30-40 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • suszone płatki róży (jadane, np. herbatka z płatków róży)
  • listki mięty
  • czekoladowe jajeczka, migdały w czekoladzie (Jeśli musisz, sprawdź śladowe ilości glutenu!)

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Przygotowanie mazurków możesz zacząć od zrobienia ciasta, a w czasie jego chłodzenia (2 godz.) i pieczenia przygotować kajmak i krem budyniowy.
  2. Możesz też zacząć od ZROBIENIA KOKOSOWEGO KAJMAKU, który będzie potrzebny do nadzienia. Kajmak przygotuj według tego PRZEPISU. Możesz to zrobić nawet tydzień wcześniej i trzymać go w słoiczku w lodówce. Wystarczy przed użyciem wyjąć go z lodówki i ocieplić, by zmiękł lub podgrzać, by zrobił się całkiem płynny. Można wstawić słoiczek z kajmakiem do ciepłej wody i mieszać go co jakiś czas. Możesz przygotować go również tego samego dnia, ale na tyle wcześnie, by nieco ostygł i zgęstniał.
  3. Ciasto na mazurki najlepiej schłodzić dobrze w lodówce przez ok. 2 godz., więc również weź pod uwagę ten potrzebny zapas czasu. Spody do mazurków możesz upiec dzień wcześniej, a udekorować je kolejnego dnia.
  4. Budyniowy krem kajmakowy możesz również przygotować wcześniej lub bezpośrednio przed dekoracją. Schłodzony w lodówce można wyciskać przez rękaw cukierniczy, a do smarowania można ponownie bardzo delikatnie go ogrzać, by zrobił się luźniejszy i kremowy.
  5. Aby przygotować KRUCHY SPÓD, w misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto: mąki, proszek budyniowy, wybrany słód, sól i proszek do pieczenia.
  6. Do suchych składników dodaj jogurt kokosowy, jajko (lub więcej jogurtu) i wybrany tłuszcz. Zacznij zagniatać ciasto na jednolitą masę. Bezglutenowe kruche ciasto jest nieco inne niż te tradycyjne. Powinno dać się zagnieść z jednolitą, dość wilgotną kulę – nie za suchą. Jeśli się kruszy, dodaj więcej tłuszczu lub jogurtu. Jeśli ciasto na tym etapie będzie za mało wilgotne i za suche, to po schłodzeniu będzie się kruszyć. Jeśli przygotowujesz ciasto z dodatkiem oleju kokosowego, to zwróć uwagę czy tłuszcz dobrze się rozpuścił pod wpływem ciepła dłoni, a w cieście nie widać żadnych grudek oleju.
  7. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godz. Jeśli użyłeś samego oleju kokosowego, to masa może być schłodzona i twardsza już po krótszym czasie – pilnuj, żeby nie była twarda jak kamień i jeśli trzeba w trakcie chłodzenia zagnieć ją, by wyrównać jej konsystencję – masa z samym olejem kokosowym twardnieje z wierzchu, a w środku może być miękka. W przypadku użycia zwykłego masła, masła klarowanego z olejem kokosowym czy wegańskiej osełki nie powinno być takiej potrzeby.
  8. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, przygotuj stanowisko do formowania mazurków – wałek, stolnicę (najlepiej silikonową), okrągłą foremkę lub np. szklankę o śr. 7 ½- 8 ½ cm, foremki do wykrawania dekoracyjnych kształtów, giętką szpatułkę do podważania ciasta lub nóż i ewentualnie mąkę ziemniaczaną do podsypywania.
  9. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a blachy piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Połowę schłodzonego ciasta wyjmij do wałkowania, a drugą połowę owinięta folią zostaw w lodówce. Ciasto powinno być dobrze schłodzone (ale nie twarde jak kamień) i dać się wałkować. Najpierw zagnieć je nieco, żeby było plastyczne. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na 3-4 mm grubości. Możesz delikatnie podsypać je mąką ziemniaczaną, by nie kleiło się do wałka i stolnicy, ale przy odpowiednim schłodzeniu ciasta nie powinno być tego problemu. Ja rozwałkowałam ciasto przez papier do pieczenia. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykrawaj z ciasta podstawy mazurków. Nie wykrawaj za dużo spodów naraz, żeby starczyło ci ciasta na ich dekorację. Wycięte kółka delikatnie podważaj szpatułką lub nożem i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę dekoracji dokleisz już na blaszce – przy przenoszeniu łatwo uległaby uszkodzeniu.
  11. Z reszty ciasta roluj wałeczki, które będą rantem dla mazurków. Doklejaj je naokoło każdego koła i dociskaj np. trzonkiem noża lub widelcem, by dobrze zespoliły się z podstawą. Jednocześnie możesz utworzyć ciekawy wzorek. Jeśli chcesz, możesz spleść spiralnie dwa cienki wałeczki (to nieco trudniejsza opcja) i dokleić taką ściankę do każdego mazurka. Z kawałków ciasta wykrawaj też foremkami kwiatki, zajączki czy inne ozdoby, które możesz dokleić do mazurków. Jeśli zabraknie ci ciasta na dokończenie tej partii mazurków, to wyjmij kolejną porcję z lodówki. Na koniec nakłuj widelcem sam spód każdego mazurkach.
  12. Gotowe mazurki wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) przez ok. 15-17 min. W zależności od piekarnika, wielkości mazurków, użytego tłuszczu i słodzidła ciasteczka mogą szybciej lub wolniej się rumienić. Obserwuj je i w razie czego wyjmij je 2 min szybciej lub potrzymaj je dłużej. Upieczone spody przełóż delikatnie na deskę lub duży talerz i pozostaw do ostudzenia.
  13. Z drugą porcją ciasta postępuj tak samo. Ostudzone mazurki przechowuj pod przykryciem, jeśli zamierzasz je udekorować na drugi dzień.
  14. Jeśli masz gotowy kokosowy kajmak, to możesz przygotować BUDYNIOWY KREM KAJMAKOWY. Do rondelka wlej szklankę napoju roślinnego i dodaj wybrany słód. W mleku kokosowym rozmieszaj dokładnie budyń i mąkę ziemniaczaną, by nie było grudek.
  15. Gdy mleko w rondelku będzie gorące, ale jeszcze nie zacznie wrzeć, wlej mieszankę budyniu, mąki i mleka kokosowego i szybko wymieszaj całość trzepaczką. Masa powinna zacząć gęstnieć. Doprowadź ją do wrzenia i cały czas mieszaj. Powinna zrobić się bardzo gęsta. Zdejmij ją z ognia i zostaw do przestudzenia.
  16. Do przestudzonej lub delikatnie ciepłej masy dodaj 1,5-2 łyżki kokosowego kajmaku i wymieszaj całość dokładnie trzepaczką aż masy się połączą. Spróbuj kremu i zobacz, czy jest dla ciebie odpowiednio słodki i karmelowy. Możesz dodać ewentualnie nieco kajmaku więcej, ale nie za dużo, żeby masa nie zrobiła się za luźna i żeby zostało Ci kajmaku do polania wierzchu mazurków.
  17. Gotową masą możesz od razu dekorować mazurki lub przełożyć ją do lodówki do lekkiego schłodzenia. Dłużej chłodzona masa tężeje i wówczas można ją wyciskać przez rękaw cukierniczy.
  18. Przygotuj kajmak kokosowy – jeśli był w lodówce, to ocieplij go lub podgrzej, by nabrał bardziej płynnej konsystencji do dekorowania. Orzeszki ziemne i czekoladę drobniutko posiekaj i przygotuj pozostałe dodatki.
  19. Na spód każdego mazurka nałóż porcję budyniowego kremu kajmakowego (u mnie było to około 1 łyżki) i rozsmaruj ją fantazyjnie. Na krem nałóż lub polej kajmak kokosowy, a następnie udekoruj całość dodatkami – posiekanymi orzeszkami, czekoladą lub ziarnami kakaowca, listkami mięty, płatkami róży i ewentualnie czekoladowym jajeczkiem lub migdałem w czekoladzie.
  20. Gotowe mazurki są od razu dobre do jedzenia. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu (u mnie balkon lub okolice okna). W chłodzie zachowują świeżość przez wiele dni. Krem jest dość stabilny i nie powinno się nic z nim dziać. Jeśli na zewnątrz jest bardzo ciepło, to można je przechować w lodówce, ale wówczas najlepiej wyjąc je chwilę przed podaniem.

Wskazówki

  1. Mąkę owsiana najlepiej jest zamienić na gryczaną (białą).
  2. Mąkę kukurydzianą możesz zamienić również na gryczaną. Najlepiej jednak nie zamieniać jednocześnie obu mąk - owsianej i kukurydzianej na gryczaną, bo smak gryki może być zbyt dominujący.
  3. Zamiast budyniu możesz użyć dowolnej skrobi (np. z tapioki), ale dodaj wówczas do ciasta wanilię w dowolnej postaci, by ciasto było aromatyczne.
  4. Zamiast masła klarowanego czy oleju kokosowego do ciasta możesz też użyć tradycyjnego, prawdziwego masła lub wegańskiej osełki (np. z nerkowców od Wege Siostry).
  5. Do masy budyniowej użyłam mleka kokosowego Real Thai – sprawdzi się zarówno mleko w kartonie jak i w puszce tej firmy. Możecie też użyć mleka Aroy-D czy innego tłustego mleka kokosowego z puszki (nie napoju z kartonu, który ma kilka czy kilkanaście procent kokosa).
  6. Kajmakowy krem budyniowy, dobrze schłodzony, świetnie wyciska się przez rękaw cukierniczy i można używać go do dekoracji babeczek czy nawet do przełożenia tortu.
  7. Z tego przepisu możesz wykonać też jednego, dużego, okrągłego lub prostokątnego mazurka. Spód możesz dodatkowo posmarować konfiturą z czarnej porzeczki lub malinową. Ciastem można wylepiać też foremki na mini tarty lub silikonowe na muffinki (do ½-⅔ wysokości) i w ten sposób utworzyć spody do mazurków.
  8. Mazurki możesz przygotować też z samym kokosowym kajmakiem, bez budyniowego kremu. Wówczas musisz przygotować go z 2-3 porcji podanych w przepisie. Nakładaj go na ciasto, gdy nieco ostygnie i zgęstnieje. Jeśli trzymasz go w lodówce, to ogrzej go do temperatury pokojowej lub nieco podgrzej w garnuszku. Takie mazurki będą o wiele słodsze, więc warto dodać na ich spód np. kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki.
  9. Zamiast używać gotowych, sklepowych jajeczek czy migdałów w czekoladzie (uwaga na śladowe ilości glutenu!), możecie ulepić małe, wielkanocne jajeczka z masy na dowolne kulki mocy.
  10. Płatki róży kupuję firmy Dary Natury . U nich znajdziecie też kwiaty lub płatki bławatka, nagietka czy koniczyny – są piękne i idealne do dekoracji.

zobacz również

2 komentarze

Nika0606 2 kwietnia 2021 - 11:31

Ciasto super, musiałam dodać trochę więcej jogurtu kokosowego (wersja bez jajek) ale z tym się liczyłam gdyż mąka każdego producenta jest inna. Tak czy inaczej ciasto fenomenalne, moje pierwsze ciasto kruche w wersji z ograniczeniami. Krem budyniowo kajmakowy również bardzo dobry, nie za słodki, taki jak lubimy. Z reszty ciasta upiekłam ciasteczka. Synowi bardzo smakowały. Gratuluję przepisu, będę go wykorzystywać

Odpowiedz
Kasia 2 kwietnia 2021 - 13:36

Wspaniała wiadomość i ogromną radość dla mnie, że wszystko się udało i Wam posmakowało! 🙂 Życzę kolejnych udanych wypieków i wszystkiego dobrego!

Odpowiedz

Zostaw komentarz