Bezglutenowe naleśniki kasztanowe bez jajek (wegańskie)

napisany przez Kasia 5 marca 2020
Bezglutenowe naleśniki kasztanowe bez jajek i mleka

Ostatnio naszło mnie na wspominki i przeglądając najstarsze dowody mojej instagramowej działalności natknęłam się na zdjęcie lunchboxa z pysznymi naleśnikami. W opisie pod zdjęciem – najlepsze, bezglutenowe, be jajek i płaczu nad patelnią… I ja ich nigdy nie wrzuciłam na bloga? Gdy wyszłam ze ścisłej diety eliminacyjnej i zaczęłam z powrotem używać jajek, kompletnie o nich zapomniałam, a to przecież przepis jak złoto dla tych, którzy chcą usmażyć bezglutenowe naleśniki bez jajek.

Reanimowałam więc ten przepis, przetestowałam proporcje (tych sprzed 3 lat oczywiście nie zapisałam) i o to są – bezglutenowe naleśniki kasztanowe bez jajek. Pyszne, miękkie, elastyczne, lekko orzechowe w smaku i idealne na słodkie śniadanie.

Do tej pory na blogu ukazały się dwa przepisy na naleśniki. Moje ulubione na bazie jajek, pomarańczowe z makiem oraz gryczane bez jajek, które wcinałam również na swojej diecie eliminującej jaja. Przepisów na naleśniki w różnych wariantach na pewno będzie przybywać, więc mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.


Bezglutenowe naleśniki na mące kasztanowej to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać bardziej popularnych mąk lub dla tych, którzy nie jedzą jajek.

Mąka kasztanowa wymieszana z wodą działa podobnie jak gryczana, tworząc dość klejące i elastyczne ciasto. W smaku jest jednak o wiele przyjemniejsza od tej z gryki i może bardziej posmakować dzieciakom. Ma wyraźny, lekko orzechowy i słodki smak. Jeśli jedliście kiedyś pieczone kasztany, to mniej więcej wiecie, czego możecie się  spodziewać. Ja najbardziej lubię ją mieszać z innymi mąkami np. z gryczaną – wówczas żadna za mocno nie dominuje i naleśniki wychodzą jeszcze smaczniejsze.

Mąka kasztanowa to jedna z najbardziej wartościowych bezglutenowych mąk. Zawiera sporo białka, dobre tłuszcze i sporo cennych witamin i minerałów, w tym magnezu, potasu, żelaza, fosforu i witamin z grupy B.

Nie jest to jednak najtańsza mąka, więc traktowałabym ją raczej jako urozmaicenie bezglutenowej diety i poleciła ją szczególnie tym, którzy nie mogą jeść jajek lub typowych, popularnych mąk. Z jej pomocą o wiele łatwiej można wyczarować wspaniałe bezglutenowe naleśniki. Sprawdzi się również w ciasteczkach lub w cieście na pierogi.

Bezglutenowe naleśniki z mąki kasztanowej, bez jajek i mleka

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe bez jajek przygotowałam z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Dodatek skrobi sprawi, że naleśniki, będą jeszcze bardziej elastyczne, miękkie i nie powinny się łamać.

Bezglutenowe naleśniki, szczególnie te bez jajek, wymagają trochę wprawy i dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką. Najlepiej nauczyć się je smażyć na takiej mniejszej o śr. 22-24 cm. Wtedy naleśniki wyjdą cienkie, elastyczne, a przede wszystkie nieporwane.

Ważne, żeby podczas ich przygotowywania monitorować konsystencję i wygląd ciasta. Jeśli na powierzchni naleśnika pojawią się pęknięcia, należy dodać jeszcze odrobinę skrobi. Jeśli ciasto gęstnieje i słabo rozprowadza się na patelni to znak, że trzeba dolać nieco płynu. Te bezglutenowe naleśniki powinny być cienkie, niemalże jak te tradycyjne – wtedy są najsmaczniejsze.

Naleśniki na bazie mąki kasztanowej maja wyrazisty i słodki smak, który już tak nie dominuje, gdy posmarujemy je ulubionymi dodatkami.

Te bezglutenowe naleśniki bez jajek idealnie pasują na słodkie śniadanie, deser lub podwieczorek. Najlepiej smakują z domowym kremem czekoladowy, konfiturą i roślinnym jogurtem np. kokosowym. Super pasuje do nich twarożek. Jeśli jadacie nabiał, to spróbujcie ich w wersji tradycyjnej z ricottą.

Mam nadzieję, że spodobało wam się odświeżenie takiego starego, gdzieś zapisanego przepisu.

Może zapoczątkuję tym nowy cykl? Takich zapomnianych przepisów mam całkiem sporo. 😉

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe bez jajek i mleka

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI KASZTANOWE BEZ JAJEK (wegańskie)

Kasia Ostatnio naszło mnie na wspominki i przeglądając najstarsze dowody mojej instagramowej działalności natknęłam się na zdjęcie lunchboxa z pysznymi naleśnikami. W opisie pod zdjęciem – najlepsze, bezglutenowe, be jajek i… ŚNIADANIA naleśniki European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na 7-8 szt. o śr. 22-24 cm Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 1 szkl. (120 g) mąki kasztanowej
  • ¼ szkl. (40 g) mąki ziemniaczanej + ew. 1 łyżka
  • 1 ¼-1/3 szkl.  wody (lub pół na pół wody i napoju roślinnego)
  • szczypta soli
  • wanilia, cynamon – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju lub płynnego masła klarowanego + do smażenia

Do naleśników: jogurt roślinny np. kokosowy, ulubiony dżem, miód, krem czekoladowy (np. masło orzechowe + słód + kakao)


1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1/4 szkl. - 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę kasztanową – jest to konieczne, gdy ta mąka zawsze zbija się w grudki i bez przesiania nie wymiesza się dobrze z płynem. Nie pomijaj tego kroku!
  2. Do przesianej mąki kasztanowej dodaj mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i wymieszaj dokładnie całość. Naleśników na mące kasztanowej nie trzeba dosładzać, gdyż ta mąka jest słodka sama w sobie.
  3. Do mąk wlej 1 ¼ szkl. wody lub pół na pół wodę z mlekiem roślinnym. Moim zdaniem na samym napoju roślinnym  naleśniki mogą wyjść za słodkie. Wymieszaj dokładnie całość trzepaczką balonową. Ciasto powinno być gładkie i lejące, przypominające zwykłe ciasto naleśnikowe lub być odrobinę gęstsze.
  4. Gotowe ciasto możesz ewentualnie doprawić wanilią lub cynamonem. Odstaw je na 15 min, żeby odpoczęło, a mąki wchłonęły płyn.
  5. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto nie zgęstniało za bardzo jeśli tak, dodaj jeszcze 1-2 łyżki płynu oraz wybrany tłuszcz.
  6. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników – najlepiej nie za dużą o śr. 22-24 cm i z nieprzywierająca powłoką. Przygotuj również talerz do nakładania naleśników oraz kawałek folii aluminiowej do ich przykrycia lub ewentualnie drugi talerz.
  7. Na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię wylewaj odpowiednie porcje ciasta, żeby naleśniki były cienkie i elastyczne, a nie za grube. Ciasto powinno ładnie się ścinać i odchodzić od brzegów patelni. Wówczas przewróć je na drugą stronę i dosmaż jeszcze chwilę.
  8. Pierwszy naleśnik zwykle jest testowy. Zwróć uwagę, czy powierzchnia naleśnika jest jednolita czy nie popękała w kilku miejscach - jeśli tak, dodaj do ciasta jeszcze płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeśli przywiera (o ile to nie wina patelni) może to też oznaczać za dużą ilość skrobi, wówczas dodaj łyżkę mąki kasztanowej.
  9. Jeśli ciasto w trakcie smażenie będzie gęstnieć, możesz dodać łyżkę płynu. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię, za każdym razem zamieszaj dokładnie ciasto, ponieważ bezglutenowe mąki lubią opadać na dno miski. Możesz też delikatnie smarować powierzchnię patelni tłuszczem – o ile jest to konieczne.
  10. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz i przykryj je folią aluminiową, drugim talerzem lub dowolna pokrywką. W ten sposób pozostaną miękkie, elastyczne, ciepłe i gotowe do podania, gdy usmażysz całą partię.
  11. Naleśniki kasztanowe podaje się raczej na słodko – z ulubionym dżemem, jogurtem roślinnym, wegańskim twarożkiem lub domowym kremem czekoladowym. Jeśli jadasz nabiał to spróbuj ich z ricottą.
  12. Niezjedzone naleśniki najlepiej przechowywać płasko na talerzu w lodówce. Złożone, mogą pękać. Możesz je odgrzać w mikrofalówce lub na suchej patelni.

Wskazówki

  1. Możesz wypróbować również proporcje: 1 ¼ szkl. (150 g) mąki kasztanowej, 1/3 szkl. (55 g) mąki ziemniaczanej i 1 1/3-1/2 szkl. wody.
  2. Mąkę ziemniaczaną możecie spróbować zamienić na tapiokę lub skrobię ziemniaczana lub np. budyń waniliowy - pamiętajcie, ze te skrobie są lżejsze, więc kierujcie się raczej miarami w szkl./ml i zajrzyjcie do mojego przelicznika kuchennego. Te skrobie mogą również pochłonąć mniej wody niż mąką ziemniaczana, więc monitoruj konsystencję ciasta.
  3. Naleśniki bez glutenu i jajek wymagają nieco wprawy. Kluczowa jest dobra patelnia o nieprzywierającej powłoce i najlepiej niedużych rozmiarów (22-24 cm średnicy), mniejsza niż na klasyczne naleśniki.
  4. Możesz również spróbować zrobić te naleśniki z jajkiem – wyjdą jeszcze lepsze! W tej opcji dodaj nieco mniej płynu do ciasta.
  5. Mąka kasztanowa ma dużą zawartość FODMAP, więc jeśli jesteś na diecie wykluczającej cukry z tej grupy, to nie próbuj jej w fazie eliminacyjnej.

zobacz również

3 komentarze

Anna 8 maja 2020 - 11:41

Naleśniki są przepyszne ale mam problem z moimi patelniami Mam patelnie z powłoką ceramiczną i niestety strasznie przywierają Jaką patelnię polecał abyś aby się sprawdziła?

Odpowiedz
Kasia 8 maja 2020 - 12:30

Do bezglutenowych naleśników z jajkami używam większej patelni ok. 26 cm Tefal – takiej specjalnej do naleśników. Natomiast wersje bez jajek zawsze robię na mniejszej tak koło 22 maks. 24 cm średnicy, bo takie jest zdecydowanie łatwiej przewracać. Do nich używam patelni z powłoką granitową – Granchio Italia lub Ballarini. Nie są tanie, ale jeśli się o nie odpowiednio dba, to świetnie się sprawdzają.

Odpowiedz
Anna 8 maja 2020 - 15:54

Dziekuje

Odpowiedz

Zostaw komentarz