fbpx

Korzenna granola z kaszy gryczanej i jaglanej

autor Kasia

Mam dzisiaj dla was coś specjalnego, idealnego na jesienne śniadanie pachnące cynamonem i suszonymi jabłkami. Przed wami niecodzienna, mega chrupiąca, korzenna granola z kaszy jaglanej i gryczanej.

Na pewno wielu z was próbowało zrobić domową granolę. Śniadaniowe płatki z orzechami i suszonymi owocami zrobione samodzielnie w domu, to zdecydowanie zdrowsza opcja niż ta wzięta ze sklepowej półki. W końcu sami decydujemy, co i w jakiej ilości włożymy do naszej mieszanki. A próbowaliście zamiast płatków użyć surowych, bezglutenowych kasz? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować, bo to sekret idealnie chrupiącej, bezglutenowej granoli. Korzenna granola z kaszy gryczanej i jaglanej to jedna z moich ulubionych.

Granola z kaszy jaglanej lub gryczanej to świetna alternatywa dla typowych mieszanek opierających się na płatkach owsianych.

Jeśli tak jak ja nie możesz spożywać ich w większej ilości, to wersja granoli na bazie kaszy jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Granolę z kaszy robi się równie szybko, co zwykłą na bazie płatków, gdyż kasz nie gotujemy. Dodajemy do nich ulubione dodatki, orzechy, ziarna, przyprawy, słód i pieczemy.  Ja postawiłam na jesienne smaki i dodałam do niej korzenne, rozgrzewające przyprawy oraz suszone jabłka. Wy możecie postawić na swoje ulubione dodatki i testować, co tydzień nową wersję.

Wykonanie domowej granoli z kaszy jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a gotową mieszanką możemy cieszyć się bardzo długo, jeśli będziemy trzymać ją zamkniętą w szczelnym słoiku.

Nie gwarantuję jednak, że starczy wam na bardzo długo, bo jest uzależniająco pyszna. Można ją chrupać z mlekiem lub jogurtem albo traktować jako posypkę do deserów, budyniów, kremów, musów czy na omlety. Każdy pretekst jest dobry, żeby chrupnąć taką dobrą, zdrową, domową granolę. U nas znika mimochodem, gdy każdy przechodząc obok słoika nieświadomie zanurza w niego rękę po garść chrupiących, aromatycznych ziaren.

Przyznaję, trudno się oderwać. Chrupanie wciąga!

KORZENNA GRANOLA Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ

Wielkość porcji: ok. 1,5 l słoik Czas przygotowania: Czas pieczenia/ gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1/3 szkl. kaszy gryczanej białej/ niepalonej
1/3 szkl. kaszy jaglanej
2/3 szkl. wiórków kokosowych
1/4 szkl. siemienia lnianego
1/4 szkl. sezamu
1/4 szkl. ziaren słonecznika
1 – 1 ¼ szkl. ulubionych orzechów (ja dałam po ¼ szkl. orzechów brazylijskich, nerkowców, migdałów, orzechów włoskich i laskowych)
spora szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki mielonego kardamonu lub 5 kapsułek kardamonu (nasiona wyłuskujemy i rozcieramy w moździerzu)
szczypta mielonego ziela angielskiego
spora szczypta mielonej laski wanilii
suszone owoce: 2 garście rodzynek, 4 figi, 2 garście suszonych jabłek
---------------
1,5 łyżki oleju kokosowego
60 ml soku jabłkowego
4 łyżki ulubionego płynnego słodu (ja dałam syrop klonowy)
2-3 łyżki cukru muscovado lub kokosowego (ew. więcej słodu)

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną i gryczaną wysyp na sitko i przepłukaj obficie wodą.
  2. Przesyp do miski, zalej przegotowaną wodą i mocz kilka godzin. Etap moczenia można śmiało pominąć, jeśli nie straszny wam kwas fitynowy. Granola i tak się uda.
  3. Orzechy posiekaj z grubsza i dodaj do odcedzonych kasz z pozostałymi suchymi składnikami z wyjątkiem suszonych owoców. Dodaj cukier muscovado/kokosowy i wymieszaj.
  4. W małym rondelku podgrzej sok jabłkowy, olej kokosowy i wybrany słód. Gdy olej się rozpuści, dokładnie wymieszaj płynne składniki.
  5. Przelej zawartość garnuszka do miski z kaszami i wymieszać.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a dużą blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Na blachę wysyp granolę i rozprowadź równomiernie. Włóż do rozgrzanego piekarnika (u mnie z termoobiegiem) i piecz ok. 25 min. W tym czasie najlepiej przemieszać granolę kilka razy żeby się nie przypaliła, jednak wtedy będzie mnie zlepionych, chrupiących kawałów.
  8. Gdy po 25 min. granola nadal nie będzie dostatecznie upieczona zmniejsz nieco temperaturę i dopiecz jeszcze 10 min.
  9. Po upieczeniu zostaw granolę do wystudzenia, a następnie dodajposiekane suszone jabłka, figi i rodzynki.
  10. Przechowuj w szczelnym słoiku, puszce lub papierowej torebce. Zajadaj z ulubionym mlekiem roślinnym, dodawaj do deserów lub podjadaj prosto ze słoika.

WSKAZÓWKI

  1. Zamiast wybranych przeze mnie przypraw możesz użyć dobrej przyprawy do piernika (bez mąki pszennej) kupionej w sklepie lub zrobionej samodzielnie w domu. Dodaj wówczas do granoli ok. 2 łyżeczki mieszanki.
  2. Jeśli lubisz słodszą granolę dodaj więcej słodu lub cukru. Pamiętaj jednak, że po upieczeniu granola i tak traci na słodkości.
  3. Domowa granola, to przede wszystkim ulubione, samodzielnie wybrane dodatki. Czuj się więc swobodnie i zamieniaj przyprawy, orzechy czy suszone owoce na swoje ulubione. Zmieniaj i kombinuj, a domowa granola nigdy ci się nie znudzi.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

 

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

2 komentarze

Irena 21 grudnia 2022 - 18:25

Czy po namoczeniu kaszy jaglanej i gryczanej, odlewamy wodę? Gotujemy przed pieczeniem z dodatkami czy nie?

Odpowiedz
Kasia 23 grudnia 2022 - 19:54

Tak, oczywiście odlewamy, ale nie gotujemy! 😉 Dodajemy surową, przepłukaną i namoczoną kaszę. Wtedy będzie pyszna i chrupiąca. Z ugotowanej chyba nie wyszłaby dobra granola. 😉

Odpowiedz