Mam dzisiaj dla was coś specjalnego, idealnego na jesienne śniadanie pachnące cynamonem i suszonymi jabłkami. Przed wami niecodzienna, mega chrupiąca, korzenna granola z kaszy jaglanej i gryczanej.
Na pewno wielu z was próbowało zrobić domową granolę. Śniadaniowe płatki z orzechami i suszonymi owocami zrobione samodzielnie w domu, to zdecydowanie zdrowsza opcja niż ta wzięta ze sklepowej półki. W końcu sami decydujemy, co i w jakiej ilości włożymy do naszej mieszanki. A próbowaliście zamiast płatków użyć surowych, bezglutenowych kasz? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować, bo to sekret idealnie chrupiącej, bezglutenowej granoli. Korzenna granola z kaszy gryczanej i jaglanej to jedna z moich ulubionych.
Granola z kaszy jaglanej lub gryczanej to świetna alternatywa dla typowych mieszanek opierających się na płatkach owsianych.
Jeśli tak jak ja nie możesz spożywać ich w większej ilości, to wersja granoli na bazie kaszy jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Granolę z kaszy robi się równie szybko, co zwykłą na bazie płatków, gdyż kasz nie gotujemy. Dodajemy do nich ulubione dodatki, orzechy, ziarna, przyprawy, słód i pieczemy. Ja postawiłam na jesienne smaki i dodałam do niej korzenne, rozgrzewające przyprawy oraz suszone jabłka. Wy możecie postawić na swoje ulubione dodatki i testować, co tydzień nową wersję.
Wykonanie domowej granoli z kaszy jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a gotową mieszanką możemy cieszyć się bardzo długo, jeśli będziemy trzymać ją zamkniętą w szczelnym słoiku.
Nie gwarantuję jednak, że starczy wam na bardzo długo, bo jest uzależniająco pyszna. Można ją chrupać z mlekiem lub jogurtem albo traktować jako posypkę do deserów, budyniów, kremów, musów czy na omlety. Każdy pretekst jest dobry, żeby chrupnąć taką dobrą, zdrową, domową granolę. U nas znika mimochodem, gdy każdy przechodząc obok słoika nieświadomie zanurza w niego rękę po garść chrupiących, aromatycznych ziaren.
Przyznaję, trudno się oderwać. Chrupanie wciąga!

SKŁADNIKI
1/3 szkl. kaszy gryczanej białej/ niepalonej
1/3 szkl. kaszy jaglanej
2/3 szkl. wiórków kokosowych
1/4 szkl. siemienia lnianego
1/4 szkl. sezamu
1/4 szkl. ziaren słonecznika
1 – 1 ¼ szkl. ulubionych orzechów (ja dałam po ¼ szkl. orzechów brazylijskich, nerkowców, migdałów, orzechów włoskich i laskowych)
spora szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki mielonego kardamonu lub 5 kapsułek kardamonu (nasiona wyłuskujemy i rozcieramy w moździerzu)
szczypta mielonego ziela angielskiego
spora szczypta mielonej laski wanilii
suszone owoce: 2 garście rodzynek, 4 figi, 2 garście suszonych jabłek
---------------
1,5 łyżki oleju kokosowego
60 ml soku jabłkowego
4 łyżki ulubionego płynnego słodu (ja dałam syrop klonowy)
2-3 łyżki cukru muscovado lub kokosowego (ew. więcej słodu)
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną i gryczaną wysyp na sitko i przepłukaj obficie wodą.
- Przesyp do miski, zalej przegotowaną wodą i mocz kilka godzin. Etap moczenia można śmiało pominąć, jeśli nie straszny wam kwas fitynowy. Granola i tak się uda.
- Orzechy posiekaj z grubsza i dodaj do odcedzonych kasz z pozostałymi suchymi składnikami z wyjątkiem suszonych owoców. Dodaj cukier muscovado/kokosowy i wymieszaj.
- W małym rondelku podgrzej sok jabłkowy, olej kokosowy i wybrany słód. Gdy olej się rozpuści, dokładnie wymieszaj płynne składniki.
- Przelej zawartość garnuszka do miski z kaszami i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a dużą blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Na blachę wysyp granolę i rozprowadź równomiernie. Włóż do rozgrzanego piekarnika (u mnie z termoobiegiem) i piecz ok. 25 min. W tym czasie najlepiej przemieszać granolę kilka razy żeby się nie przypaliła, jednak wtedy będzie mnie zlepionych, chrupiących kawałów.
- Gdy po 25 min. granola nadal nie będzie dostatecznie upieczona zmniejsz nieco temperaturę i dopiecz jeszcze 10 min.
- Po upieczeniu zostaw granolę do wystudzenia, a następnie dodajposiekane suszone jabłka, figi i rodzynki.
- Przechowuj w szczelnym słoiku, puszce lub papierowej torebce. Zajadaj z ulubionym mlekiem roślinnym, dodawaj do deserów lub podjadaj prosto ze słoika.
WSKAZÓWKI
- Zamiast wybranych przeze mnie przypraw możesz użyć dobrej przyprawy do piernika (bez mąki pszennej) kupionej w sklepie lub zrobionej samodzielnie w domu. Dodaj wówczas do granoli ok. 2 łyżeczki mieszanki.
- Jeśli lubisz słodszą granolę dodaj więcej słodu lub cukru. Pamiętaj jednak, że po upieczeniu granola i tak traci na słodkości.
- Domowa granola, to przede wszystkim ulubione, samodzielnie wybrane dodatki. Czuj się więc swobodnie i zamieniaj przyprawy, orzechy czy suszone owoce na swoje ulubione. Zmieniaj i kombinuj, a domowa granola nigdy ci się nie znudzi.
2 komentarze
Czy po namoczeniu kaszy jaglanej i gryczanej, odlewamy wodę? Gotujemy przed pieczeniem z dodatkami czy nie?
Tak, oczywiście odlewamy, ale nie gotujemy! 😉 Dodajemy surową, przepłukaną i namoczoną kaszę. Wtedy będzie pyszna i chrupiąca. Z ugotowanej chyba nie wyszłaby dobra granola. 😉