Płatki gryczane z duszonym jabłkiem

napisany przez Kasia 21 września 2017
Wegańskie i bezglutenowe śniadania: płatki gryczane z duszonym jabłkiem

Płatki gryczane z duszonym jabłkiem to świetna, bezglutenowa alternatywa dla porannej owsianki lub pomysł na sycące drugie śniadanie. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to teraz jest świetna okazja, bo czas na rozgrzewające śniadania nadszedł na dobre. Zmarzluchy coś o tym wiedzą!

Choć mamy jeszcze kalendarzowe lato, to jesień rozgościła się już u nas na dobre. Wraz z chłodnymi porankami i deszczowymi dniami włącza mi się ochota na ciepłe, rozgrzewające śniadania i węglowodanowe posiłki. Sięgam, więc po sprawdzone sposoby na te zachcianki i gotuję sobie parującą miseczkę gorących płatków. Zawsze z górą pysznych dodatków.

Płatki gryczane są zdrowe, odżywcze i sycące.

Świetnie urozmaicają jadłospis, bo nie tylko ciekawie smakują, ale zawierają też mnóstwo witamin, minerałów i cenne aminokwasy. Są delikatniejsze w smaku niż kasza gryczana, świetnie komponują się z owocami i orzechami. Można je ugotować tradycyjnie jak owsiankę, dodać do granoli, ciastek i chleba lub zrobić z nich panierkę.

Niestety płatki gryczane są problematyczne jeśli chodzi o dietę „low FODMAP”, bo nie zostały przebadane podobnie jak kasza gryczana palona. Wiadomo jedynie, że biała kasza gryczana jest dozwolona w ilości ok. 27 g., więc musicie zdać się na własne obserwacje i jelitowe doświadczenie. U mnie rzeczywiście biała kasza gryczana jest bardziej problematyczna niż płatki i mąka. O taka ciekawostka.

Dziś padło na moje ulubione płatki gryczane z duszonym jabłkiem, borówkami, orzechami włoskimi i jagodami goji.

Mój ulubiony sposób na płatki gryczane jest idealny na jesienne i zimowe dni. Płatki gotuję na mleku roślinnym, a następnie łączę je z jabłkiem duszonym z rozgrzewającymi przyprawami. Jabłko w tej wersji jest dla mnie lżej strawne i nie wychładza organizmu, w przeciwieństwie do tego surowego. Do tego sypie jeszcze ulubione dodatki i śniadaniowa rozpusta gotowa.

Wegańskie i bezglutenowe śniadania: płatki gryczane z duszonym jabłkiem

PŁATKI GRYCZANE Z DUSZONYM JABŁKIEM

Kasia Płatki gryczane z duszonym jabłkiem to świetna, bezglutenowa alternatywa dla porannej owsianki lub pomysł na sycące drugie śniadanie. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to teraz jest świetna okazja, bo czas… ŚNIADANIA Płatki gryczane z duszonym jabłkiem European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 porcja Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1szkl ulubionego mleka roślinnego
ok. ½ szkl płatków gryczanych
1 jabłko
po dużej szczypcie: cynamonu, mielonego imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu lub 3 goździki, szczypta cynamonu i wanilii
ew. syrop klonowy/miód do smaku
------- ulubione dodatki, u mnie to:
garść borówek
garść suszonych jagód goji
garść orzechów włoskich i migdałów (najlepiej moczonych przez noc)

Przygotowanie

  1.  Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnuszka, podlej odrobiną wody i dodaj przyprawy. Duś do miękkości, a jeśli musisz do smaku dodaj nieco miodu lub syropu klonowego.
  2. Do rondelka wlej mleko i wsyp płatki. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu aż płatki zmiękną i wchłoną cały płyn. W zależności od użytych płatków, może będziesz musiał dodać nieco więcej płynu w trakcie gotowania.
  3. Między czasie przygotuj ulubione dodatki. Umyj garść borówek i posiekaj orzechy.
  4. Gotowe płatki przełóż do miseczki, a na nie wyłóż ugotowane jabłko (usuń najpierw goździki, jeśli je dodałeś). Całość posyp borówkami, orzechami i jagodami goji. Możesz dodatkowo posypać całość cynamonem lub polać syropem klonowym.

Wskazówki

  1. W zależności od tego jak gęste lubisz płatki, możesz dolać więcej mleka lub dosypać płatków.
  2. Zamiast gotować jabłko, możesz użyć również domowy mus lub dżem jabłkowy. Polecam również do jabłka dodać śliwkę lub dla odmiany ugotować sobie gruszkę.
  3. Orzechy warto moczyć. W ten sposób redukujemy kwas fitynowy, zwiększamy dostępność witamin i minerałów i ułatwiamy trawienie.
  4. W przepisie podałam ulubione dodatki do płatków gryczanych, lecz ty kombinuj do woli. Zmieniaj owoce, ziarna, pestki i orzechy.

zobacz również

Zostaw komentarz