Mus gruszkowy, to prosty przepis na to, żeby wasze naleśniki, placki i poranne jaglanki stały się jeszcze pyszniejsze, bardziej aromatyczne i rozgrzewające. Przepis jest prosty i szybki. Wystarczy trochę gotowania i słoik żeby cieszyć się pysznym gruszkowym musem, kiedy najdzie nas ochota.
Staram się jeść sezonowo, ale przyznaję, że z moimi jelitami o tej sezonowości mogę sobie czasem tylko pomarzyć. Podczas, gdy stragany uginają się jesienią od jabłek, gruszek, śliwek, dyń i innych warzyw, ja muszę się pilnować, żeby nie przesadzić z tą dobrocią. Nadmiar FODMAPs, błonnika i katastrofa gotowa.
Znalazłam jednak sposób żeby, pomimo moich wrażliwych jelit, cieszyć się niektórymi smakami jesieni.
Żeby częściej sięgać po jabłka, gruszki czy śliwki muszę je piec lub gotować. Zauważyłam, że w tej formie są dla mnie zdecydowanie lżej strawne i nie powodują takich żołądkowych rewolucji. Trzeba jednak nadal pilnować swojej porcji. Jeśli macie podobny problem z tymi owocami, to spróbujcie spożywać je w takiej formie, może i u was to zadziała.
Mus gruszkowy z nutą imbiru i kardamonu
Niezależnie jednak, czy borykacie się ze swoimi humorzastymi brzuchami, czy nie, możecie nagotować sobie gruszkowego musu, wsadzić go w wyparzone słoiki i trzymać na moment, kiedy najdzie was ochota na naleśniki, płatki, budyń lub inny deser. Mus gruszkowy możecie wpakować wszędzie i wyjadać ze słoika łyżeczką. Jest słodki, lekko kwaskowaty od soku z cytryny i ma przyjemny aromat kardamonu i rozgrzewającego imbiru. Na pewno uprzyjemni wam niejedno śniadanie i podkręci ulubiony deser.
2 komentarze
Czy sok z cytryny jest konieczny? Córka ma dietę w której nie wiele może jeść i chciałam takie gruszki porobić w słoiki ale cytryn nie może.
P.S. świetna stronka, super robota :*
Myślę, że można pominąć. Ja daję ją dla smaku, ale bez cytryny też będzie pyszka. Dziękuję za ciepłe słowa, pozdrowienia!