Mus gruszkowy z nutą imbiru i kardamonu

autor Kasia
Mus gruszkowy z nutą imbiru i kardamonu

Mus gruszkowy, to prosty przepis na to, żeby wasze naleśniki, placki i poranne jaglanki stały się jeszcze pyszniejsze, bardziej aromatyczne i rozgrzewające. Przepis jest prosty i szybki. Wystarczy trochę gotowania i słoik żeby cieszyć się pysznym gruszkowym musem, kiedy najdzie nas ochota.

Staram się jeść sezonowo, ale przyznaję, że z moimi jelitami o tej sezonowości mogę sobie czasem tylko pomarzyć. Podczas, gdy stragany uginają się jesienią od jabłek, gruszek, śliwek, dyń i innych warzyw, ja muszę się pilnować, żeby nie przesadzić z tą dobrocią. Nadmiar FODMAPs, błonnika i katastrofa gotowa.

Znalazłam jednak sposób żeby, pomimo moich wrażliwych jelit, cieszyć się niektórymi smakami jesieni.

Żeby częściej sięgać po jabłka, gruszki czy śliwki muszę je piec lub gotować. Zauważyłam, że w tej formie są dla mnie zdecydowanie lżej strawne i nie powodują takich żołądkowych rewolucji. Trzeba jednak nadal pilnować swojej porcji. Jeśli macie podobny problem z tymi owocami, to spróbujcie spożywać je w takiej formie, może i u was to zadziała.

Mus gruszkowy z nutą imbiru i kardamonu

Niezależnie jednak, czy borykacie się ze swoimi humorzastymi brzuchami, czy nie, możecie nagotować sobie gruszkowego musu, wsadzić go w wyparzone słoiki i trzymać na moment, kiedy najdzie was ochota na naleśniki, płatki, budyń lub inny deser. Mus gruszkowy możecie wpakować wszędzie i wyjadać ze słoika łyżeczką. Jest słodki, lekko kwaskowaty od soku z cytryny i ma przyjemny aromat kardamonu i rozgrzewającego imbiru. Na pewno uprzyjemni wam niejedno śniadanie i podkręci ulubiony deser.

Mus gruszkowy z nutą imbiru i kardamonu

MUS GRUSZKOWY Z IMBIREM I KARDAMONEM

Wielkość porcji: 400 ml Czas przygotowania: Czas pieczenia/ gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

3 duże, dojrzałe, słodkie gruszki
kawałek imbiru (ok. 3 cm)
½ łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kardamonu lub utarte ziarenka z 3 kapsułek kardamonu
4 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie: syrop klonowy/miód

PRZYGOTOWANIE

  1. Gruszki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a jeśli ci wygodniej, to zmiksuj lub pokrój drobno. Możesz je obrać, ale ja zazwyczaj zostawiam skórkę.
  2. Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na małej tarce.
  3. Gruszki przełóż do garnuszka, lekko podlej wodą. Dodaj wszystkie przyprawy i doprowadź do wrzenia.
  4. Gotuj na małym ogniu 30 – 60 min. aż gruszki się rozpadną i uzyskasz odpowiednią dla ciebie konsystencję. Na końcu możesz zblendować, jeśli wolisz gładkie musy i dosłodzić syropem klonowym, jeśli jest za mało słodki.
  5. Jeszcze gorący mus przełóż do wyparzonego słoiczka, zakręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia. Tak przygotowany i przechowywany w lodówce mus, przetrwa długo do pierwszego otwarcia.
  6. Gotowy mus używaj do placków, naleśników, owsianek, jaglanek i gdzie masz ochotę.

WSKAZÓWKI

  1. W zależności od użytych gruszek, mogą się one krócej lub dłużej gotować. Zwykle jest to ok. 20-25 minut, a niekiedy nawet 1 godz.
  2. Jeśli gruszki są na twojej zakazanej fodmapsowej liści to ostrożnie testuj mus. W moim przypadku gruszki i jabłka po ugotowaniu lub pieczeniu są całkiem lekko strawne, jednak zauważyłam, że sytuacja może się różnić w zależności od użytej odmiany owoców.
  3. Dla mnie mus jest wystarczająco słodki, ale jeśli trafią ci się mniej słodkie okazy gruszek, to dodaj nieco syropu klonowego lub innego ulubionego słodu.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.  

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI. AKCEPTUJ

Polityka prywatności i plików cookies