Prażone jabłka z pigwą bez cukru

autor Kasia
Prażone jabłka z pigwą

Dziś na blogu znowu jesiennie, bo mam dla was przepis na wyśmienite prażone jabłka z pigwą. Pigwę właśnie teraz możecie dostać w sklepach i na straganach. Dobrze się składa, bo nie ma nic lepszego do rozgrzewającej herbaty, na przeziębienie albo ciepłych deserów. Przepis jest banalny, ale zaufajcie mi ten dodatek niesamowicie podkręci wasze jesienne dania. Taki domowy dżem wyjadam bezkarnie łyżkami. Jeśli postawicie na słodkie jabłka, to nie będziecie musieli go w ogóle dosładzać. Zdrowe jest pyszne!

Jeśli tak jak ja jesteście wrażliwi na FODMAPs, to za pewne z surowym jabłkiem wam nie po drodze – wiem coś o tym. Jednak, jeśli przeszliście już fazę eliminacyjną diety „low FODMAP”, to warto przetestować jak działają na was upieczone czy ugotowane owoce. W moim przypadku okazało się, że mogę spożywać pewną ilość tak obrobionych termicznie jabłek, więc może i w waszym wypadku też się to sprawdzi. Warto testować takie opcje, żeby jak to tylko możliwe rozszerzać dietę i jeść jak najbardziej różnorodnie. Prażone jabłka z pigwą warte są przetestowania 😉

 Pigwa – pyszna i zdrowa „polska cytryna”

Pigwa słynie przede wszystkim z tego, że warto ją spożywać w okresie jesienno-zimowym i w trakcie przeziębienia. Zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz minerały takie jak potas, wapń i fosfor. Pigwa wzmacnia odporność, a jej pestki również mają właściwości zdrowotne. Łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wspomagają pracę wątroby i poprawiają apetyt.

Jednak pigwa to nie tylko „lek na przeziębienie”. Pigwa na surowo jest niejadalna, gdyż jest zbyt kwaśna i twarda, ale jej wspaniały, cytrusowy aromat sprawia, że jest idealnym dodatkiem do wielu przetworów, herbat, nalewek czy syropów. Ja uwielbiam dodawać plasterki pigwy do herbaty lub tak jak w dzisiejszym przepisie ugotować ją z jabłkami na pyszny dżem.

Prażone jabłka z pigwą, czyli najlepszy, domowy dżem do wszystkiego – bez cukru!

Dodatek pigwy do prażonych jabłek z cynamonem niesamowicie odmienia ten znany smak. Wystarczy jeszcze kilka przypraw, chwila gotowania i najlepszy jabłkowy dżem gotowy. Jeśli użyjecie słodkich jabłek, to nie będziecie musieli go w ogóle dosładzać. Możecie zrobić dżem z wyczuwalnymi kawałkami owoców lub gładki mus. Jesienią, przy tylu odmianach jabłek, można w kółko eksperymentować i znaleźć swoja ulubioną kombinację.

Naleśniki, szarlotka, ryż zapiekany na słodko, owsianki, jaglanki, placuszki – prażone jabłka z pigwą możecie dodawać do wszystkiego. Ja nie mogę się powstrzymać, żeby nie wyjadać jeszcze ciepłego musu łyżkami prosto z garnka. Taki jest dobry!

Prażone jabłka z pigwą

PRAŻONE JABŁKA Z PIGWĄ

Wielkość porcji: na ok. 1,5 l dżemu Czas pieczenia/ gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 kg słodkich jabłek (u mnie Jonagold)
2 duże pigwy – ok. 500 g
5-6 goździków
½ łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru mielonego
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka masła klarowanego
woda – do podlania owoców
cukier kokosowy lub inny słód – opcjonalnie, do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużego garnka.
  2. Pigwę przekrój na pół lub na ćwiartki i usuń pestki, a następnie pokrój w kostkę i dodaj do jabłek. Jeśli chcesz możesz ją również obrać, ale nie jest to konieczne.
  3. Owoce podlej ½-1 szkl. wody i postaw na ogniu. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
  4. Gdy masa zacznie wrzeć dodaj masło klarowane i dobrze zamieszaj.
  5. Gotuj całość na małym/średnim ogniu pod przykryciem ok. 25-35 min do miękkości, co jakiś czas mieszając. Jeśli masa zacznie przywierać, to dodawaj nieco wody. W połowie czasu gotowania, gdy owoce prawie się rozpadną, możesz je dodatkowo ugnieść tłuczkiem/praską do ziemniaków, żeby dżemy był gładszy lub całość na koniec zmiksować na mus.
  6. Pod koniec gotowania spróbuj dżemu i jeśli chcesz dodaj wybranego słodu np. 1-2 lyżki cukru kokosowego. Ja użyłam słodkich jabłek i już nie musiałam dosładzać.
  7. Między czasie przygotuj słoiczki – umyj je i wyparz wrzątkiem.
  8. Gdy dżem będzie gotowy, wyjmij z masy goździki, a następnie przełóż jabłka do gorących słoików i natychmiast zakręć. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Tak przygotowany dżem długo będzie świeży. Dla pewności przechowuj go w lodówce. Zjadaj do naleśników, placków, owsianek, jabłeczników albo ryżu.

 

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.  

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI. AKCEPTUJ

Polityka prywatności i plików cookies