Bezglutenowe mini tofurniki z dyniowym karmelem

napisany przez Kasia 18 października 2018
Bezglutenowe i wegańskie mini tofurniki z dyniowym karmelem

Jeśli nadal szukacie sposobów na wykorzystanie dyni, to spieszę z kolejnym przepisem. Tym razem bezglutenowe mini tofurniki udekorowałam rozpustnym dyniowym „karmelem”. Znowu przemyciłam warzywo w zdrowych słodkościach i nikt się nawet nie domyślił tajemniczego składnika. Najwięksi zwolennicy tradycyjnych deserów zajadali się nimi ze smakiem, a to chyba najlepszy komplement i zachęta do wypróbowania tego przepisu.

Dynia hokkaido to jedna z moich ulubionych odmian dyni. W porównaniu do wielu innych jej rodzajów, ta jest aksamitna, kremowa, ma mało wody, a bardzo dużo słodkiego smaku.

Dzięki temu świetnie nadaje się do słodkich wypieków, których nie musimy wówczas tak bardzo dosładzać. Świetnie sprawdziła się w roli „karmelu” i zupełnie odmieniła moje zwykłe, bezglutenowe mini tofurniki. Dynia hokkaido ma też inną ważną zaletę – jej skórka jest tak miękka, że nie trzeba jej obierać. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po te małe, mocno pomarańczowe dyńki o dziwnym kształcie, to tym razem zgarnijcie ją na zakupach w warzywniaku. Możecie pokroić ją w cienkie plastry i zapiec w przyprawach lub upiec i zmiksować na gładkie puree, z którego wyczarujecie super zdrowe desery,kluseczki lub placuszki. Więcej dyniowych inspiracji znajdziecie TUTAJ.

Jeśli jesteście na diecie wegańskiej lub borykacie się nietolerancjami pokarmowymi, to zapewne tofruniki w roli serników są wam dobrze znane.

Pieczone, na zimno, czekoladowe, z owocami…Przepisów na te słodkości jest mnóstwo i warto szukać tego swojego ulubionego, który zmniejszy nam nieco tęsknotę za ciastem z białego sera. Sekretem udanego tofurnika, niezależnie od jego rodzaju i dodatków, jest dodanie bardzo dużej ilości soku z cytryny, który zniweluje specyficzny smak tofu oraz czegoś tłustego np. śmietanki kokosowej, która nada „sernikowi” aksamitnej, lekkiej konsystencji. Warto postawić też na dobrej jakości dodatki np. ekstrakty, które nadadzą smak mdłemu serkowi sojowemu.

Mini tofurniki z dyniowym „karmelem” – niezwykły deser bez glutenu, jajek, nabiału i białego cukru

Moje bezglutenowe tofurniki z dyniowym „karmelem” pełne są smaku, aromatu i słodyczy, dzięki czemu posmakują nawet fanom tradycyjnych słodkości. Czekoladowy spód, aksamitna „serowa” masa z nutą pomarańczy i kremowy, aromatyczny dyniowy krem na wierzchu tworzą pyszną całość. A rozpustę wieńczą karmelizowane, chrupiące ziarna słonecznika, którymi możecie udekorować mini tofurniki.

Takie zdrowe słodkości posmakują każdemu!

Bezglutenowe i wegańskie mini tofurniki z dyniowym karmelem

BEZGLUTENOWE MINI TOFURNIKI Z DYNIOWYM "KARMELEM"

Kasia Jeśli nadal szukacie sposobów na wykorzystanie dyni, to spieszę z kolejnym przepisem. Tym razem bezglutenowe mini tofurniki udekorowałam rozpustnym dyniowym „karmelem”. Znowu przemyciłam warzywo w zdrowych słodkościach i nikt się… WYPIEKI SŁODKIE Bezglutenowe mini tofurniki z dyniowym karmelem European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok 16 szt. Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

------ Na spód:
½ szkl. mąki ryżowej (90 g)
¼ szkl. mąki ziemniaczanej (45 g)
¼ szkl. skrobi kukurydzianej (30 g)
¼ szkl. mąki kukurydzianej (30 g)
¼ szkl. kakao (20g)
1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 ½ łyżki syropu klonowego
3 łyżki zimnego mleka roślinnego
3-4 łyżki oleju kokosowego (60-80 g)
------ Masa „sernikowa”:
400 g tofu (ok. 2 kostki)
¼ szkl. suchej kaszy jaglanej + ½ szkl. wody
1 szkl. stałej części mleka kokosowego w puszce, schłodzonego min. 24 h w lodówce
1/3 szkl. soku z cytryny
skórka i sok z małej pomarańczy
2/3 szkl. erytrytolu (lub innego sypkiego słodu)
2 ½ łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ziarenka z połowy laski wanilii lub ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii
kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
1/5 łyżeczki sody
------ "Karmel" dyniowy:
½ szkl. puree z dyni hokkaido
2 płaskie łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
100 ml syropu klonowego
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli i sproszkowanej wanilii – opcjonalnie
Do dekoracji: posiekane orzechy, chipsy kokosowe, gorzka czekolada lub karmelizowany słonecznik
------ Karmelizowany słonecznik:
6 łyżek ziaren słonecznika
1 ½-2 łyżki cukru kokosowego
2 łyżeczki mleka roślinnego
szczypta soli

Jeśli szukasz zamienników składników lub porad odnośnie wykonania przepisu, zerknij na wskazówki pod przepisem.

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki na spód: mąki, kakao, proszek, sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj wanilię, syrop klonowy, mleko oraz 3 łyżki oleju kokosowego i zacznij zagniatać ciasto. Jeśli trzeba dodaj 4 łyżkę oleju, żeby ciasto zbiło się w gładką kulę.
  2. Silikonowe foremki na muffinki wylep ciastem na grubość 2-3 mm do ok. 1/2-2/3 ich wysokości, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki do schłodzenia.
  3. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i ugotuj do miękkości w podwójnej ilości wody ze szczyptą soli.
  4. Pomarańczę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj.
  5. Do wysokiego naczynia do miksowania wrzuć pokruszone na kawałki tofu, ugotowaną kaszę, odmierzoną stałą część mleczka kokosowego, sok z cytryny oraz skórkę i sok z pomarańczy. Całość zacznij miksować blenderem.
  6. Gdy wstępnie zmiksujesz składniki, dodaj erytrytol, ekstrakt waniliowy i pomarańczowy i ponownie zmiksuj na gładką, płynną masę. Spróbuj i jeśli trzeba dodaj więcej słodu lub soku z cytryny. Pamiętaj, że masa po upieczeniu będzie mniej słodka i kwaśna.
  7. Na koniec dodaj budyń i zmiksuj krótko masę. Nie dodawaj jeszcze sody.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blasze piekarnika poukładaj schłodzone spody tofurników i podpiecz je około 10-15 min (u mnie z termoobiegiem).
  9. Jeśli nie masz gotowego puree z dyni, to w tym momencie wstaw do piekarnika również dynię hokkaido. Dynię przekrój na pół, pozbaw pestek i pokrój na duże kawałki, nie obieraj. Możesz upiec od razu całość, żeby mieć więcej puree lub wstawić tylko połowę dyni – powinna wystarczyć. Piecz do miękkości, aż z łatwością wbijesz w nią widelec.
  10. Podpieczone spody tofurników wyjmij z piekarnika. Do masy z tofu dodaj sodę i wymieszaj. Na spody wylewaj partie ciasta, wypełniając foremki po same brzegi. Tofurniczki tylko lekko urosną, a potem lekko opadną. Piecz je 15 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem), a następnie jeszcze 20-25 min w 170-165 stopniach do lekkiego zrumienienia. Na koniec zostaw tofurniki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na jakieś 15-20 min i dopiero wyjmij do wystudzenia.
  11. Między czasie wyjmij upieczoną dynię hokkaido i zmiksuj blenderem razem ze skórką na gładkie puree.
  12. Gdy tofurniki ostygną wyjmij je z foremek i przygotuj dyniowy karmel. W garnuszku wymieszaj wszystkie składniki „karmelu” i podgrzej do uzyskania gładkiej masy.
  13. Na tofurniczki nakładaj po około 2 łyżeczki dyniowej masy i dekoruj posiekanymi orzechami, chipsami kokosowymi lub posiekaną czekoladą.
  14. Jeśli chcesz możesz je udekorować karmelizowanym słonecznikiem. Na patelni lekko podpraż podaną ilość słonecznika. Gdy zacznie ładnie pachnieć, posyp go cukrem kokosowym i wymieszaj. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodaj mleko roślinne, zmniejsz ogień i podprażaj całość aż masa pokryje dokładnie słonecznik. Gotowe ziarna przełóż na talerzyk. Gdy ostygną i staną się chrupiące, udekoruj nimi tofurniki.
  15. Jeśli nie zjesz ciastek od razu, to przechowuj je w lodówce do kilku dni. Wówczas najlepiej je wyjąć na 30 min przed podaniem, ale zimne też są pyszne.

Wskazówki

  1. Pamiętaj, że skrobia i mąka kukurydziana to dwa różne produkty. Skrobię kukurydzianą możesz zastąpić mąką z tapioki lub ziemniaczaną. Żółtą mąkę kukurydzianą możesz zastąpić jaglaną, gryczaną lub owsianą bezglutenową. Zamiana mąk może wpływać na konsystencję ciasta, więc w razie potrzeby dodaj mniej lub więcej oleju.
  2. Naturalny ekstrakt pomarańczowy np. dr. Oetker możesz dostać w większych supermarketach lub sklepach spożywczych. Kilka kropel wspaniale wzbogaca smak ciasta.
  3. W tym wypadku do dyniowego karmelu polecam jedynie dynię hokkaido, bo ma kremową i mało wodnistą konsystencję oraz dużo naturalnej słodyczy.
  4. Masło orzechowe możesz zastąpić masłem migdałowym.
  5. Jeśli jesteście na diecie „low FODMAP”, to pamiętajcie, że nie wszystkie dynie zostały przebadane pod kątem zawartości FODMAPs. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że z dynią hokkaido bywa u mnie różnie i muszę uważać na wielkość zjadanej porcji, dlatego lepiej zrezygnujcie z niej w fazie eliminacyjnej diety. Zamieńcie również erytrytol na inny sypki słód np. cukier lub stewię, jeśli macie problem z poliolami.

zobacz również

2 komentarze

Michalina 21 listopada 2020 - 20:25

Wyszły przepyszne, przepis bardziej wymagający i więcej pracy, ale było warto dziękuję za przepis! ❤️❤️❤️❤️

Odpowiedz
Kasia 26 listopada 2020 - 18:01

Bardzo się cieszę, że trud się opłacił i ciacha posmakowały! Pozdrowienia! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz