Jesienna tarta bezglutenowa z jabłkami, budyniem i orzechowym karmelem (bez jajek i nabiału)

napisany przez Kasia 19 listopada 2020
Tarta bezglutenowa z prażonymi jabłkami, budyniem i orzechowym karmelem (bez jajek i nabiału)

Jesienna tarta bezglutenowa, która powstała na wiosnę? Tak się właśnie złożyło. To ciasto powstało już kilka miesięcy temu podczas marcowego lockdown’u. Testowałam wtedy uparcie kruche ciasto do wielkanocnego mazurka, a przy okazji wymyślałam do każdej próbnej wersji nowe nadzienie.

Tak powstała ta prosta, kryzysowa tarta bezglutenowa – z tego co było pod ręką. Na szybko ukręcony, orzechowy karmel, warstwa budyniu i domowe prażone jabłka z goździkami i cynamonem. To połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę, więc stwierdziłam, że warto będzie je puścić w świat. Teraz jesienią, z domowymi powidłami lub przetworami, będzie smakować najlepiej.

Tradycyjnie, przy okazji polecam Wam przegląd przepisów na blogu, które wpasowują się w ten jesienno-zimowy klimat. Pod tagiem JESIEŃ znajdziecie mnóstwo inspiracji. Pyszne cynamonowe ciasto marchewkowe z kremem bez nabiału, tartę z czekoladowym, budyniowym kremem i śliwkami czy przyciągające wzrok i bardzo kuszące ciasto imbirowe z całymi gruszkami – to tylko kilka propozycji do wypróbowania.


Jesienna tarta bezglutenowa to przepyszne połączenie kruchego ciasta z delikatnym nadzieniem, w którym łączą się aromaty wanilii, cynamonu, karmelu i orzechów. Do tego robi się ją naprawdę szybko i prosto. Wystarczy kilka magicznych składników pod ręką i dowolne, domowe przetwory.

Ja przygotowałam ją z prażonymi jabłkami własnej roboty. Dusiłam je z cynamonem i goździkami, a potem trzymałam w wyparzonych słoiczkach w lodówce. Dzięki temu mam zawsze pod ręką ten pyszny dodatek – do ciasta, naleśników, placuszków czy do wjadania łyżeczką prosto ze słoiczka. Jeśli chcecie, możecie skorzystać tutaj z mojego przepisu na prażone jabłka z pigwą. Jeśli nie macie pigwy, możecie zastąpić ją gruszkami lub przygotować mus z samych jabłek. We WSKAZÓWKACH pod przepisem znajdziecie też informacje, jak przygotować małą porcję prażonych jabłek do ciasta.

Jabłka połączyłam z gęstym budyniem waniliowym i wyrazistym orzechowym karmelem, który na szybko ukręciłam z masła orzechowego i syropu klonowego. Jak widzicie, składniki są proste, poszczególne elementy szybkie do zrobienia i wystarczy tylko złączyć je w smakowitą całość.

Wegańska tarta bezglutenowa z prażonymi jabłkami, budyniem i orzechowym karmelem

Jesienna tarta bezglutenowa to tarta kryzysowa – tak jak wspomniałam – powstała jeszcze na marcowym lockdownie z tego, co miałam pod ręką. Jak widać, ograniczona ilość składników otwiera miejsce na kreatywność i daje pole do popisu. Czuj się więc swobodnie i ewentualnie podmień składniki na takie, jakie masz w domu lub takie, które możesz spożywać.

Zamiast prażonych jabłek świetnie sprawdzą się inne jesienne przetwory, a szczególnie domowe, gęste dżemy czy konfitury z kwaskowatych owoców np. czarnej porzeczki czy aronii. Wspaniale będą też pasować powidła śliwkowe.

Jeśli nie masz masła orzechowego lub nie możesz spożywać orzeszków ziemnych, spróbuj je zastąpić pastą z innych dozwolonych orzechów lub pestek. Masło z dowolnych ziaren możesz zrobić samodzielnie w domu, jeśli masz dobry malakser, blender lub urządzenie typu thermomix.

Jeśli nie masz budyniu, użyj skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej i dopraw całość solidną porcją wanilii w dowolnej postaci. Kruche ciasto to, tak jak wspomniałam, spód do mazurka, który testowałam na wiosnę. We WSKAZÓWKACH pod przepisem znajdziesz propozycje zamienników mąk, które sprawdzą się w tym cieście.

Jednym słowem, szukaj rozwiązań i nie bój się eksperymentować. Mam nadzieję, że znajdziesz w tym prostym cieście inspirację.

Choć ciastem tym zajadaliśmy się wiosną, cieszę się, że poczekałam z publikacją na ten jesienny czas. Jabłka, cynamon, wanilia i orzechowy karmel – to połączenie teraz będzie smakować najlepiej. Smacznego!

Tarta bezglutenowa z prażonymi jabłkami, budyniem i orzechowym karmelem (bez jajek i nabiału)

JESIENNA TARTA BEZGLUTENOWA Z JABŁKAMI, BUDYNIEM I ORZECHOWYM KARMELEM (wegańska)

Kasia Jesienna tarta bezglutenowa, która powstała na wiosnę? Tak się właśnie złożyło. To ciasto powstało już kilka miesięcy temu podczas marcowego lockdown’u. Testowałam wtedy uparcie kruche ciasto do wielkanocnego mazurka, a… WYPIEKI SŁODKIE tarta European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na foremkę do tarty 11x35 cm, wys. 2,5 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA KRUCHE CIASTO:

  • ½ szkl. (80 g) mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. (50 g) mąki kukurydzianej
  • 1/3 szkl. (55 g) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich lub migdałów
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżki cukru pudru lub erytrytolu zmielonego na puder
  • 3 ½ łyżki miękkiego masła klarowanego (60-70 g) lub oleju kokosowego (85-105 g) w wersji wegańskiej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki dowolnego napoju roślinnego
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki mielonej wanilii, pasty waniliowej lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

NA ORZECHOWY KARMEL:

  • 2 ½-3 łyżki masła orzechowego
  • 4-5 łyżek dowolnego napoju roślinnego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodu np. syropu daktylowego
  • szczypta soli i cynamonu

NA BUDYŃ:

  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mąki ryżowej
  • 2-3 łyżki erytrytolu lub innego sypkiego słodu
  • 1 1/3 szkl. (250 ml + 85 ml) napoju roślinnego np. migdałowego, ryżowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej

PRAŻONE JABŁKA/DOMOWY DŻEM:

  • 5-6 łyżek (ok. 2/3 szkl.) gęstego musu jabłkowego, dżemu lub domowych prażonych jabłek np. z przepisu na prażone jabłka z pigwą (patrz WSKAZÓWKI)
  • LUB 5-6 łyżek przetworu z dowolnych owoców np. dżemu z czarnej porzeczki, aronii, malin lub powideł śliwkowych

  • płatki migdałów – do posypania
  • surowa fasola – do obciążenia ciasta

*Pod przepisem znajdziesz wskazówki odnośnie diety FODMAP.


1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do tarty będzie potrzebować domowego dżemu jabłkowego lub prażonych jabłek – zerknij na wskazówki pod przepisem, by dowiedzieć się jak je szybko przygotować, gdy nie masz gotowego tego składnika. Ewentualnie możesz użyć domowych przetworów z innych owoców np.  dżemu z czarnej porzeczki, aronii, malin lub powideł śliwkowych.
  2. Przygotuj budyń do ciasta. 1 szklankę napoju roślinnego wlej do garnuszka, a w pozostałej 1/3 szklanki rozmieszaj budyń wraz z podanymi mąkami. Do mleka w rondelku dodaj wybrany słód oraz łyżeczkę wybranego tłuszczu. Gdy będzie gorące, ale tuż przed tym zanim zacznie wrzeć, wlej rozmieszane z mlekiem mąki i energicznie wymieszaj całość trzepaczką, bo zacznie szybko gęstnieć. Doprowadź masę do wrzenia, a następnie zdejmij budyń z ognia i odstaw na czas przygotowania ciasta.
  3. Teraz przygotuj ciasto na kruchy spód. W misce wymieszaj wszystkie mąki, mielone orzechy, proszek, puder z wybranego słodu i sól. Do mąk do dodaj łyżeczkę octu i delikatnie miękki olej kokosowy lub masło ghee (u mnie najczęściej pół na pół) i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj mleko roślinne, aby lepiej scalić masę. Jeśli trzeba, dodaj nieco więcej mleka lub tłuszczu.
  4. Ciasto powinno dać się zagnieść w ładną, nieco wilgotną i tłustą kulę. Zwróć uwagę, aby ciasto nie było za suche i nie było w nim dużych kawałków, nierozpuszczonego (pod wpływem ciepła dłoni) oleju kokosowego – wówczas trzeba je jeszcze nieco wyrobić.
  5. Gotowym ciastem wylep foremkę na tartę z wyjmowanym dnem – moja ma wymiary 11x35 cm i wysokość 2,5 cm. A następnie nakłuj je widelcem i wstaw z foremką do lodówki do schłodzenia na jakieś 15-20 min.
  6. Jeśli nie masz foremki do tarty z wyjmowanym dnem – zerknij na WSKAZÓWKI pod przepisem.
  7. Między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj orzechowy karmel.
  8. W miseczce wymieszaj dokładnie masło orzechowe z wybranym, płynnym słodem i mlekiem roślinnym. Ilość napoju roślinnego zależy od gęstości masła orzechowego i użytego słodu. Jeśli trzeba, dodaj go więcej lub mniej, aby uzyskać konsystencję gęstego, gładkiego karmelu. Dopraw całość szczyptą soli i cynamonu.
  9. Schłodzony spód wstępnie podpiecz z obciążeniem – w tym celu przykryj go papierem do pieczenia i wysyp suchą, surową fasolą.
  10. Tak przygotowany spód piecz ok. 15 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zdejmij z niego papier wraz z fasolą. Ciasto może popękać delikatnie w niektórych miejscach, ale krem scali ewentualne pęknięcia.
  11. Teraz nałóż na dno ciasta orzechowy karmel i delikatnie go rozsmaruj. Na karmel wyłóż budyń, a na budyniu fantazyjnie rozsmaruj prażone jabłka, powidła lub dżem. Całość posyp płatkami migdałów i zapiekaj jeszcze jakieś 15-20 min, aż wierzch się zrumieni, a całość razem ładnie zapiecze.
  12. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia, żeby budyń i wszystkie warstwy ciasta dobrze zastygły i dały łatwo się kroić.
  13. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce. W tym ostatnim przypadku można je wyjąć na dłuższą chwilę przed jedzeniem, ale nie jest to konieczne.

Wskazówki

  1. Do ciasta możesz użyć zarówno gotowego, kupnego musu jabłkowego lub samodzielnie przygotować prażone jabłka – ta druga opcja lepiej się tu sprawdź. Polecam Ci mój przepis na prażone jabłka z pigwą (możesz również przygotować je bez pigwy lub zamiast niej dodać gruszki). Jeśli chcesz przygotować mus jabłkowy w niewielkiej ilości, tylko do ciasta, to weź 2-3 duże, słodkie jabłka. Owoce obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Dodaj ¼-1/3 łyżeczki cynamonu i 2-3 goździki. Podlej jabłka odrobiną wody i gotuj na średnim ogniu aż zmiękną i się rozpadną. Wyjmij z masy goździki. Jeśli użyłeś kwaśnych jabłek, to na koniec możesz całość dosłodzić np. cukrem kokosowym.
  2. Jeśli nie masz foremki z wyjmowanym dnem do tarty, możesz również użyć większej lub szerszej keksówki, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wylepić jej dno i boki do wysokości około 2-3 cm, a następnie nakłuć ciasto widelcem. Papier pomoże ci później wyjąć upieczony spód z foremki.
  3. Jeśli jesteś na diecie FODMAP to pamiętaj, by użyć zwykłego cukru zamiast erytrytolu i przetworów z dozwolonych owoców zamiast prażonych jabłek. Migdały mielone czy w płatkach pomiń w fazie eliminacyjnej lub zastąp je dozwolonymi orzechami. Pamiętaj też, by użyć mleka bez laktozy lub dozwolonego mleka roślinnego np. ryżowego.
  4. Mąkę ryżową, możesz zamienić na jaglaną. Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić bezglutenową mąką owsianą. Mąkę ziemniaczaną możesz spróbować zastąpić inną skrobią. Pamiętaj, że przy każdej zamianie mąk może zmienić się potrzebna ilość tłuszczu czy płynu do ciasta.
  5. Jeśli nie możesz spożywać masła z orzeszków ziemnych użyj innego, z dozwolonych orzechów np. laskowych, włoskich czy migdałów.
  6. To tarta kryzysowa – powstała jeszcze na marcowym lockdownie z tego, co miałam pod ręką, więc czuj się swobodnie i podmieniaj składniki na takie, jakie masz w domu. Użyj dowolnej konfitury, masła z dowolnych orzechów (możesz zrobić je też samodzielnie, jeśli masz malakser), jeśli nie masz budyniu użyj skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej i dopraw całość wanilią. Eksperymentuj!

zobacz również

Zostaw komentarz