Bezglutenowe ciasteczka sezamowe z czekoladą (wegańskie)

napisany przez Kasia 24 września 2018
wegańskie i bezglutenowe ciasteczka sezamowe z czekoladą

Nadeszła jesień, a wraz z nią większa chęć na słodkości, szczególnie te podjadane do kubka ciepłej herbaty.  Coraz częściej piekę domowe ciasteczka, batoniki lub kręcę słodkie kulki. Dziś mam dla was przepis na chrupiące, bezglutenowe ciasteczka sezamowe z czekoladą, bez nabiału, jajek i białego cukru. Robię je ostatnio najczęściej, bo są szybkie, proste i bardzo smaczne. Idealne do zwalczania jesiennej szarugi.

Sezamowa pasta tahini  – mój super składnik

Uwielbiam tahinę i dodaję ją niemal do wszystkiego.  Uwielbiam lody z jej dodatkiem, słodkie kulki  czy śniadaniowe płatki i jaglanki. Jest kremowa, lekko gorzka i pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań.  Możecie zamienić ją w pyszny ostro-słony dressing do sałatki lub warzyw albo słodką chałwową słodycz.

Ze względna nietolerancję FODMAPs muszę uważać na wielkość porcji tahini jaką spożywam (1 łyżka jest „low FODMAP”), bo inaczej powoduje u mnie nieco kłopotów we wrażliwych jelitach. Staram się jednak dodawać jej po trochu tam gdzie mogę, bo jest nie tylko smaczna, ale też super zdrowa. Sezam to bogactwo wapnia, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, zdrowych tłuszczy i antyoksydantów. Jeśli ograniczasz nabiał i obawiasz się o podaż wapnia, to sięgnij po tahinę.

Chałwa z kawałkami czekolady, czyli proste wegańskie i bezglutenowe ciasteczka sezamowe

Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na pyszne bezglutenowe ciasteczka bez jajek, nabiału i białego cukru, to spróbujcie tego przepisu. Nie ma nic prostszego niż zmieszanie kilku płynnych składników z mąką i dodanie posiekanej czekolady. Trwa to krótko, a ciasteczka pieką się chwilę. Są chrupiące, a jednocześnie rozpływają się w ustach. Lekka gorycz pasty sezamowej przełamana słodkim syropem klonowym lub miodem daje fajny chałwowy smak, a kawałki czekolady świetnie go uzupełniają .Bezglutenowe ciasteczka sezamowe to mój ciasteczkowy hit.

Polecam je wam na rozwianie jesiennej chandry.

wegańskie i bezglutenowe ciasteczka sezamowe z czekoladą

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA SEZAMOWE Z CZEKOLADA (WEGAŃSKIE)

Kasia Nadeszła jesień, a wraz z nią większa chęć na słodkości, szczególnie te podjadane do kubka ciepłej herbaty.  Coraz częściej piekę domowe ciasteczka, batoniki lub kręcę słodkie kulki. Dziś mam dla… SŁODKOŚCI Bezglutenowe ciasteczka sezamowe z czekoladą (wegańskie) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 8 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 czubate łyżki pasty sezamowej – tahini
3 łyżki płynnego oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
1 łyżka dowolnego mleka roślinnego
2-3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
4 ½ łyżki maki ryżowej
1 łyżka mąki z tapioki
1 ½ łyżki sezamu
1 łyżka wiórków kokosowych
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady lub ok 30 g groszków czekoladowych + ew. do dekoracji
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii , łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
Jeśli szukasz zamienników składników lub porad odnośnie wykonania przepisu, zerknij na wskazówki pod przepisem.

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj dokładnie płynne składniki: tahinę, olej, mleko, syrop klonowy i ocet. Ważne jest odmierzenie 3 łyżek już płynnego oleju. Jeśli rozpuścimy 3 łyżki stałego, to finalnie może ich wyjść nieco więcej.
  2. Dodaj sezam, wiórki, wanilie i ponownie zamieszaj. Następnie dodaj mąki z proszkiem. Masa powinna być gęsta i klejąca, ale niedająca się jeszcze formować dłońmi.
  3. Gorzką czekoladę posiekaj i dodaj do masy. Całość wstaw do lodówki na o 20 min, żeby masa stężała i dała się formować w kulki.
  4. Gdy masa odpowiednio zgęstnieje, rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Zwilżonymi dłońmi formuj z ciasta kulki i rozpłaszczaj je ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami, bo rozleją się na trochę na boki. Wierzch ciastek możesz udekorować dodatkowo kawałkami czekolady lub czekoladowymi groszkami.
  5. Ciastka piecz w 170 stopniach (u mnie z termoobiegiem) ok 8-10 min. Ciastka łatwo się rumienią, więc pilnuj żeby zbytnio się nie przypiekły.
  6. Upieczone ciastka pozostaw na blaszce na chwilę, żeby łatwiej było je ściągnąć. Przełóż je na talerz, a gdy wystygną przechowuj w słoiku lub puszce.

Wskazówki

  1. Syrop klonowy możesz zastąpić innym słodem. Pamiętaj jednak, że płynne słody mają różną konsystencję, co wpłynie na ilość dodanej mąki, smak i konsystencję upieczonych ciasteczek. Te ciasteczka robiłam również z bardzo gęstym miodem – dodałam połowę ilości mąki ryżowej, a ciasteczka wyszły bardziej miękkie i lekko ciągnące w środku. Również je bardzo polecam.
  2. Mąkę z tapioki możesz zastąpić inną skrobią np. kukurydzianą lub ziemniaczaną.
  3. Najlepsza do ciasteczek będzie niezbyt gorzka tahina. Mi odrobina goryczy z pasty sezamowej nie przeszkadza w słodkich ciastkach i bardzo przypomina smak chałwy.

 

zobacz również

6 komentarzy

nuxy 26 września 2018 - 13:30

a jak się ma syrop klonowy do diety low fodmap..? Pytam, bo muszę na nią przejść i gubię się w gąszczu zaleceń, ale zdaje się, że on nie jest dozwolony na LFD?

Odpowiedz
Kasia 26 września 2018 - 14:02

Syrop klonowy akurat jest bezpieczny na diecie Low FODMAP jako jeden z nielicznych płynnych słodów, także spokojnie możesz z niego skorzystać 🙂

Odpowiedz
Marzynia Mamcia 4 października 2018 - 22:28

Myślę, że te ciasteczka sprawią przyjemność nie tylko córce, ale i reszcie mojej Hurmy i Czeredy (która strawiłaby nawet czysty gluten w proszku, o ile istnieje coś takiego :-D)

Odpowiedz
Kasia 5 października 2018 - 08:26

Hahaha znam dobrze ten stan uwielbienia glutenu 😉 A ciasteczka są pyszne i na pewno posmakują każdemu 🙂 Pozdrowienia dla córki i reszty gromady 🙂

Odpowiedz
Karolina 25 października 2018 - 21:38

Moje ulubione, robie je przynajmniej raz w tygodniu <3 dziekuje!

Odpowiedz
Kasia 26 października 2018 - 09:05

U mnie ostatnio tak samo 🙂 Cieszę się ogromnie, że Ci smakują <3 Dziękuję za wiadomość!

Odpowiedz

Zostaw komentarz