Nadeszła jesień, a wraz z nią większa chęć na słodkości, szczególnie te podjadane do kubka ciepłej herbaty. Coraz częściej piekę domowe ciasteczka, batoniki lub kręcę słodkie kulki. Dziś mam dla was przepis na chrupiące, bezglutenowe ciasteczka sezamowe z czekoladą, bez nabiału, jajek i białego cukru. Robię je ostatnio najczęściej, bo są szybkie, proste i bardzo smaczne. Idealne do zwalczania jesiennej szarugi.
Sezamowa pasta tahini – mój super składnik
Uwielbiam tahinę i dodaję ją niemal do wszystkiego. Uwielbiam lody z jej dodatkiem, słodkie kulki czy śniadaniowe płatki i jaglanki. Jest kremowa, lekko gorzka i pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Możecie zamienić ją w pyszny ostro-słony dressing do sałatki lub warzyw albo słodką chałwową słodycz.
Ze względna nietolerancję FODMAPs muszę uważać na wielkość porcji tahini jaką spożywam (1 łyżka jest „low FODMAP”), bo inaczej powoduje u mnie nieco kłopotów we wrażliwych jelitach. Staram się jednak dodawać jej po trochu tam gdzie mogę, bo jest nie tylko smaczna, ale też super zdrowa. Sezam to bogactwo wapnia, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, zdrowych tłuszczy i antyoksydantów. Jeśli ograniczasz nabiał i obawiasz się o podaż wapnia, to sięgnij po tahinę.
Chałwa z kawałkami czekolady, czyli proste wegańskie i bezglutenowe ciasteczka sezamowe
Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na pyszne bezglutenowe ciasteczka bez jajek, nabiału i białego cukru, to spróbujcie tego przepisu. Nie ma nic prostszego niż zmieszanie kilku płynnych składników z mąką i dodanie posiekanej czekolady. Trwa to krótko, a ciasteczka pieką się chwilę. Są chrupiące, a jednocześnie rozpływają się w ustach. Lekka gorycz pasty sezamowej przełamana słodkim syropem klonowym lub miodem daje fajny chałwowy smak, a kawałki czekolady świetnie go uzupełniają .Bezglutenowe ciasteczka sezamowe to mój ciasteczkowy hit.
Polecam je wam na rozwianie jesiennej chandry.
6 komentarzy
a jak się ma syrop klonowy do diety low fodmap..? Pytam, bo muszę na nią przejść i gubię się w gąszczu zaleceń, ale zdaje się, że on nie jest dozwolony na LFD?
Syrop klonowy akurat jest bezpieczny na diecie Low FODMAP jako jeden z nielicznych płynnych słodów, także spokojnie możesz z niego skorzystać 🙂
Myślę, że te ciasteczka sprawią przyjemność nie tylko córce, ale i reszcie mojej Hurmy i Czeredy (która strawiłaby nawet czysty gluten w proszku, o ile istnieje coś takiego :-D)
Hahaha znam dobrze ten stan uwielbienia glutenu 😉 A ciasteczka są pyszne i na pewno posmakują każdemu 🙂 Pozdrowienia dla córki i reszty gromady 🙂
Moje ulubione, robie je przynajmniej raz w tygodniu <3 dziekuje!
U mnie ostatnio tak samo 🙂 Cieszę się ogromnie, że Ci smakują <3 Dziękuję za wiadomość!