Dyniowa granola bezglutenowa

napisany przez Kasia 18 września 2018
Dyniowa granola bez glutenu

Kolejny post z serii „do czego wykorzystać nadmiar dyni” lub „czego jeszcze nie robiliście z dyni”. Jestem w dyniowym ciągu jak nigdy i ciężko to ukryć. Dynia wskakuje do piekarnika przy każdej okazji, więc przerabiam ją masowo na puree, a puree wykorzystuję gdzie się da. Dzisiaj wpadło do obłędnej , aromatycznej, pachnącej jesienią, dyniowej granoli.

Mój mąż, największy fan śniadaniowych płatków jakiego znam, powiedział, że dyniowa granola bezglutenowa, to najlepsza (obok czekoladowej) granola jaką jadł, więc nie ma żartów. Koniecznie spróbujcie takiej wersji chrupiących płatków, a na pewno nie kupicie już sklepowego gotowca.

Każdy kto lubi musli, płatki i granole z pewnością wie, że te sklepowe mieszanki nie są najzdrowszym jedzeniowym wyborem. Zazwyczaj, jakość składników takich mieszanek pozostawia wiele do życzenia, a mieszanka oleju palmowego i kilku rodzajów cukru na pierwszym miejscu w składzie skutecznie mnie odstrasza. Od kilku lat nie kupuję już gotowych granoli i choć na rynku pojawiło się sporo zdrowych alternatyw, to i tak wolę zrobić swoją. Wychodzi taniej, smaczniej i zawsze mam pewność, co ląduje w moich płatkach.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście robić domowej granoli, to koniecznie musicie spróbować. To prosty i szybki sposób na duży zapas śniadaniowych płatków na czarną godzinę. Za każdym razem możecie zmieniać składniki, smaki, dodatki i przyprawy, dzięki czemu nigdy wam się nie znudzą.

Dyniowa granola bezglutenowa jest pięknie pomarańczowa, aromatyczna, chrupiąca i idealna na jesienne śniadania.

Dla smaku, zdrowia i różnorodności składników odżywczych zmieszałam w niej kilka rodzajów płatków. Dodałam aromatyczne, rozgrzewające, korzenne przyprawy i dodatki pasujące do smaku dyni. Znajdziecie w niej chrupiące orzechy, migdały, pestki dyni, wiórki kokosowe i słodkie rodzynki. Dodatek amarantusa ekspandowanego sprawia, że dyniowa granola bezglutenowa łatwiej łączy się w piekarniku w smakowite, chrupiące kawałki.

Całość posłodziłam niewielką ilością cukru kokosowego, którego karmelowy aromat świetnie pasuje do dyniowej wersji granoli oraz miodem i syropem klonowym, które sklejają całość razem z kremowym, dyniowym puree. Dodatek dyni nadaje również subtelnego aromatu i pięknego pomarańczowego koloru.

Dyniowa granola bezglutenowa posmakuje każdemu amatorowi chrupiącycyh, śniadaniowych płatków i korzennych przypraw. Dzieciaki będą zachwycone takim śniadaniem lub przekąską zapakowaną do szkoły. Dyniową granolę można zajadać z roślinnym jogurtem, mlekiem lub stosować jako posypkę do deserów, budyniów i kremów.  Można ją również wyjadać prosto ze słoika, ale wtedy zaskakująco szybko znika. 😉

Jeśli macie zapas dyni, to nie zawahajcie się jej użyć również do granoli!

A jeśli szukacie jeszcze jednej jesiennej inspiracji, to zerknijcie na przepis na jabłkową granolę z kaszy gryczanej i jaglanej.

Dyniowa granola bez glutenu

DYNIOWA GRANOLA BEZGLUTENOWA

Kasia Kolejny post z serii „do czego wykorzystać nadmiar dyni” lub „czego jeszcze nie robiliście z dyni”. Jestem w dyniowym ciągu jak nigdy i ciężko to ukryć. Dynia wskakuje do piekarnika… DYNIA Dyniowa granola bezglutenowa European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na słoik ok. 1,5 l Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

----- Suche składniki:
2/3 szkl. bezglutenowych płatków owsianych
½ szkl. płatków gryczanych
½ szkl. płatków jaglanych
½ szkl. pestek dyni
½ szkl. wiórków kokosowych
½ szkl. migdałów
½ szkl. orzechów włoskich lub pekan
1/3 szkl. amarantusa ekspandowanego
spora szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego)
½ łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki cukru kokosowego
1/3 – ½ szkl. rodzynek
----- Mokre składniki:
½ szkl. puree z upieczonej dyni (zwykłej, pomarańczowej – patrz WSKAZÓWKI)
¼ szkl. dowolnego oleju o neutralnym smaku np. z pestek winogron
1/3 szkl. syropu klonowego lub miodu

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz rodzynek, czyli płatki, orzechy, ziarna i przyprawy.
  2. W garnuszku wymieszaj puree z dyni, olej i wybrany słód i lekko podgrzej do połączenia się składników.
  3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 165-170 stopni i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Suche składniki połącz dokładnie z masą dyniową i wyłóż całość na blachę piekarnika. Na początku najlepiej nie rozkładać warstwy płatków zbyt cienko.
  5. Piecz granolę ok 15-17 min be zmieszania, dzięki temu sklei się w większe i chrupiące kawałki. Po tym czasie zamieszaj całość i piecz jeszcze 15-17 min do zrumienienia. Między czasie zamieszaj granolę jeszcze 1- 2 razy i pilnuj, żeby zbytnio się nie przypiekła.
  6. Gotowe płatki wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce do ostygnięcia, stopniowo powinny stawać się coraz bardziej chrupiące. Do wystudzonej granoli dodaj rodzynki, zamieszaj i przełóż całość do dużego słoika lub puszki.
  7. Zajadaj z jogurtem, mlekiem roślinnym lub jako dodatek do deserów np. budyniów.

Wskazówki

  1. Puree z dyni najlepiej przygotować wcześniej w większej ilości i zamrozić lub zużywać na bieżąco do przygotowania deserów, zup lub innych dań. Duży kawał dyni oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze piekarnika miąższem do góry i piecz w 180 stopniach z termoobiegiem do miękkości. W zależności od rodzaju dyni może to potrwać od 20-40 min. Miękką dynię oddziel od skórki i zmiksuj blenderem na gładką masę. Dynię możesz również obrać przez pieczeniem, ale tak jest zdecydowanie łatwiej. Nie musisz za to obierać dyni hokkaido, gdyż można ją jeść ze skórką.
  2. Do tego przepisu użyłam zwykłej dyni pomarańczowej i taką polecam. Jeśli jednak chcesz użyć innej odmiany np. hokkaido, która jest dużo mniej wodnista, będziesz musiał dołożyć kilka łyżek płynu do mokrych składników np. wody lub mleka roślinnego.

zobacz również

2 komentarze

Magda 27 września 2019 - 14:53

Mieszkam za granicą i nie do konca wiem co to jest amarantus ekspandowany. Czy to znaczy w ziarenkach, whole grain? Nie znalazłam tłumaczenia.

Odpowiedz
Kasia 28 września 2019 - 14:46

Nie, nie, to nie taki w ziarenkach. Szukaj pod nazwą “amaranth popping” lub “popped amaranth”. To takie dmuchane ziarna jak dmuchany ryż, jeśli kojarzysz 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz