Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami i kruszonką (bez drożdży, wersja z jajkami i bez)

napisany przez Kasia 16 września 2020
Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami i kruszonką ( bez drożdży,wersja z jajkiem i bez)

W zeszłym roku, gdy opublikowałam przepis na bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami w wersji drożdżowej zasypaliście mnie prośbami o jego wersję bez drożdży. A że ja wszystkie Wasze małe prośby zapisuję, w tegorocznym sezonie na dynię postanowiłam zrealizować właśnie ten przepis. Musiałam trochę pokombinować, aby stworzyć przepis na ciasto, które uniesie ciężar śliwek, a jednocześnie nie będzie ciężkie i zakalcowate. Jak możecie się domyślać, udało się! I to w dwóch wersjach  – z jajkami i bez nich, w pełni wegańskiej wersji.

Przepis na dyniowe drożdżowe ze śliwkami bardzo przypadł Wam do gustu, więc mam nadzieję, że i z nowym przepisem tak będzie. Jeśli szukacie więcej dyniowych inspiracji zajrzyjcie do zakładki DYNIA. Znajdziecie tam mi.in. dyniowe kluseczki i knedle ze śliwkami, muffinki, granolę czy cynamonowe ślimaczki. Wszystko przepyszne, jesienne, rozgrzewające serca i brzuchy.


Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami, bez drożdży i nabiału

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami i kruszonką, to przepyszna wersja jesiennego placka, ale bez dodatku drożdży. Przepis ten stworzyłam w dwóch wariantach z jajkami i bez, aby każdy mógł cieszyć się tym przepisem.

Jeśli możecie jeść jajka, zawsze możecie przetestować obie wersje i sprawdzić, która bardziej Wam odpowiada, gdyż każda z nich jest nieco inna. Ciasto bez jajek (widoczne na zdjęciach) jest mięciutkie i nieco bardziej wilgotne niż to z jajkami. Te z jajkiem jest lżejsze i bardziej puszyste.

W przypadku tego przepisu ważne jest wyczucie odpowiedniej konsystencji ciasta, która jest nieco inna w każdej z wersji. Aby wszystko się udało, nie zapomnijcie o silnym proszku do pieczenia, który uniesie cięższe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Dokładnie informacje odnośnie tego, jaki bezglutenowy proszek polecam znajdziecie we WSKAZÓWKACH pod przepisem.

Bezglutenowe ciast dyniowe ze śliwkami jest pyszne i aromatyczne. Nie żałowałam mu korzennych przypraw: cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej.

Kluczową rolę odgrywają tu też oczywiście upieczone śliwki, które nadają wspaniałego smaku i aromatu każdemu wypiekowi. Obtoczyłam je w niewielkiej ilości karmelowego cukru kokosowego, cynamonu i wanilii, dzięki czemu wyszły jeszcze pyszniejsze i dodały efektu „Wow!”. Zwieńczeniem całości jest oczywiście waniliowa kruszonka. Ciasto bez kruszonki się nie liczy. 😉

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami, bez drożdży, nabiału i jajek

Bezglutenowe ciasto dyniowe to świetny jesienno-zimowy deser. Jeśli chcecie upiec je nie raz w tym chłodniejszym sezonie, to koniecznie zróbcie sobie mały zapas puree z pieczonej dyni.

Warto upiec od razu większą jej ilość, zmiksować na puree, spakować w odpowiednich porcjach w woreczki i wrzucić do zamrażalnika. Gdy najdzie Was ochota na ciasto, wystarczy wyjąć taki pakunek i rozmrozić np. w ciepłej wodzie – tak jest szybciej.

Poza sezonem na dynię możecie również ratować się używając puree z pieczonego batata. Próbowałam również tej wersji. Wyszła pysznie i niemal identycznie, choć bez tego charakterystycznego dla dyni aromatu.

A gdy skończą się świeże śliwki, śmiało możecie sięgnąć po te mrożone. Jeśli macie chęć, to możecie spróbować również innych owoców lub wersji z samą kruszonką. Będzie pysznie!

Coroczne dyniowe szaleństwo mamy w pełni, więc nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam udanego dyniowego sezonu. Korzystajcie, smakujcie, gotujcie!

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami i kruszonką ( bez drożdży,wersja z jajkiem i bez)

BEZGLUTENOWE CIASTO DYNIOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ (bez drożdży, wersja z jajkami i bez)

Kasia W zeszłym roku, gdy opublikowałam przepis na bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami w wersji drożdżowej zasypaliście mnie prośbami o jego wersję bez drożdży. A że ja wszystkie Wasze małe prośby… DYNIA Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami i kruszonką (bez drożdży, wersja z jajkami i bez) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na tortownicę o śr. 20-21 cm lub foremkę o wymiarach 20x20 cm lub 15x35cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • ½ (ok. 140 g) puree z pieczonej dyni hokkaido (patrz WSKAZÓWKI)
  • 2 jajka lub 1 łyżki łusek babki jajowatej + ⅓ szkl. bardzo ciepłej/gorącej wody - w wersji wegańskiej
  • ¼-⅓ (60-85 ml) dowolnego napoju roślinnego lub szkl. + 1-2 łyżki (100-115 ml) w wersji bez jajek
  • ¼ (60 ml) oleju
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • ¾ (115 g) mąki ryżowej
  • ⅓ + 1 łyżka (55 g) bezglutenowej mąki owsianej (patrz WSKAZÓWKI)
  • ¼ (35 g) mąki gryczanej
  • ¼ (40 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • ⅓ + 1 łyżka (ok. 80 g) erytrytolu lub cukru
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego lub łusek babki jajowatej – w wersji z jajkiem (pomiń w wersji wegańskiej)
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (patrz WSKAZÓWKI)
  • ⅓ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ½-⅔ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 300-350 g śliwek + 2 łyżeczki cukru kokosowego + ¼ łyżeczki cynamonu i sproszkowanej wanilii

NA KRUSZONKĘ:

  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 ½ łyżki cukru pudru lub erytrytolu zmielonego na puder
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej
  • 1-2 łyżeczki napoju roślinnego – opcjonalnie

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do ciasta potrzebujesz puree z pieczonej dyni hokkaido. Jeśli nie masz gotowego tego składnika, zerknij na wskazówki pod przepisem, jak go przygotować i czym ewentualnie zastąpić.
  2. Rozgrzej piekarnik odpowiednio wcześnie do 190 (wersja z jajkiem) lub 190-200 stopni (wersja bez jajka), by był od razu gotowy, gdy przygotujesz ciasto.
  3. Śliwki umyj i wypestkuj. W przypadku małych węgierek podziel je na połówki, a w przypadku większych odmian pokrój je na mniejsze kawałki. Posyp śliwki cukrem kokosowym i przyprawami: cynamonem i wanilią.
  4. W małej miseczce wymieszaj składniki na kruszonkę i połącz całość tworząc dość wilgotne ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha i sypka, dodaj 1-2 łyżeczki napoju roślinnego. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masa nico zastygnie i wówczas łatwo podzielisz ją na okruchy.
  5. Jeśli robisz wersję bez jajek, to zalej łuski babki jajowatej bardzo ciepłą lub gorącą wodą. Wymieszaj je dobrze, a następnie odstaw do zgęstnienia na ok. 10 min. Powinna powstać gęsta, zwarta, wręcz stała masa.
  6. W misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: puree z dyni, jajka (jeśli robisz tę wersję), ocet, olej, syrop klonowy, mleko roślinne (ilość zależna od wersji i dodatku jajek!).
  7. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mąki, budyń, wybrany słód, proszek, sodę, wszystkie przyprawy i łyżeczkę mielonego siemienia lub łusek babki jajowatej - jeśli robisz wersję z jajkami.
  8. Przygotuj foremkę na ciasto. Jeśli używasz tortownicy, to wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki nasmaruj tłuszczem i obsyp mąka np. ryżową. Jeśli używasz prostokątną foremkę, to wyłóż ją papierem.
  9. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, możesz przystąpić do połączenia składników na ciasto. Do suchych składników dodaj mokre składniki, a w wersji bez jajek również gęstą masę z łusek babki jajowatej. Szybko i dokładnie wymieszaj całość trzepaczką. Jeśli robisz wersję bez jajek zwróć uwagę by dobrze rozrobić i wymieszać z resztą składników żel z babki jajowatej. Ciasto z jajkami będzie nieco luźniejsze, ale nie może być za rzadkie, aby śliwki się w nim nie zapadły. Masa bez jajek, a z babką jajowatą, będzie nieco gęstsza, klejąca, z widoczną strukturą ciasta, lekko gumowa, przypominająca wilgotne, bardzo luźne, niewyrośnięte ciasto drożdżowe. W obu przypadkach ciasto powinno widoczne buzować od działania proszku, sody i octu.
  10. Przełóż ciasto od razu do foremki. Na wierzchu poukładaj kawałki śliwek (ściśle obok siebie, wypełnij puste miejsca), a na koniec posyp całość kruszonką. Wstaw ciasto do piekarnika. Wersje z jajkami piecz w 190 stopniach z termoobiegiem ok. 20 min, a następnie zmniejszy temperaturę do 180 i piecz jeszcze ok. 15 min. Ciasto bez jajek piecz w 190-200 stopniach z termooobiegiem ok. 10-15 min, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz całość jeszcze 15-20 min, aż ciasto ładnie wyrośnie, zrumieni się, a śliwki upieką. Gotowe ciasto pozostaw na 5-10 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie je wyjmij i pozostaw w foremce do lekkiego wystudzenia. Potem wyjmij je z foremki i pozwól mu jeszcze odparować nadmiar ciepła i wilgoci.
  11. Ciasto przechowuj pod przykryciem, żeby nie czerstwiało i najlepiej w chłodniejszym miejscu, bo w cieple owoce na cieście mogą szybko fermentować.

Wskazówki

  1. Do tego przepisu będziesz potrzebować puree z dyni hokkaido, która ma słodki, gęsty i skrobiowy miąższ – inny niż dynia zwyczajna. Dynię przekrój na pół, pozbaw pestek i pokrój na duże kawałki, nie obieraj. Możesz upiec od razu całość, żeby mieć więcej puree lub wstawić tylko połowę dyni – powinna wystarczyć. Piecz do miękkości, aż z łatwością wbijesz w nią widelec. Na koniec ciepłą dynię zmiksuj blenderem na gładką masę – możesz to zrobić razem ze skórką.
  2. Poza sezonem na dynię, do ciasta możesz użyć puree z pieczonego batata.
  3. Zamiast mąki owsianej, możesz użyć nieco mniej mąki jaglanej - 1/3 szkl., 50 g (najlepiej takiej mocno zmielonej, delikatnej). Ciasto z mąką jaglaną może być nieco gęstsze, więc w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mleka więcej.
  4. Używam bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko lub dr. Oetker. Te proszki najlepiej się sprawdzają, szczególnie w wypiekach bez udziału jajek. Działają bardzo silnie, ładnie unoszą ciasto i nadają mu puszystej konsystencji. Jeśli używasz ekologicznego proszku do pieczenia na kamieniu winnym, to lepiej zwiększ ilość sody w cieście (np. na początku do 1/2 łyżeczki), aby zmniejszyć ryzyko zakalca.
  5. Do tego ciasta możesz użyć również innej blaszki np. keksówki lub większej foremki, jeśli lubisz cieńszą warstwę ciasta lub chcesz otrzymać bardziej płaski placek. Wówczas przygotujcie nieco więcej śliwek do jego pokrycia.
  6. Zamiast budyniu możesz dać skrobię kukurydzianą lub mąkę z tapioki, ale dodaj wówczas do ciasta wanilię w dowolnej postaci.
  7. Zamiast świeżych śliwek, możesz użyć tych mrożonych. Gdy się rozmrożą, odlej nadmiar płynu, obsyp je cukrem kokosowym i przyprawami i dodaj do ciasta.

zobacz również

2 komentarze

KatSangui 17 października 2020 - 17:46

Cudowny przepis! To był mój pierwszy wypiek 3bez i wyszło super! Muszę wspomnieć, że mam dwie lewe ręce do pieczenia a ten przepis jest tak dopracowany, że nawet mi wyszło Robiłam wersję bez jajek.

Odpowiedz
Kasia 19 października 2020 - 12:37

Bardzo się cieszę, ze ciasto wyszło i smakowało! Szczególnie, że wersje bez jajek zawsze mogą być nieco podchwytliwe i wymagają więcej uwagi. Brawo!

Odpowiedz

Zostaw komentarz