Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej, z kurkami i jasnym sosem bez nabiału (wegańska, bez drożdży)

autor Kasia | BezBez
2 komentarze
Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej, z kurkami i jasnym sosem bez nabiału

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej to kolejny przepis, który wyciągnęłam z mojego notatnika pełnego zapisków i pomysłów na kolejne wpisy. Czasem w natłoku pracy nie mam kiedy realizować niektórych pomysłów i tak czekają na lepsze czasy. Aż nadchodzi moment, że nic nie goni i pasują wówczas idealnie. Postanowiłam przetestować ten przepis razem z pomysłem na pizzę z kurkami i jasnym sosem bez nabiału krowiego. Wyszło zdrowo, sezonowo i przepysznie! Idealnie by zgrzeszyć, a jednocześnie przemycić dużo dobrego.

Swoją przygodę z przepisami z moczonych kasz zaczynałam od prostych placuszków, gofrów i oczywiście niezastąpionego chlebka z kaszy gryczanej. Fermentacja i kiełkowanie nasion, z których możemy później wyczarować przepyszne potrawy, to prawdziwa magia. Jemy nie tylko zdrowo, odżywczo, ale i smacznie. Wystarczy odrobina wyobraźni, ulubione dodatki i możemy zamienić namoczone, zwykłe, polskie kasze w cudowne dania.

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej to wypadkowa kilku inspirujących przepisów. Fermentując kasze na swoje placuszki, gofry Dominiki Wójciak (znajdziecie na jej instagramie – Jarzynova) czy chlebek Weroniki z natchniona.pl wiedziałam już jak wspaniale zachowują się takie ziarna. Natomiast przepis Alyssy z Simply Quinoa na pizzę z moczonej komosy zainspirował mnie do stworzenia podobnego spodu na pizzę, ale z polskich kasz – gryki i jagły. No i wyszło cudo!


Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej bez jaj, nabiału i drożdży

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej to pyszny i prosty w wykonaniu spód z moczonych ziaren, który nie zawiera drożdży, jajek, nabiału i glutenu. To świetny patent na urozmaicenie menu i przemycenie kasz w diecie.

Nie jest to wprawdzie puchata, drożdżowa, włoska pizza. To pyszny i bardzo sycący placek, który świetnie sprawdzi się nie tylko na diecie eliminacyjnej. To zdrowa i pyszna alternatywa dla standardowej, mącznej pizzy. Tą można się zajadać nieco częściej, szczególne jeśli postawimy na urozmaicone dodatki. Moczone, lekko skiełkowane kasze to bogactwo witamin, minerałów i roślinnego białka. Specjalnie połączyłam dwa rodzaje kasz – z jednej strony na zdrowia, z drugiej chciałam złagodzić nieco smak gryki dodatkiem innych ziaren.

W przypadku pizzy moczyłam je krócej niż np. na chlebek, gdzie zachodzi już fermentacja i rośnięcie ciasta z udziałem bakterii i dzikich drożdży. Możecie i tu spróbować takiego patentu. Jednak ja wspomogłam się niewielkim dodatkiem octu, proszku i sody, które nieco spulchniły cienkie ciasto z kasz.

Spód wychodzi cienki, ale nie ma w środku zakalca. Nie rozpada się i ładnie trzyma wszystkie dodatki. Jeśli masa wyjdzie wam gęstsza, spód będzie bardziej zwarty. Warto nie bać się rozluźnić masy na ciasto – moje było naprawdę płynne. W trakcie pieczenia kasze chłoną wodę, a ciasto ładnie się ścina. Dodatek skrobi sprawia, że nie pęka też z wierzchu i jest mniej kruche, ale i bez tego składnika dacie radę.

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej z jasnym sosem i kurkami (wegańska, bez drożdży)

Tę bezglutenową pizzę postanowiłam zrobić w na maksa smakowitej wersji. Żeby nie zmylił Was (a poniektórych nie zniechęcił) zbyt zdrowy spód, góra musiała być rozpustna. Przygotowałam pyszny, jasny, kremowy, serowy sos bez nabiału, do tego por i sezonowy akcent, czyli kurki.

Sos przygotowałam na bazie mleka roślinnego i nieaktywnych płatków drożdżowych, które nadają wspaniałego, pełnego, serowego smaku. Jeśli nie możecie spożywać drożdży, to spróbujcie je pominąć i doprawić sos większą ilością ziół, cebulką i czosnkiem. Łyżeczka masła orzechowego czy sosu sojowego dla podbicia smaku też mogą się tu sprawdzić.

Postawiłam na proste i pyszne połączenie dwóch dodatków, czyli lekko podsmażony por i kurki. Poza sezonem na te grzyby, możecie skorzystać z innych dodatków. Do jasnego sosu pasuje wiele warzyw, np. blanszowane brokuły czy ziemniaczki. No i oczywiście możecie postawić na klasykę – sos pomidorowy, tradycyjny lub wegański ser i inne smakowite dodatki według swoich upodobań.

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej to świetna baza do własnych eksperymentów. Możecie łatwo dostosować ją do swojej diety czy smaku eksperymentując z różnymi dodatkami.

To super opcja dla tych, którzy lubią zjeść zdrowiej, którzy szukają patentów na przemycenie kasz w codziennym jadłospisie lub różnych rozwiązań na dietach eliminujących gluten i drożdże.

Mam nadzieję, ze zachęciłam was nieco do tego eksperymentu. Wierzę, że kto spróbuje nie będzie żałował. 😉

Smacznego i na zdrowie!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

2 komentarze

Martyna 7 stycznia 2021 - 21:43

A co sądzisz o tym, żeby ciasto zrobić na gryczanym zakwasie?

Odpowiedz
Kasia 8 stycznia 2021 - 13:54

Chodzi o konkretnie to ciasto? Nie testowałam jeszcze ciast z kasz z dodatkiem zakwasu. Tutaj idea przepisu jest trochę inna. Natomiast mam 2 ekstra [Rzepiscy na pizzę na zakwasie – będą w moim e -booku z wypiekami bez drożdży. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.