Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej, z kurkami i jasnym sosem bez nabiału (wegańska, bez drożdży)

napisany przez Kasia 8 września 2020
Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej, z kurkami i jasnym sosem bez nabiału

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej to kolejny przepis, który wyciągnęłam z mojego notatnika pełnego zapisków i pomysłów na kolejne wpisy. Czasem w natłoku pracy nie mam kiedy realizować niektórych pomysłów i tak czekają na lepsze czasy. Aż nadchodzi moment, że nic nie goni i pasują wówczas idealnie. Postanowiłam przetestować ten przepis razem z pomysłem na pizzę z kurkami i jasnym sosem bez nabiału krowiego. Wyszło zdrowo, sezonowo i przepysznie! Idealnie by zgrzeszyć, a jednocześnie przemycić dużo dobrego.

Swoją przygodę z przepisami z moczonych kasz zaczynałam od prostych placuszków, gofrów i oczywiście niezastąpionego chlebka z kaszy gryczanej. Fermentacja i kiełkowanie nasion, z których możemy później wyczarować przepyszne potrawy, to prawdziwa magia. Jemy nie tylko zdrowo, odżywczo, ale i smacznie. Wystarczy odrobina wyobraźni, ulubione dodatki i możemy zamienić namoczone, zwykłe, polskie kasze w cudowne dania.

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej to wypadkowa kilku inspirujących przepisów. Fermentując kasze na swoje placuszki, gofry Dominiki Wójciak (znajdziecie na jej instagramie – Jarzynova) czy chlebek Weroniki z natchniona.pl wiedziałam już jak wspaniale zachowują się takie ziarna. Natomiast przepis Alyssy z Simply Quinoa na pizzę z moczonej komosy zainspirował mnie do stworzenia podobnego spodu na pizzę, ale z polskich kasz – gryki i jagły. No i wyszło cudo!


Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej bez jaj, nabiału i drożdży

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej to pyszny i prosty w wykonaniu spód z moczonych ziaren, który nie zawiera drożdży, jajek, nabiału i glutenu. To świetny patent na urozmaicenie menu i przemycenie kasz w diecie.

Nie jest to wprawdzie puchata, drożdżowa, włoska pizza. To pyszny i bardzo sycący placek, który świetnie sprawdzi się nie tylko na diecie eliminacyjnej. To zdrowa i pyszna alternatywa dla standardowej, mącznej pizzy. Tą można się zajadać nieco częściej, szczególne jeśli postawimy na urozmaicone dodatki. Moczone, lekko skiełkowane kasze to bogactwo witamin, minerałów i roślinnego białka. Specjalnie połączyłam dwa rodzaje kasz – z jednej strony na zdrowia, z drugiej chciałam złagodzić nieco smak gryki dodatkiem innych ziaren.

W przypadku pizzy moczyłam je krócej niż np. na chlebek, gdzie zachodzi już fermentacja i rośnięcie ciasta z udziałem bakterii i dzikich drożdży. Możecie i tu spróbować takiego patentu. Jednak ja wspomogłam się niewielkim dodatkiem octu, proszku i sody, które nieco spulchniły cienkie ciasto z kasz.

Spód wychodzi cienki, ale nie ma w środku zakalca. Nie rozpada się i ładnie trzyma wszystkie dodatki. Jeśli masa wyjdzie wam gęstsza, spód będzie bardziej zwarty. Warto nie bać się rozluźnić masy na ciasto – moje było naprawdę płynne. W trakcie pieczenia kasze chłoną wodę, a ciasto ładnie się ścina. Dodatek skrobi sprawia, że nie pęka też z wierzchu i jest mniej kruche, ale i bez tego składnika dacie radę.

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej z jasnym sosem i kurkami (wegańska, bez drożdży)

Tę bezglutenową pizzę postanowiłam zrobić w na maksa smakowitej wersji. Żeby nie zmylił Was (a poniektórych nie zniechęcił) zbyt zdrowy spód, góra musiała być rozpustna. Przygotowałam pyszny, jasny, kremowy, serowy sos bez nabiału, do tego por i sezonowy akcent, czyli kurki.

Sos przygotowałam na bazie mleka roślinnego i nieaktywnych płatków drożdżowych, które nadają wspaniałego, pełnego, serowego smaku. Jeśli nie możecie spożywać drożdży, to spróbujcie je pominąć i doprawić sos większą ilością ziół, cebulką i czosnkiem. Łyżeczka masła orzechowego czy sosu sojowego dla podbicia smaku też mogą się tu sprawdzić.

Postawiłam na proste i pyszne połączenie dwóch dodatków, czyli lekko podsmażony por i kurki. Poza sezonem na te grzyby, możecie skorzystać z innych dodatków. Do jasnego sosu pasuje wiele warzyw, np. blanszowane brokuły czy ziemniaczki. No i oczywiście możecie postawić na klasykę – sos pomidorowy, tradycyjny lub wegański ser i inne smakowite dodatki według swoich upodobań.

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej to świetna baza do własnych eksperymentów. Możecie łatwo dostosować ją do swojej diety czy smaku eksperymentując z różnymi dodatkami.

To super opcja dla tych, którzy lubią zjeść zdrowiej, którzy szukają patentów na przemycenie kasz w codziennym jadłospisie lub różnych rozwiązań na dietach eliminujących gluten i drożdże.

Mam nadzieję, ze zachęciłam was nieco do tego eksperymentu. Wierzę, że kto spróbuje nie będzie żałował. 😉

Smacznego i na zdrowie!

Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej, z kurkami i jasnym sosem bez nabiału

BEZGLUTENOWA PIZZA Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ Z KURKAMI I JASNYM SOSEM BEZ NABIAŁU

Kasia Bezglutenowa pizza z kaszy gryczanej i jaglanej to kolejny przepis, który wyciągnęłam z mojego notatnika pełnego zapisków i pomysłów na kolejne wpisy. Czasem w natłoku pracy nie mam kiedy realizować… BEZ CUKRU pizza European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na pizzę o śr. ok. 28 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 2/3 szkl. (ok. 140 g) białej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/3 szkl. (ok. 70 g) kaszy jaglanej
  • woda do namoczenia kasz
  • 1 ½ łyżki oleju
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 85-100 ml (1/3 szkl. + 1 łyżka) wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub dowolnej skrobi – opcjonalnie
  • 2/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ¼-1/3 łyżeczki sody

SOS I DODATKI:

      • 120 g pora (u mnie głównie zielona część plus nieco białej)
      • 100 g (ok. 1 szkl.) kurek
      • olej, oliwa lub masło klarowane do smażenia
      • ¾ szkl. (185 ml) napoju roślinnego o neutralnym smaku, bez cukru np. migdałowego
      • 3 łyżki (nie czubate) mąki ryżowej
      • 2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • 1 ½ łyżki oleju
      • 7 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych (bez glutenu) – wersja bez drożdży patrz WSKAZÓWKI pod przepisem
      • ½ łyżeczki musztardy
      • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
      • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
      • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku lub rozmarynu
      • ¼ łyżeczki kurkumy – dla zdrowia i koloru, opcjonalnie
      • 1 ½ łyżki jogurtu kokosowego lub kwaśnej śmietany kokosowej
      • natka pietruszki - do podania

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną i jaglaną przepłucz dokładnie na sitku pod bieżącą wodą. Szczególnie ważne jest to przypadku kaszy jaglanej, by pozbyć się goryczki – ja płuczę na zmianę pod bardzo ciepłą i zimną wodą.
  2. Kasze przełóż do miski i zalej wodą na 1-2 cm ponad poziom kaszy. Jeśli kasza pochłonie po jakimś czasie za dużo płynu, to uzupełnij wodę, by cały czas przykrywała ziarna. Odstaw kasze do namoczenia na min. 8 godz. a najlepiej na całą noc. Namoczona i przykryta wodą kasza może czekać bez problemu do wieczora czy godziny obiadowej następnego dnia.
  3. Bezpośrednio przed przystąpieniem do zrobienia pizzy przygotuj najpierw dodatki i sos.
  4. Pora i kurki oczyść i umyj dokładnie.
  5. Pora posiekaj w pół- lub ćwierć plasterki. Mniejsze kurki pozostaw całości, a większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz i wrzuć pora. Podsmażaj na średnim ogniu aż ładnie się zeszkli, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gdy zmięknie, zdejmij go z patelni na talerz. Na tę samą, ciepłą patelnię dodaj nieco tłuszczu i dorzuć kurki. Podsmażaj aż ładnie się zezłocą. Jeśli puszczą wodę, to smaż, aż całkowicie odparuje. Dopraw grzyby solą i pierzem i gotowe zdejmij z patelni.
  7. Przygotuj sos. Mleko roślinne rozmieszaj z mąką ryżową i ziemniaczaną i przelej do rondelka. Dodaj olej, nieco soli i pieprzu i zacznij podgrzewać. Mieszaj całość trzepaczką balonową. Gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień i dodaj musztardę, płatki drożdżowe i przyprawy. Spróbuj masy i jeśli trzeba, dopraw jeszcze solą lub większą ilością płatków drożdżowych. Zdejmij garnek z ognia. Do ciepłego gęstego sosu dodaj jogurt lub kwaśną śmietanę kokosową. Wymieszaj dokładnie i odstaw całość lub przełóż do miseczki.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180-190 stopni. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a papier nasmaruj delikatnie olejem, aby pizza do niego nie przywarła.
  9. Namoczone kasze przełóż na sitko i przepłucz po bieżącą wodą, a następnie przełóż do naczynia blendera lub miski. Do kasz dodaj sól, olej, ocet i wodę (na początku możesz zacząć od tej mniejszej, podanej ilości). Zmiksuj całość dokładnie blenderem na jak najbardziej gładką masę. Masa powinna być dość rzadka, a nawet płynna, jak gęsty koktajl. Jeśli jest za gęsta, dodaj jeszcze wody, dozując ją stopniowo po łyżce, do odpowiednio luźnej konsystencji. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek i sodę i dokładnie wymieszaj całość.
  10. Gdy piekarnik będzie rozgrzany przełóż masę na blachę piekarnika. Wlewaj ją powoli na środek blachy i rozprowadzaj koliście łyżką. Powinien powstać cienki pacek o średnicy ok. 28 cm. Jeśli masa za bardzo się rozpłynie, to wyrównaj i zgarnij ją na brzegach. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w 180-190 stopniach z termoobiegiem ok. 10 min, aż masa zetnie się u góry i nieco urośnie. Ciasto może gdzieniegdzie popękać na wierzchu.
  11. Na podpieczony spód wyłóż gęsty sos zostawiając 1 centymetr wolnego ciasta na brzegach. Na sos wyłóż pora, a następnie kurki. Wstaw całość ponownie do piekarnika na 10-15 min, aż sos się ładnie zetnie i zrumieni, a dodatki podpieką.
  12. Gotową pizzę posyp posiekaną natką pietruszki, pokrój na kawałki i podawaj od razu. To co zostanie możesz przechować w lodówce i podgrzać na drugi dzień w mikrofalówce, na patelni lub w piekarniku.

Wskazówki

  1. Pizzę możesz przygotować również z tradycyjnymi dodatkami i sosem pomidorowym. Postępuj wówczas podobnie. Najpierw podpiecz spód, a później nałóż dodatki.
  2. Jeśli nie możesz jeść drożdży, a tym samym płatków drożdżowych, to możesz spróbować przygotować jasny sos bez ich udziału. Dodaj wówczas więcej suszonego czosnku, suszonej cebulki i ziół. Możesz podbić jego smaku odrobiną sosu sojowego czy łyżeczką masła orzechowego.
  3. Ocet jabłkowy możesz zastąpić winnym lub sokiem z cytryny.
  4. Mąkę ryżową w sosie, możesz zastąpić jaglaną.
  5. Jeśli nie masz jogurtu czy śmietany kokosowej, możesz je ewentualnie pominąć. Sos będzie miał nieco inny smak, więc w razie czego możesz dodać kilka kropel soku z cytryny czy więcej przypraw.

zobacz również

Zostaw komentarz