Bezglutenowe knedle dyniowe ze śliwkami (bez jajek)

napisany przez Kasia 12 września 2019
Bezglutenowe knedle dyniowe ze śliwkami bez jajek i nabiału

Dzisiejszy przepis to kolejny dowód na to, że dynia i śliwki to absolutnie cudowne połączenie i warto je wypróbować. A nie ma lepszego momentu niż ten, gdy stragany uginają się pod fioletem śliwek i napęczniałych brzuchów niezliczonych odmian dyń. Wśród tych ostatnich wypatrzcie koniecznie małą, niepozorną dynię hokkaido o charakterystycznym mocno pomarańczowym kolorze. To właśnie z niej możecie wyczarować te wspaniałe bezglutenowe knedle dyniowe ze śliwkami.

Jak wspominałam wam już przy okazji wpisu na dyniowe ciasto drożdżowe czy tofurniki z dyniowym karmelem, warto zwrócić uwagę na niepozorną dynię hokkaido. Jej smak, kolor i konsystencja po ugotowaniu czy pieczeniu zupełnie różni się od tej tradycyjnej, zwyczajnej odmiany dyni, co warto wykorzystać w swojej kuchni. Na surowo jest dużo twardsza, ale za to nie trzeba jej obierać. Po upieczeniu można zajadać się nią wraz ze skórką.

Ta dynia jest słodka, kremowa i mocno skrobiowa. Konsystencją przypomina ziemniaka, a smakiem batata. Idealnie nadaje się do słodkości oraz na kluski czy knedle.

Właśnie dlatego postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia nowej wersji jesiennych knedli ze śliwkami. Jej puree wymieszałam z tym tradycyjnym, ziemniaczanym, żeby nieco zbalansować smak ciasta. Nie chciałam, żeby ciasto było zbyt słodkie. Razem z ziemniakami wyszło idealne, mocno pomarańczowe, wyraźnie dyniowe i delikatne w smaku.

Bezglutenowe knedle dyniowe ze śliwkami przygotowałam z wykorzystaniem mojego podstawowego zestawu mąk, którego używam zazwyczaj robiąc kluski.

Połączenie mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej sprawia, że wychodzą delikatne, miękkie, nie za twarde czy gumowe. Jeśli jednak nie możecie spożywać którejś z wymienionych mąk, to nic straconego. Mąkę kukurydzianą czasami zastępuję mąką jaglaną, zamiast ryżowej możecie dać np. więcej kukurydzianej i ziemniaczanej. Można pokombinować, a kluchy wyjdą bardzo smaczne!

Bezglutenowe knedle dyniowe ze śliwkami, roślinnym jogurtem i kruszonką

Bezglutenowe knedle dyniowe to nie tylko ciasto, ale też soczyste, bardzo dojrzałe i słodkie śliwki. Ich smak podkręciłam szczyptą cukru kokosowego i cynamonu.

Taką mieszankę sypałam na śliwkę w każdym knedlu. Dzięki czemu próbując ciepłego, ugotowanego klucha, wraz z rozpływającą się w ustach śliwką, otula nas słodko-ostry aromat cynamonu. Takie proste, a takie dobre!

Jeśli lubicie poeksperymentować, to te bezglutenowe knedle dyniowe ze śliwkami, możecie podać posypane szybką i prostą KRUSZONKĄ Z PATELNI!

Wystarczy wymieszać podane mąki z cukrem/erytrytolem, przyprawami, odrobiną oleju i wody, a następnie zagnieść całość w okruszki i podprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Taką szybką, bezglutenową kruszonkę możecie wykorzystać do wielu innych dań, deserów, lodów, budyniów, omletów, owocowych przekąsek czy jogurtów. Możecie wrzucić ją do słoiczka i używać kiedy najdzie was ochota. Warto mieć takie gotowe smaczki pod ręką.

Moje bezglutenowe knedle dyniowe polałam roślinnym jogurtem i posypałam właśnie tą kruszonką z dodatkową ilością cynamonu i cukru kokosowego. Było pyszne!

A jeśli macie ochotę, bezglutenowe knedle dyniowe możecie również spróbować nadziać wytrawnym farszem, czemu nie? To ciasto to super baza do dalszych eksperymentów, działajcie!
Bezglutenowe knedle dyniowe ze śliwkami bez jajek i nabiału

BEZGLUTENOWE KNEDLE DYNIOWE ZE ŚLIWKAMI (BEZ JAJEK)

Kasia Dzisiejszy przepis to kolejny dowód na to, że dynia i śliwki to absolutnie cudowne połączenie i warto je wypróbować. A nie ma lepszego momentu niż ten, gdy stragany uginają się… BEZ GLUTENU bezglutenowe knedle European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 25-28 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 700 g puree z dyni hokkaido (1 około 1,5 kg dynia) – patrz WSKAZÓWKI
  • 700 g ziemniaków mączystych, obranych (ok. 900 g przed obraniem)
  • 1/3 szkl. mąki ryżowej (55 g)
  • 1/3 szkl. mąki kukurydzianej (50 g)
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej (160-180 g) + ew. do obtoczenia klusków
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 400-500 g śliwek
  • 1 ½ łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub erytrytolu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta wanilii w proszku – opcjonalnie

DO PODANIA:

  • roślinny jogurt lub śmietana
  • cukier kokosowy/trzcinowy/erytrytol – do posypania
  • cynamon – do posypania
  • kruszonka z patelni

KRUSZONKA Z PATELNI:

  • 1 ½ łyżki mielonych migdałów (lub płatków migdałowych zmielonych na mąkę)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2/3-1 łyżka cukru pudru/pudru z erytrytolu
  • szczypta cynamonu, wanilii lub kilka kropel ekstraktu
  • 1 łyżka dowolnego oleju
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Do przygotowania knedli będziesz potrzebować puree z pieczonej dyni hokkaido – zobacz WSKAZÓWKI pod przepisem i dowiedz się, jak je przygotować. Najlepiej zrobić je wcześniej, na zapas.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj jak zwykle w osolonej wodzie do miękkości. Następnie dobrze je odcedź i ugnieć tłuczkiem na gładkie puree bez grudek. Możesz również posłużyć się maszynką do mielenia lub praską do ziemniaków. Gorące puree pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  3. Lekko ciepłe ziemniaki połącz dokładnie z dyniowym puree (ostudzonym lub z lodówki) na jednolitą masę. Najlepiej zrobić to ręcznie, dokładnie zagniatając całość.
  4. Do dyniowo-ziemniaczanej masy dodaj wszystkie mąki oraz sól i ponownie zagnieć całość w ciasto na knedle. Przykryj je, żeby nie wysychało i przygotuj nadzienie.
  5. Śliwki umyj i przekrój wszerz na pół (tak będzie łatwiej faszerować kluski), a następnie wyjmij pestki.
  6. W kubeczku wymieszaj cukier lub erytrytol z cynamonem i ewentualnie wanilią.
  7. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i przygotuj talerze do wykładania knedli.
  8. Nabierz porcję ciasta i rozpłaszcz na dłoni w cienki placek. Połóż na niego połówkę śliwki, a w jej zagłębienie nasyp około 1/4 łyżeczki mieszanki cukru z cynamonem. Jeśli masz malutkie śliwki możesz każdego knedla nadziać całym owocem. Zawiń całość i uformuj gładką kulę. Jeśli chcesz możesz delikatnie obtoczyć knedle w mące ziemniaczanej, a będą ładniejsze po ugotowaniu.
  9. Gotowe knedle gotuj partiami po kilka sztuk w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcie i ponownego zagotowania wody. Gdy wypłyną zmniejsz nieco ogień, żeby nie gotowały się zbyt intensywnie.
  10. Na początku przygotuj np. 3 knedle, ugotuj je i sprawdź, czy są dobre i nie rozpadają się. Jeśli będzie taka potrzeba, to dodaj do ciasta 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej więcej. Staraj się nie dodawać zawczasu za dużo mąki, bo kluski wyjdą twarde i gumowe, a nie delikatne.
  11. Ugotowane knedle układaj na talerzu, ale nie jeden na drugim. Jeśli chcesz możesz posmarować je delikatnie olejem, ale nie jest to konieczne.
  12. Podawaj je od razu jeszcze ciepłe, polane roślinnym jogurtem i posypane cukrem z cynamonem.
  13. Jeśli masz ochotę możesz przygotować do nich szybką KRUSZONKĘ Z PATELNI. W miseczce wymieszaj mąkę migdałową, kokosową i ziemniaczaną, dodaj wybrany sypki słód oraz cynamon z wanilią i wymieszaj całość. Dodaj łyżkę oleju i wody i zagnieć całość, tworząc drobne okruszki. Jeśli trzeba, dodaj drugą łyżkę wody, gdyż mąka kokosowa może pochłonąć sporo płynu. Na rozgrzaną, niedużą patelnię wsyp kruszonkę i na średnim ogniu podprażaj ją, aż się zarumieni, podpiecze i będzie chrupka. Mieszaj co chwilę, żeby się nie przypaliła. Gotową kruszonką możesz posypać knedle lub inne dania i desery.
  14. Knedle możesz przechować w lodówce w szczelnym pudełku i odgrzać na drugi dzień we wrzątku (gotuj 3-4 min od wypłynięcia i zagotowania ponownie wody) – będą tak samo pyszne.

Wskazówki

  1. Do tego przepisu będziesz potrzebować puree z dyni hokkaido, która ma słodki, gęsty i skrobiowy miąższ – inny niż dynia zwyczajna. Dynia tej odmiany jest obecnie łatwo dostępna na straganach czy w supermarketach. Dynię przekrój na pół, pozbaw pestek i pokrój na duże kawałki, nie obieraj. Ułóż ją skórą do dołu na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do miękkości, aż z łatwością wbijesz w nią widelec. Na koniec ciepłą dynię zmiksuj blenderem na gładką masę – możesz to zrobić razem ze skórką. Jeśli wolisz, łyżką oddziel miąższ od skóry i dopiero zmiksuj. Gotowe puree możesz przechować w lodówce w szczelnym pudełku do kilku dni lub zamrozić.
  2. Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić mąką jaglaną.
  3. Do nadziewania knedli użyj dojrzałych, miękkich i słodkich śliwek, które po ugotowaniu będą miękkie i delikatne.
  4. Do ciasta na knedle użyj dowolnej mączystej odmiany ziemniaków, która jest dość sucha i sypka po ugotowaniu. Jeśli użyjesz innej odmiany, konsystencja ciasta i ilość podanych mąk może się nieco różnić.

zobacz również

Zostaw komentarz