Kolejny sezon dyniowy na blogu otwieram nie byle jak, bo wspaniałym ciachem, które wyłoniło się w końcu z moich kuchennych, zeszłorocznych zapisków. Bezglutenowe ciasto drożdżowe na musie z dyni, ze śliwkami i kruszonką, robiłam już wielokrotnie i mam nadzieję, że wam również przypadnie do gustu. Śliwki i dynia to doskonałe połączenie, zwiastujące koniec lata i początek jesieni. Tylko teraz możemy cieszyć się bogactwem obydwu pór roku, więc nie zwlekajcie i wypróbujcie koniecznie to pyszne ciacho!
Tak to już u mnie bywa, że niektóre przepisy muszą poleżeć i poczekać na publikację. Czasem dopracowuje je w szczegółach, zmieniam detale, czasem muszę dać im czas i podejść do nich od nowa. Z tym dyniowym ciachem było podobnie. Zeszłej jesieni poczyniłam kilka prób dyniowego drożdżowego ze śliwkami, zapisałam najbardziej udaną wersję, a dopiero w tym roku dopieściłam ją jeszcze bardziej i zrobiłam zdjęcia. Warto było poczekać 🙂
Do mojego ciacha użyłam dyni odmiany hokkaido, która ma słodki, gęsty i skrobiowy miąższ. Idealny na słodkości, do dyniowego karmelu lub domowych batonów.
Dynię tą wyróżnia nie tylko kremowe wnętrze, ale również miękka skórka. Nie musicie jej obierać. Można ją upiec i zjeść ze skórką lub zmiksować w całości na gładki mus. Dynia hokkaido jest obecnie bardzo łatwo dostępna na straganach, supermarketach i popularnych dyskontach.
Z góry polecam wam upiec naraz więcej dyni, zmiksować i zamrozić zapasy w niewielkich porcjach. Dzięki temu, kiedy tylko najdzie was ochota na dyniowe, bezglutenowe ciasto drożdżowe, puree będzie zawsze pod ręką.
Dyniowe, bezglutenowe ciasto drożdżowe podkręciłam aromatem cynamonu i pomarańczy. Bardzo lubię to połączenie.
Wybierzcie soczystą i dojrzałą pomarańczę, a ciasto odwdzięczy się wam doskonałym smakiem. Skórka nada wspaniałego aromatu, a sok również nieco słodyczy. Dodatkowo możecie wzmocnić efekt, dodając naturalny ekstrakt pomarańczowy (patrz WSKAZÓWKI).
Moje dyniowe, bezglutenowe ciasto drożdżowe będzie najlepiej smakować z małymi, dojrzałymi węgierkami.
Ta odmiana jest bardzo słodka, aromatyczna, idealna na ciasto. Dodatkowo węgierki są małe i łatwo nimi udekorować wierzch ciasta, nie obciążając go przy tym zbytnio. Jednak jeśli macie w domu inne śliwki, to śmiało po nie sięgnijcie. Ważne, żeby były dojrzałe i słodkie. Możecie pokroić je na mniejsze kawałki obsypać delikatnie przyprawami i cukrem kokosowym/ trzcinowym, a pięknie się skarmelizują.
Pyszna bezglutenowa kruszonka wieńczy całość i nie może jej zabraknąć. Ciasto bez kruszonki się nie liczy, pamiętajcie! 😉

SKŁADNIKI
NA CIASTO:
- ½ szkl. (ok. 130 g) puree z dyni hokkaido – patrz WSKAZÓWKI
- skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy – ok. 1/2 szkl.
- ½ szkl. napoju roślinnego np. migdałowego, ryżowego
- ¼ szkl. oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego w wersji niewegańskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ¼ łyżeczki wanilii w proszku lub pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
- ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego – opcjonalnie
- 2/3 szkl. (110 g) mąki ryżowej
- ½ szkl. (80 g) mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. (45 g) bezglutenowej mąki owsianej
- ¼ szkl. +1 łyżka (nie cała 1/3 szkl., 45 g) mąki gryczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/3-1/2 szkl. cukru/erytrytolu (u mnie pół na pół) – w zależności od słodkości dyni
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 250-300 g węgierek (kilkanaście szt.)
- odrobina cynamonu, wanilii i cukru trzcinowego/kokosowego do śliwek – opcjonalnie
NA KRUSZONKĘ:
- 2 łyżki mąki migdałowej lub mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru lub erytrytolu
- 1 łyżka oleju/masła klarowanego
- 1 łyżka wody lub napoju roślinnego
- szczypta soli
- kilka kropel wanilii lub aromatu śmietankowego
PRZYGOTOWANIE
- Do tego ciasta będziesz potrzebować puree z dyni hokkaido – we WSKAZÓWKACH pod przepisem znajdziesz informacje jak je zrobić.
- Pomarańczę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę starając się nie ścierać białej części. Następnie zroluj ją dłonią o blat, przekrój na pół i wyciśnij sok. Potrzebujesz około ½ szkl.
- W rondelku wymieszaj puree z dyni, sok i skórkę z pomarańczy, napój roślinny, olej oraz wanilię i ewentualnie ekstrakt pomarańczy. Podgrzej całość delikatnie do połączenia się składników. Nie gotuj. Odstaw do przestygnięcia, masa ma być lekko ciepła.
- Do miski przesiej wszystkie mąki. Następnie dodaj cukier/erytrytol, proszek, drożdże, sól oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
- Do mąk dodaj połowę dyniowej masy i zacznij wyrabianie ciasta łyżką. Stopniowo dodawaj pozostałą część płynnych składników i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto będzie bardzo luźne, nie da się go zagniatać dłońmi. Może powoli spływać z łyżki. Jeśli wyszło bardzo płynne, dodaj po trochu każdej mąki. Uważaj tylko, żeby ciasto nie wyszło za gęste, bo po upieczeniu wyjdzie za suche.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę. W miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj łyżkę oleju oraz wanilię i dłońmi zacznij zagniatać masę, tworzą okruchy. Jeśli trzeba dodaj łyżkę zimnej wody lub mleka roślinnego. Gotową kruszonkę dostaw do schłodzenia do lodówki.
- Śliwki podziel na połówki i wyjmij pestki. Jeśli używasz większych odmian niż węgierki, to pokrój je na ćwiartki. Śliwki możesz posypać odrobiną cynamonu, wanilii i cukru kokosowego lub trzcinowego, który się lekko skarmelizuje na owocach.
- Gdy ciasto wyraźnie urośnie, przygotuj foremkę do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj odrobina tłuszczu i obsyp dowolną mąką np. ryżową lub kukurydzianą.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie przełóż przy pomocy łyżki do tortownicy. Dłońmi nasmarowanymi olejem wygładź jego wierzch. Postaraj się zbytnio go nie ugniatać.
- Na wierzchu poukładaj węgierki. Część śliwek pokrój na mniejsze kawałki i wypełnij nimi wolne przestrzenie. Całość posyp schłodzoną kruszonką. Gotowe ciasto pozostaw jeszcze do podrośnięcia na jakieś 20 min.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy podrośnie wstaw je do piekarnika i piecz około 35-40 min (u mnie z termoobiegiem). Powinno ładnie wyrosnąć, kruszonka się zrumienić, a śliwki upiec do miękkości.
- Gdy ciasto się upiecze, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw je jeszcze w cieple na około 10 min i dopiero wyjmij. Pozostaw je w foremce do wystudzenia.
- Ciasto przechowuj pod przykryciem, żeby nie wysychało. Na drugi dzień lekko czerstwieje, ale nadal jest smaczne i nie wysycha na kamień. Z czasem może wymagać odświeżenia np. w mikrofalówce. Jeśli jest bardzo ciepło wstaw je do lodówki, żeby śliwki nie fermentowały (wówczas może wymagać odgrzania).
WSKAZÓWKI
- Do tego przepisu będziesz potrzebować puree z dyni hokkaido, która ma słodki, gęsty i skrobiowy miąższ – inny niż dynia zwyczajna. Dynię przekrój na pół, pozbaw pestek i pokrój na duże kawałki, nie obieraj. Możesz upiec od razu całość, żeby mieć więcej puree lub wstawić tylko połowę dyni – powinna wystarczyć. Piecz do miękkości, aż z łatwością wbijesz w nią widelec. Na koniec ciepłą dynię zmiksuj blenderem na gładką masę – możesz to zrobić razem ze skórką.
- Połowę mąki ziemniaczanej możesz zastąpić skrobią kukurydzianą lub tapioką, a ciasto zyska na miękkości.
- Do ciasta używam naturalnych ekstraktów. Bardzo polecam dodać odrobinę pomarańczowego – w swojej ofercie ma go np. dr. Oetker (mała, ciemna buteleczka), nie kosztuje majątku i jest dostępny w sklepach spożywczych czy supermarketach.
- Jeśli nie masz mąki migdałowej potrzebnej do kruszonki, możesz zmielić płatki migdałów np. w młynku do kawy. Możesz ją również zastąpić mąką kokosową – wówczas dodaj do kruszonki 1-2 łyżki płynu więcej. Kruszonka na mące kokosowej wychodzi równie pyszna i krucha.
- Do tego ciasta możecie użyć również innej blaszki np. keksówki lub większej foremki, jeśli lubicie cieńszą warstwę ciasta lub chcecie otrzymać bardziej płaski, drożdżowy placek. Wówczas przygotujcie nieco więcej śliwek do jego pokrycia.
19 komentarzy
Witam a czy mogą być prawdziwe drożdże? Czy muszą być sypane? Mieszkam za granica i wiem gdzie kupić całe ale w proszku mam problem..
Myślę, że mogą być również takie w kostce. Dałabym około 25 g.
Kasiu, czy mogę zastąpić puree z dyni batem? Jeżeli tak, to w jakiej ilości i czy coś zmienić w reszcie składników?
Pozdrawiam
Tak, to będzie świetny zamiennik! Dodaj go tyle samo co w przepisie – 1/2 szkl.,reszta powinna zostać bez zmian. Ewentualnie ilość płynu zawsze może się odrobinę wahać – w zależności od tego jaka dynia i jaki batat nam się trafi i jak wilgotne będzie puree. Pozdrowienia!
Super! Dziękuję Sporbuje w weekend
A czy można zrezygnować z drożdży i dać więcej proszku do pieczenia ? Niestety mój Mąż nie może drożdży 🙁 . Pozdrawiam
Niestety w tym cieście sam proszek raczej nie zadziała, będzie zakalec :/
Ciasto wyszło MEGA pyszne, dziękuję za przepis! Dziś za oknem leje deszcz, a u nas w domu przepiękny zapach tego ciasta, smak jesieni na talerzu, do tego ciepła herbata… Błogo…
Cudowna wiadomość, dziękuję! Cieszę się, że ciacho umila ten jesienny czas 🙂 Pozdrawiam ciepło <3
Hej, dodałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia a po upieczeniu i próbie ciasta piecze w język. Skąd taki efekt? Za dużo proszku? Czy mogę z niego zrezygnować?
Nie mam pojęcia skąd taki efekt przy tej ilości proszku – nigdy się z czymś takim nie spotkałam… W cieście drożdżowym możesz pominąć jego dodatek.
Zrobiłam ze zwykłą dynią (100g) i dałam 0.5 szkl cukru – wyszło pyszne <3
Bardzo się cieszę, że posmakowało i udało się nawet ze zwykłą dynią! 🙂 <3
Czym można zastąpić mąkę gryczaną?
Mąkę gryczana najlepiej zastępować mąką teff, ewentualnie w tym przepisie mąka kukurydziana może się sprawdzić.
Czy można zwiększyć ilość puree z dyni do jednej szklanki? Zależałoby mi na intensywnie wyczuwalnym smaku i kolorze
Obawiam się, że dodanie podwójnej porcji dyni, może zbyt pomieszać w proporcjach, a dodatkowo taka ilość puree może spowodować, że ciasto wyjdzie ciężkie i zakalcowate. Jeśli chcesz, zawsze możesz poeksperymentować, ale wolę uprzedzić, że efekt może być różny.
Witam, a czy mogę te wszystkie mąki zastąpić zwykłą mąką pszenną?
Mąka pszenna powinna się sprawdzić, ale nie wiem niestety, czy proporcje suchych i mokrych składników będą odpowiednie…musisz poeksperymentować. 🙂