Kolejny sezon dyniowy na blogu otwieram nie byle jak, bo wspaniałym ciachem, które wyłoniło się w końcu z moich kuchennych, zeszłorocznych zapisków. Bezglutenowe ciasto drożdżowe na musie z dyni, ze śliwkami i kruszonką, robiłam już wielokrotnie i mam nadzieję, że wam również przypadnie do gustu. Śliwki i dynia to doskonałe połączenie, zwiastujące koniec lata i początek jesieni. Tylko teraz możemy cieszyć się bogactwem obydwu pór roku, więc nie zwlekajcie i wypróbujcie koniecznie to pyszne ciacho!
Tak to już u mnie bywa, że niektóre przepisy muszą poleżeć i poczekać na publikację. Czasem dopracowuje je w szczegółach, zmieniam detale, czasem muszę dać im czas i podejść do nich od nowa. Z tym dyniowym ciachem było podobnie. Zeszłej jesieni poczyniłam kilka prób dyniowego drożdżowego ze śliwkami, zapisałam najbardziej udaną wersję, a dopiero w tym roku dopieściłam ją jeszcze bardziej i zrobiłam zdjęcia. Warto było poczekać 🙂
Do mojego ciacha użyłam dyni odmiany hokkaido, która ma słodki, gęsty i skrobiowy miąższ. Idealny na słodkości, do dyniowego karmelu lub domowych batonów.
Dynię tą wyróżnia nie tylko kremowe wnętrze, ale również miękka skórka. Nie musicie jej obierać. Można ją upiec i zjeść ze skórką lub zmiksować w całości na gładki mus. Dynia hokkaido jest obecnie bardzo łatwo dostępna na straganach, supermarketach i popularnych dyskontach.
Z góry polecam wam upiec naraz więcej dyni, zmiksować i zamrozić zapasy w niewielkich porcjach. Dzięki temu, kiedy tylko najdzie was ochota na dyniowe, bezglutenowe ciasto drożdżowe, puree będzie zawsze pod ręką.
Dyniowe, bezglutenowe ciasto drożdżowe podkręciłam aromatem cynamonu i pomarańczy. Bardzo lubię to połączenie.
Wybierzcie soczystą i dojrzałą pomarańczę, a ciasto odwdzięczy się wam doskonałym smakiem. Skórka nada wspaniałego aromatu, a sok również nieco słodyczy. Dodatkowo możecie wzmocnić efekt, dodając naturalny ekstrakt pomarańczowy (patrz WSKAZÓWKI).
Moje dyniowe, bezglutenowe ciasto drożdżowe będzie najlepiej smakować z małymi, dojrzałymi węgierkami.
Ta odmiana jest bardzo słodka, aromatyczna, idealna na ciasto. Dodatkowo węgierki są małe i łatwo nimi udekorować wierzch ciasta, nie obciążając go przy tym zbytnio. Jednak jeśli macie w domu inne śliwki, to śmiało po nie sięgnijcie. Ważne, żeby były dojrzałe i słodkie. Możecie pokroić je na mniejsze kawałki obsypać delikatnie przyprawami i cukrem kokosowym/ trzcinowym, a pięknie się skarmelizują.
Pyszna bezglutenowa kruszonka wieńczy całość i nie może jej zabraknąć. Ciasto bez kruszonki się nie liczy, pamiętajcie! 😉
19 komentarzy
Witam a czy mogą być prawdziwe drożdże? Czy muszą być sypane? Mieszkam za granica i wiem gdzie kupić całe ale w proszku mam problem..
Myślę, że mogą być również takie w kostce. Dałabym około 25 g.
Kasiu, czy mogę zastąpić puree z dyni batem? Jeżeli tak, to w jakiej ilości i czy coś zmienić w reszcie składników?
Pozdrawiam
Tak, to będzie świetny zamiennik! Dodaj go tyle samo co w przepisie – 1/2 szkl.,reszta powinna zostać bez zmian. Ewentualnie ilość płynu zawsze może się odrobinę wahać – w zależności od tego jaka dynia i jaki batat nam się trafi i jak wilgotne będzie puree. Pozdrowienia!
Super! Dziękuję Sporbuje w weekend
A czy można zrezygnować z drożdży i dać więcej proszku do pieczenia ? Niestety mój Mąż nie może drożdży 🙁 . Pozdrawiam
Niestety w tym cieście sam proszek raczej nie zadziała, będzie zakalec :/
Ciasto wyszło MEGA pyszne, dziękuję za przepis! Dziś za oknem leje deszcz, a u nas w domu przepiękny zapach tego ciasta, smak jesieni na talerzu, do tego ciepła herbata… Błogo…
Cudowna wiadomość, dziękuję! Cieszę się, że ciacho umila ten jesienny czas 🙂 Pozdrawiam ciepło <3
Hej, dodałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia a po upieczeniu i próbie ciasta piecze w język. Skąd taki efekt? Za dużo proszku? Czy mogę z niego zrezygnować?
Nie mam pojęcia skąd taki efekt przy tej ilości proszku – nigdy się z czymś takim nie spotkałam… W cieście drożdżowym możesz pominąć jego dodatek.
Zrobiłam ze zwykłą dynią (100g) i dałam 0.5 szkl cukru – wyszło pyszne <3
Bardzo się cieszę, że posmakowało i udało się nawet ze zwykłą dynią! 🙂 <3
Czym można zastąpić mąkę gryczaną?
Mąkę gryczana najlepiej zastępować mąką teff, ewentualnie w tym przepisie mąka kukurydziana może się sprawdzić.
Czy można zwiększyć ilość puree z dyni do jednej szklanki? Zależałoby mi na intensywnie wyczuwalnym smaku i kolorze
Obawiam się, że dodanie podwójnej porcji dyni, może zbyt pomieszać w proporcjach, a dodatkowo taka ilość puree może spowodować, że ciasto wyjdzie ciężkie i zakalcowate. Jeśli chcesz, zawsze możesz poeksperymentować, ale wolę uprzedzić, że efekt może być różny.
Witam, a czy mogę te wszystkie mąki zastąpić zwykłą mąką pszenną?
Mąka pszenna powinna się sprawdzić, ale nie wiem niestety, czy proporcje suchych i mokrych składników będą odpowiednie…musisz poeksperymentować. 🙂